Rok 2023 Będziesz następna Rok 2023, odcinek 1

Będziesz następna | odcinek 1

42m
6,4 57  ocen
6,4 10 1 57
Będziesz następna
powrót do forum 1 odcinka

Odcinek 1 ma wydźwięk taki, że przypadkowo natrafiono na gwałciciela, a jego rzeczy z domu uzmysłowiły Policji i władzom, że we Wrocławiu grasował seryjny gwałciciel. Niestety tak nie było! Policja doskonale wiedziała, że seryjny gwałciciel działa od wielu lat we Wrocławiu i nie informowała o tym powszechnie. Wiem bo pytałem kilka kobiet mieszkających w płd. dzielnicach Wrocławia i nic nie słyszały o grasującym gwałcicielu w latach 1995-2010. Ponadto to nie tylko moje obserwacje, ale tak wynika z ustaleń dziennikarzy Onetu, którzy napisali o tym w reportażu "Gwałciciel z pamiętnika". Policja była bezradna, a gwałty od wielu lat powtarzały się, tak dobrze maskował się sprawca. Przypadkowe zatrzymanie go stało się przełomem! 

Rozumiem potrzeby produkcji serialu, a więc chęć przeprowadzenia wywiadów z policjantami prowadzącymi śledztwo, relacje z bezpośrednich uczestników wydarzeń, i sądzę, że ta chęć nie pozwoliła autorce filmu (scenariusza) godzić w działania Policji. Ich wizerunek autorka chciała pozostawić nienaruszony z lojalności do nich jako uczestników serialu, ale tak naprawdę policjanci wiedzieli o gwałcicielu od dawna a szefowie Policji nie rozgłaszali, że Wrocław ma seryjnego gwałciciela, co bardziej narażało kobiety na atak. Oczywiście piszę to wszystko po 1 odcinku a po ostatnim wydźwięk postrzegania tej kwestii na podstawie dalszych odcinków serialu może się zmienić, ale wtedy skoryguję swoje stanowisko, jeśli tak się stanie.

ocenił(a) serial na 6
Kazikowy

Zwracam honor autorce i częściowo Policji. Choć uważam, że Policja musiała wiedzieć wcześniej o serii. Myślę, że mogła zlekceważyć dane spływające, bo nie chce mi się wierzyć, że Policja nie ma bazy danych w której gromadzone byłyby cechy szczególne czynów niewykrytych aby móc je szybko powiązać. Jeśli Policja takiej bazy nie posiada, i to w skali całego kraju, to jest to wielkie zaniechanie. Swoją drogą w USA powstało takie stowarzyszenie Murder Accountability Project, które na podstawie baz danych Policji i swoich algorytmów wytypowało już kilku seryjnych zabójców w rejonach, w których Policja nawet nie wiedziała, że działają.

Kazikowy

Kara śmierci i by było po pedofilu