jakie filmy woody'ego allena polecacie obejrzec? nie widziałam zbyt wielu jego filmów i chialabym to nadrobic, od czego zacząć?
Spróbuj Annie Hall, Zelig i Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie..., a jeśli szukasz czegoś mniej komediowego i o większym ciężarze dramatycznym, to Hannah i jej siostry i Wnętrza.
Polecam ci jeszcze 'Manhattan Murder Mystery', 'Anything Else' i 'Manhattan' . Plus, to co już napisał zamarzniety - 'Annie Hall'
"Bananowy czubek", "Śpioch", "Miłość i śmierć", "Cienie we mgle", "Koniec z Hollywood" + te wcześniej wymienione.
'śpioch', 'bananowy czubek', 'purpurowa roza z kairu', 'vicky cristina barcelona', 'co nas kreci, co nas ponieca' i oczywiscie 'tajemnica morderstwa na manhattanie'
choć pytanie jest trudne, proponuję na dobry początek: "miłość i śmierć", "wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać", "wszyscy mówią: kocham cię"
dobrej zabawy,
piotr
Do tej listy warto dodać 'Bierz forsę i w nogi'. Generalnie Woody'ego najlepiej zacząć oglądać od jego najwcześniejszych produkcji (szczególnie lata 70-te - najlepszy jak dla mnie okres w twórczości Allena) bo te najnowsze (jak np Vicky Cristina Barcelona) mogą zrazić i nijak się mają do jego starych, dobrych komedii.
Głupoty gadacie. Wiadomym jest, że trzeba zacząć od Annie Hall, bo to najbardziej znany i lubiany film mojego ulubionego reżysera. Drugim takim filmem jest Manhattan. Po tych dwóch lekturach obowiązkowych najlepiej wziąć się za starsze, najlepsze produkcje Allena tak jak mówi (pisze) Aga wyżej.
Tak jak dwóch powyżej, radzę zacząć od Annie Hall i Manhattanu, później już obojętnie, jak kto woli. Każdy okres twórczości Allena charakteryzuje się czymś innym, tak więc jest to już kwestia osobistych upodobań. Ja od siebie z tych nowszych polecam "Wszystko Gra", "Scoop-Gorący Temat" ( bardzo fajna niedoceniana komedia), "Koniec z Hollywood" i przede wszystkim "Klątwę Skorpiona"- świetną rozluźniającą komedię z niezapomnianą muzyką, klimatem lat 40. i niezmiennie powalającymi Allenowskimi dialogami.