Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

Słyszałem to imię milion razy, ale gościa i tak nie kojarzę! Kiedyś natrafiłem przez przypadek na "Nieuchwytny Cel" i nie miałem pojęcia, że to on tam gra. Film mnie zaciekawił, nie obejrzałem do końca z nieznanych mi powodów. Sam Jean? Rola typowa. Taki kozak któremu nikt nie dorówna. Nie ma specjalnie co do grania. Nie zmienia to faktu, że nie wiedziałem ani jednego filmu tej "legendy" kina akcji.

andrzej_goscicki

Gość dla mnie jest zajebisty. Może z początku(film Bez Odwrotu, Monako Na Zawsze) nie był za rozpoznawalny. Według mnie jego debiut był rewelacyjny, film z 1988r. pt. Krwawy Sport zostanie w mojej pamięci na zawsze. Z resztą pewnie nie tylko mnie. Jego późniejsze filmy były również bardzo dobre, które w pamięć fanów kina akcji lat 90 zostaną na pewno przez długie lata. Pod koniec lat 90 miał też swoje niewypały, których w latach 1998-2002 było dużo, wyjątkiem był świetny Replikant. Więc na przyszłość uważaj co mówisz. Jean Claude Van Damme to jeden z najlepszych aktorów kina akcji lat 90. A wymieniony przez Ciebie Nieuchwytny Cel to moim zdaniem po Kickboxerze najlepszy jego film.

AdamBayern01

podpisuje się pod tobą Adam "Jean Claude Van Damme to jeden z najlepszych aktorów kina akcji lat 90 "

kewin948

Oczywiście, Seagal ani Lundgren mu nie dorównują, chociaż ten 2 był blisko. ;)

AdamBayern01

możesz napisać że wolisz van damme od lundgrena i stevena ale nie możesz napisać że np lundgren albo seagal mu nie dorównuja (w walce) i van damme jest najlepszy. każdy z tych panów zna sie na sztukach walki, lundgren jest większy, ma większą mase-siłe ale van damme jest szybszy i zwinniejszy. każdy z tych panów ma inna kategorie wagową (seagal napewno ;p), warunki fizyczne i nigdy się ze sobą nie zmierzyli, więc prosze na przyszłośc adamie nie pisz że nikt nie dorównuje van dammowi, chociaż rozumiem że to twój ulubiony aktor ale trzeba być obiektywnym i nie tak się kontrowersyjnie nie wypowiadać ;) nie żebyś zachowywał się poźniej jak dangeris albo van helsing ;) pozdrawiam

VanDammeNet

No ta dwójka mnie denerwuję od dłuższego czasu, ale dziękuję za błąd ;)

VanDammeNet

Seagal i Lundgren nie tylko byli bardzo dobrzy w sztukach walki jak Van Damme ale również kręcili znakomite filmy akcji jak on a nawet czasami przebijali Van Damma w kinie akcji np Lundgren w Ostrym Poker w Małym Tokio czy Seagal w Szukając Sprawiedliwości .A Liberator był nominowany do Oscara ! .Trzeba też o tym pamietać .

AdamBayern01

bardziej ten pierwszy jeśli chodzi ci o filmy :)

AdamBayern01

Van Damme to czwarta największa ikona kina akcji !

prof_mateusz27

"a seagal to najsilniejszy człowiek na świecie" - dangeris ;p

VanDammeNet

(znam to na pamięć) ja nie uważam że JCVD ideał bo nik nim nie jest ato że Van Damme to czwarta największa ikona kina akcji nie jest to tylko moje zdanie było w np. rankingach internetowych i w gazetach poszukaj se

AdamBayern01

"Więc na przyszłość uważaj co mówisz." - Ekhm... Co ja takiego powiedziałem?

Słyszałem o Replikancie i Krwawym Sporcie (kiedyś w telewizji leciał), ale jakoś nigdy mnie to nie zainteresowało... On nie dostał przypadkiem Złotej Maliny z Krwawy Sport?

Wiele osób kojarzy go z Seagal'em i Schwarzenegger 'em. A jakoś tego typu filmy mnie (już) nie kręcą...

andrzej_goscicki

Powiedziałeś: "Taki kozak któremu nikt nie dorówna. Nie ma specjalnie co do grania."
W tych zdaniach nie masz racji. Obejrzyj sobie film "Bez Odwrotu" Van Damme tam gra Mistrza Karate Ivana. Jako czarny charakter spisuję się rewelacyjnie, lecz w finale pokonuję go Kurt McKinney. Kolejny film, w którym Van Damme ponosi porażkę jest Czarny Orzeł. Mimo znakomitego wyszkolenia technicznego, Jean Claude przegrywa walkę z Japończykiem.
Nie ma specjalnie co do grania. Hmmm... Czy Van Damme grał na początku i w późniejszym czasie w beznadziejnych produkcjach? No nie wydaje mi się. Krwawy Sport, Kickboxer, Lwie Serce, Cyborg, Nieuchwytny Cel, Podwójne Uderzenie są to tzw. Klasyki z Van Dammem, co do dziś będą w pamięci każdego, kto je obejrzał. W późniejszym czasie Van Damme miał kilka wspaniałych filmów, był nim Wymieniony prze ze mnie Replikant, z pewnością Skazany Na Piekło i Aż Do śmierci. Są to rewelacyjne sensacyjniaki, dające człowiekowi powód do zastanowienia się nad Sobą - takie o to pytanie można sobie zadać po obejrzeniu In Hell i Until Death. Van Damme do dzisiaj jak na swój wiek (51lat) świetnie się trzyma, jestem więcej niż pewny, że jeszcze on jako nie wojownik, ale aktor będzie dawał o sobie znać.

AdamBayern01

"Powiedziałeś: "Taki kozak któremu nikt nie dorówna. Nie ma specjalnie co do grania."
W tych zdaniach nie masz racji. Nie ma specjalnie co do grania."

Mówiłem o jego roli w Nieuchwytnym, a nie całej karierze zawodowej. Powinien cię na to nakierować fakt, że innego filmu z nim nie widziałem :P.

andrzej_goscicki

Po jednym obejrzanym filmie zazwyczaj aktora się nie ocenia. Niżej kolega (profmateusz27) pokazał Ci, jakie filmy masz z nim obejrzeć, by uznać tego aktora, jako ikonę akcji lat 90, ja Ci podam moje propozycje:
-Kickboxer(1989)
-Krwawy Sport (1988)
-Podwójne Uderzenie (1991)
-Wykonać Wyrok (1990)
-Uniwersalny Żołnierz(1992)

AdamBayern01

Nie oceniłem aktora, tylko jego rolę. Powiedziałem że akurat w Nieuchwytnym, nie miał czego zagrać, bo była to typowa osoba dla filmów ze Schwarzeneggerem. Człowieku wysuwasz pochopne wnioski. Ja nie wiem jakim aktorem jest pan Van Damme, nigdy go nie oceniłem. Mówiłem tylko o tej konkretniej roli!

AdamBayern01

A w "Krwawym Sporcie " zagrał fatalnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

paula_roman14

ha ha ha

paula_roman14

Marna prowokacja. To jeden z jego najlepszych filmów w karierze( o ile nie najlepszy). Po za tym Van Damme miał jeszcze kilka swoich świetnych filmów, co wymieniłem powyżej. :P

andrzej_goscicki

Co do Złotych Malin: Jeżeli bierzesz tą nagrodę pod uwagę to jesteś moim zdaniem kompletnym nieporozumieniem. 90% tych malin jest niesprawiedliwie uznanych, są one tylko po to, żeby kogoś wnerwić, bądź też skompromitować. Ja tam się tym nie przejmuję, ale skoro Ty tak to powodzenia w dalszym życiu. Jako, że Złote Maliny są zupełnie nie sprawiedliwie przyznane, masz dowód jako, że najwięcej z nich dostał Sylvester Stallone. A to jeden z najbardziej rozpoznawalnych aktorów na świecie, który z pewnością moim zdaniem nie powinien ani jednej tej Maliny dostać.

AdamBayern01

Nie wysuwaj pochopnych wniosków. Matrix dostał tę nagrodę (albo był nominowany), a ja go bardzo lubię. Natomiast oceniona przeze mnie na 10/10 Catwoman, dostała cztery... O Sylwku nie wiedziałem.

andrzej_goscicki

Więc widzisz... Nie kieruj się jakimiś tam Malinami, bo to nie ma sensu :)

AdamBayern01

zgadzam się

AdamBayern01

Gostek nie ma w ogóle talentu aktorskiego, a jedyne co potrafi robić to się dobrze bić !!!

paula_roman14

Pie*dolenie głupot mój drogi/moja droga obejrzyj sobie filmy: Aż do śmierci, JCVD, Skazany Na Piekło. Tam Van Damme zaprezentowałsię dobrze nie tylko ze strony walki, ale też i aktorskiej świetnie. Obejrzyj te filmy to dopiero pogadamy :P

andrzej_goscicki

OMG Nie widziałeś ani jednego filmu z tym niesamowitym aktorem :O. Podam ci najważniejsze i najlepsze filmy które powinieneś zobaczyć : "Uniwersalny żołnierz 1992" z Jean Claude Van Damme i Dolphem Lundgren'em, niesamowity Klasyk na poziomie super filmów takich jak : Robocopa i Terminatora Jeśli nie widziałeś musisz zobaczyć ! "Krwawy sport 1988" Jeden z najlepszych filmów Sztuki Walki jakie powstały, Klasyk Klasyk Klasyk . "Kickboxer 1988" Po prostu kolejny super Klasyk . "Podwójnie uderzenie 1991" następny genialny film Jean Claude'a. I wymieniony przez ciebie "Nieuchwytny cel 1993" Wyrąbisty film w reżyserii speca w tym gatunku Johna Woo. Mam nadzieje że, mnie posłuchasz i obejrzysz te filmy z Legendą Kina Akcji :) Pozdrawiam

prof_mateusz27

Jeszcze ja bym dodał do Twojej kolekcji Wykonać Wyrok :)

andrzej_goscicki

Masz sporo do nadrobienia. Ja słabo go kojarzyłam, dopóki nie zakochałam się w filmach o sztukach walki i kinie akcji. Van Damme to jedna z największych ikon tego typu filmów, ja poprostu uwielbiam filmy z jego udziałem, są świetne i nie mogę sie doczekać kolejnych.

kathrina357

No po Stallone i Schwarzeneggerze to jest moim zdaniem największa ikona kina akcji. Tyle, że Arni i Sylvek bardziej byli aktywni w latach 70 i 80, Van Damme bardziej w 90 i na początku 80 lat, lecz dla mnie on zawsze będzie numerem 1 :)

użytkownik usunięty
AdamBayern01

Kurna... żeby nie kojarzyc van dammka to chyba trzeba sie urodzic wczoraj :) Takie ikony jak snipes(tego pana brakuje w expendables 2), stallone, arni, seagal, billy blanks... - nie mozna ich nie znac :)

Zgadzam się. Można nie oglądać filmów w których oni grają, ale nie kojarzyć ich się nie da.

AdamBayern01

Nie przepadam za Schwarzeneggerem, widziałam z nim tylko kilka komedii. Stallona oczywiście kojarzę, ale też oglądałam tylko kilka filmów w których zagrał.