SPOJLER: co niektórzy pewnie już widzieli odcinek, jak wrażenia?
wojna pokazana perfekcyjnie wg mnie :D
Przecież było nie raz powiedziane w poprzednim sezonie, że Daenerys ma 100 tysięcy Dothraków. Tutaj z resztą też jest napisane jakimi siłami dysponowały obie strony konfliktu podczas bitwy:
http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Battle_of_Tumbleton
Wikia GoT jest uzupełniana na bieżąco i wykorzystuje wiele źródeł, ale mimo wszystko są to informacje uzupełniane przez fanów i z czasem są weryfikowane (a te liczby zostały wpisane dosłownie parę dni temu). To nie jest wyrocznia i większość informacji nie jest potwierdzona oficjalnie przed twórców serialu.
100 tysięcy Dothraków to taka sama prawda, jak 100 tys. dzikich Mance'a, że owszem, "wolnych ludzi" tylu było, ale łącznie wszystkich, a w bitwie o Castle Black wzięło udział kilka, może kilkanaście tysięcy. Tak samo w poprzednim sezonie Jorah wspominał, że wszystkie khalasary łącznie mogą mieć 100 tysięcy (to raczej było zaokrąglenie), ale przecież nie przetransportowano całego plemienia przez morze, tylko niezbędną liczbę wojowników, konie, uzbrojenie i żywność.
A ilu wzięło udział w bitwie, to jeszcze trudniej określić, zależy ilu zdołano przerzucić na ziemie koronne, a flota została przecież w znacznym stopniu zniszczona.
Według mnie Jaime Lannister doglądał tylną straż, czyli jakieś 1000 żołnierzy.
I wysłał do Królewskiej Przystani 9000 żołnierzy, sobie zostawiając 1000? Przecież to samobójstwo. Dlatego nie sądzę aby tak było, musiał mieć znacznie więcej ludzi w tej bitwie.
Przecież to nie była bitwa.
To był atak konnicy i smoka na ociągających się z tyłu maruderów i zapasy.
Lannisterowie ustawili formację i byli w gotowości, a Dothrakowie ich zaatakowali. Więc była to bitwa.
Atak na tylną straż nazwałbyś bitwą czy nękaniem przeciwnika?
Bo nie wmówisz mi, że to była potęga lwiej armii.
W przeciwieństwie do wielu osób tutaj, które jadą na teoriach ja opieram się o realne wydarzenia w serialu.
>Wysogród zdobyty
>Na początku widzimy wielką karawanę zmierzającą do KP
>Postój
>Garstka żołnierzy odpoczywa nad rzeką
>Randyll Tarly melduje, iż złoto jest bezpieczne w stolicy (czyli odprowadził główne siły i WRÓCIŁ) i żeby szybciej się tam znaleźć podsuwa pomysł chłosty maruderów, którzy ociągają się z ostatnimi zapasami
I co, nawet tylna straż lannisterów robi wrażenie? :D
A co dopiero trzon armii.
Rozmowa między Jaimim a Cersei w piątym odcinku sugeruje, że to były główne siły Lannisterów. Cersei nazywa tę bitwę wielkim zwycięstwem Daenerys i wie, że są na straconej pozycji. Jaime rozpacza po bitwie. Gdyby to była tylko 1/10 armii to jakie by to było wielkie zwycięstwo? I dlaczego mieliby rozpaczać po stracie zaledwie tylnej straży?
Tylko że nie wiemy ile ją budowano i czy jest jedyna. Może jak smok wreszcie zacznie oblegać zamek to będą mieli 10 czy 20 takich i wtedy smok zginie.
Właśnie jeżeli chodzi o to gdzie i jak toczą się bitwy trochę to wygląda dziwnie:
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1I16gJpXXXXbQXpXXq6xXFXXX6/Domy-Game-Of-Thrones-Ma pa-Westeros-I-Wolne-Miast-Plakat-home-deco-na-Jedwabiu-28-cal.jpg
Z Królewskiej przystani jest taka sama odległość do Wysogrodu jak do Casterly Rock, a raczej Nieskalani maszerowaliby szybciej niż ciężkie wozy i piechurzy Lannisterów.
Królewska Przystań znajduje się też po drodze do Wysogrodu ze Smoczej Skały, więc raczej nie daleko od stolicy działa się bitwa. -> Wysogród został zdobyty, wysłano o tym wieści, splądrowali go i zapakowali wozy, w tym czasie Daenerys zdążyła zebrać armię i wyruszyć na nich.
Jeszcze lepszy był Euron, który przed chwilą łapał Żmije między Słoneczną Włócznią a Smoczą skałą, potem przybył do Stolicy aby nagle pojawić się na drugim krańcu morza w Casterly Rock.
Euron ewidentnie ma jakiś przenośny Kanał Panamski :D
Choć Żmije to myślałem, że złapał w Zatoce Blackwater przy stolicy, którą w międzyczasie minęły okręty z Nieskalanymi. Zastanawia mnie jeszcze, gdzie Daenerys wysadziła swoich Dothraków. Ale i tak najmniej logiczne jest zbudowanie, i to w krótkim czasie, floty przez Eurona, której w książce oczywiście mu po prostu nie zabrano, na bezdrzewnych Żelaznych Wyspach. Jak napisano w książce "Świat Lodu i Ognia": "u ZARANIA dziejów na Wielkiej Wyk, Harlaw i Orkmont rosły OGROMNE LASY, ale budowniczowie statków z wysp potrzebowali tak wiele drewna, że wkrótce je WYRĄBANO. Potem żelaźni ludzie nie mieli innego wyboru, jak zwrócić się ku rozległym lasom zielonych krain, kontynentu Westeros".
Casterly Rock natomiast opisane jest w tej samej książce jako największy, najbogatszy i najlepiej broniony zamek Westeros. A przecież za niezdobyte szturmem uchodzą też Koniec Burzy czy Orle Gniazdo, przejęte tylko dzięki lądowaniu smoka. :D
W cytowanym przez Ciebie fragmencie:
"Potem żelaźni ludzie nie mieli innego wyboru, jak zwrócić się ku rozległym lasom zielonych krain, kontynentu Westeros".
Problem solved :D
Z wyspy, na której nie ma ani drzewa ani statku chyba ciężko się wydostać. No chyba, że dobroduszna złodziejka statków Asha vel. Yara zostawiła (i to nie przedziurawione) łodzie, którymi dopływa się do statków. Poza tym, że przy niezłej pogodzie i umiejętnościach pływackich można wpław na drugą bezdrzewną skałę, przy której mogą stać kiepskiej jakości łódki, nieużyte do przybycia na wiec...
Zgodnie z twoim rozumowaniem zacumowali koło Casterly Rock albo na pustkowiach Północy i założyli tam stocznię, która wyprodukowała więcej statków niż wszyscy inni w wiele lat? W tym wątku nie ma niestety ani krzty logiki... Do tej pory najmniej było chyba w Dorne, gdzie ludność znudziła się wieloletnim panowaniem Martellów i oddała władzę bękarcicom. Gdyby one to robiły we współpracy z jakimś Martellem, to byłoby zrozumiałe, ale tu nie... Karę dostały zasłużoną, ale satysfakcja krwiożerczej lwicy i kałamarnicy była niepożądana. W ogóle, to podejrzewam, że Ellaria może jeszcze zostać stamtąd uwolniona.
Przestałem czytać w momencie, w którym napisałeś 'stocznia' :) Nie miałem zamiaru tłumaczyć ani tym bardziej bronic, SKĄD Euron wziął sobie te łodzie (bo to jest niedorzeczne) a o przytoczony przez Ciebie fragment i dodanie emotki ':D' - dla mnie to swego rodzaju oznaczenie, żartobliwe, żeby słów nie brać na poważnie (a tym bardziej jest to śmieszne, bo przytaczasz cytat ze 'Świata..', który swoją drogą jest kanonem PLiO).
Nie wiem czemu się obraziłeś, ale serial oparty jest na książce i rzeczywiście w ujęciach z wysp nie widać lasów. Nie wyśmiewałem ciebie tylko logikę wątku serialowego. Możesz przeczytać fragment do końca, tym bardziej, że dotyczy czego innego. Stocznia to nie jest obraźliwe określenie staczającego się człowieka, więc nie wiem czemu wtedy przerwałeś. ;P
Czemu miałem się obrazić? Właśnie wytłumaczyłeś, jak się sprawy mają. Powołujesz się na cytat z KSIĄŻKI, który tłumaczy skąd wzięli drzewo na statki w SERIALU - serial może i być na podstawie książek ale to nie wierna adaptacja a ekranizacja. Babol występuje w serialu, nie trzeba tego tłumaczyć cytatem ze 'Świata..' (a dlatego użyłem emotki ':D' bo siłą rzeczy cytowany fragment odpowiada i to w sposób logiczny, jak Euron był w stanie z żelazkami zrobić sobie tysięczną flotę xd).
Może ona jest z samego "niezatapialnego" żelaza :D xD
Cersei chyba sama dokonuje korekt w scenariuszu co 2-3 odcinki, żeby dalej grać w grę o tron... cały czas jakaś pomoc z zewnątrz, gdy jest już na łopatkach...
Bitwa miała miejsce najpewniej w Tumbleton https://vignette3.wikia.nocookie.net/gameofthrones/images/3/35/Third_Tumbleton_m ap.png/revision/latest?cb=20170805070637
Euron może coś zrobić chyba że jego statki spotkają smoka na morzu bo wtedy to będzie mógł co najwyżej wyskoczyć za burtę, jak zdąży.
Przecież tam nie ma złota. Tarly powiedział, że złoto zostało dostarczone do KP.
Mogła palić Lannisterów wraz ze swoimi żołnierzami? To by było mądre, spalić ostatnich oddanych sobie żołnierzy ?
Nie rozumiecie myślenia Denerys. Jej złoto nie interesuje, pieniądze w jej rozumieniu to zwyczajne narzędzie do utrzymywania władzy nad słabszymi. Narzędzie powodujące nierówności. Ona chce to zniszczyć za wszelka cenę. Ta scena była logiczna z punktu widzenia Denerys, ona nie chce wygrać władzy na starych regułach, ona chce stworzyć nowy lepszy system oparty na równości.
Ciekawe więc, skąd Daenerys ma pieniądze, na finansowanie swojej drogiej wojny? Wyżywienie tylu ludzi kosztuje, ubrania, utrzymanie wszystkiego. Mnóstwo niewolników ( przepraszam, ludzi wolnych) którzy muszą przecież zajmować się sprzątaniem, gotowaniem, szyciem i co? Robią to wszystko za darmo, bo kochają Daenerys? Ok, to co w takim razie jedzą i piją? Też żywność maja za darmo? od kogo? Daenerys musi obchodzić złoto, bo bez niego byłaby nikim.
A gdzie ten odc oglądaliście ? serio ktoś z was się odważył z piratesbay serial pobierać ?:D
Bez przesady z tą odwagą, wystarczy uważać na rozszerzenia plików i mieć antywirusa w czasie rzeczywistym z kontrolą uruchamianych procesów. :D
Warto mieć porządnego antimalware, bo obojętnie od systemu zawsze jest zagrożenie trojanem.
A takie paskudztwa potrafią siać spustoszenia, jeśli ktoś nie umie wymazać tego szybko z rejestru.
Przy takich rzeczach jak GoT nie ma się czego obawiać na torrentach. Pliki z dużą ilością seedów są w 99% bezpieczne, gdyby nie były to nikt by ich nie pobierał a uploader zostałby zlinczowany xD
A raz HBO samo udostępni i zrobi sobie listę IP żeby ściągać haracz od piratów, jak to u nas za polskie filmy ścigają i się skończy cwaniakowanie :D
Ale udostępnianie zabronione jest, a nawet ograniczając prędkość uploadu, nadal dane są wysyłane.
Ja tam mam żelazna zasadę filmów i seriali nie pobieram z torrentów zwłaszcza polskich, samo pobieranie nie jest zabronione ale udostępnianie jak to bywa w tym przypadku już tak .. znam dwa przypadki jednemu koledze po prostu policja komputer zarekwirowała , a drugiemu ciągle jakieś pisma do zapłaty wysyłają :D Ale całą resztę pobieram z torrentów jeżeli mogę bo to najwygodniejsze :D
W UK ściąganie jest zabronione. Do znajomego następnego dnia po ściągnięciu kilku filmów zapukała Policja.
Moim zdaniem bitwa zbyt krótka. Na ok 10 minut.
Nie ma nawet porównania z 2x9, 4x9, 5x8, 6x9.
Szkoda, że nie zatrudnili Sapochnika, który tworzył 5x8 i 6x9.
Niezły sparing Aryi z Brienne.
Traktowałbym tę bitwę bardziej jako pokazanie destrukcji jaką może spowodować smok.
Na prawdziwe bitwy pewnie przyjdzie nam jeszcze poczekać.
Sądzę, że 7x6 będzie w przybliżeniu czymś podobnym do 5x8 Hardhome lub
nawet mocniejsze, ale racja jest w tym, że dopiero w 8 sezonie rzucą wszystko twórcy,
by pokazać jak największy rozmach.
To wbrew regulaminowi i nie przepuści linka.
Wpisz w zatoce piratów - Game of thrones S07E04
Nie przesyłaj mu linka, jak ocenił ten serial na "1" i mu się wybitnie nie podoba to po co się tak spieszy z oglądaniem? ;)
Mnóstwo ludzi wstawia 1-5 dobrym filmom/serialom na zasadzie trolowania,
bo dużo gorszym produkcjom wstawiają 6-7 :)