Przecież ten film jest propagandowy, jak filmy z czasów stalinowskich! Ten paszkwil zasługuje na ocenę 1/10.
Faszyści i komuniści tez tak mówili :) (Nie mówię, że masz takie poglądy, jak oni, ale byli identycznie jak ty przekonani, jakimi ścierwami są wszyscy myślący w inny niż oni sposób.)
Komunisci byli kosmopolitami a oprocz nazistów mówili tak tez.. w sumie każde panstwo na swiecie stawia swoich obywateli ponad innych.. Dlatego wladnie wybija sie wrogów na wojnie, ma sie gdzies co sie dzieje w innych krajach..
TO niejsza z tym - Tak samo w czasie pokoju jak iw czasie wojny Polacy sa dla Polski najwazniejsi. Nienormalne blyo by gdyby bylo inaczej.
Nie, nienormalne jest właśnie myślenie tylko o czubku swojego polskiego nosa.
A gdybyś naprawdę tak bardzo miał Polskę w poważaniu, nauczylbyś się choć poprawnie po polsku pisać.
Wlasnie uznawanie wlasnego narodu za wazniejszy dla nas jest wlasnie normalne.. tylko wykolejeniec umyslowy moze bardziej interesowac sie dobrem np Anglików niz Polaków w czasie wojny itp.
Poprawna pisownia nie jest znowu az taka wazna.. Milosc do ojczyzny nie cechuje pismo.
Wykolejemiec umyslowy to zapewne ktos, kto deprecjomuje cierpienia innych, tylko z tego powodu, ze ci inni nie są Polakami.
Zanosi się na to, że umyśliłeś sobie, że będziesz wielkim polskim patriotą, który ma za nic zasady polskiej ortografii i gramatyki. Zaiste - patriotyzm wielkiej próby. I świetlany wzorzec dla tych, którzy chcieliby przyjąć polskie obywatelstwo. Będą ci wdzięczni za to, ze żyjąc w Polsce wcale nie muszą nauczyć sie poprawnie mówić i i pisać po polsku. Wystarczy być taki jak ty, i już.
Ja nie mówie ze cierpienia innych znacza mniej tylko ze dla mnie znacza mniej.. Obchodzxi mnie tylko Polska.
Jak to przyjac Polskie obywatelstw.. Opolskie obywatelstwo sie ma jak sie rodzi Polakiem i tyle.. TO że rozdaje sie obywatelstwo byle komu kto przyjedzie zza granicy jest kpina z mojej narodowosci. Powinien istniec przepis w konstytucji który zabrania dawania nie-polakom obywatelstwa. Moga sie osiedlac, życ, pracowac, byc równi wzgledem prawa.. ale Polakami nie beda.
No właśnie o tym mowa: jeśli "obchodzi cię tylko Polska" to jesteś olśniewającym kaleką mentalnym i emocjonalnym.
A istnieje powód by obchodzil mnie jakis inny kraj? Anglie moze zginac, Niemcy tez.. Reszta swiata tez. Mnie obchodzi tylko mój kraj.
Rozumowe to raczej nie bardzo.. Rozumiem raczej wszystko o czym mówisz. Zreszta co ma kalectwo rozume do pogladów? ja pier***
To ze obchodzi mnie tylko mój kraj jest madre. Glupie bylo by gdyby obchodzila mnie reszta swiata która mnie nie dotyczy i ktora mam gdzies.
Co ma kalectwo do problemów? Często nic. Ale u ciebie zależność jest spora. Bo to nie są poglady ani zdrowe, ani normalne. W znaczeniu ludzkim i humanistycznym.
Tyle ze ja niem mam zadnego ":kalectwa". Moje poglady jak najbardziej sa zdrowe i normalne.. Twoje sa ewidentnie chore.. nie rozumiesz pojec jak patriotyzm, panstwo, tozsamosc narodowa.. znasz tylko banalne definicje.
Takie "zdrowe i normalne" mieli naziści. Twoje są dość podobne, niestety.. Tylko flaga inna i orzełek.
Nayisci chcieli kontrolowac ludzi, byli socjalistami, chcili zabrac im wolnosc, chcieli wybijac ludzi za poglady, narodowosc itp.. Czy ja chce znacjonalizowac wszystkie przedsiebiorstwa w Polsce? Nie - Ja chce aby wszystko prócz policji, wojska, sadów, i wiezien bylo prywatne. Czy ja chce kontrolowac czlowieka? Nie. Ja chce zeby człowiek byl zdany na siebie i nikt go nie kontrolowal.. Czy ja chce ogranizac jego wolnosc? Nie. Jestem za 100% wolnościa slowa, wolnoscia wyznawania, wolnoscia pogladów, wolnoscia od podatków, wolnoscia od nadopiekuczengo panstwa.. Czy ja chce zmuszac ludzi do moich pogladó? Nie bo w tedy dyskusje wygladaly by jak lizanie sie po jajach.. Czy ja chce dawac komus mniejsze prawa? Nie bo prawo to jedyne w czym musimy byc równi.. Czy chce mordowac za narodowosc, wyznanie itp? Nie. Nawet faszysci, komunisci, lewicowcy czy inni intelektualni podludzie moga wyrażac swoje poglady..
Ja chce tylko Polski silnej i normalnej.. bogatej.. wolnorynkowej.. Czy tak trudno zrozumiec ze to ten kraj jest dla mnie wszystkim? Nigdzie indziej nie czulbymsie dobrze.. Ty nie pojmiesz tego że ja kocham ten kraj a inne kraje toleruje lub jestem neutralny.. ew. kilka bardzo lubie.
Naturalnym odruchem podczas katastrofy jest ratowanie i oplakiwanie bliskich co rozumie kazda ludzka i "moralna" istota..
Ale ja jestem faszysta bo kocham Polske...
Slepa byla by wtedy gdybym nie mial powodu do kochania Polski.. a ja mam i to duzo.
Szalona milosc to milosc nieuzasadniona - ktos kto nigdy nie czul patriotyzmu tego nie pojmie.
Wynaturzona.. Teraz to juz w ogóle nie rozumiem.
Jeśli ktoś zapewnia, że widzi pozytywny patriotyzm nazizmu, raczej nie ma dobrego wzroku. Wybieraj: albo problemy z oczami, albo z głową.
Ani z jednym ani z drugim.. Nazisci byli zli bo ingerowali w wolnosc ludzi i gospodarke..Wszystko inne nie bylo nienormalne.. Ich nacjonalizm nie byl zly. Zly byl socjalizm, i kontrola ludzi.. Poza tym wszystko bylo w miare dobre.
Zreszta jaki znowu nazizmu.. Każde NORMALNE panstwo na swiecie jak np. USA stawialo dobro swoich ponad dobrem innych. NIenormalne panstwa obchodzily inne narody ale tak patoloogiczne i barbarzynskie panstwa szybko upadaly.
Nie mówimy o oczywistych obowiazkach państwa względem swoich obywateli (ale twoje przyklady z wyfobywaniem rannych z autobusu czy wyzwalaniem obozu przez WP są żenujące cyniczne i amoralne - nie mają z tymi obowiazkmi państwa nic wspolnego)
Mowa raczej o zwykłej, osobistej przyzwoitosci wobec męczństwa i śmierci ludzi. Problem w tym, ze ty wcale nie widzisz niczego nagannego w tym, że tej przyzwoitosci ci brak.
Przejżyj ta dyskusje - TY mówisz o wydobywaniu rannych z autobusu.. TY podales ten przyklad. O wyzwalaniu obozów to mówie - Jeśli istnieje 10 obozów koncentracyjnych i 2 sa Polacy.. w pierwszej kolejnosci Polskie wojsko ratuje Polaków.. inne tez mozna wyzwolic jak sie zwalcza wroga.. Nie mniej jednak nie mozna od tak sobie wyzwolic jakiegos obozu.. Jeśli np samolot z czecchami leci przez NIemcy i oni zdradza i go uprowadza p oczym zamkna w obozie pasazerów no to co Polska ma do tego? No nic... To nie nasza sprawa. Ale nasi obywatele to juz jest nasza sprawa.
Jak na terenie Polski pali sie jakis autobus to ludzi ma ratowac nie panstwo tylko straz pozarna po czym pogotowie ma ich zawieźc do szpitala.. To nie jest sprawa panstwa wiec nie wiem po co ten przyklad..
Sprawa panstwa (bo policji a ona powinna byc panstwowa) jest gdy np grupa przestepców uprowadzila jakis pociag z ludźmi.. tam trzeba uwolnic wszystkich i tu nie ma rady bo to sie dzieje w Polsce wiec jest sprawa Polski...
Ja nie jestem od dyskutowania na temat przyzwoitosci..
Chyba nie dojdziemy do porozumienia, jesli nie sprawdzisz dokladnie, kto pierwszy wspomniał o autobusie. To jak, może sprawdzisz, zamiast opierac sie na swojej najwyraźniej zawodnej pamięci?
A te kolejne, rozpaczliwie bezsensowne przykłady z obozami... Naprawdę nie widzisz, ze to jakie dziecinne zagrywki, żalosne w przypadku doroslych psychicznie ludzi?
Teraz mi znowu wyskakujesz z państwem i jego obowiazkami, ale dlaczego wcześniej pisales o swoim widzeniu, o tym, co ty byś zrobił i czego bys nie zrobił... Myśl dalej za siebie, nie za państwo - bo i z tym pierwszym masz wystarczająco duzo problemów.
Tak, od przyzwoitości nie jesteś - pełna zgoda.
Ty zaczelasz
"
Al_Bundy
5 dni temu
Ludzie, Europejczycy, Homosie, Feministki, Prawicowcy, Lewicowcy.. Ech. Tozsamsc naroda upada.. Ludzie dziela sie tez na narody a czlonków tych samych narodow laczy wieź.. jakbys widzial ze pali sie autorbus to najpierw ratowalbys swoja rodzine a nie "ludzi" a dopiero póxniej wrócilbys po reszte.
Pomoc dla innych panstw to glupota.. Zydzi którzy mieszkaja na terenie Polski - owszem.. Ale w normalne jsytuacji trzeba ratowac przedewszystkich swoich.. Izrael jest od ratowania zydów, Rosja od ratowania Rosjan, Niemcy od ratowania Niemcow no a Polska od ratowania Polaków...
w odpowiedzi na post: zweistein edytuj |
zgłoś nadużycie |
odpowiedz
zweistein
5 dni temu
Tak, w płonącym autobusie najpierw ratowałbym swoją rodzinę. Ale jeśli myślisz, że przy ratowaniu innych wpierw sprawdzałbym ich narodowość, to mylisz się. Nie przyszłoby mi to do głowy. Ratowałbym ludzi, jeśli oczywiście zdobyłbym się na odwagę ratowania.
Człowiek jest do ratowania ludzi. Nie lewaków, nie Niemców ani Polaków ani filatelistów - po prostu ludzi.
w odpowiedzi na post: Al_Bundy zgłoś nadużycie |
odpowiedz
Al_Bundy
5 dni temu
Ja bym w ogóle nie ratowal bo jestem egoista i martwie sie tylko o siebie.. ew. rodzine i przyjaciół. NIe ratowalbym obcych ludzi.. Ale to prywatne sprawy.. a ja mowie stawiajac sie w roli panstwa.. Logiczne ze jako przywódca jakiegos panstwa ratowalbym swoich obywateli.. Rzad ma lizac buty swojemu narodowi.. Nie ma mowy o lizaniu butów innym..
Dla rzadu naród to rodzina...
Człowiek jest po to aby zyć.. nie ratowac. Ja mówieo panstwie. Panstwo istnieje by chronilo narodu.. Swojego.. ewentualnie moze pomóc sojusznikom. Polska niejednokrotnie pomagala w walce sojusznikom którzy później odplacili sie rozbiorami.. Najlepszy przyjaciel to najgorszy wróg - jedyne trucy nie uznali rozbiorów a mieli powody by nas nienawidzic."
Ja pisze o roli czlowieka panstwa a ty o roli człowieka jako jednostki.. Jako pojedynczy czlowiek to bym olal i sam uciekal... ew. ratowalbym rodzine...
Przyztoitosc.. moralnosc.. normalnosc. To sa kwestie punkt u widzenia.. nikt nie ma prawa narzcucac ludziom swojej wersji przyzwoitosci.. Zreszta sam mówiles o żydach.. Dla mnie wiecej warci sa Polacy bo niby czemu zydzi maja byc wiecej warci? To nie mój naród.. Nie obchodza mnie. Mam calkowite prawo ich olewac.. Zreszta spójrz na nich - Naród którego z Polskim laczy to iz tez swietuja przegrane... w przypadku zydów to nie jest dziwne - w koncu oni niczego nie dokonali.. Polacy swietuja przegrane bo sa upadlym narodem. Żydzi to najbardziej nietolerancyjny narod na swieecie, zlozony z rasistów i faszystów. To wieksi szowinisci niz Hitler byl kiedykolwiek.. niby za co nalezy im sie szacunek? Za witanie armi czerwonej? najwiekszego wroga ludzkosci w XX w? Za chwalenie Stalina?
Więc masz czarno na białym: autobus pojawia się pierwotnie u ciebie. Już jasne, czy dalej nie widzisz?
Tak w skrócie: twoje rozważania łączą w sobie dziecięcy, niedojrzały infantylizm, szowinizm narodowy, cynizm i amoralność. Wiem, że tego nie widzisz (już mowa była o twoich problemach ze wzrokiem, prawda?) ale sądzę, że to dość obiektywna diagnoza.
Ale ja napisalem ze ratorwalbym swoja rodzine.. To chyba logiczne... nie ratowalbym byle kogo z autubu gdzie jest moja rodzina.. uratowalbym moja rodizne (jak kazdy normalny czlowiek) a później uciekal (jak przecietny czlowiek)
Zarzucasz mi cynizm, amoralnosc, szowinizm narodowy, niedojrzaly infantylizm itp... W skrócie: Mówisz ze zachowuje sie jak typowy żyd.. Tylko żydzi maja wszystkie negatywne cechy na raz.. czy ja wygladam n żyda? Moze ich jeszcze lubie? Bylo ilues tam normalnych.. NIe zmienia to faktu ze wiekszosc to ewidentne mendy... Mozna ich tolerować do póki nie wpuszcza sie ich do rzadu i nie daje praw wyborczych.
Zreszta moralnosc.. stwierdzenie ze istnieje moralnosc jest jak stwierdzenei że czlwoeik zawsze ma racje.. Wszystkie te stwierdzenie wymyslil sobie czlowiek.. Normalnosc, moralnosc itp. to kwestia punktu widzenia.. Ty narzucasz mi swój punkt widzenia i masz czelnosc porównywac do faszysty mnie? Jakby sie wzglebic w twoje poglady to pewnie weszedlby z ciebie naziol wiekszy niż ci NSDAP.
Ja po prostu mam logiczne i racjonalne poglady.. nie jestem jakims toleruchem, lewakiem, kosmopolita czy innym odpadem intelektualnym tylko czlowiekiem.
Ci ludzie z autobusu to nie "byle kto". Serio chcialbyś, zeby inni zostawili twoich bliskich w plonacym autobusie, bo myśleliby o nich podobnie jak ty o innych?
Wypadek. Przyjeżdza karatka. Powiedzmy austriacka. Sanitariusze rsatują tylko Austriaków. Zatrzynumje sie samochod osobowy. Jego pasażer wie, ze w aurobusie jest jego krewna. Kierowca ratuje tylko krewną. Potem przyjeżdza karatka wloska i ratuje tylko Wlochów... Itd, itd.
Twoja logika zachowań jest absurdem i bzdurą.
Tak ale tutaj nie mówie ze rowalbym tylko Polaków itp. tlyko ze nikogo bym nie ratowal bo jestem egoista.
Jak przejeżdza karetka i ratuja tylko austryjakó to ich wybor... CO tu panstwo ma do gadania...
Nie jest - Ja stwierdzam fakty.
Jak przyjeżdża karatka i ratuje tylko Austriaków pozwalajac reszcie zdechnąć - to nikomu nic do tego...?
Ręce i nogi opadają. Naprawde nie widzisz, jakie to beznadziejnie głupie?
A kogo to ma byc problem? To sprawa karetki... Zreszta oplaca im sie ratowac wszystkich.
Nie widze - nie mozna narzucic w wolnym raju karetce kogo ma ratowac.. baa - w ogóle nie mozna jaj narzucic ratowania kogos
To jest niewiarygodne, ale ty naprawdę nie rozumiesz jak niemoralne i cyniczne są twoje twierdzenia. Jeśli jakakolwiek zaloga karetki zostawiłaby bez pomocy obywateli innych państw cywilizowany świat (czyli nie ty, oczywiście) uznałby to za barbarzyństwo. Po prostu.
Żzyczę ci serdecznie, zebyś będąc w potrzebie znalazł ludzi, którzy potraktują cię tak, jak na to zasługuesz. Zgodnie z "moralnością" troglodytów i socjopatów.
Nie ani niemorale ani tmy bardziej cyniczne. nie bardziej nie zmuszanie kogos do czegos.
Ja akurat jestem jednym z nielicznych cywilizowany ludzi.. Ja opieram sie na cywilizowanych zasadach.. Unia Europejska to cywilizacja barbarzynców gdize ludzi sie okrada, zabrania wielu rzeczy, zmusza sie ich do czegos czego nie chca i wmawia chore zasady...
ŻADNA karetka nie powinna miec obowiazku ratowania kogos kogo nie chca.. To w 100% ich problem. Ich sprawa jest kogo ratuja, dlaczego go ratuja itp.. Karetki powinny być w 100% wlasnoscia prywatna nikt nie ma prawa zmuszac do czegos prywaciarzy.
W XXI w. za barbarzynstwo uznaje sie to że nie daje sie biednym zasilków.. barbarzynstwem bylo by wlasnie dawanie im zasilków..
No fakt: zmuszanie załogi karetki, zeby ratowała ludzi?! Niepojęty totalitaryzm i szaleństwo - a jaki cynizm! Podłe to lewactwo strasznie.
Nie chce mi się czytać waszych postów z ostatnich dwóch tygodni, ale spotkałem się już tym popaprańcem. Albo jest trollem, albo zbudował sobie tak szczelny mur wokół własnych rojeń, że żadne logiczne argumenty, choćby nie wiem jak wykładane doń nie trafią.
Popaprancem i trollem obecnie nazywaja kazdego kto ma inne poglady...
Logiczne argumenty? ty i logiczne argumenty?
Ty jesteś zwyczajnie świrem. Egoizm nie jest zaletą ale objawiem choroby psychicznej. Ciebie trzeba leczyć.
Jak pisałem - jesteś psychopatą, bo gloryfikowanie egoizmu jest oznaką - jak to ująłeś - moralnego ułomstwa. W demokracji każdy ma prawo być idiotą. Ty tego prawa nadużywasz.
PS Naucz się stawiać przecinki, a jak ALT ci się zacina na klawiaturze, to idź do pracy i kup nową zamiast ograbiać rodziców dzieciaku.
Bycie psychopata i idiota sie wyklucza.. Psychopaci to z reguly osoby o nadprzecietnej inteligencji ząs idioci to po prostu.. idioci. Egoizm nie ma tu nic do rzeczy - Ty zas jestess zlodziejem i kaleka intelektualna.
Ja caly sprzet mam juz gdzies 8 lat.. nie ma mowy ze go wyrzuce.
Wałęsa wywołuje większe emocje niż Hitler, bo film o Hitlerze jest na filmwebie oceniony na prawie bardzo dobry:) Szkoda, że ocenia się pierwowzór, a nie sam film:(
Wałęsa z polityką nie ma już nic wspólnego, co z tego że żyje jak nie ma na nią żadnego wpływu? Tu nie chodzi o Wałęsę tylko o całe pokolenie. Zastanawiam się czy moje jest już na tyle zepsute przez walki polityczne, że niedługo i ludzie w moim wieku nie pogadają spokojnie o polityce.
No tak, ale dopóki żyje i przedstawia swoje poglądy i ma swoich zwolenników i przeciwników wśród czynnych polityków (którzy mają wpływ na polską rzeczywistość) dopóty jego historia będzie wzbudzała kontrowersje.
I choć Lech Kaczyński na tle brata i tak był "stępiony" i mniej kontrowersyjny to i tak niedługo spory na jego temat wygasną.
http://www.youtube.com/watch?v=UNbDtPWzDT4
Polecam ten wywiad z Jarkiem Wałęsą :)