Całe wakacje czekałam i wreszcie się doczekałam, zapraszam do pisania swoich opinii na bieżąco, bo wydaje mi się, że tamte posty trochę poumierały:)
Islam się nie rozwija, ciągle są te same nakazy co w czasie jego powstania , czyli w V wieku. W islamie bardziej liczy się tzw tradycja. To co powiedzą inni jest świętsze niż Bóg. W chrześcijaństwie ludzie wierzący w razie kłopotów idą do kościoła, niewierzący do psychologa, albo do knajpy:) W islamie został tylko lekarz ,jak to chce zrobić Fatma ,albo knajpa jak w przypadku Vurala. A twierdzenie że kobieta sama prosiła się o gwałt, to nie kwestia religii. To jest największa niedorzeczność i największe świństwo jakie chce się wmawiać kobietom.
Od zawsze było tak, że mężczyźni mieli problem z opanowaniem swojego popędu, a winą za to obarczali kobiety, bo niby prowokują.
A co do samego Islamu, to można powiedzieć, że cofnął się w rozwoju, bo w średniowieczu Islam był dużo bardziej postępową i tolerancyjną religią niż Chrześcijaństwo.
To ciekawe, ja czytalam ze kosciol katolicki zatrzymal sie gdzies ok. 1500 roku...
Niby się nie rozwija, ale nie jest takie jak w średniowieczu. Nie ma krucjat, świętej inkwizycji, palenia na stosie czarownic i każdego kto głosi teorie rozbieżne z nauką kościoła. To wszystko obecnie masz w islamie.
Kerim odważny jest. Poszedł na policję, złożyć doniesienie na siebie i pozostałą trójkę. Brawo :)
Mam tylko nadzieję, że z tej rozpaczy i beznadziei jaką odczuwa, nie powie, że on też zgwałcił Fatmagul.
Ja w wakaje jechalam po turecku takze co nie co wiem, wezwa.Fatme.na.potwierdzenie,.moze zaprzeczyc.i po raz.kolejny sprawa zostanie zamieciona pod dywan
Mukaddes dzisiaj zaskoczyła. Nic nie wygadała, chociaż już chciała dzwonić do Munira. Jest pesymistką, ale patrzy na sprawę tego gwałtu realistycznie. Yasaranowie są bogaci, mają znajomości. Trudno się dziwić, że brak jej wiary w powodzenie tego wszystkiego.
A Meltem zaczyna poznawać, coraz więcej szczegółów. Przyłapała Leman i Perihan na kłamstwie.
Ale wygladala jak by nie zalapala... Jutro chyba dowie sie prawdy, bo dzisiaj bedzie.mega.zakonczenie.
Zaskoczenie już jest. Policja przyszła do firmy Yasaranów i zgarnęła Selima i Erdogana :) Ale najlepsze były miny Selima, Erdogana i Resata jak policjant powiedział, że Fatmagul złożyła na nich doniesienie :) No teraz chyba dopiero, na prawdę zacznie się dziać.
No dokładnie, ich miny bezcenne. ...:)) Już tak dobrze żarło i zdechło. Pewnie wszystkiego się wyprą, no ale lawina ruszyła. Tylko ten adwokat zawalił
A w dzisiejszym odcinku, Asu podnoć dowie się że jest w ciąży. Ciekawe, jak zareagują na to rodzice Mustafy?
Ta stara wiedźma - matka Mustafy będzie miała za swoje. Nie chciała Fatmy to dostanie za synową prostytutkę. Taka karma. :-D Podobno zaproponuje jej kasę za zniknięcie z życia swego synusia. Zauważyliście że wśród kobiet to tylko Fatma Meryem i Meltem mają sumienie i serce. Wszystkie pozostałe to skupione na sobie wredne babska;-)
Dokładnie. I to jeszcze, żeby tego było mało. Zaszła w ciążę, nie będąc żoną Mustiego. Dla tej czarownicy, to podwójna hańba....i bardzo dobrze :) Ciekawe co będzie z nią i dzieckiem na koniec serialu? Dziadkowie się zreflektują i zaopiekują synową i wnukiem?
Pytanie: Czy rodzice Meltem wiedzą że mają zięcia gwałciciela?
Gdyby wiedzieli nie doszłoby do ślubu. Ojciec Meltem to polityk , z resztą chyba nikt nie chce mieć za zięcia gwałciciela. Podejrzewam że Twój tato też nie byłby z tego zadowolony...:))
Zastanawiam się, jak to będzie z Asu i jej dzieckiem, jak Mustafa już zejdzie z tego świata? Ale na to będę musiała trochę poczekać.
Dzieje się coraz więcej. Rozczarowała mnie nieco postawa ojca Meltem. Najważniejsze dla niego, jest uniknięcie skandalu a córka jest na drugim miejscu. Jej matka, daje większe nadzieje na przyszłość. A Meltem, powoli zaczyna kojarzyć fakty. Jak np. historię z zaginioną obrączką Selima, która nagle się pojawiła. Swoją drogą adwokat Fatmy i prokuratura ma trudne zadanie przed soba. Od gwałtu minęło sporo czasu. Nie ma bezpośrednich dowodów winy Vurala, Selima i Erdogana. Sąd nie może zrobić testów DNA. Ciekawe jak udowodnią ich winę przed sądem?
Kerim jest naocznym świadkiem. Sam wydał się w ręce policji a to o czymś świadczy. Ponadto kiedy sprawa ujrzy światlo dzienne to znajdą się pewnie świadkowie którzy poświadczą o przekupstwie lekarzy i mataczeniu Yasaranów w całej tej sprawie. Ten adwokat pewnie dużo zdziała.
Dzisiejszy komentarz Fatmy o Selimie i o tym że uciekł za granicę mnie rozbawił. Ale go skwitowala.:-D
A widziałaś Mustafę płaczącego nad brzegiem Bosforu za Fatmą? To było żałosne :P
Dobra była scena jak matka Mustafy padła na kolana przed Asu.
Mustafa cały jest żałosny. Płacze, ale kasę od Resata bierze.
O jego matce już się wypowiadałam. Brak mi już słów do tej starej krowy.
Ojciec Meltem też jest zimnym draniem. Myśli tylko o sobie. Nie obchodzi go córka, tylko kariera polityczna i wybory. Mam nadzieję, że je przegra.
W tej całej chorej familii nie licząc Meltem i głównej "czarnej trójki", brakuje mi trochę takiego "nawróconego grzesznika". Kogoś kto jednak dojdzie do wniosku, że to wszystko jest złe, niemoralne i tak po prostu nie można. Zastanawiam się, kto z nich mógł by taki być. I z nich wszystkich, Resat, Munir, Perihan itd, jakoś nikt nie przychodzi mi do głowy
Daj spokój w tej rodzince Adamsów to nie ma nikogo porządnego. Pewnie gdyby jednym z gwałcicieli nie był Selim, to Yasaranowie wydali by Erdogana na złotej tacy. Vural też dla nich nic nie znaczy. Resat z małżonką będą się starali chronić swego niewydarzonego synalka za wszelką cenę, a przy okazji tych dwóch. Poza tym wiedzą , że ich reputacja i majątek nie podniosą się po takim upadku, a wtedy straci też Munir. Tam nie ma co czekać na nawrócenie, "grzesznicy zostaną potępieni"
Dzisiaj będzie się działo. Selim i Erdogan podobno mają zostać w areszcie a Kerim, odpowiadać z wolnej stopy. Niestety nie obejrzę tego odcinka w całości :( Chyba że na VOD?
Jeszcze nie oglądałam dzisiejszego, ale kurczę, nie jesteśmy nawet w połowie tego serialu, a tu już sprawa się zaczyna. Będzie się to ciągnąć podejrzewam, Yasaranowie nie popuszczą tak łatwo.
Na bank się nie poddają, pewnie zaczną się zastraszenia, szantaże itp. Do końca jeszcze daleko, ale wojna się już rozpoczęła
Największą żenadę odcinka odstawił bez wątpienia Mustafa. Jak kazał Asu usunąć ciążę. Bo jest prostytutką i nie wiadomo czy to jego dziecko. Kiedy szedł z nią do łóżka jakoś mu to nie przeszkadzało.
Najbardziej współczułam Meltem. To co przeżyła było straszne. Uświadomiła sobie, że jest żoną gwałciciela I słyszała na własne uszy, jak jej rodzony ojciec dobija targu z Resatem, traktując ją jak krowę na bazarze. I chce wyciągnąć za nią kasę od Yasaranów. Biedna dziewczyna.
Sama jestem ciekawa kiedy i jak prawda wyjdzie na jaw skoro wszystko zostalo zatuszowane.
Asu urodzi je i sama bedzie wychowywac, ale ciekawa jestem czy to bedzie to dziecko czy to jednak usunie.
Tak? Perihan tak długo przymykała oczy na to wszystko, że chyba już do tego przywykła. Nie wiem czemu, ale ja obstawiałabym Munira do roli nawróconego grzesznika. Tylko że do tego potrzebował by jakiegoś mocnego wstrząsu. Bo ludzie tacy jak on, nie zmieniają się na lepsze z dnia na dzień.
Ja czekam na moment w którym któraś z dziewczyn. Najlepiej Fatmagul nie przebierając w słowach. W dosadny sposób powie co myśli o rodzicach Mustafy. Najlepiej wtedy, kiedy trafi do więzienia. Swoją drogą to ciekawe, jak na to zareagują? Czy wtedy też będą mówić, że to wszystko wina Fatmagul i Asu?
Postać Meltem coraz bardziej mi się podoba. Ma dziewczyna charakter. Akcja z przebraniem się za lekarkę/pielęgniarkę by wejść do Vurala, niezła pomysłowość. I jeszcze jak zawodowo zgasiła Leman w sali. Leman zagroziła jej policją a ona założyła ręce i kazała jej iść po gliniarzy. Leman od razu spuściła z tonu. Nie odważyła się zawołać funkcjonariuszy. Ograniczyła się jedynie do słowa "wyjdź". Serio, lubię tę postać :)
A mnie najbardziej dziś spodobały się sceny w więzieniu. Erdogan i Selim to mają teraz przerąbane i dobrze:) , ich miny, gdy więźniowie czytali artykuł o kastracji gwałcicieli. " Tu piszą o waszej przyszłości" - padłam!!!
Zaciekawiły mnie te tureckie więzienia. Przestronne pomieszczenia, stół mają, herbatki sobie parzą, uczty urządzają.
Nie daj sie zwieść. Tureckie więzienia słyną z ogólnie złej reputacji. Podobno przestępcy skazani w Turcji na dożywocie, pierwsze 10 lat swojego wyroku odsiadują w izolatce. Poza tym sceny z dzisiejszego odcinka to zwykły błąd scenarzystów. Selim i Erdogani nie zostali skazani a jedynie oczekują na proces. Więc nie mogą trafić do więzienia a jedynie do aresztu śledczego. Nie mogą przebywać razem z osobami odsiadującymi już wyrok za jakieś przestępstwo....chyba że w Turcji obowiązują jakies inne przepisy prawa.
No i jedzenie trzeba kupować w stołówce. Tureckie więzienia mają złą sławę w Europie. Pamiętam kiedy zwolniono Alego Agcę z włoskiego więzienia ,a on nie chciał wracać do swego kraju bo włoskie więzienie to sanatorium w porównaniu do tureckiego?
Dzisiaj oglądałam powtórke i końcówkę odcinka. Erdogan był po prostu żałosny. Jak się łasił do Munira w sali widzeń. I jak się do niego słodko odzywał "wujku". A nie tak dawno rzucał mu kłody pod nogi w sprawie Gaje i obił mu gębę.
Jedzenie trzeba kupować w stołówce w sensie dodatkowe jedzenie czy w ogóle nie są karmieni na koszt państwa?
Przepisy przepisami a rzeczywistość rzeczywistością. Co prawda nie wyobrażam sobie sytuacji odwrotnej, ale w Polsce w aresztach śledczych siedzą ludzie, którzy już dawno mają wyroki i powinni być przeniesieni to zakładów karnych.
Tego akurat nie wiem. Co do wczorajszego odcinka, nie wiem czy się z tym zgadzasz, ale miło było popatrzeć na Selima i Erdogana w więzieniu i na to jak traktują ich inni osadzeni. Całe życie to oni pomiatali innymi, teraz poczuli jak to jest.
Dokładnie, niech się cieszą , że nie zostali zcwelowani. A może wszystko przed nimi. Podejrzewam ,że u nas nie mieli by w nocy spokoju...:DDD