Woody AllenI

Allan Stewart Konigsberg

7,3
11 994 oceny scenariuszy
powrót do forum osoby Woody Allen

jakie filmy woody'ego allena polecacie obejrzec? nie widziałam zbyt wielu jego filmów i chialabym to nadrobic, od czego zacząć?

looney_tunes

Spróbuj Annie Hall, Zelig i Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie..., a jeśli szukasz czegoś mniej komediowego i o większym ciężarze dramatycznym, to Hannah i jej siostry i Wnętrza.

użytkownik usunięty
looney_tunes

Polecam ci jeszcze 'Manhattan Murder Mystery', 'Anything Else' i 'Manhattan' . Plus, to co już napisał zamarzniety - 'Annie Hall'

looney_tunes

"Bananowy czubek", "Śpioch", "Miłość i śmierć", "Cienie we mgle", "Koniec z Hollywood" + te wcześniej wymienione.

looney_tunes

Manhattan :)

looney_tunes

'śpioch', 'bananowy czubek', 'purpurowa roza z kairu', 'vicky cristina barcelona', 'co nas kreci, co nas ponieca' i oczywiscie 'tajemnica morderstwa na manhattanie'

de_niro_fan_500

Najlepiej wszystkie!:)

looney_tunes

choć pytanie jest trudne, proponuję na dobry początek: "miłość i śmierć", "wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać", "wszyscy mówią: kocham cię"
dobrej zabawy,
piotr

looney_tunes

Do tej listy warto dodać 'Bierz forsę i w nogi'. Generalnie Woody'ego najlepiej zacząć oglądać od jego najwcześniejszych produkcji (szczególnie lata 70-te - najlepszy jak dla mnie okres w twórczości Allena) bo te najnowsze (jak np Vicky Cristina Barcelona) mogą zrazić i nijak się mają do jego starych, dobrych komedii.

looney_tunes

Głupoty gadacie. Wiadomym jest, że trzeba zacząć od Annie Hall, bo to najbardziej znany i lubiany film mojego ulubionego reżysera. Drugim takim filmem jest Manhattan. Po tych dwóch lekturach obowiązkowych najlepiej wziąć się za starsze, najlepsze produkcje Allena tak jak mówi (pisze) Aga wyżej.

Devlin_Arcanus

Tak jak dwóch powyżej, radzę zacząć od Annie Hall i Manhattanu, później już obojętnie, jak kto woli. Każdy okres twórczości Allena charakteryzuje się czymś innym, tak więc jest to już kwestia osobistych upodobań. Ja od siebie z tych nowszych polecam "Wszystko Gra", "Scoop-Gorący Temat" ( bardzo fajna niedoceniana komedia), "Koniec z Hollywood" i przede wszystkim "Klątwę Skorpiona"- świetną rozluźniającą komedię z niezapomnianą muzyką, klimatem lat 40. i niezmiennie powalającymi Allenowskimi dialogami.

Otakushonen

Wszystko Gra, Zelig i Annie Hall. Ja tak rozpoczynałem. Najpierw obejrzałem gdzieś WG później był Zelig a później Annie Hall. Teraz przymierzam się do Scoopa i Drobnych cwaniaczków.