PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842425}
4,4 99 tys. ocen
4,4 10 1 98569
5,7 71 krytyków
W lesie dziś nie zaśnie nikt
powrót do forum filmu W lesie dziś nie zaśnie nikt

... którzy lubią horrory i kino gatunkowe. Miejmy dozę tolerancji i wyrozumiałości dla tej produkcji. Chodźmy wszyscy do kina na ten film, nawet jak trailer nie do końca nam podejdzie. Pokażmy że jest w Polsce popyt na kino gatunkowe. Inaczej już zawsze polscy twórcy będą skazani na kręcenie filmów historycznych, dramatów o smutnej polskiej rzeczywistości albo durnych komedii romantycznych tvn. Odmulmy polskie kino. Jaki by ten film nie był to jeśli będzie miał dobrą frekwencje w kinie sponsorzy i producenci zobaczą że Polacy chcą czegoś więcej. Czemu w innych krajach kręci się kino gatunkowe a u nas mieli w koło macieju te same tematy. Kinomaniacy pokażcie że macie dość !!!

ocenił(a) film na 1
wiewjor

Naprawdę chciałem podejść bez uprzedzeń ale ten film to śmieć. Zrobiony totalnie bez pomysłu dwójka złowieszczych bliźniaków zmutowanych przez meteoryt to jakaś groteska ich wygląd zamiast straszyć irytuje. Plus jakieś debilny komentarz społeczny. A wystarczyło naprawdę nie wiele. Starczyłoby że na obozie zabija ktoś z jego uczestników albo świrnięty ksiądz nie wiem cokolwiek tylko nie to.

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Przeciez ten film jest z gatunku "paździerz", a takich w Polsce jest pelno, wiec nie rozumiem o co ci chodzi :)

ocenił(a) film na 1
wiewjor

ciekawy chwyt marketingowy chodzmy do kina wszyscy. film jest badziewny i nudny... bez polotu i jeszze polityka wkrecona-bogaty zly ksiadz,dobry madry gej, glupi policjant. jeszcze odniesien do pisu by sie wiecej przydalo... zal ze z naszych podatkow taki film dofinansowano...

ocenił(a) film na 1
Metalen

CZy ktos zauwazyl ocene krytyka Tomasza Raczka ? wczoraj wystawil ocene 5 , a dzisiaj uz jest ocena 9

ocenił(a) film na 1
pawelper87

Kasa musi się zgadzać.

ocenił(a) film na 5
pawelper87

Już poprawione, widocznie palec mu się omsknął na 9*, zdarza się, ja już do tej pory z 5 filmów przypadkiem oceniłem na 10 podczas przeglądania strony. A czy to takie istotne jaki numerek?

ocenił(a) film na 5
wiewjor

Twardowski 3.0 miał powstać ale narazie cisza, może ten temat cieszyłby się większym zainteresowaniem.

ocenił(a) film na 8
wiewjor

Dokładnie

ocenił(a) film na 5
wiewjor

U nas kręcą szmiry nie dlatego, że mogą tylko dlatego, że chcą. Ogłupianie plebsu jest celowym zabiegiem. Przecież twórcy nie są głupi i wiedzą, że to szmiry i próbują narzucić, że te szmiry to coś wspaniałego i normalnego. Skrzętna manipulacja. Ale to też wina plebsu, że podnieca się tymi ochłapem. Niestety kij ma 2 końce. Trzeba przestać chodzić do kin na takie polskie gówno, bo tylko się napędza lawinę absurdu.

ocenił(a) film na 6
wiewjor

a co złego w filmach historycznych? No może oprócz filmów pseudo historycznych gdzie historia jest tylko tłem dla jakiś romansów, czy dramatów rodzinnych, bo tak jest bardziej po taniości.

ocenił(a) film na 7
wiewjor

Naiwny ten film jak większość horrorów. Ale fajnie się oglądało

wiewjor

Mnie sie film bardzo podobał. Trzeba na niego patrzeć z przymrużeniem oka. Julia całkiem niezła. Dziewczyna w wielu filmach-horrorach

wiewjor

Właśnie oglądam to dzieło i ten film jest po prostu tak kijowo zrealizowany, że aż przykro na to patrzeć. Może wytrwam do końca. Jeżeli tak ma wyglądać kino gatunkowe w Polsce to niech lepiej dalej sobie kręcą denne komedie romantyczne czy filmy historyczne.

ocenił(a) film na 5
wiewjor

Popieram!
W Polsce brak horrorów smuci i jeśli trochę szumu i wpływu do kasy ma spowodować zwiększenie produkcji tego typu, to jestem na tak.

ocenił(a) film na 1
wiewjor

Recenzja tego filmu powinna zaczynać się od "Niech ryczy z bólu ranny łoś..." i wiecie co dalej.

ocenił(a) film na 7
wiewjor

Po pierwsze, kolego dlaczego chcesz zmuszać ludzi do oglądania konkretnego gatunku tylko dlatego że jest polski ?
Teen slasher jest specyficznym gatunkiem - wymarłym jak dinozaurowie.
Święcił triumfy w latach 80/90, potem miał podrygi do 2010r. , a teraz praktycznie to wymarły gatunek.
A tu proszę bardzo, polska zabiera się za teen slasher.
Po pierwsze ludzie , czego WY się spodziewaliście ?
To jest teen slasher, dodatkowo polski - pierwszy taki polski film w historii.
Reżyser nie próbował wymyślić koła od nowa. Zaczerpnął wszystko z kultowych już slasherów, dodał trochę fantastyki od siebie bo widocznie go poniosło, ale wybaczam mu - przypominam 1 taki polski film !!! - i skleił to do kupy.
To właśnie TAK MIAŁO WYGLĄDAĆ!!!

A na bardziej obszerną wypowiedź zapraszam do mojego wątku gdzie oceniłem film - jak zresztą widać - na 7.
Moim zdaniem jest to dobry - polski - teen slasher.
Ale mówi to wam typ, który ma w domu popiersia Jasona, Myersa i Leatherfacea.
No a jeśli ktoś teraz dowali że poza drewnianym aktorstwem, durną fabułą, dialogami z du.py - zabójstwa są do du.py i to jakaś jedna wielka kpina - to sorry, nie jest to gatunek dla CB i raczej nie oglądałeś żadnego Jasona, Topora i im podobnych jak np Oczy Zła (pomijam tu Krzyk, Halloween i Teksańską bo one miały trochę bardziej złożone fabuły).
Bo gdybyś oglądał i czerpał z nich jakąś przyjemność to nie gadał byś że tutaj coś nie tak jest.
Mamy inny rodowy slasher ? nie.
Więc można komuś wybaczyć skoro to pierwsze zetknięcie.
Tylko co wybaczać ?
aktorstwo ?
dialogi ?
Proszę Was.
aktorzy, dialogi , fabuła w teen slasherach to wiadomo na jakim poziomie stoi.
Odsyłam do jakiegokolwiek fenomenalnego Jasona.
Tam się takie cuda działy, że nie ma co narzekać że w polskim slasherze taką szopkę reżyser odstawił.

wiewjor

Na pewno ten film zrobi lepsze wrażenie za granica gdzie widz oglądając Olafa Lubaszenko nie zobaczy Lubaszenko tylko postać czy też nie zobaczy Rysia z Klanu który każe myć raczki. Bo samo TO już prowokuje widza do śmiechu A nie strachu

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Odstaw te prochy, albo zmień na inne ;) Miałbym wspierać takie gówno tylko dlatego, że to coś nowego dla polskiego kina ?? Jeśli się nie potrafi robić horrorów to się ich nie robi, nawet złamanego grosza nie dałbym na kolejny tego typu twór. Ten obraz to kpina z widza...

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Jedzmy

ocenił(a) film na 1
wiewjor

Jeśli pójdziemy na to do kina/ obejrzymy na Netflixie, to damy im do zrozumienia, że lubimy takie gnioty, przez co nikt nie będzie się starał.

użytkownik usunięty
wiewjor

podadzą mi gówno w sreberku, ale nie mogę oszukiwać samego siebie, że to jest dobre. nikt mi nie będzie rozkazywał. gdzie konkretnie mam okazać wyrozumiałość dla tej produkcji gówna w sreberku co?

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Obejrzałem film "W Lesie Dziś Nie Zaśnie Nikt" i jestem w szoku. W mega negatywnym szoku. Spodziewałem się dosłownie wszystkiego, ale nie aż takiego gniota. Ten polski slasher przegrywa sromotnie z amerykańskimi slasherami najniższej klasy. Największą jego wadą jest niesamowita głupota występujących w nim postaci i totalny brak klimatu czy jakiegoś napięcia i to nawet w scenach, które miały być brutalne czy straszne.
Ludzie w tym filmie celowo pchają się na potwora żeby zginąć, a wszystkie sceny zabijania są dnem totalnym. Już 30 lat temu w amerykańskich horrorach klasy B były lepsze sceny śmierci. W dodatku przed tymi potworami nikt nie uciekał, a one nie potrafiły biegać. Były wolne i ociężałe, więc nawet 10 letnie dziecko, by od nich uciekło.
Z Wiktorii Gąsiewskiej uczyniono wyłącznie obiekt seksualny i w scenie seksu podstawiono dublerkę. Wiktoria nawet nie miała okazji się wykazać zdolnościami aktorskimi. Co innego Wieniawa. Ona zagrała bardzo dobrze i świetnie ukazała emocje, z tym że nawet ona nie uratowała filmu, bo to tak samo jakby udawać płacz i przerażenie podczas oglądania kabaretu w telewizji. Nikogo to nie przekona. Jedyna dosyć smutna scena, to jej wspomnienia z wypadku samochodowego, ale i tak mogli ukazać to dużo lepiej.
Poza tym w całym filmie była tylko jedna grupa ludzi. O wszystkich innych obozowiczach nie było ani słowa. Dosłownie statyści, a mogli przecież pokazać również życie pozostałych, a nie tylko tej jednej grupy zabijanej przez potwory. Widocznie dla reżysera tego gniotu to byłoby zbyt wiele.
Również muzyka to jakaś porażka. Ten sam rytm podczas sceny seksu jak i podczas walki z potworem. To chore po prostu. Sama w sobie była klimatyczna, ale to jej ciągłe powtarzanie było idiotyczne.

2/10

ocenił(a) film na 1
wiewjor

Na szczęście kina zamknięte, a film dostępny na Netflix, bo chyba bym się powiesiła, gdybym wydała bilety na to dno. Niech nigdy więcej się nie zabierają za kręcenie "horrorów", skoro nie potrafią. Zmarnowane ponad 1,5h.

wiewjor

Może wreszcie główną rolę zagra ktoś inny niż Adamczyk

wiewjor

Sam sobie idź do kina na to badziewie...

wiewjor

O czym ty mówisz... Skoro film nie przypadł do gustu zdecydowanej większości widzów, to nie powinno się go promować tylko dlatego, że chcemy, aby na naszym polskim ekranie pojawiły się utwory tego gatunku. Jeżeli nie mamy żadnego polskiego reżysera, który byłby w stanie zrealizować dobrą produkcję tego typu, to taka produkcja nie powstanie - i tyle. Twoja postawa właśnie przyczynia się do zaniżania poziomu wszelkich produkcji (patrz- niektóre polskie komedie romantyczne, pisane na kolanie, wydawane, bo dawają zysk niezależnie od jakości).

wiewjor

ależ to nie horror, przecież

wiewjor

Chciałam dokładnie to samo napisać. Dajmy temu szansę. Jest to pierwszy krok w kierunku tworzenia czegoś nowego w polskim kinie, a nie tylko komedii romantycznych. A tak w ogóle, to film nie był taki zły. Pooglądajcie sobie produkcje z tego gatunku, a będziecie wiedzieć o co mi chodzi.

ocenił(a) film na 6
wiewjor

Nie jest tak źle z tym filmem. Pomysł niezły, realia polskie całkiem dobre, bohaterowie ok, pierwsza połowa filmu jest niezła. Ogląda się i chce się wiedzieć co dalej, więc wciąga - to są plusy. A minusy to wiadomo - potwory (mogli tak poprowadzić akcję żeby zagrożenie było niezidentyfikowane) i sceny typu "Zosia bohaterka" - zamiast uciekać, to wraca zabić potwora, no i brak reszty obozu - bez sensu oglądać na początku wszystkich, skoro film jest o piątce.

ocenił(a) film na 3
wiewjor

Spoko. Ale niech zrobią to dobrze.

wiewjor

Problem polskiej kinematografii nie polega na braku widzów, tylko na schemacie finansowania.
Jeżeli chcesz nakręcić film to dostajesz dofinansowanie, jak film odniesie sukces kinowy to musisz oddać pieniądze, jak nie odniesie - to nie musisz oddawać.
Dlatego mało kto ryzykuje i z założenia kręci gnioty, które puści komisja - dzięki takiej konstrukcji masz finasowanie na komedie romantyczne i "dzieła" typu "Smoleńsk".
Jak chcesz nakręcić coś spoza nurtu to nie tylko musisz skombinować prywatne finansowanie, ale też pokonać urzędnicze kłody rzucane pod nogi.
Aktorzy też nie błyszczą - mogą zagrać w gniocie, z pewną gażą, albo w czymś bardziej ambitnym co być może nigdy nie trafi do dystrybucji i gaża idzie się paść...
Niby dlaczego autentyczni fascynaci kręcenia filmów jak np. GF Darwin nie mają szans na mainstream...
Chcesz dobrych filmów - szukaj kanałów na YT, a potem je wspieraj np. przez Patronite czy inne formy finansowania. Z projekcji kinowych żyją głównie dystrybutorzy, nie artyści...

ocenił(a) film na 6
wiewjor

Apel całkiem sympatyczny ale do mnie tak do końca nie przemawia bo nie widze powodu aby polskie kino miało otrzymywać jakiekolwie "fory" i dotyczy to praktycznie każdje dziedziny kultury czy sztuki. Oceniając dany produkt, bez względu na to czy film czy muzyka, niespecjalnie obchodzi mnie czy jest to produkt Polski, z bangladeszu, czy też innej północnej Grenlandii. Najwyższy czas przestać wykręcać się zaborami, okupacją czy też 50 latami socjalizmu - jak się coś w Polsce nie udaje albo nie funkcjonuje jak powinno to jest to w 100% wina nas samych. Oczekuję po prostu jakości korespondującej ze światowym standardem i etykieta "Made in Poland" tudzież "TERAZ POLSKA" nie powoduje u mnie żadnych odczuć, które skłaniały by mnie do sięgnięcia po dany produkt, bez względu na to czy to bilet do kina, płyta CD czy też towar w Biedronce ;-) Tym bardziej, z duża przyjemnościa, dałem filmowi mocną, zdecydowanie pozytywną szósteczkę bo jest to rasowy a jednocześnie całkiem oryginalny slasher, który powinien zadowolić statystycznego miłośnika gatunku bez względu na pochodzenie. I tak było też w moim przypadku - bardzo miłe zaskoczenie, podkarmiające całkiem solidne moje "guilty pleasure" jakim są slashery ;-)

wiewjor

A co mnie obchodzi z jakiego kraju jest film?! DLA MNIE ważne jest czy MI SIĘ spodoba czy nie... nie obchodzi mnie Z JAKIEGO JEST KRAJU! Co to za jakieś głupawe jęczenie?!
Płacą ci za takie agitacje?!
Jak ty masz jakąś psychozę, że jest ci dobrze jak jest polski horror, to sobie: chodź, marnuj czas/życie, marnuj pieniądze...i niech im będzie dobrze z twojego poświęcenia... a nie wciskaj innym, że mają się tak samo zachowywać i mieć te same fiksacje co ty!

Kur...wa! (bo brakowało tego dla podkreślenia wagi słów).

ocenił(a) film na 1
wiewjor

pier dol sie po i ebie

wiewjor

Zapraszam na seans mojego nieoficjalnego zwiastuna do mojego przyszłego anglojęzycznego slashera pt. "Scenariusz mocno poplamiony krwią". Nieoficjalny zwiastun, bo film jeszcze nie powstał. Pełnometrażówka będzie anglojęzyczna, bo chcę mieć pole manewru. Może fani tego pięknego podgatunku docenią zwiastun i ideę powstania mojego przyszłego slashera. Pozdrawiam Was :)

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Jeszcze by uszło, gdyby nie ostatnia scena nawiązująca do tego jak TVN urządził urodziny Hitlerowi. No a reżyser jednak przekłamanie TVN-u zostawił i zrobił nazioli z Polaków. Z tego co widziałem ISF przyłożyło do tego rękę, mając tego świadomość. Nie podejrzewałbym tego instytutu o sympatie nazistowskie, bo dokładnie tym jest ta ostatnia scena. Powtórzeniem tego bezczelnego kłamstwa.

ocenił(a) film na 8
skt84

Film bardzo dobry a widziałem sporo w tym gatunku.

ocenił(a) film na 2
ChubakaCieLubi

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!... Napiszesz jeszcze kiedyś coś równie śmiesznego?

ocenił(a) film na 8
dustin_maratonczyk

Musisz się jeszcze wiele podszkolić przed telewizorem.

ocenił(a) film na 2
ChubakaCieLubi

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Poczekaj chwilkę, Komiku, zmienię bokserki tylko... O już. Pisz dalej... Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!...

ocenił(a) film na 2
wiewjor

"Pokażmy że jest w Polsce popyt" Po co pokazywać coś czego w Polsce nie ma? W Polsce jest popyt na zachód i to od 20 lat

ocenił(a) film na 2
wiewjor

Iść do kina po to , żeby producenci marnowali pieniądze na coś takiego ???

ocenił(a) film na 2
jaca1969

Święta racja. Ten ,,film" to bodaj największe g•••• w historii światowej kinematografii. Za coś takiego powinna być co najmniej kara śmierci. Oczywiście artystycznej śmierci.

ocenił(a) film na 1
wiewjor

Uwielbiam horrory i krwawe filmy, ale ten film to gniot który każdemu odradzam. W Polsce da się zrobić dobry slasher, ale to co tu przedstawili to jest kpina z fanów gatunku. A wisienką na torcie jest fakt, ze nawet nie jest taki brutalny. Dno i metr mułu, omijać.

ocenił(a) film na 1
wiewjor

No nie bardzo. Po co iść do kina na gniot? Dobre bo z Polski? Chyba żartujesz. Przez takich jak ty jest pozwolenie na robienie takich gniotów jak ten film. Twórcy zerżnęli dosłownie wszystko z klasyków gatunku i pewnie teraz dziwią się że film jest tak nisko oceniany. Ale tacy jak ty łykają takie praktyki i przez to mamy co mamy ;)

PS. Za chwilę wychodzi dwójka. Po samym plakacie widać jak wspaniali twórcy postarali się by kontynuacja była takim samym gównem jak jedynka. Postać na plakacie - Fred Kreueger tylko jakiś taki dziwny + minimalnie przerobiona czcionka z plakatu pierwszej części Piątku 13.

wiewjor

Twój tok rozumowania, jest moim zdaniem, kontynuacją logiki zawartej w powiedzeniu:KRADNĄ, ALE SIĘ DZIELĄ...

ocenił(a) film na 3
wiewjor

Tak, będę się męczył przy takiej czujni, żeby Ciebie zadowolić :/

ocenił(a) film na 8
wiewjor

Zgadzam sie! Mocne 8

użytkownik usunięty
wiewjor

ale brednie

ocenił(a) film na 9
wiewjor

To wspaniały film polski, genialnie zagrany. Ktoś miał dobry pomysł i dobrze wykonał film. Film jest podobny do filmów amerykańskich. Ma klimat i dobrze zagrany przez młodych jak i starszych aktorów.