PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 171 tys. ocen
8,2 10 1 171218
7,8 46 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

Warto pokusić się o podsumowanie sytuacji poszczególnych postaci na koniec 2 sezonu, aby sobie całość uporządkować. Od razu mówię że oglądałem tylko raz, więc na pewno coś przeoczyłem.

Najprościej jest chyba w przypadku starszego Jonasa i jego towarzyszy - przenieśli się do 1888 r., gdzie Jonas/Adam, Magnus i Franziska szykowali się przez następne 33 lata do "ostatecznej rozgrywki". Choć pewnie po drodze milion razy przenieśli się w czasie - zwłaszcza Adam co sugeruje jego wygląd. Pytanie co się działo z Bartoszem.

Ekipa z bunkra - przeżyli apokalipsę (choć nie jestem tak na 100% pewien że ona tym razem miała miejsce...), Noah związał się z Elizabeth, po jakimś czasie Adam ściągnął go do swojego czasu, a Charlotte oddał Tanhausowi. Claudia też po jakimś czasie (raczej dłuższym) zaczęła podróżować w czasie. Nie wiadomo co z Peterem (choć to raczej nie jest kluczowa postać), Regina - to może być zmiana, wydaje mi się że oryginalnie w bunkrze jej raczej nie było.

Ekipa z elektrowni - teoretycznie powinni zginąć, ale... to przecież młody Jonas włożył tę probówkę z bozonem Higgsa (fizycy pewnie zgrzytali zębami, ale pomińmy to) do beczki, mówiąc jednocześnie o ziarenkach piasku. Bozon niby i tak miał powstać w elektrowni, ale może oryginalnie przebieg zdarzeń był nieco inny? Gdybym miał obstawiać to powiedziałbym że ekipa z elektrowni przeniosła się w czasie, może do 2052.

Katharina - przeniosła się w czasie, ale dokąd? Trudno powiedzieć... Sensowne by było gdyby jej dalsze losy były jakoś związane z Ulrichem, ale kto wie...

No i najważniejsze - młody Jonas i Martha z innego wymiaru... Najprostsza interpretacja jest taka, że wydarzyło się to pierwszy raz, inaczej zachowanie starszego Jonasa (raczej) nie ma sensu. Może utworzenie równoległego świata to właśnie ten nowy cykl? To by było najsensowniejsze.

Jest jeszcze ciekawy wątek Hanny w 1954 (w 1986 nie było już po niej śladu), nie wiadomo też co że starym Adamem...

ocenił(a) serial na 10
machop

Jeśli chodzi o Bartosza to ginie on z rąk Noah w pierwszym odcinku.

ocenił(a) serial na 8
McGyverPL

Faktycznie, zupełnie nie ogarnąłem że to on

ocenił(a) serial na 9
machop

Skąd wiecie że to był Bartosz? Odpaliłem tą scenę jeszcze raz ale znowu nic nie zrozumiałem, dlaczego to ma być Bartosz, co na to wskazuje?

Waloszekkk

wygląd aktora?

ocenił(a) serial na 9
Blase

Jeśli to jedyny argument to mało mnie przekonuje - fakt na siłę znalazłem podobieństwo ale czy możemy mieć aż taką pewność?

ocenił(a) serial na 8
machop

Wątek Marty z innego swiata musiał się kiedyś wydarzyć, bo gdyby nie ona młody Jonas zginąłby w Apokalipsie. A jeszcze musi doprowadzić Mikkela do 86 przez portal.

ocenił(a) serial na 10
gomu88

Faktycznie Jonas musi przeżyż apokalipse ale Mikkela doprowadził dzień po tym jak przyszła po niego starsza Klaudia (bo to następnego dnia zniknąl Mikkel).

ocenił(a) serial na 10
Ferdezo

Pomieszały ci się dni.