Niech to będzie temat przeznaczony dla osób szukających jakiegoś tytułu filmu i mających jakiś problem związany z danym filmem. Użytkownicy piszący wątki co z niego pamiętają (jak to często widać w temacie "FILM"). Zapraszam wszystkich poszukujących i kinomaniaków, którzy będą skłonni pomóc w potrzebie.

Mam nadzieje, ze WB sie nie pogniewa, ze zakladam kolejna czesc "Jego" tematu :) ale chcialam odpisac komus na pytanie o film, a tam juz temat osiagnal limit stron i wypowiedzi :)

marius_alexander

to akurat łatwiutkie: http://www.filmweb.pl/f146002/Jak+w+niebie,2004

dadudi - ten film to zapewne http://www.filmweb.pl/f40740/Prze%C5%82omowy+czwartek,2004 - zobacz opis: http://us.imdb.com/title/tt0399365/plotsummary

Martinn

Szukam filmu, którego fabuła wygląda mniej więcej tak:
W pewnym miasteczku w USA pewien nastolatek znajduje pięć jaj.Jak się okazuje są to jaja dinozaurów, ponieważ z tych jaj wylęgają się dinozaury.Z każdego jaja inny dinozaur.Ten nastolatek i jego rodzina opiekowali się nimi najtroskliwiej jak mogli(zbudowali im nawet coś w rodzaju małego wybiegu).Jednak dowiedział sie o tym ktoś, kto zajmuje się chwytaniem egzotycznych zwierząt.Postanawia te dinozaury schwytać.

Więcej nie pamiętam, PODKREŚLAM również, że oglądałem go bardzo dawno temu, więc nie pamiętam dokładnie zarysu fabuły a, co najgorsze, nie pamiętam jak on się nazywa.Mógłby ktoś pomóc?

m10

Może to:
http://www.filmweb.pl/f250882/Prehysteria%21,1993

Martinn

No, Martin, to był szybki odzew i jak zawsze trafny. Jesteś gość! Dzięki serdeczne i do następnego! Pozdrowienia! ;o)

marius_alexander

Witam wszystkich!

Otoz film ten ogladalem na FILM BOX około 2 giej w nocy ;D był to film o murzynie (komedia) na ktorego mowili WŚCIEKŁY PIES. Była tam takze dziewczyna , z ktora spali wszyscy z dzielnicy..cos takiego, te momenty pamietam. Wsciekly Pies wyciagal zawsze skadś jakies bronie^^ heh czekam xD

Martinn

Martin, może Ty?
Kino lat 80-tych, być może lipa, ale uczucie pozostalo z tamego czasu... Miałem kilka lat, nie umiałem jeszcze za bardzo czytać. Film o łowcach merlinów. Nie wiem, czy dokładnie dotyczył łowców merlinów (takich ryb z dlugimi dzidami z przodu), ale wiem, że pokazana była, czasem kilkugodzinna walka facetów (kobiety chyba także były), którzy na ogromne wędki, na wielkich łodziach na oceanie, łowili te ryby. Byli przypięci pasami do krzeseł, i pokazana była naprawdę niezwykle walka z tymi rybami, czasem kilkugodzinna, czasem ciężka i mordercza. Robiło niezwykłe wrażenie. Jeśli pamiętasz, albo pamięta ktokolwiek albo przypomni sobie - będę wdzięczny.

Amaliya

Witam. Poszukuję bardzo tytułu pewnego thriller'a. Widziany na tvp2. Nie pamiętam go dokładnie, gdyż leciał może ok. roku temu. Opowiadał on o pewnym mężczynie pracującym w zakładzie psychiatrycznym. Leczył on młodą kobietę, morderczynię. O ile dobrze pamiętam zakochuje się w nim, i zaczyna ingerować w jego życie. Za jakiś czas bohater wyjeżdża z rodziną, a tam odnajduje ich i zaczyna nachodzić morderczyni stając się coraz bardziej niebezpiecznia w stosunku do nieodpowiadającego na uczucie psychiatry. Ważną cechą filmu był fakt, że kobieta upodabniała się w swoich zbrodniach do Kuby Rozpruwacza. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Amaliya

na pewno znacie ten film-ja nie moge skojarzyc tytulu- kilku menow organizuje chyba wieczor kawalerski- zamawiaja prostytutke(skosnooka) ktora przez przypadek zabijaja,nastepnie morduja kelnera itd -na koncu chyba wszyscy po kolei gina -to taka czarna komedia ! Kojarzy ktos?

serbinek26

http://www.filmweb.pl/f60/Gorzej+by%C4%87+nie+mo%C5%BCe,1998

Amaliya

ja mam też taki jeden... kiedyś mi już pomogliście z ,,chłopcem z andromedy", ale teraz będzie trudzniej... pamiętam tylko zakończenie... rozwiązanie akcji... to był film sf, akcja rozgrywała sie na jakimś statku kosmicznym albo bazie ... wszystko było białe na tym statku i czyste takie... nawet bohaterowie mieli ładne,białe szmaciane ciuszki... żadne kombinezony... była kobieta i mężczyzna (kobieta miała chyba na imie ewa, ale nawet paznokci bym sobie za to nie dał uciąć) chyba musiało tam dojść do jakiegoś buntu robotów bo oni cały czas uciekali...tam była taka scenka że jakiś główny robot zabił jakiegoś głownego generała i założył sobie jego głowe na swoją (wiem że to dziwnie brzmi,ale pamiętam coś takiego), żeby bohaterowie oglądając go w monitorach dali sie wrobić w konia i poszli do niego... bohater zginął a laska przeżyła.koniec. pamiętam jeszcze że te roboty były większe od ludzi... takie maszyny z kablami metalami itp. film raczej stary... chyba amerykański... prosze o pomoc

M_Talbot

Trochę mi to przypomina Saturn 3
http://www.filmweb.pl/f9363/Saturn+3,1980

de_Franco

niestety, to nie to...mój film musi być starszy... pamiętam dźwięki,obraz,ujęcia,wygląd bohaterów... i pamiętam że robot był inteligentny. dzięki za fatyge, ale to nie to ;)

Amaliya

szukam filmu Nuremberg (2000)do kupienia , pomozcie gdzie mozna ten film dostac .

użytkownik usunięty
Amaliya

kochani film jest francuski. O kolesiu który przemycał prochy w whisky (chyba) i potem je odzyskiwał odparowując alkohol przy pomocy suszarki. co to mze być? bede niewymownie wdzieczny

hmmm ja w takim razie proszę o pomoc w znalezieniu pozycji na pewno w angielskim wykonaniu, film opowiada o klanie zabójców na zlecenie (choć widz styka się z historią jednego bohatera), którzy w dość specyficzny sposób traktują swoje ofiary poprzez tortury.... ???? widziałam go jakieś dwa lata temu na dvd proszę pomóżcie!!!

Bulvie

1) Szukam tytułu filmu. Chodzi mi o pewien film młodzieżowy produkcji USA prawdopodobnie z lat 90., w którym młodzi ludzie tańczą w jakimś klubie (lub raczej dyskotece) i leci taki utwór, a właściwie śpiewa go jakiś koleś i końcówka każdej zwrotki to "no no no no no!" (to oczywiście po angielsku). Co to mogło być? Jaki to był film i jaka to była piosenka? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Dodam tylko, że kompletnie nie pamiętam fabuły filmu, ale musiała to być jakaś komedia romantyczna albo coś w tym stylu. Na pewno nie były to żadne American Pie ani inne nowości, tylko coś starszego. Proszę o odpowiedź albo chociaż przypuszczenia co to mogło być i jakie jeszcze rzeczy działy się w tym filmie. Ten film to ja może sześć, siedem lat temu chyba na Polsacie oglądałem i nie spotkałem się z nim nigdy więcej drugi raz, ale na pewno nie był zbyt znanym filmem, pewnie coś w stylu takiej komedyjki, jakich było wiele na Polsacie.
2) Powtarzam, uzupełniwszy wszelkie dostępne informacje:
Szukam filmu (chyba komedia kryminalna, ale nie jestem pewny), w którym jest następująca scena: jakiś grubas (na pewno biały, a nie Murzyn!) grana automacie w jakimś salonie gier, podczas gdy jakaś dziewczyna strasznie się przy tym nudzi, a on nie zamierza przestać grać. Później jest chyba scena z grubasem i jakąś dziewczyną (chyba fałszywą prostytutką) w jego pokoju (akcja dzieje się być może w jakimś hotelu). On chce z nią chyba uprawiać seks i jest na nią strasznie napalony. Potem ona mówi "Poczekaj" czy jakoś tak (niestety nie pamiętam co to za aktorka, nic o niej nie pamiętam, tyle że była to dość młoda kobieta, być może w wieku 25-30 lat), a on na to: "Mam poczekać?! A co to, kurde, przystanek?"... Nie pamiętam z którego roku to film ani kto w nim grał, ale wydaje mi się, że oglądałem go na 100% JEDNAK DWA LATA TEMU, w 2006 r. (bo już na pewno miałem internet!), niestety nie pamiętam na jakiej stacji telewizyjnej, ale chyba na TVN lub na Polsacie. Znany aktor chyba w nim nie grał, ale też nie mam co do tego pewności, choć teraz sam nie wiem, czy to był Chris Farley czy ktoś inny. Film prawdopodobnie pochodzi z lat 90, ale też nie mam pewności. Być może nie był jakąś nowością wtedy. Ten biały aktor był gruby i na pewno nie miał okularów, włosy miał jakieś takie chyba z grzywką, mógł to być Chris Farley albo ktoś BARDZO do niego podobny.

Proszę o podanie jakichś faktów więcej, jeżeli ktoś coś kojarzy z tego filmu, bo naprawdę mi bardzo na tym filmie zależy.

underground73

Szukam tytułu filmu o takiej treści:
Idą dwie dziewczyny [córki chyba] do jakiegoś miasta przez śnieg.
Spotykają wiedźmę,która wciska jednej [lub 2-m] medalion i mówi że od tej pory będą się nienawidziły i będą próbowały się nawzajem zabić.
Potem pamiętam jeszcze że jedną [lub obie] nich zaatakował wilk , po czym (po pewnym czasie) przyszedł jakiś człowiek i zawołał wilka do siebie.
Pamiętam jeszcze że miasto było chyba zniszczone przez zarazę
[Mogłem się pomylić bo dawno to oglądałem,ale jak ktoś widział coś podobnego to pisać]...
Myślę, że może ktoś to skojarzyć.

Amaliya

szukam dwóch filmów. Pierwszy to stary kryminał, film był czarno biały. Jedyne co pamiętam z tego filmu to to, że mężczyzna był posądzony o zabostwo staruszki, gdyż chciał ją okraść. Większość filmu toczy się przed sądem, kiedy jest on już oskarżony i trwa rozprawa. On ciągle upiera sie, że jej nie zabił, jego obrońca mu wierzy. Wygrywa sprawę w sądzie, zostaje uniewinniony i na sam koniec filmu, przyznaje się swojemu obrońcy, ze jednak ja zabił.

Wiem, że mało tych informacji ale może ktoś skojarzy. Byłbym bardzo wdzięczny o tytuł.

Drugi film jaki szukam też jest stary, jazk dobrze pamiętam też czarno biały (ale nie mam pewności na 100%). Jest to horror, w którym po miastach chodzą stwory wyglądające jak cyrkowe klauny i zabijają ludzi, wieszają ich w jakiś magazynach i spijają z nich krew. Pamiętam, że ludzie odkryli jak można ich zabić, było to przebicie nosa klauna, który wtedy umierał. Tylko tyle pamiętam.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

LuBe

2. http://www.filmweb.pl/f93854/Mordercze+klowny+z+kosmosu,1988

Amaliya

Poszukuję filmu.
Nie oglądałem go zbyt długo,ale bardzo mi się spodobał.
"2 dziewczyny/kobiety idą przez jakiś śnieg...
Potem spotykają wiedźmę,która wciska im/jednej z nich medalion i mówi że będą się nienawidzić i spróbują się pozabijać[lub jedna z nich ma już taki medalion (nie pamiętam dokładnie)]
Po tym wydarzeniu jedną z dziewczyn zaczął gonić wilk...
Chwilę później przyszedł człowiek i zabrał wilka ze sobą [zagwizdał i wilk przybiegł do niego]"
Wiem że trochę mało tych informacji,ale jeżeli ktoś wie ,to proszę o tytuł...
Jeszcze ktoś mi powiedział (jak oglądałem) że potem dotrą do miasta gdzie jest zaraza...

Dammoni

Szukam filmu... koleżanka mi streściła jego scenariusz:

"O dwoch kolesiach co najpierw spotkali sie pod sklepem (chyba z plytami)
jak byli mali jednego mama w wozku wiozla
i pozniej jest jak sa starsi i stoja pod tym sklepem i jaraja
pozniej taki gosc pisze o nich na stronie internetowej
oni sie o tym dowiaduja
pozniej graja w filmie o nich"

;p

matek143

To czego szukasz to na pewno ten film:
http://www.filmweb.pl/f30907/Jay+i+Cichy+Bob+kontratakuj%C4%85,2001

underground73

Poszukuję dla znajomego dwóch filmów:
1)Film opowiada o kobiecie, która zmienia miejsce zamieszkania. Przenosi się do starej kamienicy gdzie jednak nie zostaje miło przyjęta przez sąsiadów. Starają się oni zrobić wszystko żeby się wyprowadziła. Podkładają jej robactwo przez rury kanalizacyjne, podglądają ją przez okna oraz uporczywie tłuką w ściany. Jedynym wyjątkiem jest starszy niepełnosprawny pan, który zaprzyjaźnia się z sąsiadką. Na koniec jednak okazuje się, że to on był główną osobą zamieszaną w sprawę usunięcia dziewczyny z kamienicy. Lokatorka dowiaduje się, że ten miły pan zabił swoją żonę a w części swojego mieszkania zwanego komorą przetrzymuje zwłoki ofiar.
Film był kiedyś emitowany na TVP1.
2) Moje pytanie jest takie: widziałem kiedyś w TV taki film facet nie znam nazwiska aktora. miał nudną prace w biurze siedział w takim boksie i na pececie napierał, coś tam się wydarzyło i (chyba) żona zaprowadziła go do psychologa który coś tam robił i zahipnotyzował go (celowo) i w trakcie umarł Razz (hipnotyzer) potem koleś się zmienił i wszyscy myśleli że dalej jest zahipnotyzowany. Fajny film był tylko ze tytułu nie pamiętam, jak by ktoś znał byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

underground73

1. http://www.filmweb.pl/f4817/Czwarte+pi%C4%99tro,1999

a 2. sam bym chciał wiedzieć, bo ciekawie to brzmi :)

Dammoni

czy to jest może http://www.filmweb.pl/f31575/Towarzystwo+wilk%C3%B3w,1984

Amaliya

Szukam tytułu filmu, który niedawno leciał na Polsacie.
Fabuła filmu była mniej więcej taka - [W tajemniczych okolicznościach rozbija się samolot, na pokładzie którego leciała żona i córeczka pewnego dziennikarza. Teraz on stara się dowiedzieć prawdy o tym wypadku, w którym podobno zginęli wszyscy pasażerowie.]
Film był w dwóch częściach bodajże w któryś czwartek, udało mi się obejrzeć tylko jedną.
Z góry dziękuję za pomoc.

Amaliya

Szukam też drugiego tytułu filmu, na którym znacznie bardziej mi zależy.

Akcja filmu rozgrywała się w jakimś chyba wyspiarskim kraju (nie chcę zmylić tropu, ale mogła być to Islandia, ale równie dobrze Irlandia, nie pamiętam) w nadmorskiej miejscowości. Do owego miejsca, do chyba swojej dalszej rodziny przyjeżdża murzyn, który bardzo wyróżnia z miejscowej społeczności, nie tylko kolorem skóry, ale także dredami. Po jakimś czasie zakochuje ze wzajemnością w pewnej dziewczynie, ale ich związek nie jest akceptowany [i tu niestety zawodzi mnie pamięć - chyba chodzi o kolor skóry (nie jest to typowy film o uprzedzeniach rasowych), ale w grę może wchodzić też jakaś historia rodzinna]. Nawet zostają posądzeni o to, że sypiają ze sobą, co chyba jeszcze wtedy nie jest prawdą. I tu prawie koniec mojego szczątkowego opisu. Jedyne co jeszcze pamiętam to to, że ten murzyn (nieładnie to brzmi, ale nie mam innego określenia na głównego bohatera) obcina na końcu swoje dredy, do których jest bardzo przywiązany, chyba w wyrazie buntu do owej społeczności. Chyba film kończy się tak (ale też głowy nie dam), że jest zmuszony wyjechać.

Co do roku, z którego jest ten film to dokładnie nie umiem powiedzieć. Na pewno nie jest to nowy film. Być może późne lata 80, albo 90 początek 2000. Przypuszczam, że nie ma opisu na Filmwebie, bo sporo czasu spędziłem szukając go. To był jeden z lepszych filmów, z czasu kiedy ja rozpoczynałem moje zainteresowanie kinem. Mógł być to film TV, nie koniecznie kinowy. Obejrzałem go jakieś 5-10 (może nawet więcej) lat temu w czasie okresu wakacyjnego na TVP1 lub TVP2, w godzinach południowych.

W moim opisie roi się od "chyba", ale to tylko dlatego, żeby nikogo nie zmylić. Oglądałem ten film tak dawno temu, że mogłem coś źle zapamiętać. Nie miałem nawet jeszcze internetu, więc jak wtedy nie zobaczyłem jaki był tytuł, tak do dzisiaj nie wiem...

Będę wdzięczny za każdy trop!
Pozdrawiam

filmowystraznik

Pierwszy film na polsacie był puszczany pod nazwą Jedyna ocalona
http://www.filmweb.pl/f32612/Ocalony,2000
Drugiego niestety nie znam.

filmowystraznik

to pewnie nie to, ale motyw tego rodzaju kojarzę z filmu:
http://www.filmweb.pl/f131094/Brooklyn+Babylon,2001

Martinn

Niestety, jest dokładnie tak jak napisałeś.
A jeżeli chodzi o samo miejsce akcji filmu którego szukam, to było podobne do tego z "Wiatr buszujący w jęczmieniu". Podobne w sensie z wyglądu, może trochę mniej zielone.

Martinn

Znów poszukuję filmu, tym razem z Paulem Newmanem, więc może nie takie ciężkie: akcja filmu odbywa się w więzieniu. Młody Newman gra fajnego faceta, lubianego przez współwięźniów, choć niekoniecznie przez władze. Pamiętam, że jest tam cudowna scena: chodzi o zakład, Newman ma zjeść 40 jajek na raz. Jak wiadomo, jest to dla normalnego człowieka dawka śmiertelna, organizm po prostu zasypia i krew się ścina... Newman je i przeżywa. Jeśli ktokolwiek wie, proszę o znak! Pozdrowienia! ;o)

filmowystraznik

Znalazłem!
Chodziło mi o film "Siostrzeniec, The Nephew".
Wszystko przez to, że myślałem, że to dramat. Jeszcze raz na spokojnie odpaliłem wyszukiwarkę, tym razem szukając filmów obyczajowych no i od razu wskoczył.
Fabuła jest nieco inna niż ją zapamiętałem, ale to ten film.

A więc zamykam mój wątek i dziękuję za pomoc!

Amaliya

Znacie może takie 2 filmy, którego krótkie opisy zaraz przedstawie...
1. film jest czarno-biały, pewnej nocy na ziemie spada deszcze meteorytów, ludzie z dużym zaciekawieniem obserwują to niepowtarzalne zjawisko, następnego ranka okazuje się że każdy kto spojrzał na lecące meteoryty stracił wzrok, tylko nieliczni zdołali pozostali ze zdolnością widzenia, głównym bohaterem jest mężczyzna który leżał w szpitalu po operacji na oczy, i dzięki temu że miał zabandażowane oczy może widzieć, potem dołącza do niego mała dziewczynka, z czasem odkrywają oni iż wraz z deszczem meteorytów na ziemie przybyły 2 metrowe krwiożercze rośliny, które zjadają ludzi, część filmu odbywa się także w latarni morskiej gdzie młoda para stara się znaleźć sposób na pokonanie napastników, oglądałem ten film dość dawno na TCM i nie pamiętam tytułu, może kojarzycie ?

2. drugi film zawiera w sobie kilka opowieści (nie pamiętam dokładnie ile) jedna z nich dotyczy, młodej pary (chyba małżeństwa), jadą samochodem w nocy w fatalną pogodę, potem samochód odmawia posłuszeństwa, więc chowają się w wielkim zamku, w zamku tym rozdzielają się, dalej jesteśmy tylko z tym mężczyzną który jest przerażony, znajduje gdzieś topór średniowieczny, i błąka się gdzieś po komnatach, w pewnym momencie zauważa jakąś dziwną postać, bierze zamach, gdy postać się powoli odwraca okazuje się że to jego żona z tortem urodzinowym (przyjęcie niespodzianka), a wokół pełno ludzi, niestety jest już za późno żeby zatrzymać topór i facet odcina głowę własnej żonie, to było dobre :)

ogladalem te filmy dosc dawno wiec, niektore fakty moglem lekko poprzekrecac

Ryan11

Pierwszy to:
http://www.filmweb.pl/f32568/Dzie%C5%84+Tryfid%C3%B3w,1962

de_Franco

Poszukuję tytułu filmu którego nie oglądałem. Znam go jedynie z opowieści.
Generalnie opowiada o chłopaku, który jest zamknięty w sobie i wychowuje się przed telewizorem. Po śmierci matki powiela schematy wypowiedzi zasłyszane w TV i posługuje się nimi. Mówi ludziom to co chcieli by usłyszeć... W efekcie zostaje wybrany na prezydenta.

użytkownik usunięty
Amaliya

Film, którego szukam był z gatunku familijny, przygodowy. Dosyć stary. Pamiętam tylko rudego liliputa (niezbyt urodziwego). I pamiętam 1 fragment jak zjeżdżał na sankach. Była zima. Ogólnie dużo liliputów było w tym filmie. Może nawet i wszystkie. Ale nie dam sobie ręki obciąć. Dziękuję i pozdrawiam.

Może to ten film http://willow.filmweb.pl/

użytkownik usunięty
and

Już po nazwie bez sprawdzania poznaje, że to ten!!! Dzięki serdeczne

użytkownik usunięty

Poszukuję filmu, o którym opowiadała mi koleżanka, leciał w telewizji chyba przed wakacjami lub w lipcu.
Była to komedia, może z lat 70 lub 80. W szpitalu urodziły się dwie pary bliźniaczek i pielęgniarka (nie wiem czemu) 'wymieszała' dzieci tj. dziewczynka z jednej pary stała się siostrą tej z drugiej pary i na odwrót, powstały dwie takie same pary. Tak nowe 'bliźniaczki' oczywiście nie były do siebie w ogóle podobe, jedna chyba była blondynką, druga brunetką. Jedne siostry trafiły do biednej rodziny, drugie do bogatej. Minęły lata (trochę zapomniałam z opowiadań, więc mogę namieszać), te biedne znalazły pracę w fabryce ojca bogatych, w których one same też pracowały, ale na wyższym stanowisku. Te biedne chyba pracowały na maszynach do szycia, w każdym razie się nie spotkały z nimi. Aż do jakiegoś przyjęcia, kiedy to akurat każda z nich miała na sobie taką samą sukienkę jak jej prawdziwa siostra i myślały, że widzą się w lustrze. Bliźniaczki grane były chyba przed jedną aktorkę, coś jak Lindsay Lohan w 'Niewierzcie bliźniaczkom'.

Film jest ponoć bardzo śmieszny i chciałabym go obajrzeć, niesety koleżanka zupełnie nie kojarzy tytułu ani aktorek. Jeśli ktoś zna to proszę o pomoc:)

seCret, chyba chodzi Ci o film "Duży interes", nie tak dawno temu leciał w telewizji.
http://www.filmweb.pl/f34996/Du%C5%BCy+interes,1988

użytkownik usunięty
Dorry_2000

To pewnie ten film, ogrooomne dzieki:*:*:))

Amaliya

Też szukam tytułu pewnego filmu. Widziałem go dość dawno temu w telewizji publicznej (tvp1?). Film japoński, można by powiedzieć że było to takie "szybcy i wściekli" tylko że na motorach : ) Fabuła filmu kręciła się właśnie wokół wyścigów jednośladów, wiem że był też wątek gdy jeden z bohaterów miał się ścigać z samochodem, chyba nawet zginął w tym wyścigu... Wszelkie pomysły co to za film mile widziane : )

Vasquo

hmm z jednośladami w tle kojarzę tylko takie kiczowate pozycje i nic z japońskim filmem nie mają wspólnego:
http://www.filmweb.pl/f37517/Pokonaj+najszybszego,2003
http://torque.jazda.na.krawedzi.filmweb.pl/

Amaliya

Poszukuję filmu, który był emitowany w te wakacje na TVP1 albo TVP2 (nie pamiętam jaki to był miesiąc i program..).
Z całą pewnością nie była to komedia, raczej podchodził mi pod dramat. Opowiadał on o dwóch kobietach (blondynkach). Jedna z nich pracowała w jakiejś firmie, była nawet chyba dość znaną osobą. Pamiętam, że miała problem z synem. Pewnego dnia przyniósł do szkoły broń. Nie jestem pewna, ale ta kobieta chyba zachodzi w ciążę.
Z kolei druga była chyba po rozwodzie, albo w jego trakcie.. Miała syna, który poruszał się na wózku inwalidzkim. W ogóle cała akcja filmu toczyła się w przeciągu jednego dnia, i to był chyba właśnie dzień urodzin syna tej drugiej kobiety. Pamiętam, że miała trudności z odebraniem jakiejś paczki, policjant wlepił jej mandat.
Niestety nie oglądałam filmu od początku, ale najprawdopodobniej doszło do zgrzytu między tymi kobietami, gdyż film kończy się w taki sposób, że ta druga kobieta ponownie spotyka na swojej drodze tą pierwszą. Zaczyna jej niszczyć samochód. Na sam koniec dochodzi do wypadku obu samochodów. Ta druga kobieta wychodzi ze swojego, aby zobaczyć czy nic się nie stało tamtej. Ona zaś strzela do tej kobiety (tej co wyszła z samochodu ;-) ) z broni swojego syna. W szpitalu okazuje się, że ta postrzelona umiera, a ta która strzelała miała amputowaną nogę.
Tytuł kojarzy mi się coś z 'Koszmar na drodze', 'Koszmarny dzień' czy coś takiego, ale to może być zgubny trop.
Jeszcze dodam, że takie charakterystyczne dla tego filmu było to, że np. była pokazana scena przyjęcia urodzinowego, a zaraz jak przewożą w karetkach kobiety. Po tej scenie z karetkami, akcja znowu powraca do tego co się działo po przyjęciu urodzinowym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyraziłam ;)
Liczę, że ktoś mi pomoże odszukać tytuł tego filmu :) Dziękuję z góry ;)

Gabriel_7

*itka* wydaje mi się, że to był ten film http://www.filmweb.pl/f300977/Ostatni+zjazd,2006

Madzialena_M

Tak, dokładnie to to! ;))
Dziękuję bardzoo :) :**

Amaliya

Szukam filmu s-f z przed ładnych kilku lat. Rzecz o dwóch wrogich pilotach - jeden był człowiekiem, a drugi jakimś obcym (jaszczurkoidalnym z tego co pamiętam;) Rozbili się na jednej planecie i musieli pokonać swoją uprzedzenia żeby przetrwać.
Obcego grał jakiś czarnoskóry, popularny wówczas (przełom 80 i 90 bodaj) aktor, nie pamiętam niestety jaki.
Pomóżcie :)

Sozewski

Prawdopodobnie http://www.filmweb.pl/f7800/M%C3%B3j+ukochany+wr%C3%B3g,1985

Amaliya

I przy okazji przekopiuję tu zapytanie z osobnego tematu, który założyłem nie wiedząc o tym.:
Poszukuję tytułów dwóch serii
Dziękuję za zajrzenie do tego tematu i proszę o pomoc.

Pierwszy serial, składał się z krótkich pięciominutowych filmików. Nie posiadał fabuły, a raczej skupiał się na przedstawianiu dziwnych stworzeń, które rzekomo nam towarzyszą. Każdy odcinek był realizowany na zasadzie pokazywania teczki zwierzątka stylizowanej na policyjne akta pełne zdjęc i doniesień o śladach działalności danej istoty. Każdy odcinek rozpoczynała animacja 3D ukazana jakby z perspektywy naszych oczu. Wchodzimy do windy, zamykamy kratę zabezpieczającą, zjeżdżamy na dół, na dole zaś otwierają się drzwi (choc tego fragmentu nie jestem pewien) , a za nimi widzimy magazyn pełen klatek, w których mają niby znajdowac się omawiane kreatury. Jedyny odcinek jaki pamiętał mówił o robaczku, który żyje w naszych kanalizacjach i może byc odpowiedzialny za blokowanie rur, kiedy zdarzy mu się w nich utkwic. Nadawany był na Canale+ w paśmie niekodowanym jak jeszcze w podstawówce byłem (czyli między '96 a 2002-im).

Drugi serial, to kolejna zabawa motywami z archiwum x. Mamy tutaj grupkę zapaleńców, którzy prowadzą stronę internetową o dziwnych zjawiskach (nie są to jednak "Łowcy koszmarów"). Wśród nich na pewno jest pewien starszy człowiek (chyba czarnoskóry) i chyba jakaś kobieta (choc to w sumie do przewidzenia). Jeden z odcinków zaczynał się od operacji oka bodajże kobiety. Ta odzyskuje wzrok, wszystko jest w porządku, ale później okazuje się, że dzięki operacji nie tylko odzyskała wzrok, ale też go sobie ulepszyła przez co teraz widzi również jakieś dziwne kreatury (tło obrazu niebieskie, same kreatury białe, latały pod sufitem - o ile dobrze pamiętam). Natomiast w finałowym odcinku - i tu SPOILER będzie - wszyscy główni bohaterowie zostają zabici. Jako ostatni zostaje zaatakowany rzeczony starszy pan (w sensie około 50-tki) który w ostatnich chwilach mówi oprawcy coś w stylu "A skąd wiesz, że nie jest na odwrót i w rzeczywistości to nie ja morduję Ciebie?". Serial był nadawany na TVNie (parę lat temu, z trzy to co najmniej).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Khaosth

Dzięki to na pewno tamten :) Choć z tym nowym tytułem w życiu bym go nie znalazł.

Niestety nie odwdzięczę sie tym samym, bo nie kojarzę tych seriali, ale muszę przyznać, że ten drugi mnie zaintrygował i sam chętnie poznam tytuł.
A kojarzysz jak stary może być ten serial?

Pozdrawiam