Witam wie ktoś może jak się nazywa taka złota postać?
Był taki odcinek że owa postać leci z kosmosu żeby znaleść jakiegoś kolesia (chyba fryzjera)
i cała liga sprawiedliwych próbuje go zatrzymać.
Też ostatnio wspominałem tego gościa, ale niestety jedyne co mogę Ci powiedzieć to, że był to chyba jakiś robot o niesamowitej mocy, który dowalił wszystkim bohaterom razem wziętym. I nie szukał żadnego fryzjera (litości!) tylko Lexa Luthora.
No właśnie A.M.A.Z.O. nie byłem pewien czy nie mylę go z kimś, dlatego dziękuję. Z tego co pamiętam chyba był kiedyś członkiem Ligi ale jakoś krótko. Pamięta ktoś czemu stał się zły i szukał Luthora?
P.S. Lex Luthor to już nie potrzebuje fryzjera.
Generalnie Ivo stworzył AMAZO jako robota który miał stale się uczyć, ewoluować i doskonalić się. Z początku AMAZO był niewinny jak dziecko - gdy doktorek ivo zmarł Luthor postanowił "zaopiekować się" AMAZO. Niestety (jak można się domyślić) Luthor postanowił wykorzystać niewinność i naiwność AMAZO i wmówił mu że Liga Sprawiedliwych jest "tymi złymi" i że musi ich zniszczyć. Z czasem jednak AMAZO odkrywa, że Luthor go oszukał - wtedy zdenerwowany na "ludzki świat" postanawia opuścić ziemię i zaczyna swoją podróż po wszechświecie by dalej się doskonalić.
W odcinku o którym wspominacie AMAZO jest już u szczytu swej formy, postanawia więc wrócić na ziemię by zemścić się na Luthorze - jeśliby tego dokonał jego następnym krokiem było by zniszczenie całej ziemi - dlatego też Liga stara się ochraniać Luthora i postanawia podjąć walkę z AMAZO.
Pragnę dodać, że AMAZO jest postacią jak najbardziej pozytywną. ;]