Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

Cytaty, które pochodzą z książki ,,WOODY ALLEN - O SOBIE SAMYM":

,,Pisanie polega na myśleniu, a reszta to zapisywanie efektów tego procesu." - Marschall Brickman

,,Najtrudniejszą sprawą jest znalezienie pomysłów, które mają sens, i uporządkowanie ich." - Woody Allen

,,Kiedy film siada - wytnij mądrości." - Paddy Chayefsky

,,Przesłanie filmu nie może zawierać się w dialogu." - Marschall Brickman

,,Jeśli film jest zły, czas go nie poprawi. A jeśli jest dobry, to się nie zestarzeje." - Woody Allen

,,Kiedy prezentuję swój film widowni, chciałbym, żeby widz po projekcji powiedział: ,,Wspaniały", albo ,,Znudziła mnie końcówka". Lubię proste reakcje. Ale jeśli zaczynają rozbierać film na czynniki pierwsze i dywagują, co w nim było nie tak, to ręce mi opadają." - Woody Allen

,,W komedii można umieścić wszystko co piękne i wspaniałe - pod warunkiem, że jest to dowcipne i śmieszne. Jeśli nie jest, wtedy nic innego nie ma najmniejszego znaczenia. Kiedy nie ma stylu, ale jest śmiech, wówczas jest szansa na całkiem znośny film." - Woody Allen

,,Ludzie mają swoje argumenty, więc zawsze grzecznie odpowiadam: ,,Chyba masz rację". I robię dalej, co chcę." - Woody Allen

,,Lubię ciepłe kolory [...] Lubię głęboko nasycone, ciepłe filmy w stylu obrazowania Matisse'a, na widok płócien którego ma się wrażenie zapadania się w wygodny fotel; film powinien być takim fotelem dla oczu widza." - Woody Allen

,,Jestem leniwym filmowcem." - Woody Allen

,,Chciałbym nakręcić wielki film pod warunkiem, że nie przepadnie mi rezerwacja w ulubionej restauracji." - Woody Allen

,,Istnieją pewne projekty, które od samego początku rzeczywiście skazane są na porażkę. To już jest trup na papierze. Czasami masz pomysł na film i chociaż nie wiesz tego od razu, to i tak umarł w butach, bo źle oceniłeś albo przeliczyłeś się i widzowi nigdy, przenigdy się to nie spodoba. Oni po prostu widzą to inaczej niż ty." - Woody Allen

,,Młodsze pokolenia nie są koneserami kina, nie chodzą do kina i nie znają wielkich filmów, a ich pojęcie różni się od mojego." - Woody Allen

,,Trudno jest wtedy, kiedy zawodzi cię natchnienie, kiedy masz złą wizję całego obrazu." - Woody Allen

,,Kręcę takie filmy, na jakie mam nastrój w danym momencie, i mam nadzieję, że ludziom się to spodoba. Jeśli nie, to i tak robię, co chcę, i znów mam nadzieję. Myślę, że gdyby nikt nie lubił moich filmów, to już dawno wypadłbym z branży, a jednak często mi się udaje." - Woody Allen

,,Jeśli starasz się nakręcić film, by przedstawić coś, co ciebie nie dotyczy, albo sprawić przyjemność widzom, zadowolić krytyków czy też osiągnąć komercyjne albo nawet artystyczne cele, kalkulujesz na zimno. Nie jest ci dobrze, ponosisz klęskę i czujesz się naprawdę żle. Gdy jednak robisz coś, na czym ci naprawdę zależy, z przekonaniem, że robisz to dla czystej przyjemności, i wychodzi z tego katastrofa, to czujesz się w sumie lepiej niż przy ,,Co słychać koteczku?", którego nienawidzisz, chociaż wszystkim się podoba. Bo jeśli ty sam nie czerpiesz z tego przyjemności, to po co to wszystko?" - Woody Allen

,,Nigdy nie oglądaj starych filmów. To zbyt przerażające." - Woody Allen

,,Jedyna rada, jaka mi przychodzi do głowy, to ta, że jeśli coś się liczy, to praca. Nie czytajcie o sobie, nie wdawajcie się w wielkie dyskusje o swojej pracy, tylko ryjcie nosem w ziemi. I niech wam nie przyjdzie do głowy myśleć o blaskach popularności. Nie myślcie o pieniądzach ani o pochwałach. Im gorsze macie mniemanie o sobie, tym lepiej. [...] Jeśli ktoś nie lubi twojej pracy, rób to, co uważasz za słuszne, i albo on zmądrzeje, albo ty stracisz tę robotę, całkiem zresztą zasłużenie. Jeśli ktoś nie cierpi tego co robisz - pozwól mu na to, może mieć rację. A może nie ma. I nawet jeśli ludzie okrzykną cię geniuszem, to bardzo ważne jest, żeby szybko od nich uciekać, bo musisz zadać sobie pytanie: Skoro ja jestem geniuszem, to kim byli Shakespeare, Mozart czy Einstein?" - Woody Allen

,,Zamiast żyć w sercach i umysłach moich bliżnich, wolałbym żyć dalej w swoim mieszkaniu." - Woody Allen

,,Nie mam płyt DVD z moimi filmami. Nic mnie już nie obchodzą. Nakręciłem je. Przypomina to wymachiwanie nadgryzionymi kawałkami pizzy. Była świeża zeszłego wieczora - było miło, ale już ją zjadłem." - Woody Allen

,,Jeśli potrafisz się wyzwolić od słuchania o sobie i swojej pracy, co nie jest znów takie trudne, to radzę ci, byś nie wierzył w komplementy i miłe rzeczy, które słyszysz o sobie. Większość jest nieszczera i spora część jest mylna - czyli zostaje niewiele." - Woody Allen

,,Nie graj tego, co chce publiczność. Graj to, co chcesz, i pozwól publiczności zrozumieć." - Thelonious Monk

Więcej cytatów z filmów Woody'ego Allen'a na moim blogu - zapraszam!:)