Przecież ten film jest propagandowy, jak filmy z czasów stalinowskich! Ten paszkwil zasługuje na ocenę 1/10.
Bolek ma dużą rodzinę no i esbecka wataha Kiszczaka.Czerwonych kacapów nadal pełno...
Skąd ta ocena?
Z cała pewnością nie z głosowania, obserwuję to rzadkie zjawisko z zażenowaniem ok kilku tygodni, identycznie było z Pogrosiem i finalny efekt będzie podobny. Dla filmweb.pl każda chała antyPolska to film bardzo dobry.
Uważam, że należy myśleć za nim się coś napisze. Dajesz tutaj świadectwo swojej głupocie, zastanów się zanim powiesz jakąś opinię. Przynosisz mi wstyd, za to, że jesteś tak jak ja Polkiem. Za takich ludzi jak Ty trzeba się wstydzić tylko, więc jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, po prostu nie mów, głupotą nie błyśniesz
Jeszcze niedawno było 3,8 - po prostu sfrustrowane i zakompleksione prawackie bydło dało wtedy głos.
Ja nie lubię Wałęsy bo to burak, ale żeby walić filmowi jedynkę tylko dlatego, to trzeba być naprawdę kretynem.
Autorze a myślisz, że ludzie którzy sieją takie filmy nie siedzą i nie oceniają ? ;) Dlatego masz tak wysoką ocenę. Poza tym jeszcze spora część społeczeństwa jest ogłupiona. Smutne, ale prawdziwe.
Trole w stylu @Sqrchybyka i @miltscheka dwoją się i troją zakładając konta na filmwebie, byleby tylko wywindować film jak najwyżej! :]
Widzę, że na sklerozę również cierpisz, bo tłumaczyłem ci przecież, że oceny z kont-widm nie wpływają na ocenę łączną. Z twojego konta też (jeszcze) nie.
Nie wstyd ci tak piętnować nowych aktywnych użytkowników? Gdybyśmy byli w US, a ja byłabym czarna - poszedłbyś siedzieć, za rasistowskie napastowanie... a tak: jesteśmy w Polsce i mogę Cię oskarżyć przez zaprzyjaźnioną organizację gejów i lesbijek :P a uwierz mi to o wiele gorzej, niż gdybyśmy byli w US :P
Nie wstyd mi piętnować trolli, które założyły konto tylko po to, by nieporadnie gnoić jeden film. A jeśli faktycznie tak bardzo chcesz udawać przy tym zwykłego i aktywnego użytkownika, to oprócz tych kilku ocen danych innym filmom zacznij jeszcze wypowiadać się na forach innych filmów. Bo póki co 100% twej forumowej aktywności to forum "Wałęsy". Podpowiem, bo pewnie nie zauważyłaś: jest to do sprawdzenia w zakładce "wypowiedzi" na twym koncie. Jak się tam fora innych filmów pojawią, to może, za jakiś (długi) czas, niektórych nabierzesz. Mnie naturalnie nie...
A skoro już temat USA i czarnoskórej mniejszości poruszyłaś... Gdybyś była na takim samym poziomie umysłowym jak jesteś, a przy tym była czarna i mieszkała w typowej czarnej dzielnicy w amerykańskim mieście, to zostałabyś samotną matką gdzieś tak w okolicach twych 15 urodzin i od tego czasu raczej nie miałabyś czasu na trollowanie w sieci. Zatem nigdy byśmy się nie spotkali...
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale w tym erystycznym pojedynku poległaś z kretesem.
Powinnaś zaszlochać nad własną głupotą. Poważnie.
Przekręciłaś mój nick, pyskujesz, a filmy oceniasz w sposób niesprawiedliwy i prowokacyjny. Wszystkim dziełom Wajdy dałaś 1 tylko i wyłącznie z powodów politycznych sympatii reżysera i jego ostatniego filmu. Czym ci zawiniła "Ziemia obiecana" i "Panny z Wilka"? Widziałaś chociaż te filmy? Szczerze wątpię.
Nie wiem czy jesteś za młoda czy po prostu zbyt niedojrzała i politycznie zwichnięta, ale dyskusji z kimś na twoim poziomie kontynuować nie zamierzam.
Ocena jest jakąś bzdurą ponieważ IMDB ocenia niżej ten film a ponadto ocena była o wiele niższa, nagle się podniosła ale liczba głosujących zwiększyła się nieznacznie. Może ktoś zmienił swoje oceny, mnie się wydaję, że ten fakt, nie stawia "Bolka -człowieka z motorówki" w dobrym świetle.
Słucham? Może więcej szczegółów? Ocena w dniu premiery wynosiła ok. 3,5 (nie pamiętam już dokładnie), a liczba głosów - ok. 400. Od dnia premiery ocena zaczęła rosnąć - nawet o 0,3 punktu dziennie przez pierwszy weekend, potem wolniej - ale rosła również liczba głosów, również w pierwszy weekend najszybciej. Co w tym nieprawdopodobnego? Że ocena się zmienia po premierze?
Dokładnie tak jak mówisz a ocena na IMDB?
Skoro tak wszyscy się rzucili na ten mega super film to dlaczego mimo tych wszystkich komentarzy i negatywnych ocen film nie dostaje po średniej jak "kac wawa"? Przecież te filmy oceniają ci sami ludzie, ludzie filmwebu, dzieci neo czy inne gimbusy. Nagle stwierdzili, że zamiast śmiać się z gościa z motorówki warto przyjrzeć się jemu jak prawdziwemu nobliście? Mam uwierzyć, że ci sami ludzie, obejrzeli ten film i szczerze go ocenili? Ci sami ludzie? Nie sądzę...
W dodatku "ci sami ludzie" wrócili z kin i napisali same "rzeczowe" argumenty na temat oceny filmu, tak samo rzeczowe jak 1 przed premierą. Macham na to ręką bo dla mnie ten film i sam Bolek, który SAM obalił komunizm i wsadził do rządu ludzi, którzy rządzą do dzisiaj, nie są warte funta kłaków.
Przecież na imdb ocena w tej chwili wynosi 6,1, różnica jest zatem niewielka, raptem 0,2 pkt. Nie zaglądałem tam wcześniej, nie wiem jaka przedtem była. Dodam też, że w sumie regułą jest, iż oceny filmów na imdb są niższe niż na FW.
Treść (i ilość) komentarzy nie jest dobrym argumentem, bo przecież zawsze, w przypadku każdego w miarę popularnego fimu, jest tak, że co najmniej 3/4 ludzi tylko daje ocenę, na komentowanie zaś nie ma ochoty lub czasu.
Nadmienię też, że mniej więcej od "awatarowej wojny" FW zaopatrzony jest w filtry, które sprawiają, że głosy oddane z kont-widm nie są wliczane do oceny łącznej.
I wybacz, ale nie bardzo rozumiem drugi akapit. Mógłbyś jaśniej?
W drugim akapicie, chodzi o to, że jakoś nie ma zbyt wielu rzeczowych wypowiedzi na temat walorów filmu. Te same argumenty które są na 1 niczym nie różnią się od tych dających 10. No i są pisane przez ludzi, którzy są dokładnie na tym samym poziomie, którzy dają 1, tyle, że ci drudzy mają do bolka wielki żal, że z tym co pozostawił, trzeba się mierzyć do dzisiaj, a robią jeszcze o tym film pochlebny, wielkiemu wodzowi, który to sam obalił komunizm. Nie było motorówki, nie było stoczniowców, każdy stał i się gapił, gdy ten przy okrągłym stole odsunął młodych i wstawił starych dziadów do władzy, siedzących tam do dzisiaj.
Wiem, że film "nocna zmiana" jest utożsamiany z ludźmi lubiącym PiS.. ale zobacz go sobie, zobacz Donalda i inne gwiazdy dzisiejszego cyrku. Dlaczego to ciągle ci sami ludzie? Czemu ludzie mają się godzić na taką "historię".
PS. Wiem, że z góry takim jak ja zarzuca się miłość do pis... ale dzisiaj plebsowi trzeba jak tępakom prostować, że tak nie jest, nigdy na nich nie głosowałem i nie zagłosuję. (koniec sprostowania)
Tak jak pisałem wyżej - większość (znaczna) ludzi tylko wystawia ocenę, nie pisząc nic na forum. W przypadku takiego filmu jak ten, zapewne odsetek ludzi niepiszących jest jeszcze większy niż zwykle, bo widzą właśnie że to forum to przede wszystkim bagno. Tym niemniej kilka(naście) merytorycznych wypowiedzi tu widziałem, sam też skrobnąłem krótką recenzyjkę.
"Nocną zmianę" widziałem, ale dawno temu. Może obejrzę jeszcze kiedyś. O polityce jednak tu nie gadam, nie zaczynaj ;)
Niestety nie da się uniknąć konfliktu politycznego w tym względzie, on jest politykiem, jakby nie patrzeć.
Kłóciłbym się, ale niech ci będzie... Można jednak choć spróbować popatrzeć na film nie tylko pod kątem polityki, nie uzależniać oceny wyłącznie od tego aspektu, choć troszkę wziąć pod uwagę względy artystyczne itd.
Jak filmweb rozpoznaje konta-widma? Chodzi o użytkowników nowych, którzy oceniają wszystko jak leci na 1/10 i mają blokowane wpisy czy np konta przypisane do jednego numeru IP. Jeśli to drugie, to co z współlokatorami (małżeństwo, rodzeństwo, rodzina itp.) którzy korzystają z jednego komputera i osobno logują się na swoje konta? Ich oceny również filtry portalu uznają za wystawione z kont widm?
Tego nie wiem. Pytaj szefów, choć nie sądzę by ci odpowiedzieli. Podejrzewam jednak, że brane pod uwagę są takie rzeczy jak: wiek konta, częstotliwość wystawiania ocen, ich polaryzacja, może też np. skupianie się na filmach jednego tylko reżysera (taka zosiah walnęła jedynki wszystkim filmom Wajdy, nie po raz pierwszy widzę coś takiego) i aktywność na forach (zakładając że w ogóle jakaś jest). No i zapewne adres IP też jest brany pod uwagę, myślę jednak że przewidzieli sytuację współlokatorów. W sumie nic trudnego - wystarczy że oceny z różnych kont o tym samym adresie IP różnią się choć trochę od siebie i już wiadomo, że to różne osoby, a nie jeden troll w wielu osobach.
"Jak film web rozpoznaje alterkonta"? Ale z ciebie DEBIL! W tym temacie sam pomawiasz i zniesławiasz innych użytkowników odnośnie tego jakoby stanowili jedną osobę http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/ATOIRTAP,2327003#post_11078468
Ale z ciebie świr.
Taki film w ogóle nie powinien zostać nakręcony i trafić do i tak już zdebilowaciałej do cna polskiej młodzieży. Ale cóż, jak to mówili żydowscy specjaliści na usługach Niemiec i ZSRR. Kto potrafi kontrolować młodzież, do tego świat należy.
"Kto potrafi kontrolować młodzież, do tego świat należy."
Święta prawda. 25 lat prawackiego prania umysłów już zrobiło swoje.
Od 45 roku rządzą nami twoi idole komunisto-żydo-ubecy-socjaliści i inne pochodne tego łajna, więc lepiej dobrze się zastanów czy aby na pewno o tej samej Polsce mówimy.
Jest takie żydowskie (?) powiedzenie, o tym, że jeśli ktoś uważa, że ma100 procent racji, to z pewnością jej mieć nie może.
Co ty możesz wiedzieć o czasach stalinowskich?:DDDDD No chyba że twój dziadek z NKWD ci opowiadał.Wtedy,przepraszam.
Mój dziadek był więziony przez zasranych stalinowskich komunistów w obozie zagłady.
o ile masz rację to twoja ocena jest zbyt surowa.
Ja co prawda daję filmowi 6, pomimo, że o Bolku nie ma nic i co ciekawe użycie przez Ciebie terminu 'propaganda" jest w dużym stopniu uzasadnione, znam człowieka co się zarzeka, że osobiscie widział Wałęsę na żywo podpływającego motorówką z SB pod stocznię.
Co do Magdalenki to są fotki jak się wtedy bawili. Mam takie zdjęcie jak piję wódę Wałesa, Kiszczak i Michnik. Jak mozna pić wódę z komuchami???? i to przy jednym stole, przez których zginęło tylu niewinnych ludzi!!!!!!!! Komuchy z pseudoopozycją, juz sie wtedy dogadali. Wszystko było poukładane i naprawdę to nie jest propaganda tylko mam prawdziwe dokumentalne zdjęcia.
Film oceniam tylko pod kątem tego co w nim jest, więc tylko te fakty, co są ujęte i są zgodne z rysem historycznym, nie oceniam tu zatajania i wątpliwosci tego, czego w filmie brak, oceniam też błędy w dobraniu muzyki, za to doceniam aktorów, rekwizytorów, kostiumografów, scenografów, operatorów, montaż itd...dlatego filmowi nie mozna dać 1 ale też nie 7, 8, 9, czy z pewnością nie 10 a co najwyżej 6.
Co do całej historii tamtych czasów, moje zdanie jest następujące:
Wałęsa mógł współpracować nawet w latach 70. już jako agent z USA, jednocześnie Wałęsa mógł ciągnąć dwie sroki za ogon tj jakiś ukłąd z ZSRR (czyli polską WL). Być może Ameryka nawet zaleciła Wałęśie nawiązanie jakiejś komunikacji z ówcezesnymi wałdzami komunistycznymi, by mieć wpływ na neutarlizację totalitaryzmu i komunizmu. Z pewnoscią chciała sobie powiększyć poligon pod względem ekonomicznym i gospodarczym. Wiedziała, zę w Europie może zainwestowac kapitał w krajach byłego bloku komunistycznego i obalenie ZSRR i całego komunizmu będzie jej na rękę. Żydzi w USA na tamte czasy już pewnie zacierali ręce, zę sie bedzie zarabiać kasę (że się wypełni tą niszę, a co najważniejsze budzet kraju wzrośnie może nawet o 50%) i jak się da walić w rogi pod względem waluty i papierów wartosciowych itd... te biedne i pogubione kraje (Czechosłowację, Polskę, Węgry, NRD, Jugosławię), do tego mogłą się przyłączyć polska część żydów, która jeszcze przetrwała (oni się wspierali i wspierają pod każdym względem). Natomiast ZSRR czuło, że juz dłuzej nie da rady utrzymać tyle państw w ryzach totalitaryzmu i terroru, więc i tak już myślało powoli, że trzeba sie jakoś dogadać, tym bardziej, że na plecach ZSRR odczuwało "cięzki oddech" , moze nawet jeszce nie rozumiejąc, że USA planuje mieć ogromne udziały ekonomiczno-gospodarcze z tej części Europy, jako obszar czerpania korzyści.
Wałęsa w tej całęj machinie był poprostu albo mógł być idealnym gościem na tamten moment (bo najprawdopodobniej to zwykły oportunista - zresztą to widać po twarzy Wałesy) i był idealnym punktem zaczepienia do tej rozgrywki.
To mógł być bardzo złożóny a jakzę misternie zaplanowany plan strefy wpływów. USA wiedziało, że Francja, Anglia czy nawet Niemcy (nawet za bardzo nie przejmowali sie zbrodniarzami hitlerowskimi, odnoszę wrazenie, że ta Norymbergia to była tylko przyzwoitość i poprawnosć polityczna (wielu zbrodniarzy współpracowało z agencją bezpieczeństwa USA, pracowało w bankach itd...), no bo jeśli chodziło o kasę żydów w bankach szwajcarskich to moment sie upomnieli i dostali zwrot co do grosza z banków szwajcarskich - to też jestw pewnym sensie dowodem co było priorytettem interesów USA) mogą być partnerem ekonomicznym, gospodarczo - rozwojowym, a swołocz chcieli odsunąć, a najlepiej, gdyby sie dało to całkowicie sie od niej odseperować, bo sowietów bali się jak ognia.
Przepraszam za nieco chaotyczną wypowiedź, ale jakby nie było jest wtym troche klu i sporo prawdy, być moze się nieco mylę, ale na logikę coś w tym jest!!!!!!!!!!