PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1002}

Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313529
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

WTF?

ocenił(a) film na 2

Chyba nie muszę pisać że film mi się nie podobał, był wręcz żałosny. Najbardziej mnie śmieszą te wszystkie oceny w okolicach 8-9-10, no faktycznie, arcydzieło jakich mało. Tom Cruise wraz z Bradem Pitt'em dali świetną lekcję jak nie powinien grać aktor, powinni dostać honorową Złotą Malinę za najgorszy duet filmowy wszech czasów. Pozdrawiam wszystkich, którym podobał się film. A średnia ocena tego filmu to chyba jakiś niesmaczny żart.

użytkownik usunięty
_Alishia_

W takim razie strzeliłaś sobie samobója, przyznając rację Eryniae, który/a stwierdziła, że nie zamierza dyskutować z kimś kto "lubi taki szit". :)

W takim razie lubię szit. Wcale nie powiedziałam, że nie.

ocenił(a) film na 1
zozol_3

debilem jesteś ty nawet nie uzasadniasz swoich kretyńskich wypowiedzi

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

Kolejne dziecko które nie zrozumialo filmu więc się burzy, że film ma wysoką ocenę

ocenił(a) film na 2
Movie_Crash_Man

Na wypowiedź użytkownika powyżej nie mam ochoty odpowiadać, bo rozmawiam tylko z ludźmi o zbliżonym poziomie inteligencji.
@evusick
Filmów o wampirach jest bardzo dużo, pomijając już fakt, że pewnie około połowa z nich to właśnie Dracule itp. Ale mimo wszystko nie ma takiego gatunku jak "film o wampirach", czy jeżeli są filmy takie jak Tajemnica Brockeback Mountain to zaliczamy go do gatunku "film o gejach"? To działa na podobnej zasadzie. Już nawet po raz nie wiem który wspominany Scooby Doo był o niebo straszniejszy, już nie wspominając o tym, że ciekawszy od Wywiadu. Nie chcę też uchodzić za obrońcę Zmierzchu - z pewnością nie jest to świetny film, pewnie nawet nie jest dobry, ale te wszystkie 1 są jednak nieco przesadzone. Zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, że moja "jedynka" dla tego filmu to też przesada, ale ja tak nie uważam. Ledwie dotrwałem do końca, jak widziałem Pitt'a lub Cruise'a drugą godzinę z rzędu w ich najgorszych kreacjach, to chciałem jak najszybciej wyłączyć ten film. A na 1 ocenia się nie tylko, jak to określiłaś, "ścierwa z Paris Hilton", bo ja takich filmów w przeciwieństwie do większości użytkowników tego portalu nie oglądam. Na 1 oceniam film, który z jednej strony jest fatalnie wykonany, z drugiej usypiająco/przynudzający. W przypadku Wywiadu z wampirem dochodzą do tego jeszcze niekontrolowane śmiechy wywołane tragiczno-komiczną grą wspomnianych wyżej panów. Również pozdrawiam fanów Zmierzchu.
BTW Moglibyście już tak nie jeździć po tym Scoobym Doo? On na prawdę na to nie zasługuje.

ocenił(a) film na 7
LeboLebo88

nie mam nic do Scooby doo, ale jeśli jesteś dzieckiem, które docenia bardziej wykonanie bajki od dobrego filmu, to sorry. reżyseria nie taka? scenariusz? nawet jeśli! a zdjęcia, montaż? też na 1 zasługują? chyba kpisz...

ocenił(a) film na 2
evusick

Bajki w bardzo wielu przypadkach są wykonane zdecydowanie lepiej od filmów aktorskich, ale wiele osób traktuje je z góry jako coś gorszego, niesłusznie. Jeżeli pytasz o reżyserię i scenariusz, to zasługują na 1, gra aktorska na -8, kwestie techniczne na około 8, można łatwo podsumować jaka średnia wychodzi. Jedynie Kirsten Dunst jakoś daje radę w tym filmie, reszta to kompletna pomyłka. Poza tym wykonanie pod względem zdjęć, montażu, muzyki, scenografii itp. jest zdecydowanie mniej ważne od samej reżyserii, aktorstwa i innych kwestii czysto filmowych. Nie kpię.

ocenił(a) film na 2
LeboLebo88

Kpina to ocena tego filmu jak już.

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

Powiem Ci tak- ja patrzę na te filmy również z punktu widzenia przeczytanej książki. " Zmierzch" bardzo mi się podobał jako książka, ale gdyby porównac film do ksiażki.... no to przykro mi, ale raczej nie wypadł najlepiej.... masz swoje zdanie-ok.. jednak ja się absolutnie nie zgadzam, że Wywiad z wampirem to dno.

ocenił(a) film na 2
Niedzisiejsza_Emily

Ja nie patrze z tego punktu, bo ani Wywiadu, ani Zmierzchu jako książek nie czytałem. Mało który film wypada dobrze w porównaniu do książki, bo ciężko w ciągu ok. 2-3 godzin zawrzeć powiedzmy 800 stron lektury.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Jesteście idiotami!... Właśnie. palancie. Jeżeli nie czytałeś książki to nie masz pojęcia jakie role powinni odegrać i jak powinni się zachowywać. Trochę lektury by ci się przydało.. Bo widzę, ze nie czesto zaglądasz do książek.. Wywiad z Wampirem to zdecydowanie jeden z najlepszych filmów o wampirach... A Pitt i Cruise zagrali świetnie..

ocenił(a) film na 7
nighthunter_

jak można na forum pisać, ze ktos jest idiota lub palantem? mozna sie nie zgadzam, ale bez wyzywania.
LeboLebo - co by rozwinąć horyzonty i oceniać bardziej obiektywnie film, rozwijaj się! książki w tym bardzo pomagają ;)
Jednak halo, jak już ktoś się powołuje na książki - to sorry, Lestat występuje praktycznie w każdej częsci Kronik Wampirow i to nie był Cruise...

ocenił(a) film na 2
evusick

@nighthunter_
Książki czytam często, ale uwierz, że po obejrzeniu Wywiadu z pewnością nigdy nie przeczytam pisanego pierwowzoru. Jeżeli ten film ma być do tego zachętą, to chyba coś się nie udało. I bez wyzywania, bo co to da.
@evusick
To samo - jeżeli ledwie wytrwałem na filmie, to nie zajrzę do książki, proste. Są ekranizacje bardzo dobre, które zachęcają do przeczytania książki, jak chociażby trylogia Władcy Pierścieni. Świetne filmy, jeszcze lepsze książki.

ocenił(a) film na 7
LeboLebo88

a może by tak otworzyć swoją wyobraźnię i NAJPIERW (jak każdy porządny czytający) zajrzeć do książki, a potem obejrzeć film? skoro widzisz, że książki są lepsze, no to chyba warto?

użytkownik usunięty
LeboLebo88

Uważam, że to bzdura. Nawet dwie. Po pierwsze totalna bzdurą jest porównywanie książki do jej pierwowzoru literackiego, a po drugie trylogia Tolkiena ciągnęła się jak flaki z olejem. Już chyba "bajki Robotów" Lema były lepsze. A film bardzo mi się podobał.

użytkownik usunięty
nighthunter_

Pitt dobrze, ale zamiast Toma powinien zagrać Depp. Szkoda, że odrzucił propozycję.

ocenił(a) film na 10

LeboLebo88 wiesz co twoje "elokwętne" wypowiedzi doprowadzają mnie do śmiechu..... skoro podoba ci się zmierzch to pisz na forum o zmierzchu....a nie mi tu pieprzysz od rzeczy...skoro nie jesteś dość mądry to nie oglądaj filmów których nie kumasz :D

użytkownik usunięty
zozol_3

źle zaadresowana odpowiedz a ja nie jestem dzis w nastroju na zarty. ocena 10/10 dla tego filmu troche smieszna wg mnie. ale coz sa gusta i gusciki.

ocenił(a) film na 2

Widzę, że ty zozol rozumiesz takie filmy, z czego bardzo się cieszę. Może za kilka lat i ja będę je rozumiał, bo faktycznie, są dość ciężkie w odbiorze, a ich przesłanie jest bardzo głęboko ukryte. Szkoda że nie ma Deppa, ten film byłby pewnie jeszcze gorszy. A jak już wcześniej mówiłem, Zmierzch podobał mi się zdecydowanie bardziej od tej szmiry.
@evusick
Problem w tym, że obejrzenie filmu to 2 godziny, a przeczytanie książki nieco więcej, a nie mam tyle czasu żeby czytać każdą książkę przed obejrzeniem filmu.
@sisi_fw
Bajki Robotów były w większości nudne, dwie ostatnie mi się tylko podobały, ale nie rozumiem jak można mówić że Władca Pierścieni jest nudny. Widocznie zbyt ambitna książka.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

a co w zmierzchu było takiego ciekawego?

ocenił(a) film na 7
r0hnin

Zmierzch to pieprzone ścierwo dla niewyżytych nastolatków, i nie powinno się go nawet porównywać z filmami typu wywiad z wampirem bo pokazuje się tylko swój niedorozwój. Kurde rozumiem że każdy lubi co innego, jednym się zmierzch spodoba bo jest tam romantyzm, tajemniczość chłopaka-wampira itp . Ja powiem że to jest naiwne komercyjne gówno dla napalonych "mrokiem" tępych dzieci.

ocenił(a) film na 10
wather

Wiecie dlaczego dla autora tematu "Zmierzch" jest lepszy? Bo jest tam akcja, zrozumiałe dialogi itp. Czegóż więcej chciec? Nie jest fanem wampirów więc i nie musi wcale lubic psychologicznego filmu jakim jest "Wywiad z wampirem" bo faktycznie jest może troszkę dla niektórych przyciężki. Nie ma nagłych zwrotów akcji, fali krwi i szokujących morderstw a gdzieś tam skacze rozwydrzona pannica.
A tak poważnie, uwielbiam ten film ale miejmy troszkę wyrozumiałości dla tego, który nie lubi i może postarajmy się go przekonac, iż wcale nie jest taki zły a nie obrażajmy się wzajemnie.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
Danathiel

Kolejni inteligentni zawitali w dyskusji jak widzę. Faktycznie, psychologiczność tego filmu jest wręcz nie do opisania, już nie wspominając o tym, jaki to on straszny. Co to Zmierzchu, to oceniłem go na 5, co oceną złą nie jest, dobrą też nie, jest to coś w rodzaju "nic specjalnego, ale można obejrzeć". W przypadku większości wypowiadających się tu osób najniższą wystawianą oceną jest 6, więc nie rozumiem, o co tyle krzyku. Jak oceniłem wyżej niż 1, a z kolei tak wychwalany pod niebiosa Wywiad obdarzyłem takową oceną, to już według wszystkich nie rozumiem takich filmów. Proponuję zabrać się za nieco bardziej ambitne propozycje filmowe, a później komentować.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Każdy ogląda to co chce, komentuje to co chce. Nikt nie powinien nikomu nakazywac co ma oglądac a co nie!
I nie musisz tak jechac sarkazmem bo przeciez nie powiedziałam nic złego na Twój temat, prawda?
"Zmierzch", po prostu brak mi słów. Oceniłeś na 5, dobrze! Nie powiem przecież, że nie widziałam!

Nie denerwuj się tak Lebo.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
Danathiel

A ja coś komuś nakazuje? Gdzie? Nie powiedziałaś nic złego, o tym też nie wspominałem. Nie denerwuje się, ale jak widze niektóre pseudo-inteligentne posty to po prostu robi mi się niedobrze.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Nie przejmuj się Nimi. Nie mówię, że akurat Ty nakazujesz. Kierowałam to raczej do wszystkich, którzy ujadają i obsmarowują każdego.
Tu przecież możemy pisac o tym o czym chcemy. Reakcja jest ludzi taka a nie inna i nic na to nie poradzisz. Osobiscie wiesz, że lubię "Wywiad z wampirem" ale mam swoistą tolerancję do innych gustów.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
Danathiel

Ja też mam, ale czy to nie przesada? A, z resztą...

LeboLebo88

Wywiad z wampirem jest jednym z najlepszych filmów jakie do tej pory widziałam o wampirach. Oprócz tego bardzo podobał mi się Dracula z Gerym Oldmanem. Tak, jestem jeszcze gimnazjalistką [przynajmniej do września] i uważam zmierzch za nudny i denny film. Proszę bardzo - możecie po mnie jeździć...

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

"nie rozumiem jak można mówić że Władca Pierścieni jest nudny. Widocznie zbyt ambitna książka."
a ja nie wiem, jak można mówić, że Wywiad z wampirem jest nudny. Każdy ma inny gust i kropka. Czemu chcesz przekonywać wszystkich to swoich racji? Nie podobał ci się ? Ok. A mi się nie podobał Władca pierścieni i tyle mam do powiedzenia.!

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

twoje homo fantazje na temat aktorów nie mogą być środkiem do oceny całego filmu, a na to wygląda, iż oceniasz film z punktu oceny fascynacji dwoma aktorami. Wywiad z Wampirem to dzieło jakich mało wracaj oglądać Scooby Doo.

ocenił(a) film na 9
Movie_Crash_Man

Wspomniałeś też coś o IQ jeśli nadal się czujesz niedowartościowany to po prostu obejrzyj do końca całą serię SCOOBY DOO o którym wspominałeś to będziesz w stanie obiektywnie ocenić jakikolwiek film nP: mała syrenka/muminki.

ocenił(a) film na 2
Movie_Crash_Man

Przepraszam, przecież ty oglądasz bardziej ambitne filmy, jak np. Święci z Bostonu.

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

ale tu nie mówimy o innych filmach tylko o wywiadzie z wampirem haha
Naprawdę widzę twoje rozumowanie zawstydza mensę hahah XD

Spadłem z krzesła.

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

"Na wypowiedź użytkownika powyżej nie mam ochoty odpowiadać, bo rozmawiam tylko z ludźmi o zbliżonym poziomie inteligencji."

CZYLI Z TRZYLATKAMI ?

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Ja uważam, że Wywiad jest bardzo dobry, że aktorsko Brad i Tom dali radę i klimat jest taki jak osobiście bym widział przy takiej opowieści, Wydaje mi się, że to wynika z tego co tak naprawdę każde z nas lubi w filmach, czego oczekuje. Nie mam na myśli odp typu ''oczekuję by film był dobry'' tylko miał pierwiastek czegoś co mnie zainteresuje i przyciągnie. Dla kogoś ten film 'to coś' ma, dla kogoś nie. Ja nie lubię wampirów drzewołazów, którzy błyszczą w słońcu i nie płoną od naturalnego światła - nie jest to dla mnie awangarda lecz idąca z modą papka dla mas, odbiorców popkulturowego świata biznesu. Filmy z lat 90 jak Dracula ze świetnym Garym Oldmanem, czy też Wywiad z Wampirem, mają inny klimat, nie były jeszcze napędzane wyżej wspomnianą pop machiną. Melancholia, Dekadentyzm, baśniowe ubarwienie mnie przekonały. ''Moim zdaniem'' te filmy mają klimat bo nie są jak koncert w Opolu nastawione na przednią rozrywkę. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Ja uważam, że Wywiad jest bardzo dobry, że aktorsko Brad i Tom dali radę i klimat jest taki jak osobiście bym widział przy takiej opowieści, Wydaje mi się, że to wynika z tego co tak naprawdę każde z nas lubi w filmach, czego oczekuje. Nie mam na myśli odp typu ''oczekuję by film był dobry'' tylko miał pierwiastek czegoś co mnie zainteresuje i przyciągnie. Dla kogoś ten film 'to coś' ma, dla kogoś nie. Ja nie lubię wampirów drzewołazów, którzy błyszczą w słońcu i nie płoną od naturalnego światła - nie jest to dla mnie awangarda lecz idąca z modą papka dla mas, odbiorców popkulturowego świata biznesu. Filmy z lat 90 jak Dracula ze świetnym Garym Oldmanem, czy też Wywiad z Wampirem, mają inny klimat, nie były jeszcze napędzane wyżej wspomnianą pop machiną. Melancholia, Dekadentyzm, baśniowe ubarwienie mnie przekonały. ''Moim zdaniem'' te filmy mają klimat bo nie są jak koncert w Opolu nastawione na przednią rozrywkę. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Żałosna to jest Twoja opinia. Może film nie jest arcydziełem, ale jest bardzo dobry, a jako że to moim zdaniem najlepszy film o wampirach - dałem 10. Chociaż przy książce wypada trochę blado, to i tak świetnie oddaje jej klimat. A Tom Cruise bardzo dobrze odegrał rolę Lestata.

ocenił(a) film na 2
belzebup

Tom Cruise dobrze odegrał swoją rolę? Kpina. A to że wszyscy dają 10 mnie już nie dziwi, skoro co drugi film ludzie tak oceniają. Pozdrawiam

LeboLebo88

Moim zdaniem Tom Cruise zagrał bardzo dobrze, podobnie jak Kirsten Dunst.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

daaawno to oglądałem, oglądałem przez pryzmat książki, może stąd inne podejście.

Gra aktorska: pojęcia nie mam, w sumie nigdy nie rozumiałem, jak to się ocenia. Niby dostrzegam oglądając taki na przykład "Klan", że "wszystko skrzypi"... ale nawet tam nie umiem powiedzieć, czy to wina aktorów, czy autorów scenariusza (kretyńskiego) czy dialogów (infantylnych - tego nie da się wypowiadać naturalnie).

Film może w istocie się wydawać nudny, ponieważ jest w nim, podobnie jak w książce, ambitny zamiar: ciekawe mają być przemyślenia egzystencjalno-filozoficzne. Stąd chyba nawet wynika konstrukcja: wywiadu, narracji w pewnym sensie retrospektywnej. Sama kompozycja stara się skłonić do retrospekcji również odbiorcę. Do spojrzenia "ponad wydarzenia", do spojrzenia z boku...

Jeśli nie podążysz za tym układem, tą drogą... jeśli oczekujesz, że sedno tkwi w samej akcji - jest całkiem możliwe, że zaśniesz, znudzisz się. Dopiero, gdy podejmiesz grę - zaczniesz analizę, a wszystko przecież skłania w tym filmie do analizy właśnie... dopiero wtedy chyba będziesz ożywiony. I każdą postać, każdą rozmowę, wędrówkę i wydarzenie traktuj jako uzupełnienie obrazu, konstrukcji światopoglądowej, wskazówkę, kierującą do odpowiedzi na pytanie.

Ale właśnie - jeśli nie masz pytań, nie będziesz ciekaw odpowiedzi. Trudno przecież odpowiedzi szukać, gdy nie mamy pytania ;) I wtedy film znuży z pewnością. Film jest bardzo interesujący, zostaje w pamięci na długo i może poruszyć wiele myśli przez wiele wiele dni a nawet tygodni po obejrzeniu. To jest chyba jego siła. A książki już z pewnością. Ale tylko wtedy, gdy masz ochotę zastanawiać się nad "głupimi / niepraktycznymi" sprawami takimi jak natura ludzka i inne takie tam ;)

ocenił(a) film na 2
ranides

Kolejna osoba doszukująca się głębokiego przesłania i sensu tego płytkiego i tandetnego filmu, gratulacje.
@fantazja89
Kirsten Dunst jest faktycznie jedynym dobrym elementem "Wywiadu z wampirem". O Cruise'ie i Pitt'cie wole się już nie wypowiadać...

użytkownik usunięty
LeboLebo88

"osoba doszukująca się głębokiego przesłania i sensu tego płytkiego i tandetnego filmu"

- ale masz tak od dziecka, czy ktoś cię uderzył w głowę?

ocenił(a) film na 2

Nie wiem, ale ja to generalnie w nastawionych na bezsensowną i nie potrzebującą użycia mózgu bajkach takich jak ta, nie doszukuje się czegoś, czego w niej nie ma. Bo nie ma. Już. Oczywiście każdy może sobie coś ubzdurać, to już inna rzecz. Pozdrawiam "krytyko-filozofo-psychologów" widzących w tym komercyjnym szambie coś więcej.

ocenił(a) film na 4
LeboLebo88

jestem świeżo po seansie, jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji filmu zobaczyć. I w sumie bardzo się rozczarowałam. Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś zupełnie innego i trudno mi jest zobaczyć w tym filmie coś kultowego. Oprócz dwóch głównych ról i zobaczenia młodej Dunst nic mnie w tym filmie nie zaciekawiło. Historia nie ciekawa, może i w latach 90 nowatorska ale obecnie dość słaba, wszystko przerysowane ( a jestem po TB więc ekhm ). Ale najbardziej "genialna": jest końcówka. to już jest śmiech na sali. Wampir porywający samochód i nagranie. Już nigdy więcej takich "klasyków'' :P

ocenił(a) film na 10
vera232

Akurat historia jest z lat 70, nie 90. Nie wiem też, czemu w ciągu tych 20 czy 40 lat miałaby stać się mniej ciekawa.

ocenił(a) film na 10
LeboLebo88

Szkoda marnować klawiaturę na takie dno umysłowe.

ocenił(a) film na 6
LeboLebo88

nic specjalnego, niezła fabuła, niemniej horror to na pewno nie jest. Słabiutki duet głównych bohaterów (Pitt + Cruise), dobra Dunst. Ogólnie: mogło być dużo lepiej; wampiry są przedstawione w ciekawym kontekście.

ocenił(a) film na 9
LeboLebo88

A niby co w grze było złe? Lepiej byś to zagrał, że krytykujesz mistrzów?

ocenił(a) film na 2
Susek

Mi już się znudziła ta dyskusja, więc żegnam się z państwem.

ocenił(a) film na 3
LeboLebo88

Rany, dziwię się, że dopiero teraz. Po seansie (jakieś 15 minut temu) prześledziłam ten wątek i jedyne, co mogę dodać od siebie to to, że masz rację. Pozdrawiam.