Kulawe konie: Sezon 1 Kulawe konie sezon 1, odcinek 1
odcinek Kulawe konie (2022)

Kulawe konie | Porażka jest zaraźliwa

Failure’s Contagious 53m
6,8 257  ocen
6,8 10 1 257
Kulawe konie
powrót do forum s1e1

Nie wiem, czy serial dzieje się w jakiejś Wielkiej Brytanni z alternatywnej rzeczywistości? W której sytuacja społeczna/polityczna nie wygląda tak jak obecnie u nas?
Chyba inaczej nie da się wytłumaczyć tych głupich haseł głoszonych przez przygłupich "bohaterów".

- Wszyscy tacy wojujący lewacy, a jednak w ćwiczeniu antyterrorystycznym, złol to ciapak.

- "... komunista, który przeszedł do ohydnej ultraprawicy". W ogóle, dziennikarz Hobden jest w tym odcinku wyzywany na tyle sposobów, a nie ma ani słowa czym sobie zawinił.
Chyba, że jego jedyną winą jest przejście na stronę prawicy (co w sumie jest sugerowane w dialogach, że na tym wystarczy zakończyć temat), bo scenarzyści sugerują, że nie ma nic gorszego. Już sama sugestia, że komuniści to ci dobrzy, to już w ogóle bez komentarza.

- Biznesmen relatywnie spokojnie wypowiada się o imigrantach w UK. Chce ograniczyć nielegalną migrację. Sojowy Riverek, przerywa oglądanie jego wystąpienia po kilku minutach słowami "nie mogę już tego słuchać".
Czemu? Bo jeszcze neuroniki w tej oskarkowej główce załapią, że jednak może mieć rację? Jeszcze mówi o nim jak o jakimś psychopacie, który chciałby podrzynać im gardła, a gość chce tylko ograniczyć napływ imigrantów. Brytole biły brawa jak napadano Polaków czy organizowano oczerniające nas kampanie, ale ciapaki w kraju są już spoko, c'nie?

- O fragmencie ze stand upem o Jezusie i Allahu pisali już inni na forum. Gdyby nie charakter innych scen, pomyślałbym wręcz, że to swoiste śmianie się z przewrażliwienia ludzi. Ale ilość fragmentów z wyzywaniem ludzi od prawicy/prawaków/ultra prawicy (spokojnie ponad 5 razy, i to w jednym odcinku) jasno sugeruje kierunek serialu. Prawica zła, lewica dobra. To takie proste. Czego nie rozumiesz incelu?
Każdy przecież wie, że za wszystkie zamachy w UK odpowiadają rodowici Brytyjczycy. Jak np. zamach w Londynie z 2005: "Trójka terrorystów to obywatele Wielkiej Brytanii: 30-letni Mohammed Sidik Khan, 18-letni Hasib Hussain, 22-letni Shahzad Tanweer. Czwarty zamachowiec to pochodzący z Jamajki 19-latek Germaine Lindsay." (z Wikipedii). Już po imionach znać, że sami biali heteroseksualni, katoliccy nacjonaliści.

- Samo straszenie białymi nacjonalistami. W Wielkiej Brytanii, obecnie arabskiej kolonii. Gay Oldman w 5 sekund rozpoznaje organizacje białych nacjonalistów, więc muszą to być jacyś rozpoznawalni goście, pewnie już z kilkoma takimi akcjami na koncie. Jak można to brać na poważnie? W kraju w którym zamyka się ludzi za memy?
Ile ktoś zna jakichś białych, dużych i aktywnie działających organizacji terrorystycznych? Ja chyba kojarzę tylko IRA, tylko znowu, nawet Wikipedia mówi o niej "o lewicowym zabarwieniu" xD

- To tak bonusowo: Kristen Scott Thomas. Ktoś jej nasrał do kawy? Ma okres? Cały odcinek łazi z podku*wionym wyrazem twarzy, chamsko rzuca polecenia, z nikim się nie liczy, każdym gardzi. Mi to trochę wygląda na to słynne toxic masculi... a nie, sorry. Tutaj to chyba jednak toxic feminity/"girl boss". Olivia Cooke wcale nie wiele lepsza.

LuckyLuke266

a mozna bylo powiedziec to samo ale innym jezykiem. niestety forma zniszczyla tresc ktora chciales przekazac

AnkaSer

nie wydaje mi się. Po prostu autor trzymał poziom

LuckyLuke266

to, ze lewakom wiele rzeczy nie wyszlo, to nie znaczy, ze prawacy sa okej. jak widac po tym, co sie dzieje, sa jeszcze gorsi. aka glupsi.