Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,6
20 386 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

Jak myślicie ,w jakim podgatunku filmowym Van Damme się lepiej prezentował : W kinie sztuk
walk typu ,,Krwawy Sport ,, Kickbokser ,, i ,,Lwie Serce ,, czy raczej w typowej klasycznej sensacji
typu ,,Uniwersalny Żołnierz ,, ,,Nieuchwytny Cel ,, itp Czekam na ciekawe ,sensowne odpowiedzi .

Steven_Kozak

Heh, przecież Yippee Ki-Yey, czyli John McClane też miał walkę wręcz z panem Karlem z Niemiec. Tak samo w drugiej części kilka razy miał potyczkę bez użycia broni, w trzeciej części też.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Steven_Kozak

No wiem, wiem.

bradock

''Maksimum ryzyka'' to film akcji / sensacyjny, a nie mieszanina kina sensacyjnego z sztukami walk.

joang68

Dokładnie to klasyczna sensacja. kina sensacyjnego z sztukami walk to można powiedzieć o ''Podwójnym Uderzeniu"

prof_mateusz27

''Podwójne uderzenie'' to też film akcji, a nie kino sensacyjne z sztukami walk.

joang68

No nie wiem

prof_mateusz27

Filmy Van Damme'a z gatunku sztuki walki to:
''Bez odwrotu'', ''Krwawy sport'',''Kickboxer'' i 'Quest''

joang68

i jeszcze "Lwie serce'

prof_mateusz27

''Lwie serce'' to bardziej dramat niż sztuki walki.

joang68

dramat/sztuki walk

prof_mateusz27

No nie wiem czy sztuki walki, bardziej dramat.

joang68

A Wykonać Wyrok jakim filmem jest z gatunku ? Ja bardzo ten film uwielbiam !

bradock

''Wykonać wyrok'' to film z gatunku akcja, kryminał.

joang68

Ok ,dzięki .Fajnie z kimś popisać co zna się dobrze na kinie akcji .

bradock

Dzięki za uznanie. ;-)

bradock

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania dotyczące filmów (oczywiście tych, które oglądałem) to możesz pytać. Chętnie udzielę odpowiedzi. ;-)

joang68

Ok ,jak bym czegoś nie wiedział to bedę pytam z checią !

joang68

Ok ,dzięki za wytłumaczenie .

joang68

A Cyborg jakim rodzajem kina jest ?

bradock

Zayebistym!
Krótko, zwięźle i na temat.

karoman4

To wiadomo .A wymień mi Kasiu twoje Top 5 Van Damme Movies ?

bradock

Na 20 obejrzanych filmów Van Damme'a, wybrać 5 najlepszych. Ok:

1. ''Krwawy sport'' <--- za najlepszy ''taniec godowy'' na macie, dwóch samców alfa - Jeana i Bolo oraz pozostałe świetne walki, a także soundtrack.
2. ''Uniwersalny żołnierz 1992'' <--- Van Damme w roli żołnierza, który nie lubi, gdy ktoś odrywa go od smacznego obiadu oraz Lundgren w roli żołnierza-psychopaty.
3. ''Podwójne uderzenie'' <--- za najlepszą podwójną rolę Van Damme'a, świetne sekwencje walk.
4. ''Kickboxer'' <--- kolejny film ze świetnymi walkami oraz niesamowitymi scenami treningu.
5. ''Maksimum ryzyka'' <--- walki, humor, akcja.

karoman4

U mnie tak :
1 Krwawy Sport
2 Wykonać Wyrok
3 Podwójne Uderzenie
4 Uniwersalny Żołnierz
5 Maksimum Ryzyka .
Dowolność kolejna .

bradock

Widzę, że znowu mamy podobne zestawienia. A ''Kickboxer'' nie podobał Ci się?

karoman4

Też podobał się ale wolę bardziej rasowe kino akcji od sztuk walk ,dlatego dałem ,,Wykonać Wyrok ,,

bradock

Rozumiem. ''Wykonać wyrok'' to też świetne kino akcji. Mnie też się podobał ten film.

karoman4

Fajny top :)

prof_mateusz27

Te wszystkie mają u mnie po 10/10. W sumie powiedziałabym, że kolejność nie ma znaczenia, ale nie tym razem.

prof_mateusz27

A u Ciebie, jak wygląda Top 5 Van Damme Movies?

karoman4

Nr.1 - Uniwersalny żołnierz
Nr.2 - Krwawy sport
Nr.3 - Nieuchwytny cel
Nr.4 - Podwójne uderzenie
Nr.5 - Kickboxer (ale do tego miejsca na 100% nie jestem pewien)

prof_mateusz27

To też podobnie, jak u mnie.

karoman4

Humor w ''Maksimum ryzyka'' ?

joang68

Chodziło o teksty.

karoman4

Dobre :)

prof_mateusz27

Tak, wymyśliłam nowy gatunek filmowy. Hehe. ;-D

karoman4

no :)

bradock

Cyborg to mieszanina kina akcji z thrillerem (klimat filmu) i sci-fi.

joang68

Właśnie tak podejrzewałem .Dzięki .A nie wydaje ci się że klimat w Cyborgu jest aż za mocno surowy ,przerażajacy ,film jest mocno zdziczały (Jeśli dobrze to określam ?)

bradock

Tak jak piszesz, ''Cyborg'' to film, który ma mocny, przerażający klimat, ale tak właśnie ten film miał wyglądać i wyszło to świetnie. ''Cyborg Director's Cut'' ma jeszcze mocniejszy klimat.

joang68

Ok ,obejrzę wkrótce to .

bradock

No "Director's Cut" jest lepsza.

użytkownik usunięty
bradock

Moim zdaniem i w jednym i w drugim. Miło było go zobaczyć w czymś innym dla odmiany:)

Ja tę go lubię w tym i w tym!

użytkownik usunięty
prof_mateusz27

Van Damme to wszechstronnie uzdolniony facet i chwała mu za to bo jest co oglądać:)

bradock

Pytanie, jakie zadałeś, zmusza mnie do głębyszch refleksji - gratuluję. Generalnie Van Damme nigdy nie prezentował się źle w filmach o sztukach walki, tu ma duży plus. Ale też i w filmach akcji-sensacji sprawdzał się znakomicie - Nieuchwytny Cel, Maksimum Ryzyka, Uniwersalny Żołnierz, Ryzykanci itp. Bardzo trudno mi podjąć wybór - lubię go zarówno w charakterze sztuk walki, jak i dobrej sensacji.

AdamBayern01

Dzięki Adamie .Bardzo fajna i zgrabna ,wyczerpująca odpowiedz !

bradock

Moim zdaniem Van Damme jest od kopania tyłków ;) Sztuki walki to jego najmocniejszy As w rękawie + doskonała kondycja i ciekawe sztuczki akrobatyczne. Dla tego jak dla mnie najlepiej sprawdza się w mordobiciach: Krwawy Sport, Kickboxer, Cyborg, Podwójne Uderzenie, Lwie Serce to są filmy, gdzie Van Damme pokazuje kwintesencję tego co robi najlepiej. Oczywiście akcyjniaki bardziej sensacyjne też miał świetne: Wykonać Wyrok, Nieuchwytny Cel czy Maksimum Ryzyka, ale ja go już zawsze będę miał przyporządkowanego w głowie jako "karateke". Od tego zaczynał i to mu przyniosło największy rozgłos.

Lizmak

O właśnie Łukaszu ,czekałem na twoją fachową teorię .W sumie masz racje ,Van Damme najbardziej kojarzy się ludziom właśnie z karataninami ,był w sumie takie Bruce Lee lat 90 ! Ale ja lubię go i w takim i takim kinie ,Lubię Krwawy Sport ,ale lubię też ,,Uniwersalnego Żołnierza .