Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

...ale nie widziałem żadnego z jego filmów. Od których najlepiej zacząć naprawianie tego? :)

użytkownik usunięty
rAd_

Proponuję rozpocząć od filmu "Wszystko gra".

rAd_

Przejrzeć Harry`ego lub Życie i cała reszta :)

aariciaa

Mi się wydaję jakie filmy preferujesz bo jeśli lubisz komedie to np po takim Manhattanie możesz się zrazić ja zacząłem właśnie od Manhattanu, Annie Hall i bierz forsę i w nogi jak chcesz się uśmiać to polecam ten ostatni:)

Szalik999

W Twoim przypadku może najlepiej zacząć od tajemnicy morderstwa na Manhattanie? fajny, lekki, tajemniczy i śmieszny filmik

Szalik999

Dwa wymienione przeze mnie filmy uważam za baaardzo zabawne, choć oczywiście jest to specyficzny humor Allena (nazywam go "neurotycznym") i nie każdemu przypadnie do gustu, ale z tym przede wszystkim kojarzę filmy Allena. :)
"Bierz forsę i w nogi" z kolei Pythonowy humor, fanom "Latającego cyrku..." powinien się spodobać :)

aariciaa

Masz rację. Życie i cała reszta to dla mnie chyba najlepszy film od 2000 r razem z drobnymi cwaniaczkami i wszystko gra chociaż 2 pierwsze lubię bardziej a Bierz forse... powinien się spodobać moim zdaniem również fanim Chaplina, Keatona i ogolnie slapsticku

aariciaa

Nie widziałem jeszcze "Życie i cała reszta", ale w pełni popieram sugestię co do "Przejrzeć Harry`ego". Kwintesencja allenowskiego stylu i jednocześnie bardzo zabawny film pełen specyficznego allenowskiego humoru. Jeśli Cię nie rozbawi, to znaczy, że po prostu nie nadajecie na tych samych falach i raczej możesz sobie darować dalsze próby.
Od jakich na pewno NIE zaczynać: Wnętrza, Manhattan, Cienie we mgle, Purpurowa róża z Kairu (nie dlatego że są gorsze, tylko trudniejsze lub mało charakterystyczne dla jego stylu).

Marac

Jeśli lubisz "Przejrzeć Harry`ego", to "Życie i cała reszta" obejrzyj koniecznie - spodoba Ci się :)
Polecam również sięgnąć po "Annie Hall ", "Zbrodnie i wykroczenia ", "Celebrity" :)

aariciaa

Ubóstwiam Allena i mam w planach całą jego filmografię, więc i na Życie przyjdzie pora prędzej czy później.. :)
A trzy wymienione powyżej już widziałem i potwierdzam, że również prezentują najwyższy allenowski poziom.

Marac

Powodzenia, mi w zeszłym tygodniu stuknęła czterdziestka (czterdziesty film Allena) ;)

rAd_

Ja zacząłem od ,,Zbrodnie i wykroczenia'' ale nie polecam na początek,za to przypadkiem zobaczyłem ,,Co nas kręci, co nas podnieca'' i mi się bardzo spodobał i na początek może być lekki i śmieszny przede wszystkim.

Szozu

J rónież obejrzałam spora czesć, ale z tych młodszych, pierwszy mój film to właśnie "Wszystko gra" ale ja polecam "Vicky Christina Barcelona" jest totalnie niesmowity przez to, ze jest całkowicie niemożliwy do przewidzenia co si stanie (to też charakteryzuje Allena). Bardzo odobało mi sie też "Co nas kreęci, co nas podnieca" bo bardzo podobała mi sie końcowa puenta - Wszyscy zasługują na szczeście nie zależnie kto z kim i ilu ich wszystkich jest w lóżku. W najbiższych planach mam do obejrzenia "klątwa skorpiona" chetnie podzielę sie z opinia:D

nikae91

Ja wczoraj widziałem,,Drobne cwaniaczki'' też bardzo fajny ale moim zdaniem teksty w ,,Co nas kręci, co nas podnieca'' są odrobinę lepsze ale warto obejrzeć , postać May świetna i też jest fajna puenta,Allen coraz bardziej mi się podoba chyba przez ten jego inteligentny humor którego po prostu w filmach brak.

Szozu

Mnie sie bardzo to, ze koleś gada do nas "odbiorcy" jest to dla mnie tak ciekawy zabieg - bo on zmienia co nieco postać filmu- jako filmu. Zabieg taki widziałam tylko w teatrze - i wydaje mi się, ze to jest taka prznośnia - życie to nie film, ale teatr ale nie ten marionetkowy, ale taki zaskakujący o głębokich uczuciach. Może to myla interpretacja (kazdy też moze odczuć to inaczej) i choć w tym filmie nie ma takich teksów jak mój ulubiony z Annie Hall "nie lekceważ masturbacji, to seks z osoba którą kocham" to i tak bardzo lobię "whatever works"

rAd_

Po kolei chyba najlepiej, od początku lub od końca. Lepiej od początku, tam w latach 70.tych kryją się najlepsze jego filmy.

krysiron

Jeśli ktoś zacznie od początku, a nie lubi slapsticku, to nie dojdzie do najlepszych.

użytkownik usunięty
rAd_

Ja polecam wszystkie w duecie aktorskim allen, diane keaton :)
Bo na tych nowszych możesz się przejechać.

rAd_

nie ma co gadać, jeśli zaczynać przygodę z Allenem, to od 'Annie Hall' :)

rAd_

Jeżeli chcesz się wynudzić jak nigdy wcześniej to odpal se "Christina Vicky Barcelona" czy jakoś tak...
Film leci półtora godziny a ja myślałem podczas seansu, że leci trzy - tak "wspaniały" jest...
Ludzie, zacznijcie oglądać proste filmy bez zbędnego owijania w bawełnę:
* Beavis And Butt-Head Do America
* The Dudesons Movie
* Gran Torino
* Million Dollar Baby
* Payback.
To tylko niektóre z wielu przykładów Genialnego Kina!

Don_Kina_Akcji

NIE KARMIĆ TROLLA!

Marac

Trolla?!? Wiesz do kogo mówisz, gościu?!?

Don_Kina_Akcji

Do gościa, który wypowiada się na forum Allena nie na temat. Trolla innymi słowy.

Horlan

Trolla ujrzysz w lustrze, a ja jestem Donem Kina Akcji!

użytkownik usunięty
rAd_

Moim pierwszym filmem Allena była "Miłość i śmierć". Ale dopiero po "Co nas kręci, co nas podnieca" Allen stał się moim ulubionym reżyserem (ale i tak bardzo lubię "Miłość i śmierć")