6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Przecież ten film jest propagandowy, jak filmy z czasów stalinowskich! Ten paszkwil zasługuje na ocenę 1/10.

ocenił(a) film na 4
malyfromhell

i myslę, że Wałęsa czynił te działania z pobudek egocentrycznych a nie patriotycznych.
Ta cała Matka Boska w klapie to taka przykrywka.
W życiu polski patriota nie siadł by przy stole i nie wypił by wódy z komuchem i ze swołoczą!!!!!!!!
Zresztą widać było po wywiadzie u Lisa że Wałesa ma jakieś wyrzuty, być moze zauważył, że sprzedał nieco kraj i oszukał rodaków i to przez to ze sam zosatał zmanipulowany, bo to przecież prosty chłop jest.

malyfromhell

Ostatnio w filmie o Powstaniu Warszawskim mozna bylo zobaczyć (na faktach) , jak przedstawiciele AK jedli wspolne posilki z Bachem-Zalewskim. Widać nie byli polskimi patriotami.

ocenił(a) film na 10
Axel

nie widzę przekłamania w tym filmie, oświećcie mnie:)

ocenił(a) film na 8
Axel

Byłyśmy w 5 osób (koleżanki z jednej firmy ) i wszystkie oceniamy ten film pozytywnie.Jako ,że mamy 50+ to pamiętamy owe czasy.Uważamy ,że film został dobrze zrobiony i oddaje atmosferę tamtych czasów.

ocenił(a) film na 1
Jardy

sratatata, twój wpis to propagandowa sieczka, jesteś wynajęta i opłacona aby pisać pochlebne opinie o tym filmie. I nie masz 50+ lat, tylko jesteś max. 20-latkiem.
Internetowi propagandziści, won!

Axel

to co tu jeszcze robisz internetowy propagandzisto opłacony i wynajęty, żeby pisać niepochlebne opinie o pierwszym przyzwoitym filmie Wajdy od lat?

ocenił(a) film na 1
Axel

Spoko. Niedługo ocena spadnie i to drastycznie. Zaręczam.

użytkownik usunięty
Axel

I na ten chłam jeżdzą do kina tysiące polskich uczniów niestety.

Legendę Bolka obalającego komunę przez przeskoczenie murku trzeba utrwalać.

użytkownik usunięty
Axel

Dokładnie prawda tak

...owszem, z pewnością, na pewno, oczywiście...

ocenił(a) film na 5
Axel

Wszyscy jesteście tak samo durni. Nie widzicie, że zarówno opinia gloryfikująca Wałęsę jest nie poprawna, tak jak opinia go krytykująca, są oparte na propagandzie i konfabulacji (czyt. zmyślaniu, opowieści)?
Przesłanki i wnioski

Przede wszystkim: Wałęsa był człowiekiem prostym, nie wykształconym.

1.Wałęsa stał na czele solidarności:
a) Wałęsa musiał być podstawiony, bo inaczej nie mógłby się dostać na szczyt
b) Wałęsa był prostym człowiekiem, więc był rozumiany przez prostych ludzi

2.Widnieje podpis Wałęsy na UBeckich papierach
a)Wałęsa był świadomym współpracownikiem, sprzedawał informacje, współpracował ze służbą bezpieczeństwa
b)Wałęsa popełnił błąd, nie wiedział o konsekwencjach / współpracował tylko w pomniejszych wypadkach, zdradzał mniej ważne informacje

3.Wałęsa był podwożony pojazdami z oznaczeniami służb bezpieczeństwa na miejsce strajków
a) Wałęsa był współpracownikiem był podstawiony, władza chciała, aby miał kontrolę nad ludem
b) Wałęsa był przesłuchiwany przez władzę/wysyłany na rozmowy/pertraktacje z organami państwowymi, następnie został odwieziony z powrotem na miejsce

To tylko przykłady różnych możliwych interpretacji, pamiętajcie o tym lewackie p*zdy i faszyści, kiedy dowodzicie swoich jedynych prawd. Jedna i druga opcja jednakowoż jest tak samo dobra jeśli pamięta się o tym, że nie jest ostateczna i jedyna prawdziwa. Spotkałem prawicowców, którzy Wałęsę krytykowali z dobrymi ku temu podstawami, jak i lewaków, którzy rolę przywódcy Solidarności oceniali pozytywnie, równie dobrze to argumentując. Ja jednak pozostanę bezstronny w sporach internetowych, wiem przecież że nikt nawet nie spróbuje mnie zrozumieć. Nie mam też zdrowia na krytykę każdego idiotycznego lub nacechowanego emocjonalnie poglądu wygłoszonego w tej dyskusji. Jeśli ktoś tutaj myśli racjonalnie niezależnie czy jest prawakiem czy lewakiem i jest świadom subiektywizmu swoich sądów niech czuje się wyłączony ze wszystkich obelg zawartych w tej wypowiedzi. Wybaczcie przecinki, jestem słuchowcem. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 8
Drost

Dobry tekst. Naprawdę. Pozdrawiam

Sqrchybyk

To, że wszyscy jesteśmy tak samo durni też cię zachwyca i powala?

ocenił(a) film na 8
zweistein

Spokojnie, zdaję sobie sprawę, że nie jestem wyjątkiem i też jestem w sumie durny... Mam jednak na tyle rozumu (a może tylko instynktu samozachowawczego?) by nie marnować czasu i energii na jałowe pseudodyskusje polityczne. No chyba że kogoś to szczerze bawi...

Sqrchybyk

Serio nie marnujesz czasu ani energii? Same konstruktywne dyskusje...? Usilnie staram się uwierzyć i jakoś nie potrafię. Ciekawe dlaczego.

ocenił(a) film na 8
zweistein

Po prostu mam zasadę, że nie gadam na FW o polityce.

ocenił(a) film na 5
Sqrchybyk

Podziwiam. Przypominam, że największy filozof w historii wsławił się tym, iż przyznawał się do własnej niewiedzy - to pierwszy krok do mądrości.

ocenił(a) film na 8
Drost

Dzięki, ale znając poziom mego lenistwa raczej poczekam, aż mądrość ruszy d*pę i sama do mnie przyjdzie ;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Sqrchybyk

Napinacze typu @Sqrchybyk sztucznie podbijają ocenę filmu... to są sfrustrowani i zakompleksieni ludzie, którzy pragną się sprawdzić w sukcesie innych, często oszustów i mataczy - szczerze współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia :D

ocenił(a) film na 8
tymek11

Pisałem tu już dziesiątki razy, że oceny wystawiane z kont widmowych (takich jak twoje) nie są wliczane do oceny łącznej, bo mniej więcej od czasów "awatarowej wojny" FW zaopatrzony jest w filtry odsiewające takie oceny. Kiedy to w końcu dotrze do takich jak ty?

Drost

Twój głos relatywny, ale nie głupi. Czy Sokrat największy w historii nie wiem. Ale Sokrates i - przede wszystkim - Platon nie zgodziliby się z Tobą. Sofiści by się z Toba zgodzili.... taki paradoks filozoficzny

ocenił(a) film na 8
Axel

skoro ty tak sądzisz , to inni też tak musza?

ocenił(a) film na 9
Axel

No co za kretyn film propagandowy do podstawówki człowieku tam cię nauczą co to była propaganda.
A tak po za tym filmy propagandowe też były dobrze kręcone przykład '' Triumf Woli'' i pomimo że w żadnym stopniu się z takom produkcją nie zgadzam patrzę na to jak film jest zrobiony a nie co i jakie treści przekazuje

ocenił(a) film na 1
OLIN1

No sam jesteś propagandzistą - każesz mi iść do państwowej podstawówki, która to właśnie sieje rządową, państwową i lewacką propagandę.

ocenił(a) film na 9
Axel

Ależ z kąt możesz iść do prywatnej

ocenił(a) film na 1
OLIN1

"z kąt"
o.O
Może lepiej to ty idź do tej podstawówki?
Poza tym gdybyś miał chociaż trochę wiedzy, to wiedziałbyś, że dzisiejsze tzw. szkoły prywatne i tak mają program nauczania przez komunistów z Warszawy z ministerstwa edukacji narodowej. Nieważne, że szkoła prywatna, skoro i tak uczą tego samego syfu co w państwowych uczelniach. Prywatna to ona jest tylko z nazwy i z biznesowego punktu widzenia.

ocenił(a) film na 5
Axel

Ech, no i z kim tu rozmawiać w takim kraju, gdzie lewacy są skretyniali, a prawicowcy - ograniczeni i odczłowieczeni.

ocenił(a) film na 9
Axel

No i po raz kolejny dowodzisz że brak ci argumentów na twoje tezy skoro skupiasz się na drobnym błędzie który nawet i twój prezes nieraz popełnił

Axel

To ktoś w MEN chce wprowdadzić w Polsce komunizm? Kto konkretnie. Podasz jakieś nazwiska?

ocenił(a) film na 8
Axel

Człowieku, proszę nie kompromituj się już więcej twierdząc, że w Polsce panuje komunizm. Albo jesteś karkiem z ONRu, który nie ma własnego rozumu, albo po prostu nie wiesz co to komunizm.

ocenił(a) film na 8
Axel

Paszkwil czego lub kogo? Nie zauważyłam,żeby Wajda tam kogoś obrażał. Poza tym ten film jest zrobiony w konkretnym stylu i celu. Pokazuje nam Lecha Wałęsę i jego legendę. Jego MIT, który jest częścią polskiej historii i tożsamości. To, jak Wałęsa stał się taką ważną postacią. Jak był w stanie pociągnąć to wszystko za sobą, jak bardzo był wytrwały w walce, którą toczył. Właśnie to mnie na tym filmie wielokrotnie wzruszało-fakt, że ludzie mogli coś takiego osiągnąć. Że mimo różnic mogli być razem w walce o jakąś sprawę, o coś naprawdę ważnego. I to w tej historii jest piękne-jak wiele można razem zdziałać. Jednocześnie w czasie oglądania w wielu momentach było mi bardzo smutno,bo dzisiaj wiem, jak to wszystko teraz wygląda. Co się dzieje z naszym krajem i jak zmarnowano ten wielki potencjał, który kiedyś był w stanie skruszyć mury i zachwiać państwami.

az1991_filmweb

TW Bolek (Wałęsa) brał kasę za donosy na kolegów. Gdyby zrobili film o staczaniu się za kasę, o zaniku człowieczeństwa, o przekształceniu się komunistów w biznesmenów to mogłoby być ciekawie.

strongoral

Większość komunistów nie zajęła się biznesem, a pozostała na stołkach. Żal dup... ściska że zgłosili do oskara taki gniot. Masakra.

Axel

Gdyby głupota miała skrzydła...

Axel

Nie rozumiem ludzi oceniających ten film na "1" tylko dlatego, że nie lubią Wałęsy lub głosują na PiS...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Axel

NIECH ŻYJE WOLNA POLSKA!!!!!!

Axel

Towarzystwo wzajemnej adoracji przyznało sobie budżet, zrobiło następny nudny gniot /po "W ciemności"/ i jeszcze wytypuje go do Oscara i co my obywatele mamy do powiedzenia ? Jak zwykle, układy górą. Wajda powinien dac sobie spokój. To obraz całej Polski, tak funkcjonuje u nas niemal wszystko. Kumoterstwo, załatwiactwo i nieudacznictwo. Przykro mi :((

pawlak_fw

Wy obywatele mozecie tylko popłakać cichutko w kącie. Co jeden wiekszy od Wajdy. Niesamowite, ilu świetnych artystów w Polsce.

Axel

Przesadziłeś. 0/10 bo ujemnych brak. Propaganda jak z czasów Gierka. Przykro tylko że Wajda widnieje na liście płac.

Axel

Ocena taka, a nie inna, bo rozsądni ludzie omijają to ścierwo z daleka, natomiast proczerwoni bądź niedoinformowani oglądają, łykają i akceptują jako jedyną prawdę objawioną. Jak coś na kilometr wali łajnem, to zazwyczaj normalny, niedebil, używając tu terminologii medycznej, nie lgnie do tego jak lis do kurnika. Ja, jak i wielu ludzi z mojego otoczenia, nie obejrzałem filmu, bo po samych fragmentach i relacjach tych, co jednak widzieli, wiem, czego się po nim spodziewać. A jako że nie obejrzałem, to nie wystawiłem też oceny. Szkoda, że „niezależne” produkcje nie mają prawa istnieć w tym kraju i ciągle słyszy się o bankructwach ludzi, którzy chcieli stworzyć coś, co powie prawdę o tym, jak było i jak jest... Pozostaje mieć wiarę i nadzieję, które Bolki i kooptujące z nimi pędraki co i rusz niestrudzenie w nas gaszą. Pozdrowienia dla tych, którzy wiedzą, jak grubymi nićmi szyje się historię po tej stronie globu.

vegeta391

Ja też nie obejrzałem tego filmu - z innych powodów. Ale na ciebie, dziecko też bym nie spojrzał. Co za knajacki język. Fuj! Obrzydliwość

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Dlaczego? Warto obejrzeć takie produkcje jak "Pokłosie" czy "Wałęsa: człowiek z nadziei". Filmy z punktu widzenia technicznego świetnie wykonane. Co do fabuły to polskie kino niesie większe walory intelektualne, aniżeli hoolywoodzkie gnioty. "Pokłosie" jest dostępne w internecie.

ocenił(a) film na 1
vegeta391

Po jakiej zaś "stronie globu"?

ocenił(a) film na 1
vegeta391

Nie obraź się, bo niby o gustach się nie dyskutuje, ale jak spojrzałem do twojej topki to tam są same dobranocki. Ile ty masz lat? 14? Gdzie ty byłeś kiedy Wałęsa zakładał Solidarność? Gdzie ty byłeś kiedy Wałęsa organizował strajki? Gdzie ty byłeś kiedy wałęsa negocjował przy "Okrągłym Stole"? Co ty smarku zrobiłeś dla Polski?

Shen_Long

Stary.... Z ludźmi przeżartymi chorobą kaczynizmu, której epidemia w Polsce niestety coraz bardziej się szerzy, nie warto dyskutować. Do nich nie trafiają racjonalne argumenty. Dlatego nie podejmuj z nim/nią wymiany zdań, bo po prostu nie warto...

A film sam w sobie jest (moim zdaniem) świetny. Zawsze wiedziałem, że Więckiewicz to świetny aktor, ale w tej roli przeszedł sam siebie. Poza tym obraz Wajdy fajnie pokazuje codzienne problemy rodziny Wałęsów. 9/10

ocenił(a) film na 1
Ni3men

Niestety wypowiadają się osoby których w tym czasie na świecie nie było.

ocenił(a) film na 1
Shen_Long

Co z tego, że ich w tym czasie nie było na świecie ? Ile osób było wówczas dorosłych, w pełni świadomych a dali się nabrać jak dzieci i podrzucali Wałęsę do góry, nie wiedząc kim tak naprawdę był i co ich potem czeka.

Shen_Long

@Shen_Long:
Sformułowanie „ta strona globu”, a raczej przenośnia, miało oddać charakter naszej postkomunistycznej polskiej zakłamanej rzeczywistości, w której dalej dzielimy historię na tę zakazaną, gdy o której wspomnieć, od razu naznaczą cię skazą zidiocenia, paranoi i bajko pisarstwa oraz tę jawną, wszem akceptowalną, która zataja to, co istotnie ważne, obnażając tylko niegroźne, będące w interesach „ogółu” informacje, a której promotorzy zyskują takie szeregi odznaczeń, że aż pod ich ciężarem pierś się ugina.

Nie wiem, czy warto kontynuować dysputę i nie wiem także, po co to robię, jednak szarpnę się na tę, dajmy na to, pseudoripostę poziomu niskiego, panie krótkowzroczny. Idę dalej twym tokiem myślenia, i sam już nie wiem, dokąd doszedłem. Rozumiem, że jako że nie żyłem podówczas, kiedy wynaleziono koło, nie mam pojęcia o tym, jak działa, jak przyczynia się do ulżenia człowiekowi w codzienności, tak? Kolejnym banalnym przykładem może być - nie szukając daleko - zbrodnia katyńska. To, że naszym, zakładając, że jesteś Polakiem, „przodkom”/„dziadkom” wmawiano, że to Niemcy czy też dzisiaj powiedziano by „naziści”, gdyż Niemiec pejoratywne i niepoprawne politycznie, pomordowali polskich oficerów, a tym, co wiedzieli, kto tak naprawdę wydawał rozkazy i czyi podkomendni strzelali, prezentowano „wymyślne nagrody” za szerzenie prawdy, nie oznacza, że ja czy ty, ci, których wtedy na świecie nie było, nie wiedzą, że to kacapy nie jegry są odpowiedzialne za ten masowy mord. Przykładów setki, myślę, że łapiesz, do czego piję.

Przepraszam, że lubię szeroko pojętą animację i się tego nie wstydzę, publikując oceny poszczególnych pozycji na filmwebie. Ładnie szufladkujesz ludzi, Franek.
Wybacz także, że nie pomagałem Wałęsie w donoszeniu na najbliższych przyjaciół i kolegów niczym Judasz, że nie pertraktowałem z ówczesną czerwoną władzą w celu zapewnienia sztucznego kompromisu, w którym zarówno Bolek jak i komuszki wyjdą na swoje, że... yy, długo by wymieniać, ale po co? Jeżeli kiedykolwiek najdzie cię ochota, to przeczytasz pisma pokrewne popularnemu „Przyczynkowi do biografii”, obejrzysz także liczne wypowiedzi, w tym Wałęsy - dawne i obecne - z których jasno wynika, że człowiek albo kręci, albo jest niespełna rozumu.
Jasne, pewnie, można ślepo wierzyć przyjemnemu współsłowianinowi z zamaszystym wąsem, godną zaufania buzieńką i swojskim akcentem, można, nie przeczę.

@Ni3men, kończ, waść, wstydu sobie oszczędź. Widzę, że drzazgę w oku swego brata widzisz, a belki we własnym oku nie dostrzegasz, jak się kończą argumenty, to zaczyna się kaczynizm, ta? Jakie są twoje racjonalne argumenty? Co, powiesz mi, że jesteś właśnie w trakcie pisania książki biograficznej pod tytułem: „Świadectwo! Jak to przez 30 lat byłem wewnętrznym niewidzialnym Doppelgängerem, cieniem człowieka, który sam jeden tymi rencami zwalczył wirus Marksa i Engelsa” - historia prawej ręki Wałęsy, która to prawa ręka na krok nie odstąpiła jego świątobliwości przez całą jej „karierę” - trywialne, naciągane i idiotyczne - wiem, acz nie mogłem się powstrzymać.