PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632382}

Wróg numer jeden

Zero Dark Thirty
2012
7,1 71 tys. ocen
7,1 10 1 71379
7,3 50 krytyków
Wróg numer jeden
powrót do forum filmu Wróg numer jeden

Nie ma to jak nakręcić film o najgroźniejszym terroryście, który na liście gończym FBI nie był nawet poszukiwany za 11/9 . Ale po co ja to piszę, jeszcze ktoś pomyśli, że zarzucam U$A kłamstwo i uzna mnie za terrorystę. Tak swoją drogą, to właśnie takie filmy utwierdzają ludzi w przekonaniu, że każdy Islamista to facet z kałachem w ręku, pozbawiony uczuć i urodzony po to, zabijać niewinnych Amerykanów. Jakimś dziwnym trafem nigdy nie powstanie amerykański film pokazujący wojny w Afganistanie z perspektywy tamtejszych ludzi, nigdy nie pokazuje się ich cierpienia, powodów dla których walczą, ich wspaniałej kultury, tradycji itd. Nie ma takiej potrzeby-- islamista= zły gość w turbanie, "krzyczący Allahu Akbar" , który lubi czasem coś wysadzić w powietrze. Najbardziej śmieszy mnie jednak stwierdzenie, że oni pomagają tamtejszym ludziom. Ale jak do cholery, skoro oni tej pomocy nie chcą. USA myśli chyba, że Afgańczycy na nich czekali. Prawda jest taka, że większość tamtejszych mieszkańców lepiej czuła się pod opieką Talibów niż chłopców Obamy. Nikt już nie pamięta, ile Talibowie zrobili dobrego w tym kraju (!) Pamięta się tylko ,że wprowadzili ostre prawo szariatu itd. Co ważniejsze nikt nie przypomni o tym, że dla Afgańczyków przejęcie władzy przez Talibów było niczym wybawienie, znak, że jest jeszcze szansa na odbudowę kraju. Później jednak następuje przełom- pojawienie się Amerykanów i ich Al Kaidy z bin Ladenem na czele. Potem wiadomo: 11/9 i początek wojny, a wraz z nimi kolejne lata cierpień dla tych ludzi. Na zakończnie jeszcze jedno. Chyba nigdy nie zrozumię do końca co motywuje amerykańskichczy polskich żołnierzy do brania udziału w tej i innych wojnach. Dla mnie większośc z nich jest napalonymi żołtodziobami odciągniętymi od konsoli. NIkogo nie chcę urazić ,ale naprawdę porywają się na te gadki o patriotyźmie? Wybaczcie, ale ja w tej wojnie patriotyzmu nie widzę. Ktoś może powiedzieć: jesteśmy sojusznikami USa więc mamy obowiązek im pomagać. Fajnie, tylko, że co my z tego mamy? Nic, ale tak to już jest jak się robi interesy z państwem, które jest największym kłamcą i mordercą w jednym. Z państwem, które oskarża innych mianem terrorystów, a samo niemal doszczętnie wymordowało Indian. Ale o tym też się nie mówi. Teraz Indianin jest traktowany jako atrakcja turystyczna. Jak zwierzę w klatce. Ale Indianie to inny temat. Dlatego kończąc, dla mnie osobiście Stany Zjednoczone od początku do końca są krajem kłamców, manipulantów, ludzi dla których jedyną wartością jest pieniądz. i władza. To właśnie w pogoni za tym życie tracili: dawniej Indianie- prawdziwie wolni mieszkańcy tej Ziemii, dzisiaj Afgańczycy, jedni z ostatnich zaciekle broniących się przed amerykańską wersją cywilizacji nieuchronnie pochłaniającą świat.
To tyle ode mnie, pozdrawiam, Maestro

ocenił(a) film na 7
aklekot

Proszę, idź trolować gdzie indziej.

ocenił(a) film na 7
Maestro_filmaniak

Jaki patriotyzm. Mamy armię zawodową. Po prostu taka praca. Kilkakrotnie miałem okazję obcować z kolesiami którzy służyli na misjach zarówno w Iraku jak i w Afganistanie, i nikt nie traktował tego przez pryzmat patriotyzmu.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Tak więc zgodzisz się, że nie różniąsięod najemników- też jadą do cudzego kraju mordować za pieniądze?

ocenił(a) film na 7
Maestro_filmaniak

trochę kolokwialnie to ująłeś ale mniej więcej tak to wygląda.
Z tym że raczej tam nie jadą aby mordować, nikomu pozbawianie życia innych frajdy nie sprawia. Dla takich ludzi miejsca w wojsku nie ma.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Tak więc jadą mordować dla kasy, ale nie dla przyjemności? Wiadomo, z czegoś trzeba żyć, a jeśli oni dla pieniędzy nie mają problemu z zabijaniem innych- proszę bardzo, tylko niech nikt mi nie pieprzy o nich jako o bohaterach i patriotach.

ocenił(a) film na 7
Maestro_filmaniak

kto mówi o nich jak o bohaterach i patriotach.
Mało który z polskich żołnierzy w Iraku i Afganistanie w ogóle kogoś zabił.

ocenił(a) film na 6
Elmo_Is_Dead

Czyli mamy kijowy stosunek, pewnie z 1:10 na korzyść latających z prześcieradłem na głowie, i po co nam ta zawodowa armia? :F

ocenił(a) film na 7
Looney_Kermit

właściwie to wiedzę na ten temat zaczerpnąłem z pogawędki jaką kilka lat temu uciąłem sobie w poczekalni do wojskowego psychiatry z kilkoma chłopcami którzy właśnie wrócili z misji ;)

ocenił(a) film na 4
Maestro_filmaniak

ponoc bo 11 wrzesnia gdy na stronach internetowych osamy pojawily sie slowa gratulacji i podziekowan ten niewiedzial o co chodzi . dopiero potem ktos z jego najblizszych ludzi doradzil mu aby przypisal to sobie dla dobra sprawy , no i przypisal a teraz nie zyje . swiat jest dziwny

tebor_2

Wszystko zostało precyzyjnie zaplanowane przez USA! Chciałbym oglądnąć ten film ale nie chce się wkur.... (denerwować).Pamiętam swoją Maturę z WOS, tam miałem napisać w zadaniu przemowę "Jak zwalczyć Islamskich Terrorystów" Wypisywałem te brednie które media mi wciskały,że potrzeba jest interwencja Wojsk! Zdałem ale czuje niesmak xD

ocenił(a) film na 4
maaly18

george w jr mial pred atakami ok 30% poparcia wiec mozliwe ze byl to zaplanowany akt sabotazu . niemniej jednak teraz sytuacja sie powtarza.irak nie mial broni bilogicznej ani zadnej innej a zostal zaatakowany teraz kolej na persow tez nie maja broni atomowej a sa na celowniku , no wlasnie ale to iran 4 razy wiekszy niz irak wiec tam nie bedzie latwo a pozatym 70 milonow ludzi . nastepny w kolejce -pakistan bastion al -kaidy i talibow . bedzie wesolo.hameryka moze utracic sojusznikow w zatoce a wtedy?????????//klops.wenezuela na nich szcza rosja nie pomoze ---bedzie wesolo!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
tebor_2

okej, nie nadążam. 30% poparcia przed atakami? ale jak długo przed? przecież takiej operacji nie przygotuje się w 2-3 tygodnie czy miesiące.

ocenił(a) film na 4
Elmo_Is_Dead

w 2002 mialy byc wybory wiec -cholera chcialbym ci umiec odpowiedziec na to .mysle ze lekko 6-9 miesiecy .d-day przygotowali ok 1.5 - 2 lata .teraz przy tej technice --- nie wiem naprawde ale mysle ze jesli byl to akt sabotazu to mogli sie zmiescic w ok 12 miesiecy

ocenił(a) film na 7
tebor_2

uau. 11 września 2001 George W. Bush był prezydentem dopiero 8,5 miesiąca. Urząd objął 20 stycznia 2001. Wybory odbyły się jesienią 2000 więc następne miały być dopiero w 2004 roku. Czyli rozumiem że jednak Clinton. Tylko po co?

ocenił(a) film na 6
Elmo_Is_Dead

11/9 przygotowaliśmy w jeden wieczór, trochę piwa, symulator samolotu na PC... :F

ocenił(a) film na 7
Looney_Kermit

Żaba! wiedziałem do dyskusji o terrorystach, spiskach i Arabach przykleisz się jak pszczoła do miodu ! :)
(chciałem napisać jak mucha do gó*wna ale tak nie wypada ;)

ocenił(a) film na 6
Elmo_Is_Dead

No ba, nie pozwolę obrażać moich braci! W ogóle, to za wszystko winni są żydzi, za zamachy, niewolnictwo, recesję, wysokie ceny w Biedronce :F, brązowy medal dla naszych skoczków (pozdrawiam Tomka Morgensztajskiego)...

ocenił(a) film na 7
tebor_2

ponoć Elvis żyje a Kennedy'ego zabili kosmici.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

A Hitler żyje na Grenlandii....

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Podobno. I pędzi tam bimber razem z Twardowskim.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Dokładnie, widzę jesteś wtajemniczony. A słyszałeś , że USA z pomocą kosmitów złowili potwora z Loch Ness i serwują go w McDonaldzie ?

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Chyba tylko w szkockim jako dodatek do McHaggisa.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

I jako popitkę dodają bimber importowany od Adolfa z wyżej wymienionej Grenlandii.

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Wiadomo, globalny spisek i międzykorporacyjna współpraca.
A tak po za tym słyszałem że podobno Święty Mikołaj nie istnieje...

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Nie, mówisz poważnie ?

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Nie ku*wa, jaja sobie robię. Oczywiście że poważnie.
Okazało się że to wymysł Coca Coli, co za paradoks że to Amerykanie ukształtowali fińską kulturę. Zresztą Finowie zawsze wydawali mi się podejrzani. Naród który wymyślił wrzeszczących facetów, mistrzostwa swiata w piłce błotnej, Leningrad Cowboys i piajanych abstynentów, w którego alfabecie nie ma liter B, C i F a na wyrządzoną szkodę mówią tottelemattomuudessansakaan, nie może być normalny.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Widzisz ja zawsze wiedziałem , że coca cola to imperialistyczne narzędzie CIA służące do zawładnięcia nad światem.

ocenił(a) film na 7
bzykus100

Na szczęście Buthan się jeszcze dzielnie broni przed tymi imperialistycznymi świniami. Trzeba starać się o azyl.

ocenił(a) film na 7
Elmo_Is_Dead

Mała prośba panowie. jak nie macie zamiaru dyskutować na poziomie to proszę o opuszczenie forum, okej?

ocenił(a) film na 8
Maestro_filmaniak

Śmieszne, że Ty o to prosisz. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby to, o czym piszą Elmo i bzykus można było przeczytać na tym Twoim blogu od NWO.

ocenił(a) film na 7
pawlodar_10

Czytałem tego bloga, jest znakomity. Niestety jako racjonalista (czyli człowiek mocno ograniczony zarówno umysłowo jak i duchowo) jestem zmuszony traktować go z lekkim przymrużeniem oka ;)

ocenił(a) film na 8
Elmo_Is_Dead

Ale kliknąłeś w Gage i przeczytałeś samouczek dla niedowiarków?

Pis joł

http://radtrap.files.wordpress.com/2010/07/popesignbig.jpg

ocenił(a) film na 7
pawlodar_10

Dziwne, że Ty pomiędzy oglądaniem tych amerykańskich super produkci i zabijaniem Talibów w call of duty masz jeszcze czas na pisanie takich głupot.

ocenił(a) film na 7
Maestro_filmaniak

Ten film pokazuje bardziej tropienie Osamy oczami tej kobiety,reszta to tylko tło,akurat propagandy w tym filmie jest bardzo mało,obejrzyj sobie Nalot na Bin Ladena,tam wszystko jest super hero nawet wojaki konkreciarze zaś u Bigelow wyglądaja prawie jak talibowie tylko że na sterydach :D.W tamtym pod koniec wszyscy wręcz wiwatowali razem z Obamą w tym zaś raczej jest pokazany smutek,jedynie żołnierze troche sie ciesza ale bardziej jest to ulga,że wrócili cali z misji.Zreszta ten film bardzo piętnuje metody przesłuchiwania więźniów.Zobacz same odstrzelenie Osamy pokazane wręcz jak zabójstwo,dużo najazdów kamery na krew na scianach a dopełnia tego płacz dzieci,które straciły rodziców z tej twierdzy.W tym filmie nie ma wiwatów na część zabicia najwiekszego terrorysty(chyba z 7 podwyższę na 8 ocene filmu).A odnośnie talibów,jesli by nie było amerykanów to pewnie znaleźli by wojenke z kims innym bo maja to juz w naturze.

ocenił(a) film na 7
aronn

Pomijając wszystko co napisałeś, film ma dlaej utwierdzać w przekonaniu, że tam zabito bin Ladena, chociażwiadomo, że tak nie było.

ocenił(a) film na 7
Maestro_filmaniak

po prostu stwierdzam,ze w tym akurat filmie jest malo propagandy(wymowa jego jest inna).A to czy akurat odstrzelili Ossamę to nikt tego nie wie,ty i tobie podobni twierdzicie inaczej ale każdy z nas nie jest przekonany na 100 procent.Rezyserka robiła akurat to co jest wersją oficjalna i tyle...

ocenił(a) film na 7
pawlodar_10

Czytałeś. Cudo!

ocenił(a) film na 4
tebor_2

Tego nikt nie jest pewny nie pokazali żadnych dowodów
ps. rodzina Osama bin Ladena nawet w trakcie tzw. polowania na niego miała dobre układy z US

ocenił(a) film na 6
Maestro_filmaniak

ale taki jest cel tych hamerykanskich filmow, zeby wrog hameryki byl pokzywany jako wrog terrorysta zabojca, po to tak duzo hamerykanskich filmow powstaje o tematyce szpiegowsko-wojennej,

z drugiej strony warto by bylo gdyby ktos niepowiazany ani z islamem ani z hamerykanskim biznesem nakrecal filmy w oparciu jedynie o fakty moglo by byc ciekawie i zgodnie z prawda a tak mamy manipulacje i pranie mozgow celem przyzwolenia na atak hamerykanow na wrogow hameryki

ocenił(a) film na 8
Maestro_filmaniak

Napisałeś dużo mądrego ale gryzą mnie bardzo dwie rzeczy: po pierwsze terroryzm jak i Al Kaida zaczęły się dużo wcześniej niż w 2001 roku, po drugie jesteś (słusznie) zły na wszystkich amerykanów za wsadzanie Muzłumaninów "do jednego worka" robiąc dokładnie to samo z Amerykanami...

ocenił(a) film na 2
Maestro_filmaniak

9/11 nie 11/9

Maestro_filmaniak

"Co ważniejsze nikt nie przypomni o tym, że dla Afgańczyków przejęcie władzy przez Talibów było niczym wybawienie, znak, że jest jeszcze szansa na odbudowę kraju"- chyba na chwilę jak ludzie cieszyli się, że wojna się skończyła

"Prawda jest taka, że większość tamtejszych mieszkańców lepiej czuła się pod opieką Talibów niż chłopców Obamy."- wątpię żebyś miał taką wiedzę, żeby stwierdzać, że "taka jest prawda". Myślę, że Afgańczycy nie chcą ani Amerykanow ani Talibów, a ci starsi jeszcze marzą o powrocie do lat 60-70tych

"Nikt już nie pamięta, ile Talibowie zrobili dobrego w tym kraju (!)"- z wykrzyknikiem to znaczy, ze dużo tego było? proszę o przykłady, pytam poważnie, co takiego rewelacyjnego zrobili Talibowie żeby Afgańczykom było lepiej???

ocenił(a) film na 7
nika87

Talibowie zwalczyli chaos związany z ciągłymi sporami i walkami pomiędzy konkurującymi ze sobą frakcjami mudżahedinów, a surowe egzekwowanie prawa szariatu doprowadziło do znaczącego zmniejszenia stopnia przestępczości pospolitej i wyraźnej poprawy stanu bezpieczeństwa. Niektórzy ludzie traktowali ich jak dar od Boga, szansę, że zły los wreszcie ich opuścił. Poza tym, talib zawsze będzie lepszy niż Amerykanin. Talib zawsze będzie bliższy zwykłemu Pasztunowi niż Amerykanin, a to się nigdy nie zmieni.

ocenił(a) film na 1
Maestro_filmaniak

przed argumentami, które przedstawiłeś umieszczę jeden, ekonomiczny, najważniejszy...
zlikwidowali(bo tak chyba można nazwać ponad 90% redukcje) uprawe maku->heroiny
to był języczek u wagi za zajęciem afg.
stan obecny uprawa maku kwitnie na obszarach pod okupacją brytyjską i amerykańską- bo jak skontrolujesz uprawy w strefie wojny
http://www.wprost.pl/ar/394287/Afganistan-od-czasu-inwazji-NATO-produkcja-heroin y-wzrosla-40-razy/
rosja jest od południa zalewana( via tadżykistan i uzbekistan
http://www.portal.arcana.pl/50-procent-pkb-tadzykistanu-pochodzi-z-handlu-narkot ykami,2709.html
)tanią herą i ma problem społeczny jak z w/w widać nie zaprzeczają już temu oficjalne media

ocenił(a) film na 4
Maestro_filmaniak

zgadzam się z tobą chyba nie trzeba nic dodawać

ocenił(a) film na 2
Maestro_filmaniak

Amen bracie ;p