Dark
powrót do forum 3 sezonu

Błąd w fabule?

ocenił(a) serial na 10

Hej. Myślę, że znalazłam błąd w serialu i trochę mi przykro, bo wolałabym myśleć o Dark jako o serialu w 100% przemyślanym przez twórców. Mianowicie skąd wziął się Urlich w 2 świecie, skoro Hannah w świecie alternatywnym nigdy nie podróżowała w czasie? Przecież ona jest przodkiem Urlicha. Hannah -> Silja-> Agnes-> Tronte -> Urlich

Czy zna ktoś racjonalne wyjaśnienie czy po prostu jest to niedopatrzenie?

ocenił(a) serial na 9
lovebug

Tłumaczyłabym to podróżą Silji albo Agnes do równoległego świata.

ocenił(a) serial na 9
lovebug

Hannah mogła też udać się do jaskini jakiś czas po poronieniu, by odszukać Ulricha. Ale pytanie jest dobre - zmusza do myślenia.

ocenił(a) serial na 9
panna_dygotka

Świetna uwaga. Nie pomyślałam o tym. Wiecie może jak wyjaśniła się zgadka zaginionego brata Clausena? Jakoś mi to umkneło

ocenił(a) serial na 9
doris_e1a2de

Prawdopodobnie został (umyślnie lub przypadkowo) postrzelony przez Alexandra Tiedemanna. Mógł też zostać zabity w czasie jakiejś ich wspólnej "akcji" (np. próby przedostania się przez mur berliński - nie jest to mój pomysł, ale brzmi przekonująco). Sam Alexander (w równoległym świecie) wyjawia prawdę synowi, podkreślając, że nie jest mordercą i że był to wypadek. Ten wątek nie jest wyjaśniony wprost.

ocenił(a) serial na 9
doris_e1a2de

No Boris go zabił i przejął jego tożsamość. Więcej wyjaśnień nie dostajemy oprócz tego, że Aleksander w 2 świecie mówi, że był to wypadek.

ocenił(a) serial na 9
bartekd3

Jak Boris/Alexander pokazuje gazetę Bartoszowi można przeczytać prawie całą treść artykułu. Jest tam napisane ze dwóch zamaskowanych ludzi chciało w nocy obrobić warsztat ślusarski. Akurat w dniu, w którym jakiś klient zapłacił większą gotówkę właścicielowi. Ktoś ich zauważył i zawiadomił właściciela warsztatu, który nie chciał czekać na policję i postanowił sam złapać złodziei. A to dlatego że mieszkał kilka domów dalej od warsztatu. Tam, doszło to wystrzału i właściciel warsztatu został ranny i zmarł w szpitalu. Obu złodziei nie złapano.

ocenił(a) serial na 9
Pan_Tonima

Nie do "wystrzału" a do "wymiany strzałów".

ocenił(a) serial na 9
lovebug

Egon ją uratował i przeniósł w czasie. " Egon Ty musisz stworzyć swoją przeszłość, aby podtrzymać drzewo genealogiczne."

ocenił(a) serial na 9
bartekd3

Egon ratował Silję? Kurde, nie pamiętam tego. Trzeci sezon będzie oglądany jeszcze raz na pewno. 
Ogólnie Silja nie miała znaczenia dla przeszłości samego Egona (dla jego zaistnienia). Chyba że bierzemy pod uwagę to, że się załamał i rozpił, bo zostawiła go żona, którą zdradzał z Hanną i która była zakochana w córce Silji. Ciekawe to wszystko, bo w wyniku podróży w czasie Silja jest jednocześnie matką Agnes (która jest mniej więcej w wieku Egona) i nieślubną córką Tiedemanna.

ocenił(a) serial na 9
panna_dygotka

Nie Silię tylko Hanne. Scena w 6 odciku kiedy nadchodzi apokalipsa, a Hanna zaczyna rodzić lub jest to poronienie( NIe wiem czy można poronić w tak zaawansowanej ciąży, ale może dziecko po prostu urodziło się martwe) i wtedy w jej domu pojawia się stary Egon, który był poinstruowany przez Evę wcześniej, aby podtrzymał drzewo genealogiczne. Nie widzimy tego, bezpośrednio, no ale można się domyślać, że był w jej domu, aby ją uratować i przenieść w czasie do młodszego siebie, aby Silia mogła się urodzić. Bez Silji nie ma Agnes, bez Agnes nie ma Tronte idt aż do Matrhy i jej syna z Jonasem, który również jest ojcem Trontego.

ocenił(a) serial na 9
bartekd3

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Umknął mi moment wizyty Egona u Hanny. To kwestię pojawienia się Ulricha w drugim świecie mamy obgadaną

ocenił(a) serial na 10
bartekd3

Dzięki za wyjaśnienie :) Czuję się lepiej wiedząc, że ta kwestia jest poruszona w fabule :)

ocenił(a) serial na 9
lovebug

Myślę po prostu, że twórcą zabrakło czasu lub uznali, że byłaby to powtórka z rozrywki pokazywać na nowo wszystkie końce wątków bohaterów z drugiego świata. Pokazali więc tylko Urlicha jak zostaje zabity przez Helgego, a resztę mamy wyjaśnione zarówno przez Evę jaki i Claudię. Scena w której Eva kieruje każdego, aby wykonał swoje zadanie podtrzymujące supeł oraz wypowiedź Claudii, która tłumaczy Adamowi, iż wszystkie wątki w obu światach kończą się tak samo, choć niekoniecznie w ten sam dokładny sposób i nie w tym samym czasie.

ocenił(a) serial na 10
bartekd3

Okej, a jak umiera Urlich w świecie Jonasa? Na starość w zakładzie psychiatrycznym?

ocenił(a) serial na 9
derczy

Tak mi sie wydaje, miala uratowac go Katharina ale zostala zabita przez wlasna matke

ocenił(a) serial na 10
wajchaa

Zabita przez własną matkę? Nie pamiętam tego momentu, możesz powiedzieć coś więcej? Matką Kathariny była ta pielęgniarka z zakładu psychiatrycznego, którą Hannah spotkała w przeszłości, kiedy chciała usunąć ciążę? Wręczyła jej wtedy ten naszyjnik ze Świętym Krzysztofem.

derczy

tak, po tym jak Katharina ze świata Jonasa, z roku 2020 (koniec sezonu 2) przenosi się do 1986 by szukać Mikkela, trafia do zakładu psychiatrycznego i tam spotyka Ulricha, siedzącego tam już do lat 50. Chce go wydostać ale jej Matka (cały czas w 1986) nad jeziorem ją zabija - nie zna jej przecież, bo zabija "dorosłą" Kathrinę, a "jej: Kathrina jest przecież nastolatką i siedzi w domu.

ocenił(a) serial na 10
mecenas17

Urlich był tam od 34 lat, bo trafił tam w 1953 i Katharina przenosi się do 1987 :)

ocenił(a) serial na 9
mecenas17

Ciekawostka taka, że matka Kathariny myśli, że to jej córka usunięta aborcyjnie, gdy widzimy ją młodą w klinice razem z Hanną.

ocenił(a) serial na 10
bartekd3

ej właśnie, przecież w tej klinice co była Hannah to matka Katariny była jeszcze dzieckiem, aż mnie to zszokowało, że zaszła w ciążę?

derczy

tak, przecież postacie cały czas egzystują wokół siebie w danej linii czasowej, czasem na siebie trafiają (jak Michael spotykający Mikkela w domu Kahnwaldów w sezonie 2) a czasem się na siebie nie natkną (stary Ulrich będzie siedział w psychiatryku a średni Urlich prowadzi śledztwo)

ocenił(a) serial na 10
mecenas17

Stary Ulrich był w psychiatryku w latach 80, on egzystował w tym samym czasie z nastolatkiem Ulrichem, a nie z tym średnim. w 2019 to on już na pewno nie żył.

azxlea

moja nieścisłość: pisząc o średnim Ulrichu miałem na myśli nie nastolatka z 1986 tylko Ulricha - policjanta, za starego biorę zaś tego co od 1953 siedzi w psychiatryku

bartekd3

Skąd jest teoria, że Bezimienny jest ojcem Tronte?

ocenił(a) serial na 10
erato8

nie jest to powiedziane wprost, ale daje o tym znać widzowi dając małemu Tronte bransoletkę przy jaskini i mówił coś o tym, że zna jego ojca

lovebug

w 2 drugim świecie ( w świecie Ewy) są przecież wszyscy, którzy są w 1(w świecie Adama) , natomiast Ulricha nie ma w 3 czyli tym przed podziałem ( ostatnia scena - kolacja gdzie Katarina jest bez partnera)

misiagoga

mała korekta, no nie wszyscy ; nie ma Jonasa bo Mikkel nie zaginął; zasadniczo jednak świat Ewy jest zwierciadlanym odbiciem świata Adama