PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1263}

Wożąc panią Daisy

Driving Miss Daisy
1989
7,2 48 tys. ocen
7,2 10 1 48048
6,6 19 krytyków
Wożąc panią Daisy
powrót do forum filmu Wożąc panią Daisy

To co jest urzekające w tym filmie to jego nadzwyczajna prostota. Żadnych szalonych zwrotów akcji, żadnych udziwnień ani prób zaskoczenia widza. Historia płynie swoim tempem, czas zmienia bohaterów, a wszystko to udało się uwiecznić na ekranie w sposób nie pozbawiony głębszych uczuć. To taka pokorna opowieść o przełamywaniu barier i ludzkiej niechęci oraz o narodzinach prawdziwej przyjaźni opartej na cieple i życzliwości. Łatwo jest się wsłuchać i wtopić w rytm filmu, co jest niewątpliwie wynikiem bardzo dobrej reżyserii i doskonałego aktorstwa (Jessica Tandy i Morgan Freeman). Muzyka autorstwa Zimmera jest wykwintnym dopełnieniem całości.

ocenił(a) film na 10
Cookie_VT

Masz absolutną rację. Niektórzy naprzykład mogliby się totalnie zanudzić oglądając ten film, ale to zależy od widza i jego wrażliwości. Ja sądzę, że DMD tworzy cudowną i nieprzeciętną atmosferę i przekazuje wnikliwe treści. Ja po prostu uwielbiam filmy, które odstają od naszych codziennych standardów i nad którymi trzeba się zastanowić.

Cookie_VT

Piękny film. Masz rację... akcje toczy się swoim leniwym rytmem a jednak ne pozwala oderwać się od niej.Łapie się każde zdanie. I ostatnia scena... taka prawdziwa.
ps.
Kilka razy podchodziłem do tego filmu ale zawsze jakoś późno był w TV i pasowałem. W końciu na filmboxie dzisiaj o 7.30 rano :)