Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

Można powiedzieć ze jest znany z tego że jest znany... jego filmy nie są interesujące, nawet jeśli mają jakieś przesłanie, to są niestety nudne...
Vicky Cristina Barcelona - beznadziejna fabuła i narrator który musi wszystko dokładnie opowiedzieć jakby widz nie był na tyle inteligentny aby zrozumieć sytuacje..
o północy w Paryżu- jeśli nie jesteś oczytany nie znasz postaci z przeszłości i nie wiesz o co chodzi w filmie...
można tak opisywać każdy film, jak dla mnie facet jest przereklamowany...

monika199406

Aha ,,jak ktoś nie jest oczytany...'', czyli skreślasz Allena jednocześnie winiąc go za to ze brzydzisz się książek i przez to nie rozumiesz jego filmów? To ja Ci radzę trochę poczytać i spróbować jeszcze raz zamiast wypisywać tutaj takie dyrdymały

Szalik999

to powiedz szczerze czy znałaś eś wszystkie postacie z czasów do których przeniósł się główny bohater, trzeba naprawdę interesować się tym okresem alby wiedzieć kim jest każda z nich, nie chodzi to o obrzydzenie do książek i dobrze o tym wiesz

monika199406

Bez przesady - ani nie trzeba być jakoś wyjątkowo oczytanym, ani szczególnie interesować się tamtym okresem. Przecież chyba każdy wie, kim był Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, czy Fitzgeraldowie, nie wspominając o Gauguinie, Degas czy innych artystach - każdy, kto posiada najbardziej ogólną i podstawową wiedzę... Przecież tego to się chyba dzieci uczą w szkole, jeśli nie w gimnazjum, to na pewno w liceum.

Żeby nie było - ja na przykład nie słyszałam wcześniej o Belmonte. Ale nie obraziłam się za to na Allena, tylko sprawdziłam, poczytałam i dzięki temu jestem teraz bogatsza o tę wiedzę.

Fakt, czasem żeby zrozumieć u Allena wszystkie smaczki, trzeba mieć nieco więcej pojęcia o sztuce, literaturze, muzyce, filozofii... Ale naprawdę trudno mieć pretensje do reżysera, że kieruje swoje filmy do trochę inteligentniejszego, bardziej wykształconego i kulturalnego widza.

Właśnie obejrzałam "O północy w Paryżu"... Ode mnie 7/10, choć rewelacji nie było (jak na Allena).

Widzę zresztą, że piszesz tylko o dwóch nowszych jego filmach, a przecież dorobek Allena jest o wiele bogatszy i dużo bardziej różnorodny. Na przykład jego komedie kryminalne są o wiele "lżejsze" i łatwiejsze w odbiorze dla przeciętnego widza.

monika199406

Czyli można powiedzieć że jest znany... i niestety tylko znany.

alcapone1973_filmweb

Znana z tego że jest tylko znana jest Jola Rutowicz albo Frytka :) A ich dzieli od Allena milion lat świetlnych :P Także narka.

sailorthoth

Nie ciebie się pytałem buraku.

alcapone1973_filmweb

Po pierwsze nie zadałeś pytania :)
Po drugie chamsko ubliżasz :))
Po trzecie mam prawo się wypowiadać :)))
Po czwarte sam jesteś burak skoro nie potrafisz zaakceptować tego, że ktoś może mieć swoje zdanie :)))
Także narka.

sailorthoth

Daruj sobie to wyliczanie, Rumcajs to też nie Frytka i Rutowicz, A ty co jesteś za figura żeby w ogóle porównywać te osoby. A jak chcesz sobie podyskutować to wracaj na GG.

monika199406

"Można powiedzieć ze jest znany z tego że jest znany" człowiek, który nakręcił tyle cudownych filmów? Które zostały docenione zarówno przez publiczność jak i akademie? Najgłupsze i najmniej trafne co można powiedzieć o Allenie.

HeatherSweet

ap ropo docenienia to oglądałeś film dziewczyna z tatuażem, otrzymał Oscara... jednak jest to nowa wersja filmu Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet który jest od niego lepszy ale nie został zauważony ponieważ był słabo reklamowany i nie gra w nim taka gwiazda jak daniel craig

monika199406

"ap ropo" hehe. jak patrzę dziewczynko na twoje preferencje filmowe to dochodzę do wniosku, że szkoda się rozpisywać. btw nie jetem wielbicielem Allena

Mike Torch

a ja widzę że oglądasz wszystkie filmy i nie doszedłeś jeszcze do XXI wieku

monika199406

bueheh pyskata smarkula

monika199406

bla bla bla
nudne, bo się trzeba skupić i oglądać.
a czy ktoś zwrócił uwagę na to jak on gra w swoich filmach? jak dla mnie masakrator!

anilachim

Masakrator pod jakim względem? Bad czy good?:)

Szalik999

good as hell! neurotyk idealny :)