Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

i jakoś się nie mogę doczekać w telewizji nie chcą tego puścić

janosik_filmaniak

mamy 21 wiek. Nie lepiej obejrzec sobie w internecie niz w telewizji gdzie polowa filmu to reklamy ?

kinoman989999

a ja jestem staro świecki :) a tak już serio karta dźwięku mi się popsuła nie mam głosu w komputerze

janosik_filmaniak

wiele filmów czy to z właśnie z Van Damme czy to ze Schwarzeneggerem już dawno w TV nie leciało.

prof_mateusz27

Oj nie puszczą go tak predko a to dlatego że wykupiła go obecnie TVP1 ,tak samo jak Uniwersalnego Żołnierza ,Terminatora .A TVP1 nigdy nie miała bzika na punkcie powtarzania filmów .Wiesz że w latach 90 Jedynka pierwsza pokazała w świeta w 1995 roku ,,Szklaną Pułapkę i Kewina sam w domu ? Po czym po jeden premierowej emisji sprzedała jeśli nie mylę te filmy wpierw TVN-owi a potem TVN Polsatowi sprzedał .A resztę już wiesz .

bradock

Tak wiem to Tomek nawet kiedyś o tym pisaliśmy. O "Die hard" to coś słyszałem ale że "Kevina" to nie Zawsze myślałem ze pierwszy raz ""Kevin sam w domu" poleciał na "Polsacie". "Jedynka" to kiedyś nawet chyba nawet kilka (a nie raz) razy puściła "Terminatora" i "Uniwersalnego żołnierza" w swoim głównym kinie (pamiętam też, że albo na tvp1 lub tvp2 terminator leciał koło 22 czasami). Zastanawia mię bo np na kanale "Universal Channel" dają te tak zwane "SuperHityKinaAkcji" i np o 21:00 w sobota, 6 kwietnia będzie leciała "Pamięć absolutna" a równo tydzień po nim (czyli znów o 21:00 w sobota, 13 kwietnia również na tym samym kanale) będzie leciał "Uniwersalny żołnierz". A przecież te filmy mają wykupione inne stacje m.in "Tvp 1" i 2" A np "Terminator" leciał kilka miesiecy chyba temu na "Tv1000".

prof_mateusz27

Pewnie dlatego że to są prywatne stacje .

bradock

a o ty teraz nie pomyślałem. I tak "Tv1000" nigdy ie miałem a "Universal Channel" mi niedawno zabrali.

bradock

Niedawno na Tv4 leciał Polski film Skorumpowani z 2008 (nie oglądałem) ale gdy spojrzałem w obsadę to zobaczyłem nazwisko "Oliver Gruner" i to w roli główniej. Powinieneś kojarzyć nazwisko.

prof_mateusz27

,,Oliver Gruner ,, no jasne -Miasto Aniołów .

bradock

Nawet chba się w tym filmie bije. Dobrze się facet trzyma.

prof_mateusz27

Obejrzyj sobię Miasto Aniołów ,mówię ci ,niby nic wielkiego na skale ,,Krwawego Sportu ,, ale i tak fajnie i przyjemnie się ogląda .Klimat lat 80 i Gruner poprostu wymiatają .Miodzik Film .Dziś takich nie robią .

bradock

wiem widziałem zwiastun :) myślę że sienie zawiodę

bradock

A jeśli byś mógł to napisz mi swój Top10 ulubionych/najlepszych filmów kina akcji/sztuk walk klasy b z aktorami akcji klasy B (Dudikoffy Blanksy itd.)

bradock

? i jak

prof_mateusz27

Ok ,sorry ze teraz pisze ,bo wtedy oglądałem serial :Glniarz i Prokurator jak pisałeś do mnie
Mój top 10 ulubionych B-Movie to tak :
1 Niezawodna Obrona
2 Hycel
3 Odział Specjalny 2
4 Odział Specjalny
5 Niepochamowana siła
6 Miasto Aniołów
7 Król Kickbokserów
8 Wściekłość i Sprawieliwość 2
9 Szpony Orła
10 Żądza krwi
To tak na szybko ,ale żebym dał ci taki szczegółowy ,rzetelny to musiał bym się dużej zastanowić .
W tym rankingu dałem kilka kinowych filmów jak ,,Niezawodna Obrona ,, Niepochamowana Siła czy ,,Miasto Aniołów ale ci aktorzy typu Speakman ,Griffith czy Gruner przeważnie grali w filmach typu Viedo .Dzisiaj też załadowałem sobie na dysk film Grunera ,,Nemesis ,, podobno dobry jest ,jak obejrzę to napiszę ci .Na polskich opakowaniu kasety VHS ,,Nemesis napisali tak ,,Gruner jest lepszy od Van Damma i bedzie drugim Schwarzeneggerem ,, Hm ,brzmi zachecająco .

bradock

ok dzięki. ja może dziś obejrzę to miasto aniołów to też ci dam znać. a tak na serio z tym napisem na opakowaniu to myślę że jednak przesadzili :) Ja kiedyś przeczytałem na jednym filmie akcji na Vhs na okładce chyba z Lamasem że przy nim Van Damme i Seagal razem wzięci to "pikuś" czy tam "nic". coś w tym stylu. Trochę się uśmiałem.

prof_mateusz27

No jasne że przesadzili z tym napisem ,czy może bardziej chcieli zareklamować ten film dwoma uwczesnymi gwiazdami kina akcji :Schwarzeneggerem i Van Damme .Kiedyś też miałem /mam nawet do dziś film ,,Cel Alexa 2 i tam piszą na okładce że Kathleen Kinmont jest damską wersją Schwarzenegera . Ale wracając do filmu ,,Nemesis to rzeczywiście jest rewelacyjny ,znakomity ! Bardzo ciekawy scenariusz ,wspaniały klimat oraz nom -stop action to główne zalety tego filmu .Ten to w sumie połączenie jakby Cyborga z Terminatorem .Wogóle ,jestem pod wrażeniem tego filmu ,naprawdę znakomite kino rozrywkowe !!! Dzisiejsza młodzierz powie że to kicz i tandetne kino klasy B ale tak naprawdę to jeden z lepszych filmów o tematyce CyberPunkowej .Porównując dzisiejsze kino akcji ,choćby z tym filmem to Nemesis wygrywa i to zdecydowanie .Wogóle jestem bardzo zadowolny po seansie i bardzo napalony na dalsze takie B-klasowe zapomniane perły ery VHS .Lata 80 i 90 oraz ERA VHS TO Było Coś !!!!

bradock

O aż tak ci się spodobał. Pewnie teraz to ten film umieścił byś go na pierwszym miejscu tego twojego "Top10" co Tomek ? Ja dziś na 80% zobaczę "Miasto aniołów" i napisze co i jak.

prof_mateusz27

No film rzeczywiście jest świetny .Dużo akcji ,fajny oldscholdowy klimat ,ciekawa historia .Ach poczułem się jak w latach 80 .Nic dziwnego ,ten nakrecił Albert Payn ,twórca Cyborga z Van Damme .Ma facet talent do kina apokaliptycznego .

bradock

patrz co znalazłem http://gadzetomania.pl/2010/03/11/nemesis-2-0-aktualizacja-przeszlosci-promo

prof_mateusz27

Super !!!

bradock

przypomniało mi się że czytałem kiedyś artykuł o gwiazdach akcji B czyli o Dudikoffach Blanksach i było napisane że akurat Gruner nie potrzebnie się pchał w ten biznes bo mu zbytnio nie wychodziły w porównaniu do blanksa itd

prof_mateusz27

A moim zdaniem dobrze ,bo przynajmiej nakrecił fajny klasyk ,,Miasto Aniołów ,,

bradock

Z filmów Grunera obczajcie koniecznie: Najemnik 1 i 2 i "Aż do Śmierci" - to są dla mnie trzy jego najlepsze filmy. W "Aż do Śmierci" akcja dzieje sie na dzikim zachodzie i mamy turniej jak w Bloodsport. Idealnie tu wyszło połączenie westernu z filmem kopanym. Świetne są też : Nemesis i Miasto Aniołów, ale o tym Tomku już wspomniałeś :)

Co do "Skorumpowanych" to radzę trzymać się z daleka. Jest to polska produkcja, z polskim aktorami i faktycznie gra tam Gruner (szefa rosyjskiej mafii - Montenegro), ale film jest gorzej niż tragiczny. Każda scena żenuje swoim wykonaniem.

Film jest zrealizowany dosłownie tak samo jak te wszystkie tanie polskie seriale: Na Wspólnej, M Jak miłość itp. I nie pisze tego złośliwie, tak to naprawdę wygląda. Sceny walk, strzelaniny są 100 x gorzej zrealizowane niż najgorszy film Seagala. Dopiero po obejrzeniu "Skorumpowanych" uświadomiłem sobie, że jednak budżetówki Van Damme'a i Stevena to mimo wszystko miliony dolarów i widać tę różnice w realizacji :P

Lizmak

Dzięki. Najemnik 1 i 2 są na prawdę takie dobre ? Słyszałem kiedyś że to słaba produkcja ale Ok może akurat też mi się spodoba :) Co do "Skorumpowanych" to też mi się tak wydawało oglądałem przez chwile właśnie wtedy i nudziło. Dziś zobaczę "Miasto aniołów" to dam wam znać.

Przeoczyłeś chyba moje pytanie niżej.

prof_mateusz27

Najemnik 1 i 2 w porównaniu z jego innymi filmami wypada dobrze :) Troche podobne do "Najemników" z Lundgrenem. Wiadomo cudów się spodziewać nie można bo to produkcje , które trafiały od razu na vhs , ale godne uwagi. To samo tyczy się w "Aż do Śmierci".

Chodziło Ci o te pytanie:

przypomniało mi się że czytałem kiedyś artykuł o gwiazdach akcji B czyli o Dudikoffach Blanksach i było napisane że akurat Gruner nie potrzebnie się pchał w ten biznes bo mu zbytnio nie wychodziły w porównaniu do blanksa itd

?

Fakt, faktem że Gruner nie zrobił oszołamiającej kariery, ale nakręcił kilka fajnych produkcji, które cieszyły się sporym zainteresowaniem na rynku vhs. Moim zdaniem dobrze zrobił, że jednak został aktorem, inna kwestia, że na tle Blanksa, Huesa, Bolo Yeunga wypada dosyć cienko.

Lizmak

ok.

Nie nie o to mi chodziło, ale ok że odpowiedziałeś na to. Chodziło mi o pytanie na samym dole skierowane prosto do ciebie :)

"Masz może na oryginalne na dvd takie filmy z lektorem jak Liberator, Wygrać ze śmiercią, Wybraniec śmierci czy Niko ?"

prof_mateusz27

Mam te filmy co wymieniłeś, ale kupiłem zagraniczne wydania i niżej wyjaśnię dlaczego. Above the Law mam tylko w polskiej wersji z lektorem. Reszty klasyków nie, a oto dlaczego:

Niestety jest jedna bardzo duża wada, która dyskwalifikuje polskie wydania DVD tych klasyków. Mam tu na myśli CENZURĘ :( Nico jest pocięty straszliwie i np końcowa scena gdy oszołomiony po narkotykach Toscani rozprawia się z wrogami jest praktycznie wycięta :| Ponoć takie cyrki są też z Wygrać ze Śmiercią itp dlatego wolałem kupić już zachodnie wydanie.

Wkurza mnie, gdy w obecnych czasach ktoś mi narzuca z góry co mam oglądać a czego nie. Masakra jakaś. Tym bardziej, że obecnie kręci się o wiele brutalniejsze rzeczy niż Nico, lol.

Lizmak

No to kiepsko. też mię to denerwuje. ogólnie powiem ci że bardzo ciężko zdobyć te filmy z lektorem na DVD. jak są to wszędzie tylko polskie wydania ale z napisami. no szkoda

prof_mateusz27

Na vhs byli fajni lektorzy np Knapik. jego głos już zawsze będzie mi się kojarzył z filmami klasy B :)

Lizmak

dlaczego knapik rużne filmy tłumaczył ale masz racje spor cztał tych fiłmów klasy b z aktorami klasy np. blanks

prof_mateusz27

Otóż to Knapik czytał dużo B klasowców + jego basowy głos wrył mi się w czache w dzieciństwie :P

Chce jeszcze coś sprostować: ten film z Grunerem, gdzie akcja się dzieje na dzikim zachodzie to nie nazywa się "Aż do Śmierci" tylko "Na Śmierć i Życie". Sorki za pomyłkę, ale dawno go nie oglądałem.

Bradock - nie ma sprawy, oblukaj sobie tych najemników i koniecznie "Na Śmierć i Życie" - Bloodsport na dzikim zachodzie :D

Z takich dobrych i zapomnianych vhs kopanek to jeszcze z Donem Wilsonem sobie dołoż: Zabójca Yakuzów i dwie części Elektronicznego Łowcy - chyba ze widziales wczesniej. :)

Lizmak

No Knapik miał świetny głos.

ok. nie ma sprawy :)

Lizmak

Dzięki Łukaszu za polecenie tych filmów ! Właśnie miałem do ciebie pisać w sprawie tych filmów ,jakieś byś mi polecił dobre ,stare ,zapomniane perły VHS .Wczoraj oglądałem Nemesis ,i film naprawdę bardzo dobry .Klimat nieziemski .No i Nom Stop Action !! Oto główne zalety tej produkcji z Grunerem .

prof_mateusz27

A mam do ciebie Mateuszu takie fajne ,ciekawe pytanie jeśli chodzi o Chucka ? Wiadomo Chuck w latach 80( podobnie jak Van Damme czy Seagal póżniej ) sprawdził się w kinie akcji i w klasycznych akcyjniakach typu ,,Zaginiony w akcji ,,Odział Delta ,Inwazja na U.S.A,, czy Odział Delta ,, Mam pytanie teraż : Czy też sprawdził się w filmach akcji produkowanych przez mniejsze wytwórnie filmowe i z mniejszym budzetem ? Chodzi tu przeważnie o filmy typu ,,Mściciel z hongkonu ,Oko za Oko czy Ośmiokąt ? Czy tak naprawdę legenda Chucka jako herosa kina akcji lat 80 zaczeła się od Samotnego Wilka McCquade czy predzej już ?

bradock

Moim zdaniem to tak dobrze sie spisał jak na takie kino (w tych nisko budżetowych filmach). Wiadomo ze to nie to co "Odział Delta" itp ale dobrze wypadł. Choć mówię ze taki prawdziwy Chuck zaczął się właśnie w "Samotnym wilku MQ"

bradock

a twoim zdaniem ?

prof_mateusz27

Moim zdaniem też od ,,Samotnego Wilka ,, zaczoł się Chuck aczkolwiek w ,,Ośmiokocie ,, Chuck najlepiej i najbardziej widowiskowo walczył ze zwszystkich swoich filmach .Ośmiokąt to bardzo dobry film karate (jak na taki tani budzet ) ,reżyserował go Eric Karson ,twórca póżniejszego ,,Czarnego Orła ,, z Van Damme ,, Także w ,,Czarnym Orle ,,Van Damme świetnie walczył ,co prawda miał rolę drugoplanową i negatywną ale moim zdaniem tam Van Damme walczył wyśmienicie .Te dwa filmy co prawda mniej znane ale potwierdzają talent Karsona do reżyserowania kina typu Sztuk Walk

użytkownik usunięty
janosik_filmaniak

Rzeczywiście dawno nie było tego filmu w tv. Kiedyś emitował go TV4. Może kiedyś go puszczą.Ostatnio pojawiają się tam starsze filmiki.

I chyba kiedyś leciał na TCM, no ale akurat to była sobota wieczór :)

coś dla was https://www.youtube.com/watch?v=KUo6oDioEss

prof_mateusz27

wklejcie ten link w wyszukiwarkę tam jest zapowiedz filmu lwie serce z Tvp1. Jak coś to filmik nazywa się : Ramówka wieczorna i dłuższa zapowiedź filmu "Lwie Serce" i jest na Youtube

janosik_filmaniak

Najlepiej kup oryginał na dvd - sprawa groszowa. A jeżeli musisz to już posiłkuj się inernetem, bo tv rzadko emitują ten film. A jeżeli już emitują to bezczelnie z kasety vhs (kochane tvp1), gdzie jakość obrazu jest tragiczna - jakbym oglądał Polonie 1.

Lizmak

Chyba tak właśnie zrobię, kupię na dvd myślę że każdy z nas powinien mieć w swoim domu mała kolekcję kina akcji,wiesz taką klasykę

janosik_filmaniak

Wiem i kolekcjonuje filmy od wielu lat. A te akcyjniaki z Van Dammem czy Seagalem czesto zalegaja w hiper marketach po 9,99 zł :) Tak wiec tanie jak barszcz :D

Lizmak

dokładnie jest ich pełno,ale ciekawi mnie lektor na tych płytach

janosik_filmaniak

Lektor bardzo dobry - fajna barwa i wyrazny. Kupuj śmiało :)

Lizmak

Masz może na oryginalne na dvd takie filmy z lektorem jak Liberator, Wygrać ze śmiercią, Wybraniec śmierci czy Niko ?

prof_mateusz27

A mam takie pytanie Mateuszu ? Bo zamówiłem sobię książke w emiku o Miku Tysonie pod tytułem :Bestia ,Historia Mike Tysona .I teraz patrze na stronie empiku czy to nie jest książka czytana na płycie ? Zobacz na te zdjecia http://www.empik.com/bestia-historia-mike-a-tysona-slowinski-przemyslaw,p1061190 057,ksiazka-p

bradock

Przykro mi Tomek, ale to jest płyta kompaktowa CD.