Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
:) :) :)
Wujek z Ameryki
Wyjście po angielsku
Kawa po turecku
Niepasuje asfalt.
Fajne pytanie. :)
Była para w odcinku "Sprawa immunitetu", ale chyba to byli Chińczycy:/ więc przychodzi mi do głowy tylko "Morderstwo pod szkłem", choć tu taka naciągana para, bo gejsze i kolega mordercy;)
Nie chodzilo mi o malżeństwo, tylko o parę kobieta + mężczyzna. W "Sprawie immunitetu" to byli Chińczycy? Moze znów źle zapamiętałem. :/ Ale zaliczam bo o te odcinki mi chodziło.
Sprawdziłem, to byli Chińczycy a ja ich zapamiętałem jako Japończyków, mi bardziej przypominali Japończyków niż Chińczyków. ;)
He,he;) zapamiętałam że to Chińczycy, bo była mowa że pochodzą z Republiki chińskiej. Gdyby nie to, też bym nie wiedziała z którego azjatyckiego państwa są. Dla mnie wszyscy wyglądają podobnie;)
Jaką markę papierosów paliła ofiara z odcinka "Uwaga! Morderstwo może szkodzić zdrowiu"?
Dość często w tym odcinku jest pokazana ta marka, więc wbiła mi się w pamięć. Już podaję podpowiedzi:
A. Viceroy
B. Lucky Strike
C. Marlboro
D. Victory
:)
Hehe, no tak, to wiele tłumaczy;) ale tak się składa ze to była wymyślona nazwa, myślę że inspiracja marką Viceroy. Prawidłowa odpowiedź to D- Victory:)
Na jakim przedmiocie w domu mordercy z odcinka "Morderstwo przez telefon", widniał napis "Rosebud" (Różyczka)?
Coś zaradzimy na poprawę pamięci;) oto podpowiedzi:
A. Na skrzypcach
B. Na sankach
C. Na plakacie
D. Na filmowym reflektorze
Tym razem znowu pudło:( owszem, pojawił się w tym odcinku reflektor, ale napis Rosebud był na sankach zawieszonych na ścianie...
Są sanki wyraźnie pokazane, do tego morderca sam, w chwili morderstwa przez telefon, pyta się ofiary :" Co jest napisane na sankach?"
To może teraz takie pytanie:
Który z morderców dał Columbo klucze do swojego mieszkania?
Heh, myślałam o innym odcinku;) tego akurat nie pamiętam, żeby w "Łabędzim śpiewie" była taka scena...Muszę się temu przyjrzeć;)
Pamiętasz w którym momencie filmu jest taka scena? Nie chce mi się połowy filmu oglądać;)
O rany, chciałem napisać znowu coś innego. Myślałem o innym odcinku, a napisałem co innego. Miało być "Wrobiona w morderstwo". Może to wpisałem bo w głowie miałem wygląd tego pokoju i tak sobie próbowałem wyobrazić i śpiącego Columbo przypisałem do domu Browna, czyli mordercy z odc. "Łabędzi śpiew" no i może jakoś to bezmyślnie wpisałem bo też właśnie w tym odcinku była scena z kluczami, ale nie z pożyczeniem kluczy rzecz jasna.
Oczywiście że w odcinku "Wrobiona w morderstwo":) fakt, jest scena z Brownem i kluczami, ale w innym kontekście. Napisałeś to tak pewnie, że myślałam iż masz rację i chciałam szukać sceny z kluczami od domu;)
Co było zastępstwem krwi w inscenizacji chwili zabójstwa w odcinku "Morderstwo w programie dnia"?
Chodzi mi o konkret.
Podpowiedzi:
a) sok z buraka
b) sok porzeczkowy
c) kawa
d) woda
Jeśli samo sok nie wystarczy, to może sok porzeczkowy? Heh, nie pamiętam tego w ogóle;)
W jakim odcinku Columbo ani przez moment nie występuje w swoim tradycyjnym garniturze?
W odcinku "Projekt morderstwa", ofiara była umówiona z lekarzem (z powodu zaginięcia/morderstwa, nie przyszedł do lekarza). Dlaczego była to bardzo ważna wizyta, którą ofiara by nie odpuściła?
To tak bardzo ogólna odpowiedź:) podam podpowiedzi:
A. Miał arytmię serca
B. Miał wstawiony rozrusznik i musiał mieć wymienione baterie
C. Miał sztuczną zastawkę, którą trzeba było wymienić
D. Cierpiał na niewydolność serca
Wymień 2 odcinki, w których Columbo kompromituje się na oczach tysięcy, a może i milionów widzów.
Na pewno tak jest w odcinku "Fałszywy alarm", gdzie jego nieudane poszukiwania śledziły media. Drugim odcinkiem o który może Tobie chodzić, to "Projekt morderstwa", tam bodajże też przybyły media.