Film dobry.Jeżeli ktoś sie nastawi że to komedia to sie rozczaruje!film pokazuje obraz naszego polskiego - wiejskiego- społeczeństwa dla którego liczy sie tylko KASA i WÓDKA!!scena kiedy wszyscy śpiewają Rote oraz rozmowa notariusza z gospodarzem daje prawdziwy obraz współczesnej Polski.POLECAM wszystkim.
Odechciało mi się chodzić/wyprawiać imprezy okoliczniściowe :|. Szkoda, że film pokazuje, choć przejaskrawioną, to jednak prawdę.
a czy znasz wszystkich ludzi z polskiej wsi?? albo masz jakies badania ktore mowia o tym ze dla ludzi mieszkajacych na prowincji liczy sie $$ i %% ??
A gdzie ty człowieku pracujesz ?w Urzędzie Statystycznym?ile masz lat że pytasz o tak dziwne rzeczy, gdzie ty żyjesz? rozglądnij sie zobacz co się dzieje w telewizji,nigdy nie byłeś na weselu?człowieku twoje pytanie jest tak durne jakbyś mieszkał w innej rzeczywistości!21 % bezrobocia w tym kraju samo za siebie mówi!KASA nie tylko liczy się na prowincji ale wszędzie.Sam kończe studia ale jaka czeka mnie praca w tym kraju praca bez znajomości?żadna!dlaczego aż 60 % młodych ludzi chce wyjechać z tego kraju(te statystyki chyba słyszałeś)no dlaczego??sam sobie odpowiedz!pozdro enywey
nie pracuje w urzedzie statystycznym, lat mam 19 i mieszkam sobie na wsi, rozgladam sie, patrze co sie dzieje w telewizji , bywam na weselach, jak sie chce to uwierz mi ze sieznajdzie prace bez znajomosci, 60% mlodych ludzi chce wyjechac z kraju zeby sobie zarobic $$. Czy masz jeszcze jakies pytania??
Zgadzam się! Takie wesela nie istnieją! Kto by tak wódę z gwinta walił! Nawet najgorszy żul kupi czasem kubeczek :-) Stereotypowy film...
Pewnie nie istnieja dokladnie takie, ale w takich filmach chodzi o to aby pokazac prawde przejaskrawiona, tak samo jak to bylo w filmach Bareji. Chyba nie sadzicie ze Mis pokazuje DOKLADNA rzeczywistosc tamtego okresu?
Przejaskrawiony przyklad zawsze jest smieszniejszy, bardziej dobitny i trafiajacy w samo sedno:)
My mamy po to swoje mozgi aby odzielic prawde od przejaskrawienia, przy czym zwrocic uwage na meritum przekazu.
Pozdr
trzeba iść na 100 (może mniej) wesel na wsi w różnych miejscach Polski i taki film mozna kręcić tylko trzeba mieć talent
to jest esencja (wybrane elementy) operator też (ten o wesela) kręci film jak by był zawodowym dokumentalistom chópak z przyszłością
pozdrawiam
Takie wesela istnieją. Może mi powiesz że ludzie nie piją na weselach? Chyba że byłeś na weselu u flegmatycznych anglików albo niepijących i inteligentnych francuzów. Nie ma sie co oszukiwać. To jest Polska. Miejsce: Polska System: Samowolka Cel: Forsa. Jak to rymował O.S.T.R
Ja w temacie co prawda nie filmowym, ale uderzył mnie kawałek Twojej wypowiedzi. Film moze przejaskrawia obraz polskiego wesela. Ale za to Ty jesteś typowym młodym narzekającym polaczkiem któremu zawsze źle. A dlaczego uwazasz ze nie ma pracy w Polsce bez znajomości. I ze 60 % młodziezy ucieka. Wielu moich znajomych i ja mamy niezłą pracę załatwioną bez znajomościi wcale nie zamierzamy uciekać za granicę i szmacić się za byle grosze. Kto Ci dał; prawo wypowiadać się za 60% młodziezy :):):)
Po prostu chcielibyście dostawać wszystko za nic, a tak nie stety się nie da. Nawet na zachodzie. I to jest właśnie typowy obraz Polski, a nie jakieś tam wesele.
i stary sie zgadzam z Tobą tak jest ja po technikum napierdalałem z więźniami w tartaku i jakoś nie nażekałem ale to było 1991 tylko że teraz trzeba więcej i szybciej
Jeśli myślisz, że tak wygląda wesele na wsi, to się grubo mylisz. Pokazane w filmie wesele jest czymś tak skrajnym i spotykanym (jeszcze), ale rzadko zjawiskiem. Wiem o tym dobrze, bo bywam na wiejskich weselach. A tam nie liczy się tylko KASA i WÓDKA, lecz dobra zabawa. Być może nie byłeś na prawdziwym wiejskim weselu.....
Ale w tym filmie nawet nie chodzi o to czy tak wygląda wesele w Polsce. Poprostu reżyser jest sfrustrowany i zażenowany postawą i podejściem do życia większej częście naszego społeczeństwa. Jest to faktycznie skrajny obraz naszego społeczeństwa, ale w wielu naprawde wielu przypadkach tacy jesteśmy (albo podobnni). A film mi się bardzo podobał.
Masz racje. W kinie jednak wiekszosc rodakow potraktowala ten film jako komedie i nie zrozumiala z niego nic. Wszyscy twierdzili, iż oni tacy nie sa ale znaja osoby ktore takie sa!!!??? Ten film zostal zle odebrany. Slyszac komentarze bylam zdruzgotana, wszyscy twierdzili, ze na wsi faktycznie tak jest na weselach...bzdura kompletna...mysle, ze malo kto zrozumial o co chodzilo w tym filmie. Po prostu zamiast wyciagnac wnioski i zastanowic sie nad swoim zachowaniem, ludzie wyciagneli ale palce wskazujace na innych:( Smutne.
A dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta i banalna. Łatwiej pokazać na kogoś palcem nić wskazać na siebie i przyznać się do błędów. NO i fakt: film został źle odebrany! Kompletnie źle i ja jestem przekonany, że reżyserowi chodziło oto, żeby pokazać jak chore i absurdalne jest nasze społeczeństwo (są zapewne jakieś wyjątki). Podobnie jest troche w "Procesie" Kafki.
to może tak film jest przesłaniem " tak naprawde w życiu naprawde jest ważnba tylko miłość (młodzi ludzie nie dasjcie sie zwieść becikowemu kochajcie sie)" a tak poważnie jeżeli sie kochacie zwyciężycie wszystko
tak i mnie też się wydaje, że to film pokazujący różnice między pokoleniami - wystarczy spojrzeć na postawy matki i córki - matka wyszła za mąż za faceta, którego nie kochała i chciała być z innym. Córka na początku popełnia podobny błąd, ale później nie chce marnować sobie życia i wybiera inna drogę.
W ogóle cały film jest taki, to żadna komedia, to przestroga dla młodych ludzi, żeby zajęli się tym, co naprawdę jest ważne, bo inaczej za kilkadziesiąt lat będą tak żałośni jak ludzie na tym weselu, którym do życia potrzeba tylko wódki i kasy.
+1
Zgadzam sie tylko wtrace jeszcze i poweim ze film momentami ma elementy komedi i kilka razy sie smialem ale ogolnie nie o to chodzi... fajne film daje 9:)) polecam
pzdr
Film wg. mnie bardzo dobry, a co do śmiesznych momentów to mnie rozwalil Wilczak i jego tekst:
"spier...j bo mi relaks nie wychodzi"