PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 406497
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Obejrzałem i moim skromnym zdaniem bardzo dobry odcinek, nic nie przynudzało poza sceną z tą gadaniną między królem a byłą królową(jego matką) poza tym było bardzo fajnie a w szczególności scena ze smokami i ożywienie John'a Snowa :D

emo_waitress

I to jest najlepsze wyjaśnienie jakie można sobie wyobrazić xD Pewnie nawet Dedeki na to nie wpadły. Zabawny, pijany wujek zza oceanu i smoki, które manier uczyły się od hipogryfów. xD

Ps. Podobno do dzieci trzeba dużo mówić, wtedy się lepiej rozwijają i w ogóle łapią więź. A te smoki to przecież nielaty, więc Tyrion dobrze wykminił - będzie cywilizował smoki, za pomocą pogadanek wychowawczych i anegdotek z życia wziętych.

TorZireael

No cóż, ponieważ te smoki i tak nie są potwornymi gadzinami, to czemu nie zrobić z nich domowych piesełków i kotełków, łasych na pochwały, pieszczoty i smakołyki ;)

Choć kto wie, może to właśnie Tyrion osiągnie sukces tam, gdzie Danka poległa.

ocenił(a) serial na 4
emo_waitress

Bez kitu, bezstresowe wychowanie ;D

Scarecrow_P

Przez eko-mamę :D

ocenił(a) serial na 5
Scarecrow_P

Z tego co pamiętam książkowe smoki na arenie to nawet Danke potraktowały ogniem, te serialowe to takie mysie pysie, czekałam tylko aż się przewrócą na plecy a Tyrion zacznie je myziać po brzuszkach, mnie tez to ani troche nie przekonuje.

Scarecrow_P

Osobiście będę o scenę smoków walczyć do ostatniej kropli z żył!

Uwaga, teraz się będę mundrzyć!

Smoki to nie jakieś tam przerosnięte jaszczury i nie jakiej tam bezmózgie dinozaury. Smoki to najbardziej magiczne stworzenia jakie pojawiły się w legendach ludzkich. Smoki są inteligentne, telepatyczne, wkurzone czasem, nie zabijają ot tak sobie ludziów ino trzodę, bo żreć muszą. Smoki też mówią! To, że jakaś pasterka straciła życie, nie świadczy o dzikości smoków a o tym, że znalazła się w złym miejscu i miała pecha. Swiadczy również o tym, że smoczyska były młode i zbuntowane. Natomiast smoki tolerują ludzi, którzy nie chcą im zrobić krzywdy, stąd te przepiękne miksy dzwiękowców, kiedy zaczynają gadać po ludzku, zanim Tyrion się odezwał. Czytały mu głowie słowa - I am a friend, a potem powtórzyły po nim'' I am a friend of your mother. ''

Danka zamknęła smoki w lochach w momencie ich dojrzewania, kiedy miały swoisty bunt- nikt nie powinien dojrzewających Smoków zniewalać. Nikt. Smoki nie chciały zjarać Danki, tylko okazać swe niezadowolenie.

ps- serialowa wersja

ocenił(a) serial na 4
Treehouse

No w serialowej wersji na Arenie Drogon przyleciał uratować mamusię, a nie dlatego, by się najeść, więc to świadczy o akurat ułożeniu, a nie zdziczeniu.
Natomiast 2 zamknięte smoki pozostawione przez mamę i tak są zbyt ufne, Tyrion mógł kłamać, no ale pewnie czepiam się, wyczuły telepatycznie jego intencje.

Ps: Oczywiście dalej Tyrion kumplujący się ze smokami mnie nie przekonuje i scenę uważam za naciąganą, natomiast rozumiem Twój punkt widzenia, akurat inny od mojego ;P

Scarecrow_P

Nie są zbyt ufne. To są Smoki! Smoki używają telepatii, Smoki wiedzą z jakim nastawieniem się do nich przychodzi, smoki czytają w myślach. Nie ma znaczenia czy są w lochach czy nie, one zwyczajnie mają tą zdolność :D Ja ci to mówię, bo co jak co, ale na smokach sie znam XD
Wiem, że to co teraz napiszę będzie odebrane jako herezja, ale akurat o smokach dedeki wiecej niz Martin :) I mówi Ci to osoba, która debilizmu dedeków nie jest w stanie zakwalifikować, bo przewyższa on wszystkie znane mi miary :)

ocenił(a) serial na 4
Treehouse

Skoro mam do czynienia ze specjalistką, no to nawet nie kwestionuję tego co piszesz xD

użytkownik usunięty
Scarecrow_P

też jestem tego zdania co Kacpi_123. Wszyscy czepiają się tej sceny, ale po to była gadka Tyriona jakie to smoki są mądre itd. że potrafią wyczuć kto jest przyjaźnie nastawiony, a kto jest wrogiem, po to by własnie nie było gadania w stylu "Tyrion pogromca smoków", jest tak jak miło być.
Co do lochów, w których przebywają, niewiele do tej pory było pokazane. W scenie, w której Khaleesi je zamykała widać było tylko, że zamykają wejście ogromnym głazem. Kiedy odwiedzała smoki też wchodziła tylko tym wejściem co Tyrion teraz, więc chyba to jedyne wejście/wyjście z lochu.

ocenił(a) serial na 4

Dla mnie stwierdzenie Tyriona, że smoki są mądre, nie wystarczy. Można otworzyć tam muzeum ostatnich smoków i zwiedzać, smoki są mądre i zrozumieją, że są tylko atrakcją.
A teraz poważnie, za łatwo je podszedł, za bardzo się zbliżył. Smoki zamknięte przez kilka miesięcy, zawiedzione swoją panią nie powinny dopuścić do siebie nikogo oprócz niej.

użytkownik usunięty
Scarecrow_P

Mi się chyba ta scena podobała głównie dlatego, że po prostu były w niej smoki. Nie analizuje serialu aż tak na części pierwsze, głównie dlatego, że nie czytałam książek, więc rozumiem, że każdy kto je czytał baczniej się wszystkiemu przygląda. Dla mnie scena na plus. Może dzięki temu będzie więcej smoków w serialu :)

ocenił(a) serial na 10
Scarecrow_P

zgadzam się!

Kacpi_123

Uratował ja? W książce było całkowicie inaczej, dlatego nie podoba mi się udobruchanie serialowych smoków. W książce Drogon przyleciał bo wyczuł krew poległych na arenie. Dany nie wyskoczyła tak o, tylko ujarzmila go biciem i dopiero wtedy na niego wskoczyla. W książce smoki trzeba ujarzmic siła, nie wolno pokazać strachu. Dlaczego z ego Dany je zamknęła? Bo nad nimi nie panowała. Dlatego gadka Tyriona i pomysl że smoki rozumieją jego przemowe jest baaardzo naciagany

Qwertyna71

Biczem nie biciem (chociaż biciem Biczem)

Jak można edytować wypowiedź na telefonie? Nie widzę opcji po odświeżeniu :(

Qwertyna71

chyba zamknęła je bo ludzie skarżyli się, że pożerają im stada owiec. w sumie ciężko byłoby ogarnąć żeby smoki zrozumiały, że nie wolno opiekać cudzych owieczek.

ocenił(a) serial na 10
marrrrrrcel

koszty utrzymania smoków - duże bo owieczki pewnie drogie dla pastuszków (a ich własne dzieci jeszcze im droższe ;-)

program 500+ dukatów na smoka to za mało

ocenił(a) serial na 5
Qwertyna71

Chyba trzeba po prostu przyjąć ( z czym trudno mi sie pogodzić), że serialowe i książkowe smoki to zupelnie inne byty. Przecież w książce wiadomo jak skończył ich "wybawiciel" Quentyn Martell...biedak, szkoda że nie jest mądry jak Tyrion, wystarczyło powiedzieć że jest przyjacielem ich matki i mówić miłym głosem;)

ocenił(a) serial na 4
m_lenna

Dokładnie xD

m_lenna

No właśnie. Quentyn zamiast się grzecznie przywitać, być uprzejmym, to wywijał biczem i ogólnie był niesympatyczny. Nic dziwnego, że go spaliły. Natomiast przy zabawnym Tyrionie tylko czekałem, aż smoki powiedzą "o, jaki śmieszny karzeł. Zrób fikołka" i będą zrywać boki, zajadając filet z eunucha (Varys nie był taki sympatyczny) Śmiechom i żartom nie byłoby końca ;)

ocenił(a) serial na 5
NikKlik

Czekam jeszcze aż nasze smocze maskotki zaczną mówić ludzkim głosem. Jeżeli mają takie samo poczucie humoru jak Tyrion to ja odpadam. Te suchary o eunuchach przestały mnie bawic w okolicach 2-go sezonu a oni dalej to ciągną. Już wole Tyriona robiącego fikołki, to zawsze jakaś nowość:P

m_lenna

Przecież mówią! Słuchawki na uszy i słuchać prosze!

https://www.youtube.com/watch?v=1SIbICzNrBo

3:26- I'm a friend
3:48- I'm a friend of your mother

Na utopionego boga, Rullora i Zeusów, przecież one gadają po ludzkosmoczemu! To jest właśnie majstersztyk tej sceny! ŁAŁAŁIIIIIŁA!

NikKlik

xD You made my day.

NikKlik

"o, jaki śmieszny karzeł. Zrób fikołka"

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Przemiszcz!

użytkownik usunięty
Qwertyna71

pomijając już tą nieszczęsną scenę, jak duże są smoki w książkach?? Jest tam jakaś wzmianka odnośnie ich wielkości?

ocenił(a) serial na 6

Trudno ocenić, ale mniej więcej takie jak w serialu. No może odrobinę mniejsze.

użytkownik usunięty
Bornegio

Dzięki :) pytam z ciekawości bo na zwiastunie tego sezonu w tej scenie gdzie Drogon leci nad wędrującymi Dothrakami wydaje się wielki :)

ocenił(a) serial na 10
Scarecrow_P

Cersei jest oskarżona o zabicie Roberta i kazirodztwo, nie za Trystane'a,

ocenił(a) serial na 4
12Lisek

Tak tak, miałem na myśli to, że sam Tommen pomyślał, że Trystana zabiła Cersei. Miała powody. To samo mógł pomyśleć jakiś % lordów, całe Dorne itd. Po prostu, ta uwaga Tommena daje pewne nadzieje na logikę w tym wątku i podburzenie Dorne. Cała wina spadnie na Cersei.
Zabójstwo Trystana w serialu moze mieć dalej idące konsekwencje, a nie "bo tak i uj, trzeba zszokować widzów".

Scarecrow_P

Wiem o co ci chodzi i fajnie gdyby tak się stało, ale znając życie zignorują to. :D

Scarecrow_P

"Smoki sa inteligentne" pojde z nimi pogadam ze kiedys chcialem dostac jednego na imieniny, uwolnie je i sie zakumplujemy. - haahahaha masakra 1/10

ocenił(a) serial na 4
Ext_3

No to wygląda niewiarygodnie, ale jak widać jakaś część widzów to kupuje.

ocenił(a) serial na 7
Scarecrow_P

Cały serial jest niewiarygodny więc nie wiem co jest dziwnego w tym, że smoki nie zjadły Tyriona.

ocenił(a) serial na 10
Ext_3

Totalne rozczarowanie - po co pytał Missandei czy smoki ją lubią/poznają skoro jej tam nie zabrał?

Smoki nigdy nie widziały Tyriona!
Smoki powinny być złe za to co je spotkało - najpierw gryźć, potem pytać (słuchać)

Zupełnie bez pomysłu (dziwne jak na Tyriona) jak zdobyć ich zaufanie w któtkim czasie
Varys - zmarnowany talent

ocenił(a) serial na 10
dotik84

Prawdopodobnie Szary Robak powiedział Tyrionowi że wsadzi mu dzidę w tyłek (taką prawdziwą bo swojej nie ma przecież) jeżeli ten ma zamiar wziąć do lochu jego ukochaną tłumaczkę. Myślę że to był główny powód dlaczego jej tam nie wziął. Smoki takim małym Tyrionem nie wiedziały jak się podzielić więc go nie zjadły.

ocenił(a) serial na 10
Scarecrow_P

Byłem ich przyjacielem dlatego mnie nie spalili. Po śmierci Barristana w 5 sezonie. Gdy Dany przyprowadziła do ich lochu paru panów to odrazu go spaliły i zeżarły bo to był wróg ja nie jestem czaisz to ?

ocenił(a) serial na 4
TyrionLanister

Aha, no teraz wszystko rozumiem. Dzięki.

ocenił(a) serial na 8
Scarecrow_P

3. Uważam podobnie nikt rozsądny nie wszedł by do jamy smoków , ale widać że gadka o tym że jest się przyjacielem matki jest w 100% skuteczna ( śmieszna scena )

6. Też nie zauważyłem szaleństwa u Eurona wypadł nijako ale ma jeszcze czas żeby się poprawić ( i gdzie do cholery jest przepaska na oko ? ).

użytkownik usunięty
Adi323_filmweb

HŁEHŁE MAM NADZIEJE ŻE RAMSY SPRZEDA NA KOŃCU PORZĄDNĄ KOSE ZOMBIAKOWI I RUSZY NA POŁUDNIE PO TRON KTÓRY SIĘ MU NALEŻY

Adi323_filmweb

Odcinek nawet niezły. Trochę mnie rozczarowało ożywienie Jona. Liczyłem na to, że Martin nie zrobi czegoś tak oczywistego ;)

Minusami odcinka są Braavos, śmierć Roose'a (prawdziwy Bolton powinien być za inteligentny, żeby dać się tak łatwo zajść) i Tyrion tańczący ze smokami (od kiedy pozwalają się głaskać nieznajomym?).

NikKlik

myslalem ze ozywienie jona bedzie towarzyszylo spaleniu tego ollyego czy jak mu tam ciekaw jestem jaki los teraz go spotka skoro wrocil Jon

ocenił(a) serial na 5
Ext_3

Podejrzewam, że spłoną wszyscy.

kite_clayton

Mówisz? Ale że niby Jon ich spali?

ocenił(a) serial na 5
Sugetzu

Nie. Następny Lord Dowódca.

kite_clayton

Czyli?

użytkownik usunięty
kite_clayton

następny lord dowódca czyli Jon pod innym imieniem? czy uważasz, że ktoś całkiem inny nim zostanie?

Edd! Albo Davos -czy w serialu ma jakąkolwiek rodzinę?

Qwertyna71

Ja głosuję na Edda, a jakże :)

fune

To już dwa kamyczki dla Edda ;)

ocenił(a) serial na 10
Qwertyna71

Trzy, ja jeszcze na niego głosuję:P