Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 414 tys. ocen
8,7 10 1 414111
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Obejrzałem i moim skromnym zdaniem bardzo dobry odcinek, nic nie przynudzało poza sceną z tą gadaniną między królem a byłą królową(jego matką) poza tym było bardzo fajnie a w szczególności scena ze smokami i ożywienie John'a Snowa :D

ocenił(a) serial na 5
Malvy87

Chodzi o to, że Jon jest synem Lyanny i Rhaegara. Oczywiście, wiem, że Jon o tym nie wie, zwykły skrót myślowy. Nie wiem, strzelam, domyślam się. Na skutek jakiegoś zdarzenia Hodor przestał gadać, jestem ciekawa, dlaczego.

kite_clayton

kurczę, nie wiem jakim cudem nie zwróciłam uwagi na tą możliwą korelację ;p dzięki :)

kite_clayton

swoją drogą to wtedy Jon byłby idealnym kandydatem na władcę tronu, Stark i Targaryen w jednym :P

kite_clayton

"Lyanna wspaniała! Czy ona była starsza od Eda?"
No właśnie nie taka wspaniała, gdyż trudno uwierzyć, że tak wyrosła, skoro jest młodsza od Neda:/ Szkoda, bo aktorka rzeczywiście fajna, ale wtedy samego Neda mogli inaczej obsadzić.

ocenił(a) serial na 10
Adi323_filmweb

I takie odcinki to ja chcę od Dedeków. Daję 8,5/10

Plusy:
+ wątek Żelaznych Wysp
+ Winterfell i okolice
+ wątek Brana
+ Królewska Przystań
+ Mur
+ Meereen

Minusy:
- Braavos

12Lisek

akurat Braavos było całkiem fajne, lubię 'dziewczynke', a 'mężczyzna' jest nad wyraz przystojny ^^ Nie daję żadnego minusa tym razem odcinkowi, bo każda scena miała coś do przekazania, także dla mnie 5/5

ocenił(a) serial na 10
Adi323_filmweb

Odcinek nie taki zły. Ale KL jednak mi sie nie spodobała. Jakiś baran opowiadjąocy głupie żarty potem Tommen i Jaime sparrow w sumie nic ciekawego nawet

TyrionLanister

dorwał ktoś może odcinek online?
Bo po ej czystce jaką zrobili to nigdzie nic nie ma?

ocenił(a) serial na 10
sentia

seriale onilne . pl

12Lisek

Dzięki ci zbawco :)

ocenił(a) serial na 10
sentia

tv series online (bez spacji) - stare ii.tv

ocenił(a) serial na 8
sentia

no właśnie ja się od tygodnia zastanawiam, co się dzieje ze starym dobrym all tubem :( żaden film mi tam nie działa ;/

ocenił(a) serial na 8
Adi323_filmweb

w wątku Snowa najciekawsze jest co z nim teraz zrobią. Czy zostanie na murze dalej jako Lord Dowódca? Ja bym wolał, żeby wrócił wziąć co mu się należy z racji zaistniałych faktów, czyli po Wintelfer i północ. W końcu było nie było można uznać że jego ,,podwładni" pod wodzą Ser Alisera go zwolnili z przysięgi :P

ocenił(a) serial na 10
Isstred

JON SNOW ZOSTANIE KRÓLEM PÓŁNOCY I NA KOŃCU SEZONU ZABIJE RAMSYEGO BARDZO PRZEWYDYWALNE BYŁO TO NAWET NA TRAILERACH SEZONU

ocenił(a) serial na 8
TyrionLanister

no i to mi się podoboa

ocenił(a) serial na 9
TyrionLanister

A wilkor Jona zeżre pieski Boltona a na końcu jego samego.Chociaż nie wiem czy to będzie odpowiednia śmierć dla Ramseya.

TyrionLanister

jakich trailerach...?

ocenił(a) serial na 10
Sugetzu

Całego sezonu 6. Była tam walka pod Winterfell i jakiś koleś tam nawet zauważył Jona ale nie było potwierdzone. Więc wiadome że tym razem Ramsey przegra a Jon będzie miał Winterfell

Isstred

ten cały mur runie wpi*du xD tam jest garstka ludzi, do wojny z nieumarłymi trzeba Dany ze smokami, valerianska stal tylko ich zabija, a skad maja wziac jak jest tylko kilka sztuk, a tamto smocze szklo przepadlo? Północ musi sie spiknąć z Południem, ale to będzie na bank w ostatnim sezonie. Do tego czasu zapewne zobaczymy jak Jon odbija Północ i Winterfell, a Dany swoje miasta i ogarnia smoki. Ramseyowi niech zrobią to co Fetorowi. Rz*gać mi się chce jak o tym wspominam ;/

ocenił(a) serial na 6
Magdulina

Smocze szkło nie przepadło. Są ogromne złożą obsydianu na smoczej skale...

ocenił(a) serial na 8
Adi323_filmweb

aaa i jeszcze jedno co mnie draźni-Tyrion już by sobie darował te żarty o braku kut*sa, szkoda mi Varysa.

Isstred

Jakbys mial kut*sa to nie byloby ci szkoda ;-)

ocenił(a) serial na 8
PabloB

haha, twoja dziewczyna nie narzeka :D

Isstred

Mozliwe- zoistawilem dziwke bo miala rzerzaczke.. ale wasz problem

ocenił(a) serial na 8
PabloB

mam nadzieje że twoja siostra chociaż tego nie ma... :(

Isstred

Spoko na 100% nie ma.

ocenił(a) serial na 8
PabloB

Kiedyś była facetem :P Wybacz... musiałem.

Deneiel

Co ma bycie kimkolwiek do rzezaczki to raz a dwa nie mam siostry wiec na 100% nie ma rzeżączki. Wreszcie po trzecie nie interesuje mnie dziecko co musisz lub czego nie musisz. Ide majówkować dalej a ty ssij kciuka i mysl jak mi odpowiedziec, zeby bylo zgryzliwie.. adios.

ocenił(a) serial na 8
PabloB

Przepraszam :) Właściwie to chciałem się pośmiać z isstreda, ale skoro to wziąłeś do siebie to też dobrze :D

ocenił(a) serial na 8
Deneiel

sam zaczyna z głupimi tekstami a potem jak się unosi :D

Isstred

Robak też nie ma nic między nogami z tego co pamiętam

Sugetzu

Dlatego Tyrion sie pochamowal bo wiedzial, ze Robak moze mu zrobic kuku...

PabloB

W serialu Ci Nieskalanii to są ci.. nie elita. Tyle Ci powiem:)

kontousuniente

Nieskalan idealna nazwa..
nieskalani inteligencja
nieskalani sexem
nieskalani czymkolwiek..

zywe trupy mozna by ich nazwac... no ale to dekle.. ;-)

ocenił(a) serial na 9
PabloB

Ale dać w mordę mogą dać. ;)

lukaszpolowczyk

Ja też w mordę mogę dać, dać mogę :)

ocenił(a) serial na 10
Isstred

taaa...

kiepskie dowcipy z odcinka na odcinek to przesada!

Tyrion powinien opowiadać lepsze kawałki niż prostackie jak ten mieszkaniec Kings Landing co go Zombie-Clegane mocno przytulił do ściany

ocenił(a) serial na 4
Adi323_filmweb

Uh, nie wiedziałem, że to powiem podczas seansu tego sezonu, ale odcinek na prawdę mi się podobał!

1. Mur: Bardzo mądry ruch, że nie skończyło się to bezsensowną masakrą, choć trochę tak dziwnie, że nie zostawili strażnika, który by spoglądał na południe/zachód (bo brama chyba jest ulokowana od strony zachodniej).
- You're under arrest motherf**kers

2. KP - pitu pitu, ale okej. Jednak za morderstwo Trystana oficjalnie oskarża się Cersei. Wadzą mi jedynie głupotki z otwarcia wątku z pijanym pyszałkiem, tak jakby Gregor zamiast pilnować Cersei jakimś sposobem dowiadywał się, że ktoś akurat w KP się śmieje z Lannisterki i szedł wymierzyć sprawiedliwość. Rozmowa Jaimego i Wróbla na plus, natomiast co ten Jaime taki zaskoczony, że nagle został otoczony przez fanatyków i nie mógł zabić ich bossa. W końcu był w sepcie.
Co do Tommena to powtarza swoje wątpliwości jak w 5 sezonie, że nic nie zrobił. No okej, przynajmniej teraz poprosił o pomoc mamę, więc jakiś postęp.

3. Meeren. Ja 3.14erdole, serio? Gadka szmatka i smoki mnie lubią? Na wejściu powinny go zjeść i ten do bólu czysty gostek, jakiego zrobili z Tyriona w serialu już by mnie tak nie irytował. Oczywiście rzuca zabaffne tekściki i widownia się śmieje.
A Varys to w ogóle głąb się z niego robi.

4. Winterfell. Roose! Nieeee ;_; Karma się zwraca w każdym razie. Ech, to ile już minęło od 5 odcinka 5 sezonu czasu? Będą te 3-9 miesięcy, że Walda już urodziła? Pewnie się czepiam. Brakowało większej ilości czasu antenowego dla Roose'a, natomiast od początku do Ramsay wiódł prym w tym wątku, wszystko się toczyło w okół niego.

5. Theon i Sansa, bardzo fajna scena.

6. Pyke. Theon chce wrócić do domu, przejście na Pyke i przypominamy sobie, że istnieje jeszcze ktoś taki jak Balon. Na krótko, bo zlecioł. Euron no nie czuję w serialu jego zayebistości.

7. Arya. Nie trwało to długo z utratą wzroku i dobrze. Bo jeśli to przez 5 odcinków miałoby polegać na nakładaniu kijem to dziękuję. Tylko czemu dziołcha będąc ślepą nie wspierała się kijkiem, gdy chodziła?

8. Mur. Czary-mary, Jon wrócił. Bardzo podoba mi się Caurice van Houten grająca załamaną Melisandre. Najlepsza postać w tym odcinku na Murze. Mam natomiast nadzieję, że scena kończąca 1 odcinek nie była tak o, ażeby od tak zszokować lub zaspoilerować.

9. Na końcu początek, czyli Bran. Bloodraven się ogolił, widać dba o wizerunek. Meera ma wątpliwości, Hodor potrafił mówić. Retrospekcja jak najbardziej na plus.

Ocena to raczej 7/10.

ocenił(a) serial na 10
Scarecrow_P

Co do punktu 3. Tak jak powiedziane było w serialu smoki są mądre : ) To nie są jakieś dzikie psy, że by zjadły wszystko oprócz pana. Sam widziałeś w 5 sezonie ja Dragon uratował Dajne,a przecież był kilka kilosów stąd :D Zabijają tych, przy których czują zagrożenie. Chyba nie boją się karła ? Ja bym ocenił odc na 8,5/10. Nie podobał mi się wątek KP i Greyów.

ocenił(a) serial na 4
Kacpi_123

Ja odnoszę wrażenie, że w niewoli te smoki jedyne co to mogą zdziczeć, a nie odpuszczać sobie śniadania. Choć była niby mowa, że nie chcą jeść, tak i dla mnie to wszystko mnie nie przekonuje.
Smoki były agresywne wobec Daenerys nie raz i w serialu (odcinek potem były spoko, ale co tam, widz zapomni).
I jeszcze jedno, Drogon raczej nie czuł zagrożenia przy dziecku, które spalił na finał 4 sezonu.

ocenił(a) serial na 4
Scarecrow_P

Nie znam budowy tego więzienia dla smoków. Skoro Tyrion odpiął je z łańcuchów, mogą spokojnie polecieć na zewnątrz? Ktoś taki jak Tyrion powinien wiedzieć, że skończy się to katastrofą dla Meeren i okolic.
Natomiast jeśli smoki dalej są uwięzione to spoko.

ocenił(a) serial na 10
Scarecrow_P

Chyba tylko Drogon był taki niesforny, pozostałe dwa były bardziej ułożone.

Venedet

Zgadza się, te dwa uwięzione są mniejsze i łagodniejsze, Drogon zdecydowanie największy no i Dany go najbardziej kocha z nich wszystkich co wielokrotnie pokazywała.

Scarecrow_P

Te zabezpieczenia łańcuchów też bardzo zaawansowane. :P

ocenił(a) serial na 5
Sugetzu

Zaraz zaraz...tak w ogóle kiedy były zakładane smoki były mniejsze, teraz podrosły i widzę że te obręcze na ich szyjach w jakiś chyba magiczny sposób też sie poszerzają razem z nimi:) nice

Scarecrow_P

Smoki sa inteligentne- jak powiedział Tyrion. Nie zjadły go, bo jak też wiemy, nie chcą od jakiegoś czasu jeść. Zobaczyły Tyriona- karła, nie wyczuły zagrożenia, więc 'pomyślały', że ugrają coś więcej. Odpiął łańcuchy jednemu, a drugi nadstawił mu kark niemalże od razu. Uwolnienie tych smoków pewnie przyniesie taką korzyść, że wyczuwają iż Dany coś grozi. Dlatego moga nie jeść. Wylecą na zewnątrz i odnajdą Dany, która jest prowadzona przez Dothraków- kto ma ją uwolnić? Jej wojsko jest zdziesiątkowane, nie mają jak się dostać do Dothraków, by ją odbić- tylko z powietrza. Jak Dothrakowie zobacza 3 smoki, to chyba nie będą fikać i Dany zyska armię- w końcu była żoną Kala Drogo, plemie też było jej. Wtedy miała smoki w jajkach i nikt nie wiedział o ich istnieniu, a teraz smoki to olbrzymy. Jeśli je okiełzna to wszystkie miasta, które podbiła i utraciła, odzyska. I ruszy na dalsze podboje. Z pewnością smoki będą przynosiły jakieś straty, trzeba oglądać. Z 2 strony, smoki w niewoli- jeśli są tak inteligentne- pewnie choć trochę sie zorientuja, ze zostaly ukarane.. w końcu to nie one paliły ludzi tylko Drogon. Te dwa były posłuszne i zostały uwięzione, Drogon zwiał.

ocenił(a) serial na 4
Magdulina

To w takim razie dosłownie każdy może przyjść i je uwolnić, zbratać się z nimi, cokolwiek. Wystarczy, żeby Tyrion powiedział, że smoki są inteligentne (jak Tyrion tak mówi, to tak jest, bo jest mądry i wystarczy argumentów, co nie) i należy to kupić? Nic z tego, że pod łańcuchem pies dziczeje, więc smok pewnie też. W serialu była scena, gdy buchały na Daenerys ogniem ze złości, gdzie wtedy w głowie te smoki miały bezpieczeństwo Khaleesi.

W serialu za pierwszym podejściem już kumplują się z Tyrionem. Mnie to w ogóle i wcale nie przekonuje, ale to tylko moje zdanie. W książce Quentyn z Dorne zostaje spalony, ale wiem, że użyjecie argumentu "serial to serial, książka to książka".
Dla mnie akcja z wczorajszego odcinka była naciągana i taka Disneyowska. Smoki nie widziały, jak Tyrion kumpluje się z Daenerys, więc to czy ma dobre czy złe intencje, to nie ma najmniejszego znaczenia.

Scarecrow_P

"Dla mnie akcja z wczorajszego odcinka była naciągana i taka Disneyowska"
haha, no popacz, ja cały czas mówię, że moje wewnętrzne, dwunastoletnie *ja* cieszyło się na tej scenie :D Bo to było takie słodkie, zerwanie okowów i smoki takie kochane, nie jedzą wyzwoliciela, który tylko przypadkiem nie jest śliczną, niewinną dziouszką, czy sprytnym synem kowala, jak to było w pierdylionie bajek, w których zaczytywałam się w dzieciństwie :)

Dorobiłam trochę naciąganą teorię, że smoki nie sfajczyły Tyriona, bo się im... ukłonił. Oczywiście jest to teoria wyciągnięta z kilku bajek i co najmniej jednego Hobbita :D Ale w serialu jest wyraźnie pokazane, jak smoczek zabiera się już robienia pieczystego, Tyrion chyli głowę, i ogień w gardziołku gadziny zamiera. Poza tym Tyrion do nich cały czas MÓWI. Mówi normalnym głosem, co pewnie jest dla nich w jakiś sposób nowością. No i chyba w sumie wciąż młode smoki - jak wszystkie gówniarze świata - polubiają się z miłym i zabawnym wujkiem, który daje im prezenty, podczas gdy mają focha na matuchnę, która nie daje cukierków, za to daje szlaban.

ocenił(a) serial na 4
emo_waitress

Ej, nie zwróciłem uwagi na ukłon Tyriona xD widziałem tylko, że odskoczył w tył ^^ To smoki takie trochę Stannisowate "bend the knee or be destroyed" - już je uwielbiam ;D
Zatem trochę to wygląda:
- Ej brachu, patrz jaki śmieszny karzeł, widziałeś? kłania się lol
- Noooo xD tego jeszcze nie grali, ej weź go nie pal
I tak poznały zabawnego wujka Tyriona, który zaczął z nimi rozmawiać i żartować.
No to może scenarzyści faktycznie stwierdzili, że ukłon i spokojny głosik Tyriona wystarczy, żeby uspokoić smoki, no spoko ^^

Scarecrow_P

No ja myślę, że smoki to takie w sumie cuda jakby nie było, więc należy im się szacunek i pokłon - czy istnieje coś od nich doskonalszego?
Oprócz kotów ma się rozumieć? :D
A tu od małego są a to trzymane w klatkach, a to głodzone (na pustyni), kradzione, matka też je traktuje niby jak matka, ale trudno nie odnieść wrażenia, że jednak trochę instrumentalnie.
A tu pojawia się ktoś, kto jest uniżony, miły, grzeczny, opowiada historyjkę, pomaga i nic nie chce w zamian - jest inaczej niż zawsze :)

Wszystko to oczywiście kłóci się z moją wizją tych smoków, ale po prawdzie to większość GoT kłóci się z moją wizją, więc jak to mówią starożytni górale: what else is new :)