PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409587
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Temat nie ma na celu 'rywalizować' z tematem o dyskusji o odcinku (lub tematach) - to raczej swego rodzaju załącznik.

JEŚLI ktoś ma zamiar skomentować czyjeś wybory/post/rozpocząć ew. dyskusję, niech 'odpowiada' na post danego użytkownika (na FW jest system drzewkowy). Tak to proszę odpowiadać na pytania na post otwierający - łatwiej będzie później zsumować wszystko :) Zsumować, ponieważ na koniec będzie można zrobić podsumowanie sezonu 5 w poszczególnych kategoriach i wszystko to, co zostało wypisane (tak jak w poprzednich latach, ale dysponując odpowiedziami będzie można stworzyć temat z postem otwierającym ze 'statystykami' i np. będzie można zarówno napisać coś od siebie, jak mieć wgląd na ogólne spojrzenie użytkowników forum na dany sezon, co się podobało a co nie i móc się do tego odnieść wg własnego uznania/gustu).

Wszystkie pytania dotyczą TYLKO i wyłącznie odcinka nr 8 w 'oficjalnej dystrybucji'. Dziękuję również stałym bywalcom za sugestie odnośnie ułożonej listy pytań :)))

Jeśli ktokolwiek ma nowe propozycje, zmiany do obecnych pytań, lub jakąkolwiek konstruktywną krytykę - proszę pisać w temacie pod/przed 'pytaniami lub na priv. Z góry dziękuję :)

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.):
- Nielubiana postać:
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek:
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek:
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
- Najgorszy cytat z odcinka:
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku):
- Która postać Cię zawiodła:
- Najbardziej emocjonująca scena:
- Scena, podczas której ziewałem/am:
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka:
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena:
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka:
- Najgorszy wątek:
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.):
- Ulubiona para/duet z odcinka:
- Najgorsza para:
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce):
- Najgorsza sekwencja walki/akcji:
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka:
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10:

Dodatkowo 2 pytania adresowane do czytelnika sagi (ten sezon jeszcze na to pozwala):
- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.):
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna):

matiiii

Ta, o Tyrionie to wszyscy wiedzieli już dawno, a tu wychodzi na to, że całkiem zgrabnie udało się utrzymać im tajemnicę w postaci bitwy o Hardhome :). Ale jak w 8 odcinku tyle się działo, to co z tym zawsze najbardziej emocjonującym - 9? Po tytule to można się domyślać, że Drogon zrobi zamieszanie, ale to trochę mało. Na Cersei chyba za wcześnie - bardziej się spodziewam w 10, bo rozumiem, że to, że marsz będzie w tym sezonie to potwierdzone info? A że nie ma tytułu finałowego odcinka to niedopatrzenie FW czy nie podali do publicznej wiadomości?

Pan__Cogito

Sądzę, że samo pojawienie się smoka (ew. smoków) w postaci Drogona na dłużej w jakiej akcji zrobi swoje i ludzie (młodsza młodzież xP) będą się również rozpisywać w zachwytach jaka to miazga i w ogóle, jak przy tym odcinku xD Cersei z pewnością na finał, tytuł odcinka 10 został podany i brzmi on 'Mother's Mercy' (może odnosić się do paru wątków, nie przeczę, ale najbardziej pasuje do 7 Bogów i ich 'Matki' odnośnie Cersei). Tak samo pewnie będzie z cliffhangerem Jonowym, pokończą te co ważniejsze wątki jak w książkach wg mnie (wtedy ew. wydanie 6 tomu przed s6 miałoby ręce i nogi.. tak, liczę na Martina xP).

Pan__Cogito

Skoro smok w 9 to tylko rzeź na arenie i odlot Dany. Letnia smoku to dopiero będzie "osom "

matiiii

Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Tyrion, Jon, Tormund, szef Innych (co za oczy, ten błękit ;), Cersei
- Nielubiana postać: w sumie nie mam takiej, choć momentami Dany mnie irytowała, siedziała z miną jakby ktoś jej parasol w d... otworzył, nawet kiedy gawędziła z Tyrionem przy winie, a nie zaraz, ta straszna septa, patrząc na nią miałam bardzo krwiożercze myśli
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome było nieźle zrobione, zwłaszcza najazd od góry na całą zatokę
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Braavos w Dubrowniku, nigdy się z tym nie pogodzę
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: chyba cała rozmowa Dany z Tyrionem, a zwłaszcza tekst o kole. Mocny i na temat
- Najgorszy cytat z odcinka: nic mi nie przychodzi do głowy
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Tyrion zaczyna wracać do formy (czy może raczej scenarzyści), Sansa (robi się coraz bardziej agresywna), Cersei z ludzkim obliczem
- Która postać Cię zawiodła: Jorah, tym, że dalej chce się płaszczyć przed Dany, człowieku na Rulora umierasz, więcej godności

-te tumany śniegu kiedy mają się pojawić dzicy
-cała scena z szefem Innych, a zwłaszcza kiedy zaczyna podnosić ręce i w sumie nie wiadomo, chce wziąć Jona w ramiona czy może raczej nie :)
-dzicy błyskający niebieskimi oczkami

- Scena, podczas której ziewałem/am: w sumie nie było takiej

- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: -
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: -
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Tyrion z Dany
- Najgorszy wątek: w sumie, o dziwo żaden
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.):
Sansa wściekająca się na Theona, spodziewałam się bardziej płaczliwej reakcji w stylu "why o why", a tu wyskoczyła dosyć ostro
Umarlaki, które wstały bo upadku z "wysokości"
Powrót Joraha na arenę, człowieku po co ci to

- Ulubiona para/duet z odcinka: Jon z Tormundem, Tyrion całościowo Dany momentami, Cersei z septą
- Najgorsza para: -
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): podobał mi się olbrzym w akcji
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: -
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8 w porywach 9

Dodatkowo 2 pytania adresowane do czytelnika sagi (ten sezon jeszcze na to pozwala):
- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): Hardhome
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna): nie ma

 

sts111

"a nie zaraz, ta straszna septa, patrząc na nią miałam bardzo krwiożercze myśli"
Coś w tym jest, w książce miałem podobnie - fajnie to wyszło w serialu, że septa jest jak rodem z jakiegoś filmu o małolatach w sierocińcu czy gdzieś, gdzie zakonnica okazuje się nader obowiązkowa.. xD (chciałem tutaj tytułami zaszaleć ale w tej chwili nic mi nie przychodzi do głowy)

"- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Braavos w Dubrowniku, nigdy się z tym nie pogodzę"
Haha, konsekwentnie się tego trzymasz xP

"-cała scena z szefem Innych, a zwłaszcza kiedy zaczyna podnosić ręce i w sumie nie wiadomo, chce wziąć Jona w ramiona czy może raczej nie :)"
Też tak miałem, tylko wyobrażałem już sobie, że pewnie zaraz truposze wstaną - no i wstały, ale fajnie to pokazano :D

"Powrót Joraha na arenę, człowieku po co ci to"
Biedny Jorah xP

"- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8 w porywach 9"
Kurcze, emo szaleje i daje ocenę, stska ocenia wysoko, fune pewnie nie zmieści się w skali a Dwight.. a Dwightowi wreszcie odcinek przypadnie do gustu i nie porzuci serialu (że sobie poobgaduję, wybaczą mi *x*)

matiiii

Ano przyszalałam, ale rzeczywiście jakby coś drgnęło u scenarzystów :). Septa jest straaaszna, jak z nocnego koszmaru, choć trzeba przyznać, że swoją funkcję wypełnia nader gorliwie.
Zombiaki mają to do siebie, że na ogół są widowiskowe, choć trzeba im przyznać, że w przypadku szefa naprawdę się postarali. Jak już te truposze wstały, to miałam takie dziwne wrażenie, że gość zaraz się uśmiechnie albo mrugnie do Jona okiem ;). No, ale one przecież nie mają takich uczuć.

sts111

Na koniec, ale zawsze i to lepsze niż nic :D Tak, zwłaszcza, jak w milczeniu popatrzała, wylała wodę i Cersei niech sobie radzi, brrr
Haha, szefu chciał pokazać, na co go stać i że tak czy siak 'paru' Dzikich zasiliło jego mięso armatnie :D

ocenił(a) serial na 7
matiiii

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.):
Tyrion f*ck yeah Lannister i Jon awesome Snow

- Nielubiana postać:
Olly. Czy tylko mnie wkurza ten dzieciak? Dobrze Sam mu powiedział.

- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek:
Hardhome

- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek:
Well, cela Cersei, kto by chciał tam przebywać? :)

- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
"F*ck!" na widok armii umarłych, "I fu*king hate Thenns", "Leave a feast for crows"

- Najgorszy cytat z odcinka:
"Zasłużyłeś na wszystko co Ci zrobił" xD

- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku):
Dany

- Która postać Cię zawiodła:
Ci dzicy jacyś tacy zbyt ufni byli.

Hardhome, wiadomo ;) A także wspólna lampka Daenerys i Tyriona.

- Scena, podczas której ziewałem/am:
Wyjątkowo nie było takiej :D

- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka:
To szczere "F*ck!" kiedy "zombie" podnoszą się z ziemi i zaczynają biec w kierunku Jona i Edda :D

Czemu Inny nie zabił Jona jak miał okazję, tak jak Thenna, tylko go rzucił? Ja rozumiem napięcie oraz to, że Jon (na razie) zginąć nie mógł, ale to jednak nielogiczne było :P No i jeszcze te truposze spadające z urwiska xD

- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka:
Hardhome

- Najgorszy wątek:
Jorah, który wręcz sprzedaje się w niewolę.

Król Nocy! Czy jak go tam przetłumaczą.

- Ulubiona para/duet z odcinka:
Danka z Tyrionem oraz Jon z Tormundem i Eddem.

- Najgorsza para:
---

- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce):
Bitwa w Hardhome wyłączając pojedyncze fragmenty.

---

Kiedy Jon z braćmi odpływali łodzią w kierunku statków ;)

- Ocena odcinka w skali od 1 do 10:
7/10, najciekawszy odcinek na razie. Przynajmniej się coś działo xD

- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.):
---

- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna):
---

martis999

"Olly. Czy tylko mnie wkurza ten dzieciak?"
Jak widać po ankietach w których bierze udział ten chłopak (choćby i w tym temacie): nie jesteś sama :D

matiiii

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Jon Snow, Tormund
- Nielubiana postać: Olly
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Komnata Dany
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Loch Cersei
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "Only together, and even then it may not be enough, but at least we'll give the fu*kers a fight"
- Najgorszy cytat z odcinka: -
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Danka
- Która postać Cię zawiodła: brak
- Najbardziej emocjonująca scena: no chyba oczywiste że wielka bitwa Hardhome
- Scena, podczas której ziewałem/am: w sumie nie było tak źle, żadna
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: żarty Tyriona podczas popijawy z Dany
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Hardhome
- Najgorszy wątek: czy ja wiem...Braavos?
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): NAJLEPSZA SCENA BATALISTYCZNA W CAŁEJ GRZE O TRON. Przebija Blackwater o głowę. Dawno nie widziałem tak świetnie zrealizowanej masowej sceny batalistycznej. Chyba ostatni raz we Władcy Pierścieni.
- Ulubiona para/duet z odcinka: Jon Snow , Tormund
- Najgorsza para: Arya, Jaqen
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): Hardhome. Jon Snow vs White Walker, na prawdę zacząłem się bać że Snow padnie w tej scenie. Zresztą wszystko napisałem już wyżej.
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: Hardhome, Winterfell
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: JA PJERDOLE. 9,9/10

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Tyrion, Cersei, Jon, Tormund
- Nielubiana postać: Olly
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: brak
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "- Moi przodkowie napluliby na mnie, gdybym podzielił się chlebem z wroną. - Moi też, ale jebać ich, i tak nie żyją."
- Najgorszy cytat z odcinka: brak
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Night King, Loboda, Matka Kret (?), Wun Wun
- Która postać Cię zawiodła: Lord Kości (dość szybko zszedł)
- Najbardziej emocjonująca scena: atak zombie i wszystko, co potem
- Scena, podczas której ziewałem/am: Sam, Gilly, Olly
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: "Będziesz mi doradzał. Ale tylko jeśli zachowasz trzeźwość."
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: w sumie czemu oni od razu tego obsydianu z tej szopy nie zabrali?
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: wiadomo, Hardhome :)
- Najgorszy wątek: brak
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Jon zabija Innego valyriańską stalą
- Ulubiona para/duet z odcinka: Tyrion i Daenerys
- Najgorsza para: Jorah i Yezzan
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): Wrony i Dzicy vs. Inni i zombie (Wun Wun wymiatał)
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: ukatrupienie Lorda Kości
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: zombie przedzierają się przez płot
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 10! Najlepszy odcinek tego sezonu :)

- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): Hardhome jako miejsce - wszystko zgodnie z wyobrażeniami po lekturze TzS; wzmianka Ramsay'a o uczcie dla wron ;)
- Najsłabsze nawiązanie do książki: nie zapowiada się, by Arya załatwiła spekulanta w książkowy sposób, który wydał mi się bardzo pomysłowy.

potas13

"- Która postać Cię zawiodła: Lord Kości (dość szybko zszedł)"
Racja :D Ale przez to Tormund zyskał badassowatości :D A tak trochę poważniej: nawet dobrze się stało, że nie miał okazji ściągać czaszki - inny aktor go zagrał niż ten znany poprzednio, więc dla wprawnego oka rzuciło by się to w oczy.

"- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): Wrony i Dzicy vs. Inni i zombie (Wun Wun wymiatał)"

SPOILER KSIĄŻKOWY poniekąd

Myślałem, że olbrzym padnie w odcinku. Teraz istnieje cień szansy, że przy 'wiadomo czym' u Jona to Wun Wun będzie problemem przed wiadomym wydarzeniem, a zawsze fajniej to oglądać olbrzyma w akcji :D

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Nie wierzę, po prostu nie wierzę! Czy to ten sam serial? Czy dwa poprzednie odcinki były jakimś ponurym żartem twórców? Czy możliwe, że ten sezon jest jeszcze do uratowania, mimo takiego popisowego sp***dolenia tak wielu rzeczy? Nosz kuźwa, nie mam się w sumie do czego przyczepić… Jak żyć?

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): OMR, nie wiem co wybrać! Zatrzęsienie świetnych występów: Jon, Tormund - łaaaał!!! Pozamiatali odcinek! Dany!!! Nie wierzę, że to ta sama osoba, Tyrion to cudotwórca :) Cersei wreszcie pokazała inną twarz. Drugoplanowe postacie wśród Dzikich - ta laska i Thenn. Oto jak można wykorzystać epizod w serialu do maksimum! Król Innych - zło w czystej postaci!
- Nielubiana postać: Niezmiennie Olly. Wysil człowieku szare komórki i spróbuj przez chwilę skumać, o co idzie gra. Ramsay - nie waż się sabotować Stannisa, kanalio!
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: wszystko co miało miejsce za Murem
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: ta komnata audiencji Danuty już mnie trochę mierzi, mogliby ją jakoś urozmaicić, dodać jakieś kwiaty czy cuś…
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: znów ciężki wybór, chyba napiszę ogółem - inspirujące przemowy Jona i Tormudna do Dzikich, w ogóle scena narady, słowny ping-pong Dany i Tyriona i jego pierwsze teksty na powitanie: "It's too soon to know if you deserve my service" i "You have no one at your side who understands the land you want to rule" czym zgasił Danutę w mgnieniu oka :D Mistrzostwo!
- Najgorszy cytat z odcinka: nie wyłapałem
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Dany - Nareszcie! Nareszcie widzę kogoś, kto ma zadatki na królową! Obecność ogarniętego Tyriona u boku ma na nią zbawienny wpływ :)
- Która postać Cię zawiodła: Sansa. 8 odcinków za nami, a ona nie ruszyła z miejsca o centymetr z tą swoją zemstą. Już mnie tylko irytuje...
- Najbardziej emocjonująca scena: narada Dzikich, bitwa o Hardhome
- Scena, podczas której ziewałem/am: o dziwo nie było!
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: typowo humorystycznej nie było
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: ta fajna babeczka od Dzikich, która dała się tak głupio zjeść zombi-dzieciom.
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: oczywiście tytułowy!
- Najgorszy wątek: Sansa :(
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Jon załatwia Innego valyriańską stalą (tzn. możliwe, że w książkach było coś o jej właściwościach, ale nie kojarzę teraz).
- Ulubiona para/duet z odcinka: Tyrion i Dany. Byli rewelacyjni. Świetny dialog przy winie, Tyrion w doskonałej formie, a Dany była w tej scenie dobra jak nigdy. JEŚLI Stachu nie dałby rady i JEŚLI Dany będzie słuchać Tyriona, to jestem w stanie przerzucić swoje poparcie na Matkę Smoków ;)
- Najgorsza para: Sam i Olly, bo przynudzali
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): bitwa o Hardhome - naprawdę się postarali! Rozmach, klimat, znakomita realizacja - klaszczę ;)
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: brak
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: nie wyłapałem
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 9/10! (nie wierze, że to piszę, ale takie są fakty)

- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): w sumie całe Hardhome za pokazanie tego, co w książce było tylko strzępkami informacji
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna): bitwę o WF najwyraźniej chcą inaczej rozegrać. Ogólnie szkoda, że rozgrywkę ograniczyli tylko do Stannisa i Boltonów, bez zaangażowania innych rodów Północy - byłoby ciekawiej: intrygi, sojusze, zdrady.

Dwight_

Dwight, a tak żyć, że nie porzucać serialu w cholere xP

"OMR, nie wiem co wybrać! Zatrzęsienie świetnych występów"
Kurcze, myślałem, że będę jedyny który napisał o mnóstwie postaci a tu inni mnie ubiegli i dalej to robią. Fajnie :D

"Dany!!! Nie wierzę, że to ta sama osoba, Tyrion to cudotwórca :)"
"- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Dany - Nareszcie! Nareszcie widzę kogoś, kto ma zadatki na królową! Obecność ogarniętego Tyriona u boku ma na nią zbawienny wpływ :)"
"- Ulubiona para/duet z odcinka: Tyrion i Dany. Byli rewelacyjni. Świetny dialog przy winie, Tyrion w doskonałej formie, a Dany była w tej scenie dobra jak nigdy. JEŚLI Stachu nie dałby rady i JEŚLI Dany będzie słuchać Tyriona, to jestem w stanie przerzucić swoje poparcie na Matkę Smoków ;) "
Nie no, rzeczywiście odcinek Ci się podobał xP

"Ramsay - nie waż się sabotować Stannisa, kanalio!"
:D
Widziałeś może preview następnego odcinka?

SPOILER

Raczej będzie sabotować hjhgjfghjgf:(fhghfhggfhhf

"- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: ta komnata audiencji Danuty już mnie trochę mierzi, mogliby ją jakoś urozmaicić, dodać jakieś kwiaty czy cuś…"
Znaczy, nie mam zamiaru abyś zmieniał zdanie ale ja w tym odcinku akurat byłem zaskoczony.. zdjęciami tejże komnaty. Jakby to nie była ta sama komnata z poprzednich odcinków/sezonów. Fajnie się to prezentowało pod tym względem.

""You have no one at your side who understands the land you want to rule" czym zgasił Danutę w mgnieniu oka :D Mistrzostwo!"
Racja :D Podobało mi się właśnie to, że to był ten dawny, stary Tyrion, który potrafi jednocześnie sarkastycznie coś powiedzieć, coś z ironią, a dodatkowo walnąć bezbłędną poważną puentą po której nie można się pozbierać :D Nie dziwię się Dany, że musiała go wysłuchać.

"- Która postać Cię zawiodła: Sansa. 8 odcinków za nami, a ona nie ruszyła z miejsca o centymetr z tą swoją zemstą. Już mnie tylko irytuje... "
Ehh, myślałem, że może chociaż Ty zmienisz zdanie.. chociaż w tym odcinku xP Indyk myślał i stało się xP

"- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Jon załatwia Innego valyriańską stalą (tzn. możliwe, że w książkach było coś o jej właściwościach, ale nie kojarzę teraz)."
Mam wrażenie, że było bo od razu liczyłem, czy Jon wykorzysta swój mieczyk który gdzieś zapodał. I wykorzystał. Ale mogę się mylić, najwyżej niech mnie ktoś poprawi.

Widzę, że nawet Ty oceniasz odcinek, co to się dzieje xd

ocenił(a) serial na 3
matiiii

No właśnie mam zagwozdkę teraz, bo już nie wiem, co robić. Ten odcinek ponownie rozbudził we mnie nadzieję ;) Cóż, najpierw zaczekam na koniec sezonu i zobaczymy.

"Nie no, rzeczywiście odcinek Ci się podobał xP"
Podobał się :) A Dany była naprawdę świetna, co było pozytywną odmianą więc tym bardziej doceniam.

"Raczej będzie sabotować hjhgjfghjgf:(fhghfhggfhhf"
No widziałem, widziałem, niestety :( Ale może sfajczy mu tylko część namiotów? Mam nadzieję, że to nie będzie tak poważny cios, by odebrać Stannisowi możliwość dalszej walki. Po drugiej takiej porażce się chłop załamie :(

"Znaczy, nie mam zamiaru abyś zmieniał zdanie ale ja w tym odcinku akurat byłem zaskoczony.. zdjęciami tejże komnaty. Jakby to nie była ta sama komnata z poprzednich odcinków/sezonów. Fajnie się to prezentowało pod tym względem."
Fakt, była filmowana w nietypowy sposób. Niemniej jednak samo pomieszczenie robi takie ponure wrażenie, jak wnętrze jakiegoś grobowca.

"Racja :D Podobało mi się właśnie to, że to był ten dawny, stary Tyrion, który potrafi jednocześnie sarkastycznie coś powiedzieć, coś z ironią, a dodatkowo walnąć bezbłędną poważną puentą po której nie można się pozbierać :D"
Otóż to! Cały on :)

"Ehh, myślałem, że może chociaż Ty zmienisz zdanie.. chociaż w tym odcinku xP Indyk myślał i stało się xP"
Uwierz mi, że bardzo chciałbym zmienić zdanie w kwestii Sansy, ale musiałbym mieć ku temu powody. A niestety ten odcinek również nic takiego nie przyniósł. Jestem, a przynajmniej byłem fanem tej postaci i kibicowałem jej, ale po tym jak ją dedeki schrzaniły w tym sezonie, zwyczajnie mnie już jej wątek przestał interesować. Wszystko co robi w WF - próba wykorzystania Theona, podejścia Ramsay'a - jest tak niemrawe i tak nieporadne, że aż przykro na to patrzeć. Przecież jej rola w tym wątku sprowadza się tylko do bycia popychadłem Ramsay'a. To Boltonowie są tu graczami, nie dają się podejść, nie dają nie wydymać. Dostali co chcieli, a Sansa znów jest ofiarą losu i sierotą jak w s1, tyle że jeszcze gorszą, bo przecież już w wystarczającym stopniu poznała życie i jego mroczne strony, a najwidoczniej nic z tą wiedzą nie potrafi zrobić. Ta jej pożal się Rulorze zemsta jest śmieszna.

"Mam wrażenie, że było bo od razu liczyłem, czy Jon wykorzysta swój mieczyk który gdzieś zapodał. I wykorzystał. Ale mogę się mylić, najwyżej niech mnie ktoś poprawi."
Tzn. wiem, że ta stal była ogólnie dużo lepsza od zwykłej, miała jakieś unikalne cechy itp. ale czy było konkretnie powiedziane, że działa na Innych tak jak obsydian? Tego akurat nie jestem pewien.

"Widzę, że nawet Ty oceniasz odcinek, co to się dzieje xd"
Świat staje na głowie ;)

Dwight_

Ehh, Ty sceptyku xP Niech Ci będzie choć podejrzewam, że nie porzucisz serialu bo odcinek 9 zapowiada się równie przednio (wiadomo dlaczego) a 10, finał, wydaje się że będzie lepszy niż ten nieszczęsny z s4 :) Jedyne co mogło by tutaj zakłócić Twój osąd to np. zmiany względem areny Daznaka xP <pól żartem pół serio>

Naprawdę chyle czoło xP Najpierw emo pisze już parę razy, jak jej Danka się podoba. A teraz Ty zaskakujesz. Koniec świata bliski :D

"No widziałem, widziałem, niestety :( Ale może sfajczy mu tylko część namiotów? Mam nadzieję, że to nie będzie tak poważny cios, by odebrać Stannisowi możliwość dalszej walki. Po drugiej takiej porażce się chłop załamie :("
A ja Ci powiem, że bardziej czekam na reakcję Melisandre - to ona 'panuje' nad ogniem i jest od ognia :D Ciekawe co zrobi w takiej sytuacji (zarzekała się Stannisowi, że nie wziął jej na 'Blackwater' to teraz znów ogień i może się wykaże).

W sumie to piszesz ogólnie, myślałem, że reakcja na wieść o tym, że Theon nie zabił jej braci też Ci się nie podobała.. a nie podobała :> xP

""Mam wrażenie, że było bo od razu liczyłem, czy Jon wykorzysta swój mieczyk który gdzieś zapodał. I wykorzystał. Ale mogę się mylić, najwyżej niech mnie ktoś poprawi."
Tzn. wiem, że ta stal była ogólnie dużo lepsza od zwykłej, miała jakieś unikalne cechy itp. ale czy było konkretnie powiedziane, że działa na Innych tak jak obsydian? Tego akurat nie jestem pewien."
Szepcik niżej już zapodała na to odpowiedź, hehe :)))

Koniec świata bliski xP

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Wybacz mój sceptycyzm, ale wiń benioffów, którzy tydzień i dwa temu uraczyli nas taką popeliną, że mnie odrzuciło. Bogom dziękować, że tak się zrehabilitowali tym odcinkiem :) Czas pokaże czy to był wypadek przy pracy. Co do areny Daznaka, to byłbym potężnie zawiedziony gdyby to spieprzyli :) Ogółem - powinno być co najmniej dobrze, ale widziałem z zajawki, że będzie znowu wątek Dorne - jestem pełen obaw ;)

Jestem w stanie oddać Danucie co danutowe ;)

No właśnie, ciekawe czy coś zdziała, czy może okaże się bezsilna i Stannis wreszcie ją pogoni.

Akurat reakcja na rewelacje ujawnione przez Fetora mnie nie raziła. W tej chwili na pewno wiadomość, że jej bracia żyją była dla niej najważniejsza i to, że nie ujęła się za synami młynarza czy kim tam ci chłopcy byli, jest w sumie zrozumiałe. Ale niestety ogólnie wątek i tak jest kiepski :(

No właśnie widziałem, czyli wszystko jasne :) Nie pamiętam już takich szczegółów z lektury.

Nom :D Inni nadchodzą, więc by się zgadzało ;)

Dwight_

Już walić wątek Dorne - przynajmniej Doran będzie na ekranie a nie same bękarcice i Ellaria :D Poza tym fajna zajawka w preview z Dany i areną - normalnie jakby człowiek oglądał 'Gladiatora' (przynajmniej ten krótki fragment, taka skala, imo).
Bardziej jednak ciekawią mnie efekty wizualne/cgi w tymże - o ile arena jak arena, statyści zrobią swoje i miejscówka z Hiszpanii, o tyle nie wiem jak sobie poradzą ze smokiem i człowiekiem - no wiadomo w czym, bez spoilerów. Do tej pory smoki 'obok' to był pikuś, teraz dopiero przekonamy się, czy wizualnie graficy połączą to efektownie czy też będzie widać, sztuczność czy coś.

"Jestem w stanie oddać Danucie co danutowe ;)"

O Mel odpisałem Ci w innym już poście, haha xd

"Akurat reakcja na rewelacje ujawnione przez Fetora mnie nie raziła. W tej chwili na pewno wiadomość, że jej bracia żyją była dla niej najważniejsza i to, że nie ujęła się za synami młynarza czy kim tam ci chłopcy byli, jest w sumie zrozumiałe. Ale niestety ogólnie wątek i tak jest kiepski :("
Uff, a jednak :))) Dobrze, że chociaż reakcja na chłopaków wieśniaka.. znaczy, na to, że Theon nie zabił Brana i Rickona uważasz za dobre :D

"Nom :D Inni nadchodzą, więc by się zgadzało ;)"
Haha, rozwaliłeś mnie tą 'ripostą' że tak powiem, miszcz! :D

ocenił(a) serial na 3
matiiii

Pytanie tylko czy Doran nie spędzi na ekranie dokładnie takiej ilości czasu jaką miał w promo odcinka ;)

Faktem jest że arena wygląda efektownie i oczywiście jestem ogromnie ciekaw sceny ze smokiem. Wiadomo, że to powinna być największa bomba odcinka. Mam nadzieję, że się postarali.

No już nie chciałem tak hejtować tego wątku po całości ;)

A co do riposty - dzięki :) Wiesz, byłem natchniony ostatnim odcinkiem ;) Tyle scen z Innymi nie dostaliśmy łącznie przez poprzednie cztery sezony. Aż mi się w głowie z zakręciło z euforii :)

Dwight_

Liczę, że skoro dojdzie do spotkania z samym Jaime'im to jako, że oboje wystąpią w jednej scenie będzie tego tyle, co we wszystkich obecnie scenach w s5 z Doranem.. :D haha :D

Jeśli będzie tak dobrze, jak w tym odcinku, to będzie świetnie. Podejrzewam, że 'młodzi' na forum będą zakładać podobnie brzmiące 'miazgi' tematy jak przy tym. Zdziwię się, jak będzie inaczej xd

"Tyle scen z Innymi nie dostaliśmy łącznie przez poprzednie cztery sezony."
W sumie faktycznie :) Ale domena 'Inni CO NAJMNIEJ raz na sezon' zachowana - w tym było tego po prostu więcej :D (ale wątpię, że pokażą ich ponownie w sezonie, w myśl właśnie tej zasady)

Dwight_

O, właśnie na twój komentarz czekałam, byłam ciekawa w czym będziemy się zgadzać.
I muszę przyznać, że w większości rzeczy, nawet co do najmniej atrakcyjnej lokacji :)

Też rozczarowała mnie dzika, która zginęła w dziwny sposób. Zombie dzieci stały, ona stała, nagle dzieci dostały powera i zanim zamrugałam oblazły ją jak mrówki.

Zgadzam się, że mocno na plus był Jon w tym odcinku, jednak jego przemowa miała swoje wady - np w zły sposób dobrał słowa gdy mówił o śmierci Manca, by nie Tormund by mu sie mogło oberwać, taka atmosfera się zrobiła.

I podpisuje się oczywiście pod wątkiem Sansy. Ale on zawodzi mnie w całym tym sezonie totalnie :( moje ukochane postacie tak zniszczone :( to smutne :(

"Mam wrażenie, że było bo od razu liczyłem, czy Jon wykorzysta swój mieczyk który gdzieś zapodał. I wykorzystał. Ale mogę się mylić, najwyżej niech mnie ktoś poprawi."
Tzn. wiem, że ta stal była ogólnie dużo lepsza od zwykłej, miała jakieś unikalne cechy itp. ale czy było konkretnie powiedziane, że działa na Innych tak jak obsydian? Tego akurat nie jestem pewien.

Tak, w uczcie dla wron, w jednym z rozdziałów Sama.

"Jeśli wierzyć opowieściom, zbroi Innych nie ima się większość zwyczajnego oręża — odpowiedział Sam. — A ich miecze są tak zimne, że stal pęka w zetknięciu z nimi. Ogień jednak budzi w nich trwogę i są wrażliwi na obsydian. — Przypomniał sobie Innego spotkanego w nawiedzanym lesie, i to, jak się on roztopił, gdy Sam pchnął go obsydianowym sztyletem, który zrobił dla niego Jon. — Znalazłem też jedną opowieść o Długiej Nocy mówiącą, że ostatni bohater zabijał Innych mieczem ze smoczej stali. Ponoć nie mogli się jej oprzeć.
— Ze smoczej stali? — Jon zmarszczył brwi. — To znaczy z valyriańskiej?
— Też przyszło mi to do głowy.
— Czyli, że jeśli uda mi się przekonać lordów z Siedmiu Królestw, by oddali nam swoje valyriańskie miecze, będziemy uratowani? To nie powinno być trudne."

szepcik

Dzięki za ten cytat, potwierdzone! :D

matiiii

Nie ma sprawy :)
akurat od nowa czytam (tym razem porządnie) Ucztę więc mam na świeżo. Po niej zabiorę się za Taniec :)

ocenił(a) serial na 3
szepcik

Hej :) Miło mi, że ktoś czeka na tą moją pisaninę ;)

No właśnie - zupełnie niezrozumiałe :( Laska kreowana na taką twardzielkę, chwilę wcześniej kosiła zombiaki z wielkim zapałem, a tu nagle doznała jakiejś pomroczności. Szkoda jej, bo postać z wielkim potencjałem.

Fakt, w tym momencie trochę się wkopał , ale można to zrzucić na karb tego, że jon to taki szczery facet, że jak go zapytali to odpowiedział zgodnie z prawdą ;) Poza tym na pewno zyskał tym, że nie usprawiedliwiał się sam, ale jego obrona i pochwała wyszła od Tormunda, któremu Dzicy ufali.

Dzięki za wyjaśnienie :) Nie pamiętałem tego motywu, ale może to wynikać z faktu, że POVy Sama były dość nudne i mogłem nieuważnie czytać ;)

Dwight_

"Fakt, w tym momencie trochę się wkopał , ale można to zrzucić na karb tego, że jon to taki szczery facet, że jak go zapytali to odpowiedział zgodnie z prawdą ;)"
Dokładnie, Jon to taki Davos, zawsze powie prawdę i przyjmie ewentualne konsekwencje na klatę :) A nie, że będzie się krygował czy unikał odpowiedzialności bądź oszukiwał (nie mówię tu oczywiście o sytuacjach, gdzie działa pod przykrywką, ale w każdej innej. Zawsze zgodnie ze sobą)

ocenił(a) serial na 9
matiiii

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Janek Śnieg w tym sezonie jest mega, Tormund więcej takich ludzi w serialu xD, w tym odcinku Theon aka Fetor za to, że w końcu się przełamał i coś z siebie wydusił, Tyrion w Meeren już robi robotę :)

- Nielubiana postać: Samowi dam w tym odcinku spokój, Danka nie była zła także zostaje Cersei za to, że ogólnie za nią nie przepadam :D

- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Mereen, fajne widoki w Hardhome

- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: Lochy

- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: Rozmowa Danki i Tyriona, Gadka Jona i Tormunda ze starszyzną Dzikich, tekst westerosowego Einsteina "pracę trwają" czyli Robert Stron is comming :D

- Najgorszy cytat z odcinka: Cersetka i tej jej ciskanie się na septę, która przynosiła jej wodę

- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Tormund za to, że nie wypiął się na Jona, o dziwo znów Sansa, że w serialu powoli staje się bad girl :), Tyrion i jego pewność siebie w nowym miejscu

- Która postać Cię zawiodła: hmm nie wiem

- Najbardziej emocjonująca scena: ofkors bitwa

- Scena, podczas której ziewałem/am: trochę przynudzała Arya

- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: chyba nie było takiej

- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: nie przyczepię się tym razem, nie będę ciskał się o zombiaków jak niektórzy :)

- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Jon, Dzicy i Inni

- Najgorszy wątek: Arya

- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Jorah, który wraca do kupca

- Ulubiona para/duet z odcinka: Jon-Tormund, Tyrion-Dany głównie ze względu na karzełka

- Najgorsza para: Sam-Olly

- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): cała bitwa z zombiakami

- Najgorsza sekwencja walki/akcji: -

- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: przy bitwie było korzystnie

- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8,5/10

DawidSt

"Tyrion w Meeren już robi robotę :)"
Tyrion w Meereen to najlepsza rzecz, jaka mogła spotkać wątek Daenerys :D (oprócz smoków, rzecz jasna :D)

"tekst westerosowego Einsteina "pracę trwają" czyli Robert Stron is comming :D"
Haha xD

ocenił(a) serial na 9
matiiii

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Tormund, Cat znad kanałów, Tyrion, Wun Wun - pozamiatał w tym odcinku <haha ten dowcip>
- Nielubiana postać: Olly, Jorah,
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome, WF
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: ---
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: większość tego co mówił Tyrion, wszystko co powiedział Wun Wun
- Najgorszy cytat z odcinka: ---
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Wun Wun, Tormund, Jon
- Która postać Cię zawiodła: ---
- Najbardziej emocjonująca scena: szczekanie psów i bitwa w Hardhome, Cersei pijąca wodę z ziemi
- Scena, podczas której ziewałem/am: Sam i Olly. błagam zróbcie z nim coś
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: yy rozmowa nerwowego Tormunda i grzechoczącej koszuli :D
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: ---
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Hardhome,
- Najgorszy wątek: Jorah
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Wun Wun, Theon wyjawia Sansie, że nie zabił Brana i Rickona,
- Ulubiona para/duet z odcinka: Jon i Tormund
- Najgorsza para: Sam i Olly
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): Hardhome
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: bicie Cersei chochlą
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: pojawienie się WW
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 9/9,5

- Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): pojawienie się Wun Wuna, Cersei nie daje za wygraną
- Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna): ---

dagao

Coś dużo tego Wun Wuna przewija się wśród Twoich kategorii, nieźle xP <dżołk>

Zgadzam się odnośnie nawiązań do książek, zwłaszcza ten z Cersei - w tym odcinku był motyw jak próbuje dalej się stawiać, czyli pewnie w następnym pokażą, że w końcu musi się 'poddać' (pewnie jedna z jej ostatnich scen w następnym odcinku będzie polegała na tym, że powie się o marszu pokutnym w jej wykonaniu aby był hype na finał :D)

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Nawet nie wiesz jak się ucieszyłam gdy go zobaczyłam. Genialna postać.
Ciekawa jestem czy Lena podoła zadaniu- przekonująco pokaże zmiany zachodzące w psychice Cersei i podjęcie decyzji o marszu pokutnym. Czyli obstawiasz, że marsz odbędzie się w 10 odcinku? Może się pospieszą i dadzą go na zakończenie 9 odcinka. :D

dagao

Ok, niech Ci będzie xP Znaczy, olbrzymy są fajne.. xd

Za dużo by tego było, wg mnie :) Marsz spokojnie powinien ostać się na koniec sezonu, jak na koniec książki ostał się w POVie Cersei - idealne zwieńczenie i zadawanie sobie pytań 'co dalej z Cersei?', tym razem i przez książkowca i przez widza. To samo z wątkiem Jona. W 9 będzie arena Daznaka i to pewnie na koniec odcinka (jak z odcinkiem 8 z Hardhome wątkiem) więc spotkanie z khalasarem u Dany było takie samo na koniec, jak w książkach (bo wszystko szybciej się odbywa rzecz jasna). W ten sposób CO NAJMNIEJ 3 ważniejsze wątki kończą się wraz z sezonem tak jak w książkach, a ja wciąż uważam, że Martin z wydawcą wyda 6 tom PRZED premierą s6 co by miało wtedy sens z tak pokończonymi wątkami, bo i książkowiec jako wilk i widz jako owca (choć to niezrozumiałe, chodzi mi o wszystkich fanów) syty :D

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Najlepsze! szczególnie Wun Wun :D
Masz rację. W 9 odleci Dany. Wątek Cersei musi zająć dużo czasu, bo jest po prostu genialny. No właśnie, co dalej? Martin czekamy na Wichry(oby przed 6 sezonem) :> A co z atakiem na WF? Zaczną ten wątek czy poczekają? Dowiemy się już jutro :P
E tam, zrozumiałe :D Można nawet powiedzieć, że i wilkor i owca syta. <haha kolejny śmieszny żarcik eh> xd

dagao

Wun Wun coś przechodzi do legendy już xP
Tak, dowiedzieliśmy się. Znaczy, nie wiem jak Ty ale ja się dowiedziałem i występuje tu pewien szoking xP

ocenił(a) serial na 9
matiiii

- Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Jon, ten odcinek należał do niego, Tormund
- Nielubiana postać: Daenerys, Tyrion
- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome
- Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: tam, gdzie przebywa Arya
- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: kwestie Jona i Tormunda
- Najgorszy cytat z odcinka: Przyrównanie najznakomitszych rodów Westeros do szprych w kole
- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): Jon, Tormund
- Która postać Cię zawiodła: Tyrion. Szczególnie jego gadka o tym, jak to przelał najwięcej krwi Lannisterów i że się w tym specjalizuje. Nie podoba mi się, że odwrócił się od swojej rodziny (nieważne jaka by nie była) i chce doradzać Dany. Przecież ona jak dojdzie do władzy, to na pewno nie oszczędzi Cersei, Tommena, Myrcelli czy Jaimego. Dla mnie jest to zwykłą zdradą.
Dany- problemy z zaakceptowaniem prawdy, że zwykły szary, prosty lud, nie doprowadzi jej do władzy i musi być zależna też od bogaczy
- Najbardziej emocjonująca scena: Hardhome, zabicie innego przez Jona, odpłynięcie, wskrzeszanie czy tworzenie innych
- Scena, podczas której ziewałem/am: ---
- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: To jak Jon przyznał się do zabicia Manca przed zgromadzeniem dzikich. Brawo, +100 do dyplomacji.
- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: ----
- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Hardhome
- Najgorszy wątek: Arya
- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Atak Innych, wyznanie Sansie prawdy przez Theona
- Ulubiona para/duet z odcinka: Jon&Tormund, Sansa&Theon
- Najgorsza para: Dany&Tyrion,
- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): walka Jona z innym
- Najgorsza sekwencja walki/akcji: ---
- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: kiedy odpływali
- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 9

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ulubiona (np. dobrze odegrana postać, Twoja ulubiona ogólnie lub w tym odcinku itp.): Jon miażdżył, ponadto Dzika, Arya, Cersei (Lena ma ogromny talent)
Nielubiana postać: septa na sterydach (miała wypowiedzieć góra dwa słowa... zawiodła), Sam i Gilly za to, że wyglądają jak para z zespołem Downa, Olly za upierdliwość
Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome, niby nic a jednak cieszy oko, Braavos wreszcie coś więcej
Wizualnie najmniej atrakcyjna lokacja/miejsce/budynek: wszelki wnętrza w Meereen + arena ćwiczebna (mam nadzieję, że wielkiej areny nie spartolą)
Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka:
- Moi przodkowie rozszarpaliby mnie za łamanie się chlebem z wroną.
- Moi też, ale pieprzyć to, już dawno nie żyją.
Dzika rulez
Najgorszy cytat z odcinka: Mężczyźni czasem się kłócą, to normalne. Serio Sam? Ledno spółkował i już z niego taki maczo...
Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): bo do tej pory za nim nie przepadałem, Cersei bo została ukazana z zupełnie innej strony, Wun Wun bo już się bałem, że zginie, Inny Darth Maul bo się pojawił (znowu :3)
Która postać Cię zawiodła: Doran bo to już 8! odcinek a jego ciągle nie ma
Najbardziej emocjonująca scena: wszystko w Hardhome, począwszy od przypłynięcia na odpłynięciu skończywszy. Oglądałem to ze szczęką na podłodze. Scena na równi z KG! Szkoda, że w książce jej nie było :( no i może jeszcze Cersei pijąca wodę
Scena, podczas której ziewałem/am: Sam na Murze i rozmowy z Goździk i Ollym
Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: Edd i Wun Wun :D
Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: broń Boże nie oznacza to, że mi się nie podobała, bo była epicka, ale scena pojedynku Jona z Innym. Ten pierwszy bez broni i wyraźnie bez sił uchodzi z życiem i ostatecznie zabija tego drugiego. Trochę to dziwne było... ale i tak świetne :D
Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: Hardhome, przemiana Theona
Najgorszy wątek: Dorne za to, że znowu pominięto ten wątek... a tak serio w tym odcinku żaden!
Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Darth Maul w Hardhome (czy mi się wydaje czy on coś chce od Jona?)
Ulubiona para/duet z odcinka: Jon i Darth Maul, Cersei i septa na sterydach (choć tylko dzięki tej pierwszej), Arya i Żaken, Dzika i Jon i... a co mi tam... Tyrion i Dany :P
Najgorsza para: Olly i Sam, Goździk i Sam
Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): serio? Przecież to oczywiste :D
Najgorsza sekwencja walki/akcji: chyba nie było
W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: w Hardhome :3
Ocena: 10/10

Najlepsze nawiązanie do książki (o ile takowe miało miejsce, jest warte uwagi itp.): Wun Wun
Najsłabsze nawiązanie do książki (to samo co wyżej, ale chodzi o ogólnie pojętą zmianę, podam przykład: odcinek finałowy s4, wątek Tyriona po śmierci Oberyna): Sansa staje się Jayne Poole

Ogólnie po tym odcinku wraca moja wiara w pięty sezon. Pokuszę się o stwierdzenie, że jeden z lepszych w całym serialu. Pieprzyć zmiany w stosunku do sagi. Jeśli będą one trzymały taki poziom to ja poproszę :3

ocenił(a) serial na 8
samwise_6965

Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie (w tym odcinku): JON* bo do tej pory za nim nie przepadałem

samwise_6965

"Cersei (Lena ma ogromny talent)"
W rzeczy samej - aż zacieram rączki na jej występ w ostatnich 2 epizodach :)

"arena ćwiczebna (mam nadzieję, że wielkiej areny nie spartolą)"
Widziałeś może preview następnego odcinka? Wszystko wskazuje na to, że nie spartolą :D Normalnie jak jakie igrzyska (śmierci, tfu xd).. znaczy, jak walki gladiatorow z filmu 'Gladiator' z Russellem :D

"Wun Wun bo już się bałem, że zginie"
haha, też myślałem, że zginie na koniec ale uufff, nie doszło do tego xD

"Która postać Cię zawiodła: Doran bo to już 8! odcinek a jego ciągle nie ma"
Preview :> Ale fakt, 2/3 sceny na krzyż z Doranem w trakcie trwania sezonu, istna masakra :/

"Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Darth Maul w Hardhome (czy mi się wydaje czy on coś chce od Jona?)"
Myślę, że zaciekawił go bardziej jako koleś, który załatwił mu podwładnego - pewnie miał zdziwko, że ma broń przeciw nim akurat w tamtej chwili. A na koniec raczej chciał pokazać, kto tu tak naprawdę rządzi ogólnie ludziom (to, że Jona filmowano to inna sprawa :D)

"Ogólnie po tym odcinku wraca moja wiara w pięty sezon. Pokuszę się o stwierdzenie, że jeden z lepszych w całym serialu."
Nie dziwię się, też myślę, że to jeden z lepszych w całym serialu :)))

Dobre przyrównanie z Darth Maulem - faktycznie koleś 'coś' z niego ma, hahaha (różki, różki) :D

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Właśnie obejrzałem zwiastun nowego odcinka :D
O tak już wiem, że areny nie zepsują... jest świetna i tez mi się skojarzyła z 'Gladiatorem'
No i niby jest tam Dorna, ale nie oczekuję większego sząłu, do tej pory łączny czas jego scen w sezonie nie przekracza 5 min. a to jest żałosne...
Co do Jona... no nie wiem, nie wiem. Czerwona kapłanka patrzy na niego inaczej, Maul też patrzy na niego inaczej... tam się coś kroi (ożywiony Jon będzie Innym?)

samwise_6965

Wiesz, ja też już nie oczekuję nic większego w wątku Dorana, nawet jak będzie miał jakiś serialowy swój plan. Ale fajnie, że pojawi się Siddig na ekranie bo naprawdę go było MAŁO w tym sezonie (a nie ciągle bękarcice i Ellaria :/ .. mimo, że lubię oglądać Indire). No i jeszcze niech powie słynny swój cytat z książki sobie i Oberynie czyli o trawie i żmiji, i będę usatysfakcjonowany :)
Nieeeee xP

matiiii

""Wun Wun bo już się bałem, że zginie"
haha, też myślałem, że zginie na koniec ale uufff, nie doszło do tego xD"

Ja jestem ciekawe jak on się wdrapał na okręt. Bo chyba nie poszedł pieszo po dnie aż do Wschodniej Strażnicy ;)

ocenił(a) serial na 8
NikKlik

w jakimś innym wątku też o tym pisałam, odpowiedzi ludzi były właśnie takie, że poszedł po dnie, jeżeli głowa mu wystawała powyzej tafli wody, ewentualnie popłynął pieskiem lub żabką he he :-)

mallutka

To chyba nie jest takie proste, bo inaczej olbrzymy już dawno by ominęły Mur ;) Głębokość morza na pewno musi być większa niż te 6-7 metrów Wun Wuna. Nie słyszałem też nigdy, żeby olbrzymy były dobrymi pływakami. Z tego wynika, że musiał jakoś się dostać na pokład statku :)

NikKlik

Myślę, że raczej nikt sobie tym nie zawracał głowy. Ze scenarzystów w sensie. Oni po prostu piszą kolejne sceny i rzadko miewają takie refleksje.

matiiii

Kolejny raz przecieram oczy ze zdumienia. Jak Stannis mówił, kogo mam Ci tu dać kobieto do spalenia, przecież nie ma z nami żadnego bękarta Roberta, były same zachwyty jaki to cudowny king Stannis, co to swej córki własnej nie odda, ale jak już resztę pali na potęgę, niezależnie czy prosty człek czy rodzina to żadnego przy okazji oburzenia na hipokryzję czy brak uczuć czy nie wiem na co jak tu teraz czytam te same osoby na temat biednej Sansy. Nieładnie to wygląda. W dodatku Theon sam jej wyznał, że zasłużył na Fetora również ze względu na tych chłopców z gminu, więc jaki by miała cel Sansa mu to wypominać, co on dobrze wie i w dodatku karnie za to odpokutowuje? Jak najbardziej naturalne, że doznała jednocześnie ulgi i szoku , jak to zresztą powiedziała w tym odcinku inna postać, martwi są martwi, więc normalne, że Sansa miała w głowie - i będzie miała - żywych (być może) braci. To tak jakby miała znowu jakiś cel w życiu, bo nie oszukujmy się, życie samą zemstą jest jednak dość destrukcyjne wewnętrznie i ponure. I co to w ogóle za zarzut, że dla Starka ważniejsze jest życie innego Starka niż jakiegoś wieśniaka?
Tyle tytułem wstępu.

Ulubiona: King Crow^^, Tormund, King od Othersów, Arya, Wun Weg Wun Dar Wun, Harma (?), Roose

- Nielubiana postać: Tyrion (no co za dupek)

- Wizualnie najpiękniejsza lokacja/miejsce/budynek: Hardhome wszyscy to wiedzą

- Najlepszy/ulubiony cytat z odcinka: "ostrygi, małże, sercówki", "rozsądny dowódca nie porzuca przewagi obronnej"

- Najgorszy cytat z odcinka: pitolenie Tyriona

- Która postać zaskoczyła Cię pozytywnie: Długi Pazur, Wun Wun, Harma

- Która postać Cię zawiodła: Harma

- Najbardziej emocjonująca scena: kiedy Wun Wun zamiast spie#dalać ciaglę się odwracał i walczył

- Scena, podczas której ziewałem/am: pitolenie Tyriona

- Najbardziej 'jajcarska' scena odcinka: The Walking Dead

- Najbardziej nielogiczna/'WTF' scena: zarzuty dla Cersei i lanie jej po pysku chochlą

- Najlepszy/ulubiony wątek odcinka: wiadomo, że Hardhome poza konkurencja, a poza tym to Braavos

- Najgorszy wątek: Meereen

- Największe zaskoczenie odcinka (plot twist, rewelacja na temat postaci, smierć, itp.): Harma (choc w sumie żyje, no ale co to za życie)

- Ulubiona para/duet z odcinka: King Crow &amp; Tormund, King Crow &amp; Długi Pazur, Wun Wun &amp; Edi

- Najgorsza para: Tommen &amp; strajk głodowy

- Najlepsza sekwencja walki/akcji (o ile takowa miała miejsce): no raczej nie ulega wątpliwości co

- W którym momencie najlepszy podkład muzyczny/muzyka: jak wyżej

- Ocena odcinka w skali od 1 do 10: 8

- Najlepsze nawiązanie do książki: Hardhome

- Najsłabsze nawiązanie do książki: Lord Kości

fune

* Jak się zdążyłam zorientować (choć ciut za późno), to nie Harma, ani nawet Morna, a jakaś tam randomka :D tak że jakby co to w powyższym poście dla poprawności należy sobie wstawić Karsi ;)

fune

Kurcze, jak oglądałam (do sceny z jej dziećmi) to szukałam gdzie tam się psy cchowają. A to ni ona;( #smuteczek ;)

Qwertyna71

Uff, nie tylko ja miałam harmowe skojarzenia :) Dzieci jak dzieci (to dedecki serial, mogą też być i harmiątka:D), jak tam te psy zaczęły być niespokojne, a dość długą scenę z nimi zrobili, to od razu pomyślałam, o wylazły :D Mogli się tam zwrócić do niej po imieniu, a nie mnie tak trollować. No chyba że zwrócili, a jakoś mi w tym ogólnym zachwycie przeszło bokiem.

fune

Mnie się z Harmą nie skojarzyła, bo na śmierć zapomniałam o Harmie ;). Ale szkoda, że laskę tak szybko ubili, przez moment pomyślałam, że może będzie robić z drugą Ygritte (jak fanfik to fanfik) a tu taka surprisa. Może dojdzie jeszcze zobaczymy tę panią na ekranie tyle, że z niebieskim błyskiem w oku :)

sts111

No szkoda szkoda. Mało tam kobiet o wyraźnej osobowości w tej lokacji, jest Goździk, którą uwielbiam, ale to inna kategoria i ona jest raczej w cieniu niż wychodzi na pierwszy plan, a brakuje mi właśnie takiej Ygritte. W książce mi to wisiało, nie przepadałam za laską, miałam zresztą Val, która jest zresztą mym życzeniowym szipem (wiem, nie lubisz słowa, ale nie ma drugiego tak krótkiego, który by jednocześnie wyrażało to, co chcę przekazać, więc niniejszym informuję, że w razie potrzeby będę go używać, proszę się nie irytować;) dla Dżonusia. Natomiast w serialu mnie rudowłosa w pełni ujęła i jednak zostawiła po sobie pustkę. I nawet nie tyle, że u boku Jona w relacji romantycznej, bo tego w sumie nie potrzebuję w serialu, ale ogólnie - pustkę babki z charyzmą.
A ta Karsi pojawiła się w sumie na krótko, a idealnie sie tam wtopiła w klimat i w ogóle obiecująca postać z niej była, a tu taki zonk. Powinna się myślę pojawić, ale to już nie będzie to samo ;)

fune

Jeśli musimy szipować to szipujmy. Val i Jon to był mój typ/szip. Był i się zmył :((. Ale jeśli Jon jest Azorkiem to i tak pozamiatane.