Tim BurtonI

Timothy Walter Burton

8,3
23 385 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Tim Burton

Stało się. Przeciętny, aczkolwiek bardzo oryginalny reżyser, który od lat pożera swój własny ogon robiąc identyczne bajeczki z Deppem w roli głównej właśnie wskoczył na drugie miejsce w rankingu najlepszych reżyserów (bez problemów można wymienić 30 bardziej zasługujących na to nazwisk).

Kolejna kompromitacja tego rankingu!

użytkownik usunięty
neo_angin

stwierdzenie na poziomie eliasa
poza tym hipokryta, bo skoro uważasz że Incepcja udaje inteligentny film to dlaczego stawiasz go wyżej od Memento?

Bo w "Memento" przewidziałem zakończenie. Poza tym też lubię rozrywkę przecież.

użytkownik usunięty
neo_angin

ah no tak zapomniał że przewidziałeś zakończenie

użytkownik usunięty
Juby_

Burton to moim zdaniem najgorszy reżyser. Może zabrzmi to śmiesznie, ale on jest pewnego rodzaju terrorystą. Jego filmy są reklamowane jako familjaki dla dzieci, a takimi nie są. Sposób ukazania świata w jego filmach jest niesamowicie przytłaczający i wygląda jak najgorszy koszmar. Owija on takie baśniowe fabuły jak "Alicja w krainie czarów" czy też "Czarlie w fabryce czekolady" w niesamowicie straszne i groteskowe klimaty, które mnie osobiście przerażają. Nie potrafię tego dobitnie wyjaśnić, ale twórczość tego pana trzeba by było zobaczyć tak jak ja ją widzę.. Mimo wszystko zauważyłem, że nie tylko ja wiem co się dzieję w jego filmach, gdyż natrafiłem kiedyś bodaj na jego forum albo na forum jednego z jego filmów, że Burton nie tworzy filmów dla dzieci, tylko dla dorosłych. Bardzo się cieszę, że nie jestem sam w mojej opinii. Podsumowując chciałbym jeszcze raz podkreślić iż uważam Burtona za gniota, nie trawię żadnego jego filmu z wyjątkiem Batmana, ale to bardziej przywiązanie i Jack Nicholson niż sam film. Tim Burton to człowiek chory, nie mający za grosz subtelności i finezji w tym co robi.

Jeśli Burton jest chory ( ja gościa lubię, ciągnie swój do swego ), to co z jego fanami? Są psychopatami, bezguściami, czy czym tam jeszcze? Klimaty jego filmów trzeba lubić, tak samo jest z czarnym humorem: jedni lubią, drugich odrzuca. Moje zdanie w temacie.

Numenesse

http://www.filmweb.pl/user/_mosquito_/blog/513402

"sposób ukazania świata w jego filmach jest niesamowicie przytłaczający i wygląda jak najgorszy koszmar"

Jak przy Burtonie takie pier*olisz to ciekawe co o tym panu powiesz:

http://www.filmweb.pl/person/Lars.Von.Trier

Lepiej nie oglądaj jego filmów jak jesteś tak nadwrażliwy. Możesz zawału dostać.

Burton nadaje swoim filmom specyficzny, groteskowy klimat, który albo się lubi, albo nie. Osobiście uważam, że przyczepianie mu metki twórcy familijnego jest niekonsekwentne, ale to chyba nie jego wina. Co do jego filmografii, to jest ona bardzo imponująca i barwna. Nie uważam wcale, że Tim góruje nad wymienionymi wcześniej reżyserami, ale sądzę, że jego pozycja jest uzasadniona i nie widzę sensu w całej tej kłótni.

MasterOfCookies

Jak najbardziej uzasadniona. Według źródła używanego zawsze przez Manypakiao to Burton nakręcił z nich 2 najlepsze film w ostatnich 10 latach, a twierdzili że przez 10 lat nic ciekawego nie nakręcił.