Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

Witajcie wszyscy!
Tutaj chciałem zabrać głos w sprawie najgorszego okresu Van Damma w jego całej 20 paro letniej karierze filmowej. Moim zdaniem są to lata 1998-2002. W tym okresie właśnie Van Damme realizował dosyć słabe produkcje, na któych moim zdaniem próbował tylko zarobić. Wtedy prorównywano go do Seagala, ale to i tak jest duża różnica między tymi dwoma Panami. To tyle, jeżeli chodzi o wstęp, teraz rozwinę to, co chciałem rozważyć.
W latach 1998-2002 nie ośmiele się zgodzić, że Van Damme miał bardzo trudny okres w swoim życiu. Filmy, jakie on w tym czasie zrealizował to: Legionista, Za Ciosem, Uniwrsalny Żołnierz-Powrót, Inferno Piekielna Walka, Zakon, Replikant, Pasażer. Zacznę o dziwo od wyjątku w tej serii. Jest to produkcja z 2001r pt Replikant. Van Damme dobrze zagrał dwie różne postacie (jak w podwójnym uderzeniu) ale tutaj zagrał jednocześnie osobę dobrą, jak i czarny charakter. Średnia 6,0 jest dla tego film zdecydowanie zan iska, choćby za to, że Van Damme w wieku 40 lat robi bezproblemowo szpagat - imponujące! Cóż.. To wszystko co mogę pozytywnego powiedzieć, bo dalej to już za realistycznie mówić nie będę. Lata 1998 zaczynają się od 2 filmów klasy B: Legionista i Za Ciosem. Jeżeli chodzi o ten pierwszy, rozpoczyna się imponująco (walka bokserska). Lecz później mamy zaprezentowany wstęp Van Damma do Legii Cudzoziemskiej i wojnę na terenach Afryki. Zaprezentowane to było żenująco moim zdaniem, końcówka też nie za dobra. Naciągane 7/10. Drugi film to typowy sensacyjniak: Knock Off. Nazwałbym to też komedią. Między innymi zabawne był po części walki i bieg Van Damma(w połowie rozwalenie butów Pumy). Film pozytywnie patrząc nie był zły, na typową 7. Była akcja, Van Damme wykonał kilka kopnięc, ale to słynnych produkcji z początku lat 90 bardzo dużo temu filmowi brakowało. Następny film to kontynuacja słynnego klasyka z 1992roku pt. Uniwersalny Żołnierz zatytułowany: Uniwersalny Żołnierz Powrót. Cóż.. Film ma bardzo niską średnią [5,2] ale ja sięszczerze mówiąc nic nie dziwię. Ta kontunuacja jak na lata 90 wypada bardzo słąbo, jedynie walka Van Damme z Michaelem Jai Whitem coś w kilku procentach ratuje ten film. Następna produkcja to film akcji pt. Inferno, Piekielna Walka. Film ten uznawany jest za jeden z najgorszych filmów Van Damma. Mnie isę on podobał ze względu na umieszczony tam humor i walkę końcową. Bez tego ta produkcja wypadła by bardzo słabo. 7/10. Natępny film to już lata 21 wieku.. Tutaj mamy przedstawiony film z 2001r pt Zakon. Nawiązuje on do XXw. i różnych charakteryzacji Van Damma w tym filmie. Teorytycznie film najgorszy teżn ie był, ale akcja w końcowych 20/30 minutach nie zadawala. 7/10. Ostatni, chyba najsłabszy z tej całej serii to Pasażer/Pociąg Strachu. Nie dawno pokazany na TVN, średniaj ego już zdąrzyła spaść. Ja się temu zupełnie nie dziwe. Że niby akcja była, Van Damme też zdąrzył tam kogoś wyrzucić z pociągu, ale efekty specjalne, jakie mamy przedstawione w tym filmie to katastrofa. Tak samo gra aktorska nie zachwyca. Baardzo naciągane 7/10.
W podsumowaniu chciałem podziękować wszystkim za przyczytanie moich"wypocin". Nie było tej wypowiedzi wcale pisać łątwo. Jestem wielkim fanem Van Damma, bardzo trudno było by go krytykować w przez moją osobę. Mam nadzieję, ze ktoś skomentuje moją pracę. Jako, że Van Damme jest genialnym aktorem, i filmy w latach póxneijszych też ma świetne, ja do niego nigdy nie będę zrezygnowany. 10/10 z <3

AdamBayern01

Van Damme zaczoł grać w słabszych produkcjach gdy spadł z kinowego nurtu do świata filmów Video/DvD ,wiadomo te filmy miały uboższy budzet ,gorszą grę aktorska ,słabsza cheografia walk ,gorśi reżyserzy itp Choć zdarzały mu się lepsze filmy jak Aż do śmierci ,Strażnicy Granicy czy Korpus Weteranów choć to już nie było to samo co lata 90 .Z drugiej strony dziwie się i zastanawiam się co się stało ze filmy Van Damma przestały cieszyć się popularnością i przestały zarabiać kasę przez co Van Damme wylądował na rynku kaset VHS ,skoro po 2000 roku nadal był pobyt na takie kino np Jet Lee w filmie ,,Pocałunek Smoka ,Od kołyski aż po grób ,Jason Statham w filmie Transporter ,Zabójca itp Mogło by się znaleść miejsce i dla Van Damma .

bradock

Też się w sumię dziwię. Nie iwem w sumie Bradocku po swojej wypowiedzi, czy przyznajesz mi rację, czy nie ;) Rozpisałem się dobrą godzinę :) Co do Van Damma: Racja, że powinien po 2000roku być bardziej aktywny w swoich filmach: Jak w Replikancie, czy Skazany Na pieklo. Pozdrawiam :)

AdamBayern01

No przyznaje ci racje Adamie ale co tu dużo mówić .Filmy Van Damma po 1998 roku to budzetówki ,one nigdy nie bedą dobre jak filmy kinowe .Po zatym kiedyś filmy akcji ,nawet te wydawane od razu na wideo były 20 razy lepsze niż te dzisejsze ,nie tylko te z Van Dammem ,Seagalem ,Lundgrenem .Obejrzyj sobie film akcji ,,Szpony Orła z 1993 roku albo Hycel też z 1993 roku to zrozumiesz . Czy nawet ,,Czarny Pas ,, Filmy wydawane na kasety Wideo ale lepsze niż niektóre dzisiejsze filmy kinowe.

bradock

klimat z tamtych lat juz nigdy nie powroci. Teraz ogolnie mam wrazenie, ze terazniejsze produkcje w gatunku akcji sa wyprane z emocji, brakuje im charakteru, tego nietuzinkowego klimatu jakie obdarowane byly stare produkcje(ostatnio z Davies i Jacksonem dobrego sensacyjniaka ogladalem - "Długi pocałunek... mysle, ze jakby teraz powstal to juz nie bylo by to

Sparow5

Dokładnie ! .Dzisiejsze produkcje są pozbawione tego wspaniałego klimatu ,emocji oraz tzw scen z charakterem . Jedynie Niezniszczalni 2 mogą jeszcze czymś pozytywnym nas zaskoczyć ale ogólnie pustka . No i zgadza się ze ,,Długi Pocałunek ,, to byl jeden z ostatnich dobrych sensacyjniaków .

bradock

Wymienionego przez Was Długiego Pocałunku nie miałem okazji obejrzeć. Jeżeli chodzi o te teraźniejsze filmy Van Damma chyba najbardziej udane to: Skazany Na Piekło, Ąż do Śmierci, Krzyżowy Ogień. Choć pozostałe też nie były najgorsze. Jako wyjątek dałbym Pasażer, Zakon, JCVD czy Dragon Eyes, w którym grał bardzo mało.

AdamBayern01

Tu masz zwiastun filmu ,,Hycel ,,Jest na co popatrzeć .http://www.youtube.com/watch?v=MyqYomUamSk

bradock

http://www.youtube.com/watch?v=MyqYomUamSk

bradock

Zwiastun zaskakująco dobry. Postaram się obejrzeć w najbliższym czasie. Dzięki Bradock ;)

AdamBayern01

Wiesz co, nie wiem co napisać . Po pierwsze to dobra robota Adam. Bardzo dobry temat :) Niestety to co napisałeś jest prawdą. Mam bardzo podobne zdanie na ten temat. Van Damme swoje najlepsze lata ma już dawno za sobą. Choć niektóre jego nowsze filmy są dobre a niektóre nawet bardzo dobre to nigdy nie będą takie jak te dawniejsze. Tak samo jest w przypadkach innych gwiazd.

Pozdrawiam :)