Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

Jak widzę takie ślicznotki jak carlett Johansson, to jestem prawie pewny, że by dały radę zakończyć konflikt między Panem Bogiem, a Hiobem.

Chory i opadły z sił Hiob powrócił właśnie z apteki w Jerozolimie, która znajduje się na rogu ulic Paschy i Koszernej. Z braku czegokolwiek do roboty postanowił zdjąć z głowy czapkę, którą dała mu jego matka, bo zaczynała go cisnąć przez te 40 lat.
-Muszę połknąć aspirynę, albo lepiej kilka. Która to już dziś będzie. Trzecia? Czwarta? Powoli robie się aspirynowym narkomanem. Panie mój Panie czemuś mnie opuścił?? Za jakie grzechy odebrałeś moje żony i dzieci, a mnie potraktowałeś trądem, kalectwem i muzyką The Beatles - kiedy padają ostatnie słowa Hioba, odzywa się do niego Pan. Jednak kaleka z powodu dużej ilości zażywanych leków myśli, że to przemawiają do niego tylko narkomańskie halucynacje pod postacią Franka Sinatry.
-Hiobie, mój Hiobie. Czemu jesteś małej wiary i małej stopy.
-Byś mnie zrozumiał gdybyś ostatnie pieniądze wydał na dywan, który okazał się nędzną tandetą z Chin.
-Wiem, że czyniłem wiele złego, ale tworzyłem też piękne rzeczy.
-Na przykład co?
-Nie byłem przygotowany, aby teraz odpowiadać. Przypuśćmy pierwsze piosenki Presley'a.
-Tak ale to są piękna dla kogoś kto ma słuch, a ja słyszę tylko w latach przestępnych.
W tym momencie niebo się rozpościera i zlatuje z niego anioł, ale jako, że nie wiedział o kolejnej kłótni Hioba z Jahwe, nałożył w pośpiechu różnokolorowe skarpetki. Podlatuje do Hioba i podaje mu zdjęcie Scarlet Johanson.
-Piękne aniele, piękne- po chwili zwraca się do Pana.- Rzeczywiście Panie myliłem się. Jesteś wielki.
-Dobra oddaj zdjęcie- rzecze anioł- Nie masz pojęcia ile kosztuje mnie po godzinach zlatywanie na Ziemie, a do tego mamy weekend.
Po czym anioł wrócił do niebios, a Hiobowi powróciła wiara i obiecał sobie już nigdy nie złorzeczyć przeciw Bogu i jeść deser w rękawicach bokserskich swojej babci.