Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

Witam :),
Chciałabym poznać jego twórczość , ale boję się wybrać jakiejś jego klapy (na pewno jakąś
ma... każdy ma... :P), nie chcę się zrazić, bo wydaje mi się, że Woody Allen to świetny
filmowiec. Bardzo zależy mi na wskazaniu najbardziej przepełnionego sarkazmem i
cynizmem obrazu, zamiast jakiś lekkich (jak na Allena oczywiście) komedii. :)
Pozdrawiam FL. :)

FLemon

koniecznie : Przejrzeć Harry`ego, Zbrodnie i wykroczenia, Celebrity, Annie Hall, Zelig, Życie i cała reszta, Co nas kręci...
bardzo dobre są również: Słoneczni chłopcy, Vicky Cristina Barcelona, Wszystko co chcielibyście wiedzieć o seksie...(choć nie każda część tutaj jest równie dobra)
z lżejszych: Scoop, Drobne cwaniaczki, Jej wysokość Afrodyta, Wszyscy mówią: kocham cię, Seks nocy letniej
z nieśmiesznych: Wrzesień

FLemon

Na twoim miejscu zacząłbym od "Zeliga", "Annie Hall", "Purpurowej róży z Kairu" lub "Manhattanu" - to allenowska klasyka.

FLemon

Jeśli lubisz nowojorskie klimaty, to polecam "Życie i cała reszta", "Whatever works" i "Melinda i Melinda". Najbardziej cyniczny z tych jest "Whatever works". Mogę go oglądac coedziennie!

FLemon

Spróbuj z Annie Hall. Po tym filmie można pokochać jego styl.

FLemon

zaczęłam od tych nowszych, w kinie je puszczali

a teraz przechodzę do starszych i idę chronologicznie od "bierz forsę i w nogi" no i przede mną 30filmów, tyle udało mi się zgromadzić, ale niestety nie mam Hannah i jej siostry :(

FLemon

Dziękuję bardzo :)
PS Zdziwiło mnie, że pomimo popularności Allena, jest trudno dobrać się do niektórych filmów... :) Pomijając empik :(

Dzięki.

FLemon

W Media Markt często można coś upolować w niskich cenach (10-15zł).

FLemon

Jestem w tej samej sytuacji co ty :) Ja jednak zaczynam od jego najstarszych filmów i będę je oglądał chronologicznie (taką mam przynajmniej nadzieję ;p).

kondzioff

Ja również będę oglądał filmy Allena chronologicznie od czasu do czasu. Widziałem już kiedyś ze 3 jego filmy (m.in. "Klątwa skorpiona"), ale teraz mam zamiar obejrzeć wszystkie. Na razie mam za sobą jedynie "Jak się masz koteczku?" (6/10) i "Bierz forsę i w nogi" (9/10). Jeśli wszystkie obejrzę, być może wystawię oceny na forum Allena. I jeszcze jedno: polecam oglądać Allena z napisami, ponieważ lektor psuje jego filmy.

FLemon

Jeżeli lubisz jego sarkazm to proponuję filmy starsze, w których gra. Dialogi genialne :)