Mozesz uzasadnic dlaczego jest to arcydzielo? Bo to ze oglodales to 10 razy jakos mnie nie przekonał. Chodzi mi mianowicie o jakies argumenty. Wiesz mi ze polskie filmy nie moga byc arcydzielem:/ Taka smutna prawda
"Wiesz mi ze polskie filmy nie moga byc arcydzielem:/"
Mnie najbardziej ciekawi jakimi kryteriami Ty się kierujesz przyznając oceny?!
To ,że nie podoba Ci się tematyka ,klimat czy jak by tego nie nazwać ... nie oznacza ,że film nie ma wartości artystycznych.
Zgodzę się z Tobą ,ze polska kinematografia nie należy w większości do tych z górnej półki ale to co napisałeś zakrawa o totalną bzdurę i ignorancję.
Dlatego chciałbym uslyszeć Twoje argumenty.
Wesele ma w sobie coś, czego nie odczułem już dawno ,oglądając polską produkcję.Ten film doskonale traktuje o Polakach ,o ich zawistnej mentalności,życiu na pokaz ... takie typowo wsiowe polskie klimaty.
Niby film zakrawający o komedie ze względu na doskonałe teksty i sytuacje ale po głębszym zastanowieniu nie jest wcale już tak wesoło. Dodatkowo doskonała muzyka ,idealnie wtapiająca się w klimat tego filmu.
Gra aktorska, no i osobowości ,które się tam pojawiają.
To jest produkcja dla Polaków o Polakach. Trudno jest mi nawet oceniać ,jak film mógłby być odebrany za granicą...
Ja oceniam film w skali swiatowej "To jest produkcja dla Polaków o Polakach" w skali polskiej moze i 9/10 ale w swiatowej? Żal . Slyszales kiedys by jakis film polskiej produkcji byl hitem np. w stanach? To dobrych filmow polskich zalicze "czlowiek z żelaza" "dzien swira", " sami swoi " czy "potop" ten ostatni uwazam za najlepszy ale nigdy nie wesele.
ARCYDZIEŁO ROWNA SIE 10/10. (czyli febuła, scenariusz, rezyserka, soundtrack, praca kamery, gra aktorska, klimat, napiecia, brak niepotrzebnych scen, i zaskakujace zakonczenie) to tylko kilka z przykladow cech filmu ktore zasluguje na miano arcydziela. W pierwszej setce filmewbu jest tych filmow moze z 10-15. Widzialbys w niej "Wesele"?
Przedstwawilem Ci swoje argumenty
Ja ,jak już z resztą zdążyłeś zauważyć, nie oceniam tego filmu w skali światowej.
Nie można mierzyć wszystkiego jedną miarą bo z tego nie wychodzi nigdy nic dobrego.To o czym mówię to tylko moje subiektywne odczucia.
Odpowiadając na Twoje pytanie... nie w żadnym razie nie widziałbym tej produkcji w pierwszej setce bo to film zbyt "swojski" ,trafiający do określonej grupy odbiorców.Gdyby ten film puścić w amerykańskim kinie to... ...Przyrównując sukces filmu do tego jak zostanie odebrany w stanach jest co najmniej nie na miejscu...a to dlatego ,ze 95% amerykanów to najwięksi ignoranci na świecie ,którzy myślą ,ze Polska leży gdzieś w Azji a Słońce kręci się w okół Ziemi.
Ja oceniam ten film na 10.
W SWOIM GATUNKU arcydzieło.