Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Tak!! Chodziło o petunie, brawo!;) Co do Lewkonii, to te akurat były w innym serialu, w Poirot;) dobrze że odpowiedziałeś, bo już mi się skończył zapas pytań jakie sobie ułożyłam;)
O, jesteście też fanami Poirota? ja go wielbię miłością prawie tak samo wielką jak Porucznika. Szukałam nawet w wątkach filmwebu, podobnej zabawy przy serialu Poirot, ale niestety nikt na to nie wpadł :(
Nie wiem jak M_COL, ale ja jestem fanką Poirocika i to całkiem oddaną;) Sama się zastanawiam kogo bardziej wielbię: Columbo, czy Herculesa:) hehe, też szukałam takiej zabawy, myślę, że znam wszystkie odcinki na wylot;) łącznie z tymi z Ustinovem:)
Koczisa, nie mówię by porzucać Porucznika, ale może pomyślimy w wolnej chwili o rozkręceniu podobnej zabawy w Poirocie? :) Może M_COL da się również przekonać do Małego Belga :)
Porucznika nie porzucę na pewno:) a o zabawie można poważnie pomyśleć, to kolejna studnia bez dna-można wymyślić wiele pytań:) Poirot też czasem jest w tv, może akurat M_COL się natknie;) a tak spojrzałam na Twój profil, to zauważyłam kolejną wspólną "miłość"- do Hiacynty z "Co ludzie powiedzą";)
O tak, Pani Bukietowa to wyjątkowa dama. Uwielbiam! <3 Skrycie marzę o ekskluzywnym serwisie do kawy i aparacie telefonicznym z jej rezydencji :)
Royal Dulton Ci się marzy?;) a nie wiem czy pamiętasz aparat telefoniczny z ich mieszkania na strychu w pałacu? Tam miała ładniejszy telefon;) a mnie się marzą jej kapelusze, szczególnie z tym bażancim piórkiem i tym ze śliwkami;P
Koczisa, przekuwam słowo w czyn: https://www.filmweb.pl/serial/Poirot-1989-125510/discussion/Zabawa+dotycz%C4%85c a+serialu+%22Poirot%22,3019172
Paula, jestem pod wrażeniem szybkości czynu:) super pomysł i wbiję się do zabawy, jak będzie ku temu okazja-już mam w głowie kilka pytań:) @M_COL-i tak będziemy działać w zabawie Columbowej;)
Mi 100% też nigdy, teraz myślałem, że może z 91% góra, a tu takie zaskoczenie.
A widzisz? Może fw jednak zna się na ludziach;P w każdym razie dla relaxu ze 2 odcinki sobie obejrzyj kiedyś i sam się przekonasz:)
Obejrzę, tylko w pierwszej kolejności muszę pooglądać coś z dekodera bo dysk zapchał mi się. ;)
W odcinku "Morderstwo pod szkłem" , wspomina o ojcu, który gotował dzieciakom, kiedy jego żona-matka Columbo- była co chwilę w ciąży;) może w jakimś innym odcinku też wspomina, ale skojarzył mi się ten:)
Jeśli mogę coś dorzucić to mi się przypomina jeszcze "Morderstwo prawie doskonałe" Gdy wspomina, że dla jego matki wszystko skutkowało kłopotami ze zdrowiem: noszenie okularów, tak samo jak ich brak... :)
Faktycznie, masz rację:) pytanie tylko o który odcinek chodziło M_COL;) gdyby było pytanie o siostrzeńców, czy kuzynów Columbo-byłoby więcej tych odcinków;)
Brawo za te dwa odcinki ale mi chodzi o taki odcinek, który mówi ogólnie o obojgu rodziców. ;)
Oh, nie zrozumiałam!!! Ale podałam Ci odcinek, w którym mówi o ojcu-że często gotował i od niego się tego nauczył i o matce-że średnio co rok była w ciąży, więc myślałam że mi to uznałeś;P
Haha, teraz ja dobrze nie zrozumiałem. ;D
Ale i tak chodzi mi o coś innego.
Podpowiedzi:
a) Śmiertelna partytura
b) Spróbuj mnie złapać
c) W proch się obrócisz
d) Lepszy wróbel w garści
Jest taka scena gdy rozmawia z morderczynią i ona wspomina swoją zmarłą/zaginioną bliską osobę a Columbo swoich zmarłych rodziców.
To w takim razie ja zadaję kolejne pytanie: Który z morderców (z jakiego odcinka), zaproponował Porucznikowi pracę?
Jaką inną sprawę zbrodni, którą rozwiązywał, wspomina Columbo na wykładzie w odcinku "Columbo na uczelni"?
Ale niestety muszę iść wg zasady "Kto pierwszy ten lepszy" i M_COL jest wezwany teraz do tablicy;)
W jakim miejscu morderca z odcinka "Morderstwo, mgła i cienie" zabił swojego przyjaciela?
Ogólnie, to w filmowym miasteczku,na "ulicy", a dokładniej przy bramie pod napięciem.