6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Przecież ten film jest propagandowy, jak filmy z czasów stalinowskich! Ten paszkwil zasługuje na ocenę 1/10.

zweistein

Ja bym w ogóle nie ratowal bo jestem egoista i martwie sie tylko o siebie.. ew. rodzine i przyjaciół. NIe ratowalbym obcych ludzi.. Ale to prywatne sprawy.. a ja mowie stawiajac sie w roli panstwa.. Logiczne ze jako przywódca jakiegos panstwa ratowalbym swoich obywateli.. Rzad ma lizac buty swojemu narodowi.. Nie ma mowy o lizaniu butów innym..

Dla rzadu naród to rodzina...

Człowiek jest po to aby zyć.. nie ratowac. Ja mówieo panstwie. Panstwo istnieje by chronilo narodu.. Swojego.. ewentualnie moze pomóc sojusznikom. Polska niejednokrotnie pomagala w walce sojusznikom którzy później odplacili sie rozbiorami.. Najlepszy przyjaciel to najgorszy wróg - jedyne trucy nie uznali rozbiorów a mieli powody by nas nienawidzic.

Al_Bundy

"Prywatne sprawy" to ratowanie ludzi z plonacego autobusu? I w tym wyimaginowanym autobusie występujesz w roli przywódcy kraju?

"Czy pan ratował ludzi z autobusu i czy tylko Polaków?"
"Prosze dać spokój, panie redaktorze, to tylko moje prywatne sprawy A teraz proszę mnie już zostawić, idę lizać buty mojemu narodowi".

Można paść ze śmiechu przy tej twojej pisaninie.

zweistein

Chodzilo mi o to, że to kogo bys ratowala itp. to twoje prywatne sprawy... Twoje rozumowanie nie jest juz nawet smieszne tylko tragiczne.

Al_Bundy

To po co dyskutujesz publicznie o moich jakże prywatnych sprawach, takich jak ratowanie (czy też nie) poszkodowanych w wypadku?

Dalej uważam, że w uzależnienie podjęcia ratowania od narodowości rannych jest nie dość, że absurdalne, co wręcz obrzydliwe. I nie ma tu znaczenie, jak bardzo ta decyzja jest prywatna.

zweistein

Ja dyskutuje o PANSTWIE a ty mi wjechales z tym czy bys ratowal ludzi czy nie..

Z tonacego statku itp mozesz ratowac kogo chcesz.. jeśli jest napad na bank to Polska policja ma odbijac wszystkich i tu narodowosci nie maja zadnego znaczenia.. Jesli jednak jakies panstwo wypowie wojne 10 innym (w tym Polsce) to Polskie wojsko ma bronic Polskiej ziemi, odbijac Polskich jencow itp.. jesli jest w sojuszu z pozostalymi - moze ich bronic.. jednak priorytetem byla by obrona wlasnego panstwa.. Dociera czy nie?

Al_Bundy

No i po co kłamiesz - przykład autobusu i kogo należy ratować najpierw pojawił się u ciebie. Przecież można sprawdzić.
Jeszcze raz: perspektywa wojenna to nie perspektywa pokojowa. Tobie wszystko, jak biednemu Jasiowi, kojarzy się z tą chusteczką.
Toteż udowadnianie - na podstawie konfliktu zbrojnego - że z płonącego autobusu Polak powinien wyciągać najpierw Polaków (czy może tylko Polaków, bo przecież wszyscy inni wiszą mu i powiewają?), Niemiec - Niemców, a Szwed Szwedów jest olśniewająco durnowata.

zweistein

Ja mówilem ze gdyby uwolnic jakiś obóz koncentracyjny to wojsko Polskie malo by ratowac przedewszystkim Polaków.. przyklad z autobusem byl twój - ja ratowalbym tylko rodzine, znajomych, i siebie..

Nawet w perspektywie pokojowej - Jesli Niemcy zaczeli by sie u siebie swoim kraju mordowac.. To POlska nie powinna sie wtracac (nawet jako potega Europejska) bo niby czemu.. Jak terroryci porwlai zakladaników - np. niemców to Polska nie powinna interweniowac (chyba ze jest to na terenie Polski rzecz jasna). Jednak gdy terrorysci porywaja Polaków - Polska MUSI interweniowac.. Przy okazji moga uratowac innych.. Ale priorytet to POlacy.

zweistein

po co w ogóle rozmawiasz z nimi? El Rio, Bundy - to półidioci nieświqadomi swego stanu. Nie dostrzegasz, że argumenty spływają jak po szkle wysmarowanym jakimś obrzydliwym ... smalcem. Daj sobie spokój

jos_fw

Tak, ale jaki może być efekt "odpuszczania"? Bajoro zamieni się w ocean - z wrażeniem, że oporu nie stawia nikt.

zweistein

Stawianie oporu polegać powinno na merytorycznej argumentacji. Abstrahuję od filmu, którego nie widziałem, i nie chcę widzieć. Argumentujesz dobrze, ale nie trafiasz do nich - bo to debile są niestety. I nic na to nie poradzisz, tylko ubrudzisz sie przy tej orce. Wiem, co mówię, bo sam się kilka razy ubabrałem - nie ma to sensu. Argumentować można z ludźmi myślącymi - z troglodytami tylko okładać sie po głowach maczugami. Chyba, że lubisz....

jos_fw

Oczywiście, sporo racji. Równanie w dół nie jest zabiegiem. który wzbogaca. I człowiek się babrze, prawda. Toteż często nie podejmuję rękawicy, omijam, pomijam, przechodzę obok. Ale kiedy ktoś bezcześci pamięć milionów ofiar, nie bardzo umiem nie zareagować na podobne obrzydliwości wyrażane jeszcze z poczuciem, że autor jest bardzo mądry i wielce moralny.

zweistein

A cóż Cię obchodzi jego poczucie. Ludzie myślący widzą z kim mają do czynienia. Zero

jos_fw

Ty myslacy nie jestes..

jos_fw

To zbyt delikatna diagnoza. Bo takie poglądy potrafią zarażać i rozzuchwalać tych, którzy jeszcze wczoraj nie mieliby odwagi, żeby je upubliczniać i ich bronić

zweistein

To się już rozlało. I na to ani Ty ani ja nic nie poradzimy.

zweistein

Wolnosc slowa.. a mówisz ze to ja jestem faszysta.

jos_fw

Ja jestem zerem.. i mówi to komuch.

jos_fw

On w ogóle nie argumentuje.. ja debilem nie jestem - Ja argumenty zawsze mam.

Jesli ktos tu jest czlowiekiem myslacym to tylko ja.

Al_Bundy

Ciężko byłoby c znaleźć poparcie dla tej teoryjki.

zweistein

Juz sam fakt ze ja mam argumenty a ty nie jest dowodem ze to nie tyle teoria co fakt..

jos_fw

Jakie argumenty.. Ja tam zadnych argumentów nie widze tylko wypociny. Nie ja tu jestem idiota..

Al_Bundy

nie wchodzę z tobą w przepychanki. Wiem kim jesteś i jaki rozpaczliwy poziom sobą reprezentujesz. Męcz się dalej

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Al_Bundy

Synku, nie boję się takich jak ty, tylko brzydzę, rozumiesz? Omijam was nie z powodu strachu, tylko obrzydzenia. Nie jestem lewakiem, trochę żyłem za czasów komuny, pamiętam co nieco.Ale tacy "prawicowcy" jak ty budzą we mnie tylko wstręt i litość. Dobranoc

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Al_Bundy

Fajnie poczytać sobie tę dyskusję i pośmiać się z intelektualnych zer pokroju "Al_Bundy" ujadających wściekle swoją pseudo-miłością do narodu polskiego, a mających w opisie profilowym, cyt. (szczególnie ostatnie zdanie): "Jestem wielkim fanem sci fi (w szczególnosci Star Trek) oraz seriali typu Świat według Bundych.. Moje hobby to polityka, astronomia, technologia, militaria, historia. W przyszlości zamierzam wyjechac do Hongkongu, Singapuru lub Australii)". :)))

EzioAuditoreDaFirenze

Posmiac sie... Nawet Einsteinstwierdzil ze ludzie glupi bardzo czesto smieja sie z czegos czego nie rozumieja.

To nie jest pseudo milosc.

Patriota nie mzoe byc fanem sci fi i swiata wedlug bundych.. ja pier***e.. Nie moge tez interesowac sie polityka, astronomia, technologia, militaramia i historia...

Z wyjechania nie jestem pewien.. Australia juz az tak mi sie nie podoba, Hongkong czy Singapur sa niezbyt przyjazne w kilku kwestiach.. Szwajcaria to fajny kraj. Nawet zmiana obywatelstwa nie skreslila by teg oze jestem Polakiem.. To nie ma nic do znaczenia. Kocham narod, kraj.. Nie rząd, rzeczypospolita itp.. Zostanie tutaj to juz nie tyle milosc co masochizm. Chociaz pewnosci nie mam.

Al_Bundy

Chodziło mi o zdanie odnośnie wyjechania z kraju, skoro kreujesz się na takiego świętoszkowatego patriotę, to dlaczego chcesz opuszczać kraj tonący w oceanie lewactwa?

EzioAuditoreDaFirenze

Nie chce - Chcialbym tu zostac ale jeszcze bardziej chcialbym zarabiac wiecej niz 1000 zł miesiecznie...

Al_Bundy

Kolejny pajac z Polskiej Partii Narodowej który masturbuje się na widok polskiej flagi herbu i hymnu, a jak przychodzi co do czego to pierwsze co robi to spierd*lA z tego bajzlu. Najgorzej że, takie elementy z Polonii zaśmiecają takie kraje jak Kanada, Australia i Nowa Zelandia. Powinien być obowiązek zmiany imienia i nazwiska, a także perfekcyjnej znajomości języka angielskiego i zerwaniu wszelkich związków z kraju z którego się wyemigrowało. Organizacje imigranckie mniejszości narodowych powinny być nie legalne.

Underworld__filmweb

Nie jeste z Polskiej.. .taka partia nie istnieje.

NIe chce wyjeżdzac. .Zreszta jak mowilem - nie iwem czy wyjade, rozmyslilem sie praktycznie... Chce zostac w Polsce ale tu nie ma przyszlosci. Chce zeby sie cos zmienilo ale to nei bardzo mozliwy.

Kanady, Australii i Nowej Zelandii nie da sie juz bardziej zasmiecic.

Ty jestes faszystą ale zauwaz ze ludzie nie lubia jak sie im mówi jakie maja miec imie, jakie maja zakladac organizacje itp.. faszyzm nie przejdzie

Al_Bundy

PPN tzn. Polska Partia Narodowa Leszka Bubla.

Taki z ciebie patriota jak z koziego zadku torebka. Prawdziwy patriota nawet by nie pomyślał wyjeżdżać z kraju skoro uważa się za patriotę. Co może zatraciłeś miłość do kraju przodków? W Szwajcarii, Norwegii, też kiedyś nie było przyszłości. W XX leciu międzywojennym tez w USA nie było przyszłości. Wszystko się zmieniło.

Bo trzeba było robić selekcję kogo się wpuszcza do siebie. Premier Australii się na ten temat wypowiadał. Cytuję: "chcieliście mieszkać wśród nas... więc daliśmy wam taką szansę. Ale nie po to żebyście domagali się obalenia monarchy brytyjskiego i wprowadzenia republiki, zlikwidowania brytyjskiej flagi z flagi narodowej Australii, zniesienia państwa federalnego. My mówimy po angielsku a nie po hiszpańsku, francusku, niemiecku, włosku, polsku, libańsku.

Wolność Tomku w swoim domku. A co Polacy robią w Polsce. Kiż licho pcha Polaków do innych krajów. Jestem konsekwentny a nie tak jak ty "Kalitą" (od Kalego tego z "W pustyni i w puszczy" Henryka Sienkiewicza) to znaczy że "zły uczynek to jest jak ktoś Kalemu ukraść krowy, a dobry uczynek to jak Kali komuś ukraść krowy" czyli punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.

Underworld__filmweb

To musi byc jakas partia pozaparlamentarna skoro nawetn ie slyszalem.. Slyszalem o demokracji bezposreedniej.. myslalem ze ona ma najnizsze poparcie.

Szwajcaria jest krajem doskoanlym jesli chodzi o gospodarke.. Podoba mi sie, piekny kraj... Norwegia ma rope - oczywiscie wolalbym zostac w Polsce nizwyjechac do krajów skandynawskich, niemiec, czech itp.. Zreszta jak mówielm - Nie wyjeżdzam.. Zostaje w Polsce Moze wyjade cos zwiedzic ale wróce.. Zreszta partiota to ktos przywiazany, kochajacy kraj, naród, kulture.. Ja zawsze bede Polakiem, bede kochal naród Polski i ten kraj.. Jednak III Rzeczypospolita jest moim wrogiem. .zas Polska to juz nie kraj tylko cos w rodzaju województwa w Unii Europejeksiej.. Tak samo jak z kresów wschodnich przyjeżdzali do Polski bo chciel iw niej mieszkac tak samo ja bym wyjechal.. tyle ze Polska juz praktycznie nie istnieje.

Premier Australii tu mial racje ale Australia sie stacza a sam premier czesto sie mylil..

Ja nie jestem skrajnei konserwatywny ale przejawiam nacjonalistyczno-konserwatywne poglady. Jednak bardziej ide w strone libertarianizmu.. Polske nalezy zmienic a nie zostawic jako g***o

Al_Bundy

Skoro partiota to ktos przywiazany, kochajacy kraj, naród, kulture.. To powiedz mi po jaką cholerę tyle osób z tak zwanej Polonii Amerykańskiej deklaruje przywiązanie i patriotyzm w stosunku do Polski.

Z członkami tak zwanej Polonii amerykańskiej jest tak jak z amerykańskimi Żydami. I jedni i drudzy przejawiają miłość do kraju którego nie znają, ale jakby mieli w nim żyć to prędzej strzeliliby sobie w głowę. Jedni i drudzy lubią również mieszać się w sprawy wewnętrzne kraju którego potrzeb nie znają np. Jan Pyszko.

Underworld__filmweb

Polonia Amerykanska jest bardziej patriotyczna niz mlodierz Polska zafascynowana USA.

Al_Bundy

Bo Polonia amerykańska ma Amerykę na co dzień, a Polacy w Polsce głód, smród i ubóstwo. Co przeciętny członek Polonii Amerykańskiej wie o realiach życia w Polsce i o tym co jest dla mnie najlepsze. Po co mieszają się w nasze sprawy? Polania Amerykańska jest patriotyczna bo nie zna tego kraju i mieszka od niego z dala około 10.000 kilometrów. W dodatku żyją pracują i zarabiają w USA. W portfelach same dolary, na głowie kowbojski kapelusz i są"verry happy że mieszkają w Czikagou". A w dodatku gówno co wiedza o Polsce. Ja mieszkam w Polsce od urodzenia i Polska dla mnie to pełna zawartość Toi Toia w której ja tkwię od urodzenia niestety. A tamci twierdzą że to raj. To niech tutaj przyjadą. Zapraszam. Droga wolna. Zamieni się ze mną któryś miejscami. Ale ja nie udaję polskiego patriotę. Najgorsze jest to że te łachudry biorą udział w naszych wyborach i głosują na toksyczne partie polityczne których program polityczny jest dla mnie szkodliwy typu LPR, NOP, PPN, PIS. Dostałem wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na okres próby dwóch lat. Po 6 miesiącach od zakończenia próby zatarcie skazania z KRK. Wiesz za co? Za olanie rejestracji przedpoborowej, poboru do wojska, powołania i wcielenia. Zachowałem godność i jestem Antypolski!

Underworld__filmweb

To ze w Polsce jest źle jest wina wysokich podatków i glupoty rzadu i ludzi.. Ustrojem któemu najblizej do doskonalosci jest Monarchia Konstytucja. Odpowiednia konstytucja + odpowiedni senat/rada stanu/sejm + Odpowiedni kraj = Odpowiednie panstwo.

Polska praktycznie jest teraz tylko Stanem w Unii Europejskiej.. cos jak Teksas w USA.. mamy automie, jak kazdy stan w USA itp.. Teksas itp. tez byl kiedys panstwem.. zaczynalo sie od Unii a konczylo na Federacji..

ocenił(a) film na 7
Al_Bundy

Mój brat zadał ci tylko proste pytanie w braku logicznej konsekwencji w twoich wypowiedziach, zresztą jak w działaniach 99% tak zwanych polskich patriotów i narodowców. Jak co to tak miłujecie Polskę i Naród Polski. Ale jak przychodzi co do czego to pierwsze co macie ochotę zrobić to spie*d*l*ć z tego kraju. Wkurza mnie że Polonia Amerykańska mieszka w Ameryce, macha biało czerwonymi flagami, zakłada idiotyczne portale szkalujące Polaków typu polonica.net czy "Redwatch" no i wiedzą co jest lepsze dla mnie , dla osoby tu żyjącej. To ja płacę składki na ZUS, PIT, VAT, Akcyzę.
Polonia amerykańska kocha Polskę na mniej więcej takich zasadach: "idzie żebrak (Polak) do bardzo dobrej restauracji (Stany Zjednoczone) i zachwyca się tamtejszymi zapachami dobrych dań. A że go nie stać to wyciąga sucha pajde chleba (Polska) i myśli sobie że ta sucha pajda a chleba Polska jest tak samo smaczna jak dania z tej restauracji. Polska to nie Ameryka. My tu żyjemy a tamci nie. Wiedz nie pieprz mi tego propagandowego bełkotu dlaczego nie jestem polskim patriota. Ciekawe ile czasu w Polsce wytrzymałby Polak z polonii amerykańskiej. Strzeliłby sobie w łeb.

Raze

To zalezy czy Polska po uratowaniu czy nie

Al_Bundy

Synku wszędzie gdzie jest Monarcha tam nie rządzi lecz panuje. Bo jak już to rządzi Gabinet wraz z legislatywą. Monarcha to tradycja i stanowisko reprezentacyjne. Nie ma żadnej władzy.

Underworld__filmweb

Na jedno wychodzi.

Zreszta ja nie mówie obecnie... Ja nie mówie o zalosnej monarchi parlamentarnej tylko o prawdziwej monarchii.. moze byc konstytucyjna lub absolutna ale zeby krol mial wladze.

Zreszta jakbys wiedzial troche o swiecie to wiedzialbys ze na swiecie jest kilka prawdziwych monarchii (absolutnych i parlamentarnych).

Al_Bundy

Ty mnie dziecko o świecie nie ucz. Ja chcem być królem! Ja chcem być królem!

Underworld__filmweb

Dziecko? Hehe... To ty sie skompromitowales nie wiedzac co to jest monarchia.. Zrobiles z siebie idiotę mysląć że każda monarchia musi byc obecnie parlamentarna.. Baa - pewnie malo tego ze nie wiedziales o istniejacych konstytucyjnych i absolutnych to pewnie myslales ze jedyna monarchia na swiecie jest monarchia brytyjska :D

Al_Bundy

Nie chce dalej z tobą polemizować, ale od dłuższego czasu się po prostu kompromitujesz na tym forum? Dziecko? Może i dziecko. Ale to dziecko z piaskownicy cię zagięło.

Underworld__filmweb

Nie chce być nie mily ale to ty sie tu skompromitowales...

Al_Bundy

Tak bo lepiej jest gnoić Wałęsę jak wszyscy bo to jest trendy. A co ty zrobiłeś dla Polski?

Underworld__filmweb

"Bo to jest trendy" - nie wychodź na wiekszego idiotę niz faktycznie jestes.. Walese gnoje jak kazdego innego komucha.

A co moge zrobic dla Polski? Jedynym co by bylo dobre to morderstwa lewaków ale wtedy nikt nie bylby wdzieczny.

Underworld__filmweb

"Bo to jest trendy" - nie wychodź na wiekszego idiotę niz faktycznie jestes.. Walese gnoje jak kazdego innego komucha.

A co moge zrobic dla Polski? Jedynym co by bylo dobre to morderstwa lewaków ale wtedy nikt nie bylby wdzieczny.

Al_Bundy

Nie wymiguj sie i weź sie w końcu do roboty, chłopie. Największa podzieką beda łzy szczęścia w oczach twych dzieci, świadomych, że dzięki tatusiowi żyja w nareszcie wolnej i sprawiedliwej, monarchicznej Polsce.

zweistein

Wprowadzenie monarchii w Polsce bylo by dobre ale nierealne dla jednostki. Zreszta sprawiedliwosc i wolnosc moze istniec tylko w monarchii lub dyktaturze. W demokracji sami okreslili że chca by panstwo opiekowalo sie człowiekiem i ludzie byli równi a to najwiekszy gwalt na wolnosci i sprawiedliwosci. Polska normalna nie bedzie do poki nie bedzie sie rozganiac lewakó jak szkodników.