Całe wakacje czekałam i wreszcie się doczekałam, zapraszam do pisania swoich opinii na bieżąco, bo wydaje mi się, że tamte posty trochę poumierały:)
Tak, wiem jakieś 20 lat. Ale doliczono im jeszcze inne przestępstwa.Oni chyba porwali i zastraszyli Fatmagul , zastraszali też jej bliskich. I za to doliczyli im więcej. Z resztą wyroki dostaną też Munir i Resat.
Fakt, ale to nie zmienia faktu, że w Polsce Selim i Erdogan dostali by najwyżej 15 lat. W scenach z ostatniego odcinka, kiedy był proces, widziałam że Resat jeździł na wózku inwalidzkim. Co mu się stało? Miał jakiś wypadek? I czy będzie sparaliżowany już na zawsze.
Na odczytaniu wyroku stał normalnie. Czyli to nie byłoby nic poważnego https://www.youtube.com/watch?v=rksCSgzLsjY zobacz 1:10:34
Co sądzicie o dzisiejszym występie Perihan, kiedy zadzwoniła do Mukaddes? Jak dla mnie pokazała dzisiaj dosadnie swoje prawdziwe oblicze. Wcześniej sądziłam, że to taka głupiutka, naiwna kobiecina. Ale teraz wyszło szydło z worka. Jest tak samo podła jak Resat, Selim i Erdogan. Straciłam resztki szacunku i sympatii do tej postaci. Zalicza się do grona osób o których mówi się, że nie są warte nawet tego, by napluć im w twarz.
Z kim przestajesz takim się stajesz. Dla mnie pani Pelikan , bo tak ją nazywam od zawsze wydawała mi się dziwna. Cały czas zachowywała się pierwsza naiwna, ale dziś pokazała jaka jest naprawdę.
Za to Mustafa nie zawodzi. Był, jest i będzie ch..em
Mukkades też się nie zmieniła. Widać przygoda z Salihem niczego jej nie nauczyła. Przydałoby się jej jeszcze jedno takie lanie.
Obejrzalam kilka odc dalej ona jest glupia jak but sytuacja z Salihem.sie.powtorzy......
Ostatnio mowili w.kontekscie czarnego protestu ze.w.pl za gwalt od 2 do 5 lat...
Kto i skąd bierze takie rewelacje? Kary są za niskie, ale 5 lat to by było przegięcie.
Za zbiorowy minimum 3 a w ogóle to od 2 do 12. Ziobro zapowiedział zaostrzenie, więc może kiedyś i w Polsce będą odpowiednie kary.
To bylo swietne, ale niestety przegapilam moment i nie.wiem jak to.sie.wydalo za co oni sa skazani?
W Polsce za gwałt można dostać od 2 do 12 lat. W wyjątkowych przypadkach, jak gwałt zbiorowy (którego ofiarą padła Fatma) sąd może dać karę nawet 15 lat. Ale podobno 40% gwałcicieli skazanych w Polsce prawomocnymi wyrokami dostaje wyroki w zawieszeniu, czyli nie idą do więzienia, są na wolności i jedynie nadzoruje ich kurator.
Dobre było też, jak Erdogan i Selim musieli zmywać naczynia i sprzątać w celi i jak poniewierali nimi współosadzeni.
Ale śmiać mi się chciało jak Kerim zadzwonił do Ebe Nine, jak Mukkades ją i Fatmagul podsłuchiwała. Hahaha. :D Ogólnie coraz cieplej mają Yasharanowie. Meltem nawet 2 plusy, bo obrączka i artykuł w gazecie.
Ej ktoś wytłumaczy gdzie są rodzice Mustafy? Oni czasem nie mieli wrócić do wioski (do Ildır)? Czy zostali w Stambule, ale gdzieś indziej?
Rodzice Mustiego są w dalej w Stambule. On im tam wynajął pokój w hotelu. Mnie też się wydawalo że mielu wracać , ale widocznie zostali. Mamuśka musi trzymać rękę na pulsie. Bo same złe kobiety czyhają na jej niewinnego, naiwnego i cnotliwego jedynaka:-D
A ok, jakoś czasami się gubię, mimo, że oglądam na bieżąco wszystko. :D Ciekawe co powie jego mamusia jak się dowie o dziecku. Chyba, że się nie dowie. :D
Przegłądam te przepisy i przeglądam i nie mogę znaleźć tych 15 lat. Masz jakieś źródło? ;)
Gwałt:
§ 1. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do
obcowania płciowego, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
Zbiorowy to min. 3 lata:
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia:
1) wspólnie z inną osobą,
2) wobec małoletniego poniżej lat 15,
3) wobec wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego,
brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w §1-3 działa ze szczególnym okrucieństwem,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.
Porażka jednym słowem...
Co do Mustafy i jego zachowania wobec Fatmy i Asu. Można powiedzieć, że jego życiowym mottem jest ta rymowanka "Kocham siebie samego, jak nikogo innego". Zgadzacie się z tym?
Akcja z moczem i telefonem, że Mukaddes podsłuchuje Meryem i Fatmę, były bezcenne :)
Tutaj nizej ktos podal zrodlo z KK. Te typy zaostrzone tzw. kwalifikowane z par. 3 i 4 sa zagrozone do 15 lat. Nie jest napisane 15, ponieważ to jest maksymalna kara pozbawienia wolności w Polsce. Są jeszcze wprawdzie 25 lat i dożywocie, ale traktowane są w katalogu kar jako odrębne kategorie, dlatego domyślnie 15 lat to max.
Ale 15 lat to wychodzi przy recydywie. W przypadku serialowym dostaliby maksymalnie 12.
Recydywa to jeszcze inna sprawa, nie należy tego mieszać.
Natomiast im, jako sprawcom zgwałcenia zbiorowego (art. 197 par. 3 pkt 1) groziłoby od 3 do 15 lat:
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia:
1) wspólnie z inną osobą,
2) wobec małoletniego poniżej lat 15,
3) wobec wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego,
brata lub siostry, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
Tak jak tłumaczyłem wcześniej sformułowanie "nie krótszy od trzech lat" znaczy od 3 do 15, gdyż nieokreślenie górnej granicy ustawowego zagrożenia oznacza 15 lat właśnie.
Od 2 do 12 lat to typ podstawowy tego przestępstwa z par. 1., a oni dokonali kwalifikowanego z par. 3 pkt 1.
Ok, faktycznie, masz rację :)
Przerażające jest to, że gdybamy ile by mogli dostać w Polsce a tymczasem taka sprawa była i tacy wpływowi "panowie" dostali za zbiorowe zgwałcenie karę w zawieszeniu, także nawet nie wiem jak to skomentować.
Na szczęście to się zmieniło. Na skutek nowelizacji KK, która weszła w życie 1 lipca 2015 r. warunkowo zawiesić można karę do jednego roku pozbawienia wolności, a zatem przy tym przestępstwie nie jest to juz możliwe. Zdecydowano się na to, ponieważ sądy naduzywaly zawieszenia, które stosowano nawet w ok. 60 procent wyroków.
Dzisiejszy odcinek bardzo mi się podobał. Bratowa jak bratowa, ciągle knuje. Vural, było do przewidzenia, że nie stanie po stronie Fatmy i Kerima. Za to końcówka przepiękna <3 Z taką miłością na nią patrzył, cudowny był ten ich duet :)
Tylko ta Kristin mi się nie podoba. Z taką niechęcią patrzyła na Fatmę. Mam nadzieję że ona przynajmniej nie będzie mieszać
Też nie dążę jej sympatią. Zazdrość straszna biła z jej oczu, cóż chyba nadal coś do niego czuje, bo w końcu zdaje się, że coś ich. wcześniej łączyło.
Meryem kiedyś mówiła że to była jego dziewczyna. Kiedyś przyjechała na wakacje a Kerim był jej przewodnikiem a potem zostali parą. Rozstali się gdy Kristen musiała wracać a on nie chciał jechać z nią
Pytanie, które nurtuje mnie od dawna:
Kiedy w końcu Fatmagul zdejmie te okropne koraliki?
Po obejrzeniu powtórki piątkowego odcinka moge powiedzieć, że ojciec Meltem to odrażający typ. Córka nic dla niego nie znaczy. Najwazniejsza jest reputacja i start w wyborach.
Ciekawe, czy jak córka straci do niego resztki szacunku, to też się będzie tym tak bardzo przejmować?
Asu przyjęła pieniądze (raczej tej ciąży nie usunęła), więc raczej nie widzę w niej nadziei...
Napisalam to zanim sie zgodziła ale.mimo wszystko mam nadzieje ze zmieni jednak zdanie.
A jestem zszokowana postawą Asu. Myślałam że posiada trochę więcej empatii, no kobiecej solidarności. Jako była pracownica "fachu pokrewnego miłości" powinna być bardziej uczulona na facetów i ich czasami zwierzęce i niepohamowane żądze. Jak widać myliłam się.
Mysle, że przyjmując taka postawę myślała tylko o sobie i dziecku. Bo wydaje mi sie, że dotarło do niej, iż z Mustafa nie ma co budować przyszłości, a ta forsa może jej się mocno przydać zwłaszcza jeśli faktycznie okaże się, że go oklamala i nie usunęła ciazy.
Kiedy Selim i Erdogan byli na spacerniaku, ich dawni "kumple" z celi wylali na nich a dokładniej na koszulę Erdogana coś z butelki i powiedzieli z tego co pamiętam jeden z nich powiedział taki tekst "Z deszczu pod siki".