Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

Moze kogos obraze nazwa tego tematu ale ja o to nie dbam..tylko chce sie wypowiedziec w tej kwesti ze jest to moim zdaniem najlepszy aktor jesli chodzi o kino akcji i ogolnie!!!! zaden stallone,arnold,Snipes (ktorych tez lubie i podziwiam ) a napewno nie seagal...!

maju90

On jest wspaniałą Legendą kina akcji !

ale dlaczego takie niechęci Seagal ?

prof_mateusz27

Bo podkradl role Jcvd..Chociaz tez lubie jeszcze sobie obejrzec np Liberatora lub nico..

maju90

którą ?

prof_mateusz27

kurde juz nie pamietam ale bylo cos takieo..

maju90

Był taki wątek zawarty w JCVD(film taki). Jednak na chwile tamte mogło to być możliwe, ponieważ obaj dobrze znali się na sztukach walki, oraz obaj działali w tych samych latach!

AdamBayern01

jedyną role jakom JCVD zagrał zamiast seagala to zakon choć mógł ją dla nie go zostawić :)

prof_mateusz27

Zgadzam się. Zakon to jeden z mniej udanych filmów JCVD. Oby miał takich najmniej ;)

prof_mateusz27

A mi się podobał film Zakon. ;-)

karoman4

Kto co lubi:) Wszystko zależy od gustu:)

AdamBayern01

Tak, co osoba, to inny gust ;-)

prof_mateusz27

Z resztą film Seagal pt Protektor to tylko kopia filmu Van Damma pt. Korpus Weteranów, nie oszukujmy się!

AdamBayern01

Chodzi mi o to, że scenariusz zerżnięty:
Seagal tak samo jak Van Damme jest ochroniarzem boksera, którego później porywa dziewczynę!

AdamBayern01

no chyba nie

prof_mateusz27

Wyżej Ci npaisałem, że chodzi mi o scenariusz;) A zerżnięty dlatego, że film Van Damma był 3 lata wcześniej!

AdamBayern01

no może ale ten pierwszy dużo lepszy :)

prof_mateusz27

Na przecież :D 9/10 przy 6/10 :)

maju90

Seagal Willisowi podkradł rolę. Liberator 1, to tak na prawdę miała być Szklana Pułapka 3, ale Seagal zgapił sobie taki sam scenariusz i zamiast Die Hard mieliśmy Liberator.

karoman4

taa nie wiedziałem, ale powiedzmy se szczerze na dobre to wyszło bo "Liberator" jest świetnym filmem a "Szklana pułapka 3" wyszła moim zdaniem najlepsza ze wszystkich części :)

prof_mateusz27

Wiem, ja też bym już teraz tego nie zamieniała, bo tak jak jest, jest dobrze. A o tym podkradnięciu scenariusza, to mi bradock pisał. Wcześniej też o tym nie wiedziałam, ale on miał gazety z tamtego czasy i pisało o tym.

karoman4

ja wiedziałem tylko o tym ze zmieniono trochę scenariusz Komando 2 i wyszła "Szklaną pułapkę 1"

prof_mateusz27

I też dobrze się stało.

karoman4

no bo inaczej prawdopodobnie nigdy by nie powstała ta seria

prof_mateusz27

A tak przynajmniej mamy legendę kina akcji.

karoman4

Ja jutro se 1 obejrzę:) Może z długim opóźnieniem, ale cośczuje, że będzie warto:)

AdamBayern01

Masz na myśli Szklaną Pułapkę 1? Ja oglądałam już setny raz chyba i mogłabym jeszcze kolejną setkę ;-D

karoman4

No jasne;> Ściągnąłem przed sekundą, ale dzisiaj nie mam za bardzo czasu, to jutro se obejrzę :)

AdamBayern01

Ja ostatnio oglądałam całą serię. Fajnie jest tak od czasu do czasu powtórzyć coś, co sie i tak zna na pamięć ;-D

karoman4

Ja se dziś 1 obejrze;)

maju90

Van Damme na chwile obecną jest wspomnieniem każdego z dzieciństwa, albo lat młodych. Ja tych lat nie mam prawa pamiętać. Lecz Jean-Claude w swojej karierze wystąpił w fenomenalnych filmach, znany na chwilę obecną praktycznie każdemu. Wielokortnie pojawiały się w TV, też widoczne były w wypożyczalniach VHS, a późniejszymi laty DVD. Wiadomo, że w tych latach Van Damme miał konkurentów, którzy chceli stanąć na tym samym szczeblu co on (mam tu na myśli Seagala albo Lundgrena). Dla mnie Van Damme w latach 90 zawsze względem akcji był następcą takiego Arnolda Schwarzeneggera, czyli ikoną kina akcji. Masz prawo uważać, jak chcesz, w końcu od tego są fora internetowe. Ja się z Tobą absolutnie zgadzam!

AdamBayern01

"ja tych lat nie mam prawa pamiętać"- czemu? Wiek?

TorcidaTiger

Jestem rocznik 95:)

AdamBayern01

UUuuuuu:0 To faktycznie. Pamiętam jak z kuzynem w 91 zobaczyliśmy Lwie Serce i Krwawy Sport. Dla mnie to było jak olśnienie.

TorcidaTiger

Niestety, jestem najmłodszy wśród aktywnego tu społeczeństwa;/ Ale to nie zmienia faktu, że Van Damme jest miom ulubionym aktorem. Na pewno go wolę od Seagala, który na chwilę obecną nie nadaje się do niczego:) Oprócz Van Damma też bardzo lubię Van Damma, Arnolda i Sylvestera Stallone:) Z chińczyków najbardziej Jackie Chana :)

AdamBayern01

Lundgrena*

Sorry, u mnie coś od dłuzszego czasu się z kompem pier.doli ;)

AdamBayern01

hehe też to miałem

AdamBayern01

Lubie Jackiego i Vana za to, że nie tworza takiej fikcji niezniszczalnych,nietykalnych. Każdy z nich ostaje łomot też od przeciwników. Jednak S(R)egal ruszając samymi nadgarstkami łamie tuzin chłopów p 100 kg.

TorcidaTiger

Zgadzam się! Seagal a Van Damme to duża różnica, ciesze się, że nie tylko ja to zauważyłem :)

AdamBayern01

Wiesz Adam w swoich najlepszych latach Jean-Claude był stawiany na poziomie obok Arniego i Slya :) i był tak jak oni jedyny w sowim rodzaju

prof_mateusz27

Wcale się nie dziwię:) Van Damme w swoich najlepszych latach próbował swoich sił w filmach sci fi, dramatach oraz romansach nie licznych:) Brakowało wśród tej kolekcji komedii i horrorów;)

AdamBayern01

Mało Kto O Tym Wie ale gdy Van Damme wyszedł ze swojego długu filmowego to zaczął grać w filmach które były z większym budżetem z lepszymi aktorami i reżyserami !

maju90

Również uwielbiam jak wy Van Damma ,on był i jest wspaniałym herosem kina akcji ! Nakrecił mnóstwo świetnych ,znakomitych filmów akcji .Moje ulubione to Krwawy Sport ,Wykonać Wyrok ,Podwójne Uderzenie ,Uniwersalny Zołnierz ,Maksium Ryzyka ,Niezniszczalni 2 itp Potobało mi sie to w nim ze umiał świetnie połączyć swoją teżyne fizyczną ,muskulature,mase z szybkością ,sprawnością ,gibkością ,rozciogłością itp Dla mnie Van Damme to najbardziej widowiskowy karateka obok Bruce Lee i Jeta Lee

bradock

W latach 90 był wielką gwiazdą kina pod tym względem. Jego filmy były bardzo popluarne, zarabiał na nich mnóstwo pieniędzy:) Szkoda, że teraz takich gwiazd kina akcji jak Van Damme, Schwarzenegger, Stallone, Lundgren czy Norris nie widzimy..

AdamBayern01

bo ten gatunek (akcji) wymiera :(

prof_mateusz27

Niestety.. Tera takich gwiazd jak Van Damme, Arnold czy Sylvek to nie ma ;/

AdamBayern01

W sumie masz racje ,szkoda ze takich ikon już nie ma na ekranach kin poza Niezniszczalnymi 2 ,ale włąśnie to było siłą i legendą takich gwiazd jak Schwarzenegger ,Stallone ,Van Damme ,Lundgren ,Norris czy Seagal ze oni działali w najlepszym czasie dla kina akcji i tworzyli legendę kina akcji i dziś nie ma ich kto zastopić .Ale mimo wszystko jest kilku aktorów co może reanimować ten gatunek :Jest Jason Statham ,Scott Adkins ,Schwarzenegger wraca do aktorstwa po przerwie po polityce ,Liam Nesson uderzy mocną dawką adrealiny w Uprowadzonej 2 ,już nie mówiąc co nasz czeka w Skyfall ....

bradock

dziś obejrzę Uprowadzona :)

prof_mateusz27

Uprowadzona to bardzo dobry film, czekam na drugą część.

prof_mateusz27

Ten film jest na TVN w środę, więc też sobie pewnie obejrzę niedługo :)

prof_mateusz27

Super ,bo to świetny film akcji .Aż dziw bierze mie ze jeszcze tego nie widziałeś ,ja na tym byłem w kinie

bradock

aż nie wiem czego ma się spodziewać :)