"Furia" w reżyserii Davida Ayera to film wojenny, który zaskoczył mnie swoją intensywnością, realizmem i emocjonalnym ciężarem. Oglądając go, miałem wrażenie, że widzę coś więcej niż typowe hollywoodzkie widowisko - to raczej próba oddania dusznej, brutalnej atmosfery końcówki II wojny światowej, zamkniętej w pancerzu czołgu Sherman i w psychice ludzi, którzy nim dowodzili.
Akcja rozgrywa się w kwietniu 1945 roku, gdy armia amerykańska posuwa się w głąb Niemiec. W centrum wydarzeń stoi czołg o nazwie "Fury" i jego załoga pod dowództwem sierżanta Dona "Wardaddy" Colliera (Brad Pitt). Obok niego walczą: Boyd "Bible" Swan (Shia LaBeouf), Grady "Coon-Ass" Travis (Jon Bernthal), Trini "Gordo" Garcia (Michael Peña) oraz młody, niedoświadczony Norman Ellison (Logan Lerman), który nagle zostaje wciągnięty w piekło wojny. To właśnie przez jego perspektywę poznajemy świat, w którym człowieczeństwo miesza się z okrucieństwem, a moralność zostaje poddana ciężkiej próbie.
Film nie unika brutalności - sceny walk są pełne krwi, błota i poczucia beznadziei. Ale to nie sama akcja robi największe wrażenie, lecz psychologiczny portret załogi. Każdy z żołnierzy inaczej radzi sobie z koszmarem wojny: Wardaddy to twardy, pragmatyczny dowódca, który skrywa swoje zmęczenie za maską żelaznej dyscypliny; "Bible" szuka ukojenia w religii, Grady jest brutalny i wybuchowy, a Gordo pełni rolę nieco cynicznego obserwatora. Najciekawsza wydaje się jednak przemiana Normana - od przestraszonego chłopca, który nie potrafi nacisnąć spustu, do zahartowanego żołnierza, gotowego przelewać krew. To właśnie jego historia sprawia, że film staje się opowieścią o utracie niewinności.
Na ogromną pochwałę zasługuje realizacja techniczna. Zdjęcia są mroczne i przytłaczające, doskonale oddają klaustrofobię życia w czołgu. Każdy strzał z armaty, każdy huk gąsienic, każdy moment walki jest przedstawiony tak realistycznie, że widz ma poczucie, iż sam znajduje się na polu bitwy. Szczególnie pamiętna jest scena finałowej obrony skrzyżowania - pełna napięcia, determinacji i desperacji.
To jednak nie jest film dla każdego. "Furia" nie oferuje lekkiej rozrywki ani heroicznej wizji wojny. To dzieło ciężkie, brutalne i momentami przytłaczające. Ukazuje żołnierzy nie jako bohaterów bez skazy, ale jako ludzi złamanych, brudnych, uwikłanych w konieczność przetrwania. Właśnie ta szczerość i brak upiększeń sprawiają, że obraz Ayera wyróżnia się na tle wielu innych filmów wojennych.
Podsumowując - "Furia" to film, który zostawia ślad. To nie tylko widowiskowa opowieść o czołgu i jego załodze, ale także głęboka refleksja nad naturą wojny i człowieczeństwa. W moim odczuciu jest to jedna z najmocniejszych produkcji wojennych ostatnich lat - szczera, brutalna, a przy tym emocjonalnie poruszająca. Jeśli ktoś szuka kina, które nie tylko pokazuje bitwy, ale także stawia trudne pytania, to "Furia" będzie idealnym wyborem.