Witajcie!
Jak wyżej wybieracie swój ulubiony film z Van Dammem [ma być tylko1] ;)
Oczywiście argumentów kilka musi być :)
Pewnie taki temat już był ze 2/3 lata temu,, ale ja chce poznać Wasze zdanie ;)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi różnego rodzaju :)
Dla mnie to jest prawdziwe trudny wybór wybierać 1 ulubiony film ,bo Van Damme miał wiele fajnych filmów ale jęsli pytasz o ten jedyny najbardziej ukochany film z nim to jest to dla mnie Podwójne Uderzenie z 1991 roku .A powodów jest kilka : Ciekawa histora dwóch braci którzy zostali rozdzieleni po zamordowaniu swoich rodziców i po 25 latach spotykają się zeby wyrównać rachunki z mordercami swoich rodziców .. Po drugie podwójna rola Van Damma gdzie gra 2 różnico się charakterem i osobowością postacie -łagodną czyli Chada i twardą i bezwzgledną Alexa .W tym filmie nasz belgijski heros pokazał ze umie także grać .Po za tym Podwójne Uderzenie posiada wartką sensacyjną akcje : świetne sztrzelaniny ,eksplozje ,walki karate w wykonaniu Van Damma ,moim zdaniem lepsze niż w Lwie Serce , Egzotyczna i klasyczna sceneria Hongkongu ,Bolo Yeung jako czarny charakter też jest dużym plusem ,Ciekawa rola charakterystycznego drugoplanowego aktora Geoffrey Lewis znanego z takich filmów jak choćby Tango i Cash oraz Alonna Shaw jako seksowna dziewczyna Alexa czyli Daniel powoduje ze Podwójne Uderzenie jest dla mnie numerem 1 jesli chodzi o Van Damma a także zaliczam go do mojego Top 10 Action Movies . Pozdrawiam
Nie ma zaco adam .Drobiazg .Jesli chodzi jeszcze o Podwójne Uderzenie to zauwazyłem tam taką ciekawostke ze zanim ci bracia się razem spotkali ,Chad był wychowywany przez swojego ochroniarza rodziców a Alex w chonkongu .Co prawdą Alex był postacią w filmie pozytywną ale zanim poznał Chada pracował jako przemytnik koniaków i był złodziejaszkiem samochodów a także robił interesy z jednym z swoich morderców rodziców .Oczywiście on o tym nie wiedział . Głównie mi chodzi o to ze Alex na tle spokojnego i ułożonego Chada był postacią jakgdyby negatywną i Van Damma tą postać rewelacyjnie zagrał .Zawsze lubiłem bardziej Alexa od Chada chociaż Chad też był fajny .Skoda ze Van Damma rzadko grywał takie wyraziste ,casami nie przyjemne ,mocne postacie jak Alex . W Niezniszczalnych 2 bedzie czarnym charakterem , oby ta rola była na miarę Alexa !!!
Krwawy sport. Walki robią niesamowite wrażenie, najepsze ze wszystkich jego filmów. Poza tym fim ma super klimat, głównie chodzi mi o muzykę, do ścieżki dźwiękowej z tego filmu często wracam. No i jest parę fajnych dialogów.
również dziękuję CI bardzo za odpowiedź, oczywiście czekam na innego rodzaju wypowiedzi :)
Pozdrawiam Serdecznie :)
Bardzo ciężki wybór jeżeli chodzi o jeden film z Jean Claude van Damme.
Brak nagłego pomysłu w głowie, bo to jest naprawdę trudne.
Ale jak miałbym naprawdę wybrać film w którym Van Damme był najlepszy,
i że film jest tym najbardziej ulubionym to jest nim QUEST.
QUEST, bo ten film dodał u mnie wręcz satysfakcje, chęć walki, i poderwanie mnie z fotela przy oglądaniu,
jak filmowy Chris trzepie zadki kolejnym walecznym rywalom.
i to niezwykłe że nie zrobił tego od razu, też porządnie dostał, był zmęczony, walka jednak była ostateczna i sprawiedliwa.
Nie sama walka robiła wrażenie, oprawa muzyczna na świetnym poziomie, fabuła nie tylko o walce ale o lojalności, sprawiedliwości i porozumienia w odmienności zła i dobra, klimat chwały i respektu którą darzy publiczność oglądającą każdą walkę wojowników, którzy wiedzieli czym ryzykują, umierając, dostali respekt i szacunek, a wygrany pozostał wolny i niezwyciężony.
Nad filmem pracował sam Jean Claude Van Damme, i wystąpili w nim na prawdę świetni aktorzy ci normalni i mistrzowie sztuk walki, a podbudowany klimat, i dialogi były tego warte.
Niestety ulubiona lista tych najlepszych jest o ciut dłuższa, ale wybrałem ten no. 1 :)
Pozdrawiam fanów klimatycznych filmów z Van Damme :)
Nie napisałeś jaki jest twój najlepszy film :)
Masz już jakiś ? czy jeszcze badasz tą sprawę ?
hehe ;D dla mnie na 1 miejscu zawsze i wszędzie będzie mój pierwszy film z Van Dammem pt. Nieuchwytny Cel. Jest to film nakręcony przez Johna Woo, ale za to jaki. Te pościgi kaskaderskie, te akcje na ostatnie 20min. w tej elektrowni - to tylko podkreśla, że filmy z Van Dammem są rewelacyjne :) Też zwróć uwagę na postać w tym filmie Lance Herinksena - wg mnie znakomicie ten aktor wczuł się jako Czarny Charakter, razem z aktorem znanym głównie z filmu Mumia : Arnold Vosloo :) Ale to jak Van Damme wykończył na końcu Herinksena to była poezja - 360* kop, kop prosty i z boku :) i jeszcze na końcu ten granat w(nie powiem czym) - to dla mnie jest prawdziwe kino akcji :)
tak jak napisał Leon bardzo ciężki wybór ale jak bym musiał to bym wybrał bym "Uniwersalny żołnierz 1992". To był mój pierwszy film z Jean Claude Van Damme przez ten film za czołem się interesować Van Damme który teraz jest moim Ulubionym aktorem. Końcowa walka po między Dolph'em Lundgen'em a Jean Claude Van Damme'em jest super. Pościgi , strzelaniny i ogólne wykonanie zajebiste. Film jest po prostu super genialnym klasykiem !
Pozdrowienia :)
dziękuję Mateusz za odpowiedź ;) oczywiście Uniwersalny Żołnierz należy do tych najlepszych jak powiedziałeś :D
Zdecydowanie Lwie serce, film który ściska za serce i powoduję płacz nawet u najtwardszych twardzieli, do tego ta muzyka coś pięknego
Wesz, na początku też chciałem wybrać ten film, to dość ciężki dylemat, ale wybrałem to co wybrałem.
film który ściska za serce i powoduję płacz nawet u najtwardszych twardzieli, do tego ta muzyka coś pięknego
Piękne i wspaniałe słowa !
Lwie Serce również należy do najlepszych filmów JCVD ale wg mnie tylko względem walki i wykonania...
Genialne sceny walk, humor i wielkie spluwy oraz obsada z Rodmanem na czele - nic dodać, nic ująć!:)))
Ja na Ryzykantach byłem w 1997 roku w kinie nad morzem w czasie wakacji , bardzo misię ten film podobał .Najbardziej mi utkwiła w pamieći scena treningu Van Damma w tym ośrodku ,oraz finałowa scena walki Van Damma z Rourke .Chociaż bardziej od Ryzykantów lubie Podwójne Uderzenie ,Wykonać Wyrok ,Uniwersalny Zołnierz to i tak Ryzykańci należa do ścisłej ulubionej czołówki filmów z nim
Moje najważniejsze Top Vana z ocenami 10/10:
1. Ryzykanci (absolutny Number 1!)
2. Maximum Risk
3. Universal Soldier: Regeneration.
Filmom które wymieniłeś daję nast. noty:
* Podwójne Uderzenie, 8/10
* Wykonać Wyrok, 7/10
* Universal Soldier, 6/10.
Universal Soldier jest uważany przez wielu ludzi za najlepszy film Van Damma a to z kilku powodów : Po pierwsze jest to film który miał wtedy najwiekszy budzet przy realizacji ze wsystkich wceszniejszych filmów Van Damma , nakrecony został dla wielkiej wytwórni filmowej ,po za tym bardzo ciekawą historie o dwóch żołnierzach którzy giną na wietnamskim froncie ,przywruceni do zycia dzieki naukowcom stają sie maszynami do zycia . Świetna gra aktorska (Szczególnie Dolpha Lundgrena ), znakomite sceny akcji i efekty specjalne ,wykonanie itp Po za tym to był pierwszy film Van Damma który zarobił na całym świecie ponad 100 mnl dolarów i był jednym z 5 najbardziej kasowych filmów w jego karierze . Moim zdaniem ocena 6/10 jest krzywdząca jak już 8-9/ 10
Dla mnie najlepszy jest Universal Soldier: Regeneration, który pokazał że nie trzeba nie wiadomo
jak ogromnego budżetu by zrobić porządny kopiący po jajach industrialny i odhumanizowany SF.
Universal Soldier, 6/10
Universal Soldier: The Return, 3/10 (Van nie wygląda na robota i za bardzo komediowo)
Universal Soldier: Regeneration, 10/10 (odhumanizowanie i industrialny cybernetyczny klimat!)
Universal Soldier IV - czekam niecierpliwie!:)))
Tylko żeby się tłukli rękami i nogami i żeby używali spluw, a nie napier.dalali się maczetami jak na fotkach...!
Czytałem o tym że jest jednym z najlepszych koszykarzy ale meczy niestety jego
nie widziałem,dlatego oceniam go po jego występie w Ryzykantach i Simon Sezie.
1. Nie interesowałem się i tak samo teraz nie interesuje się sportem.
2. Simon Sez jest tak samo zayebisty co Ryzykanci!