Jeszcze bardziej niż samym filmem. 2 pierwsze komentarze, oba od kobiet I oba obwiniające ofiary! To, że jakieś paskudne, cyniczne i bezduszne bydle zrobiło sobie biznesik ze szczucia i niszczenia przypadkowych dziewczyn... To mniej istotne niż tradycyjne, staropolskie: „sama sobie winna”. To jest właściwie metakomentarz. Doskonale pokazuje, dlaczego takie bydlaki mogą istnieć i prosperować. Bo opinia rzuci się na ofiary. Sama golizna już wywołuje ostracyzm. Pokażesz ciało, nieważne czy prywatnie, sobie, czy chłopakowi. Cały tłum będzie przebierał nogami, by móc cię zwyzywać od „szmat” i poczuć się lepiej. Facetów mógłbym od biedy zrozumieć, na tym zbudowany jest ich nacisk. Ale kobiety? Z których większość albo była ofiarą albo może nią zostać? Bo przecież nagie zdjęcie, wysłane do chłopaka, wcale nie jest niczym niezwykłym.
Zgadzam się, że wysyp victim blaming wpisów tutaj jest straszny. Prawie tak samo jak wyszydzanie i groźby na tamtej stronie. Ciekawe co jest takiego satysfakcjonującego w tym jak to ujęli w dokumencie "odbieraniu innym ludziom człowieczeństwa", traktowaniu ich jak avatary, postacie z internetu bez uczuć, jak lalki, które można bezkarnie opluć, gdy ma się na to ochotę......
Ale zaciekawiło mnie zdanie "Facetów mógłbym od biedy zrozumieć, na tym zbudowany jest ich nacisk", o jaki nacisk chodzi?
O zawstydzanie. To jeden z elementów zyskiwania przewagi przez facetów. Wytwarzanie wrażliwości i skuteczne dozowanie wstydu. Tak wywierają nacisk, tak podporządkowują i zastraszają kobiety. Traktują jak osobny, nie do końca zrozumiały gatunek. Więc wredny komentarz ze strony faceta mniej mnie dziwi.
Takie rzeczy piszą osoby pokroju tego dupka. Ludzie którzy zamiast mózgu i sumienia mają galeretkę we łbie
Chyba jednak byl skoro tak zarobione pieniądze przewalił, zadłużył się i musiał sprzedać stronę. Przy krzty inteligencji, zabezpieczyłby się wiedząc, że z takiego "osiągnięcia" nie da się długo odcinać kuponów, ale wolil zgrywać chojraka i latać z wywalonym ozorem. Mam nadzieję, że jakieś więzienne pęto porządnie go ochrzciło.
To nie za „głupotę patologicznych lasek bez mózgu” kosił mamonę, tylko za szczucie do nagonki. Widzę, że też masz problem ze zrozumieniem istoty zła, które czynił. Czyli de facto jesteś częścią problemu. Nie lubię takich argumentów, jednak dzięki nim najlepiej dotrzeć do niedorozwiniętych ośrodków empatii tobie podobnych indywiduów. Wyobraź sobie, że Twoja ukochana (wiem że to bardzo optymistyczny konstrukt) wysyła tobie erotyczne zdjęcia podczas rozłąki. Uważałbyś ją „patologiczną laskę bez mózgu”? Hmm, możliwe, że tu się różnimy. Ja traktowałem te zdjęcia jako rodzaj gry wstępnej. Dowód zaufania i bliskości. Ok. Może to drażliwy temat dla mizogina. No to weźmy twoją siostrę. Zrobiła sobie zdjęcia przed lustrem. Jest ładna, ma przecież prawo. „Patologiczną laska bez mózgu”? Bo zrobiła samej sobie zdjęcie? I teraz uważaj. jakiś qtas wynajmuje innego qtasa, który je wykrada. Pokazują w internecie i udostępniają dane osobiste. Co byś wtedy czuł? Poszedł zrugać siostrę? A siostra załamuje się pod obrzydliwymi atakami tobie podobnych. Myśli o samobójstwie lub ucieka z miasta. Niewiele osób zwróciło uwagę na zabawny fakt: opublikowani faceci spotkali się z o wiele mniejszym potępieniem.
Oni chcą być tacy jak Moore, tyle że miedzy ich herosem, a nimi jest jedna znacząca różnica. Moore się wystawił. Oni są na to zbyt tchórzliwi, dlatego mogą jedynie pisać na forach i robić w życiu drobne złośliwości z którymi nikt ich nie powiąże. Co do ostatniego, to facet ma zawsze większe przyzwolenie na czynności odchodzące od obowiązującej reguły społecznej, jako nadany mu z góry status "eksploatora". Jemu po prostu więcej wypada. A głupotę młodości wybacza się. Kobiecie spoleczenstwo nie wybacza nigdy, piętnuje za to jak w "Szkarłatnej literze". Wiąże się to z odwiecznym patriarchatem: mężczyźni na wojnie chcą by ich kobiety siedziały spokojnie. Pilnowane przez znienawidzone teściowe wiedzą, że ich nawiejszym jest matka syna (to zazwyczaj matki synów hejtuja w komentarzach inne kobiety).
Tak już jest w Polsce, kraju w którym płód znaczy więcej niż człowiek, martwy więcej niż żywy, beton więcej niż zieleń. Gdzie nieuczciwość jest sprytem, uczciwość frajerstwem, gdzie mąż pierze żonę, bo zasłużyła, a ksiądz każe jej nieść swój krzyż, gdzie alkoholicy, bokserzy i patusy robią dzieciom piekło dla ich dobra, gdzie pleban pedofil jest dobrodziejem, a edukator seksualny zboczeńcem, gdzie krzyże i pomniki atakują Cię na każdym kroku. Żyjesz w kraju jak z opisu piekła Dantego, w laboratorium nieśmiesznego absurdu, w kraju ludzi bezdennie głupich, którzy podnoszą larum z powodu obrazy dewocjonalium i dennej sztuki w teatrze, a nie potrafią walczyć o swoją godność pod wszystkimi rządami, które władają od zawsze zasada TKM. Przyzwyczaj się, bo lepiej nie bedzie.
Pół wieku i się nie przyzwyczaiłem. Gdy się przyzwyczaję, będę pewnie obmywany przed kremacją.
Ostatecznie, i Polak i Holender skończy w niebycie, więc jest to pocieszające.
Ojej, chusteczkę ci dać? Ahh ta miłość i równość bijąca od lewaków xD Widać że tu tefałen wjechał za mocno. Nie chcesz to na e chodzisz do kościoła proste, dzieci na religię też na e musisz wysyłać czy to na ministranta proste. Za to wy chcecie ja siłę jakiś seksedukatorow wprowadzać do szkół xD i jakiś transwestyta będzie macał moje dzieci i pokazywał jak się masturbować xD dzięki czemu zaspokoi swoje chore pedofilskie rządzę. Wiadomo, pedofila istnie tylko w kościele katolickim, w żadnej innej sferze naszego życia nie ma.tego problemu xD
Nie oglądam tv.
Okej, widzę, że trzeba cię troszeczkę dokształcić, bo kiepsko u ciebie z wiedzą i obyciem, empatią.
Może miałeś to szczęście wychować się w dużym mieście, w zateizowanej rodzinie, gdzie sąsiad nie interesował się sąsiadem, ale większość ludzi takiego szczęścia nie ma. Jesteś na siłę chrzczony, zmuszany do bycia częścią tej instytucji. To tak jakby za niemowlęctwa ktoś zapisał cię do partii (np. socjalistycznej!), a potem kazał uczestniczyć w jej życiu, dopóki nie osiągniesz odpowiedniego wieku. Z partii jest się ciężko wypisać, dlatego tkwisz w jej strukturach, choć tego nie chcesz. Dodatkowa presja społeczna sprawia, że ludzie podtrzymują tego kolosa na glinianych nogach, więc widzisz to nie jest takie "proste". Poza tym kościół jest wszędzie. Samo to, że terroryzuje widokiem pomników i święcącym wszystko księżom przeczy świeckości państwa. Jesteś ślepy, że tego nie dostrzegasz?
Widzę, że nie masz pojęcia na czym edukacja seksualna polega, jak i pojęcia o ortografii. "Żądze", a nie "rządzę", bo to czasownik od "pożądania". Coś czuje, że jesteś w tej grupie statystycznych Polaków, która nie jest w stanie przeczytać jednej książki w roku, co widać po miałkości i banalności twej wypowiedzi i dlatego mamy rządy jakie mamy, doprowadzające do katastrof ekologicznych, gdyż większość ze swoim "xd" przy każdym zdaniu zatrzymała się na poziomie rozwoju średnio rozgarniętego adolescenta.
Tak, tak, tak. Pedofilem może być murarz i hydraulik. Banał. Tylko, że to ksiądz ma dostęp do setek dzieci. To ksiądz może nimi manipulować, zapraszać na swoją plebanię, wykorzystywać wiedzę na temat rodzinnych problemów, by osiągnąć korzyści seksualne. Poza tym, czy od takiej instytucji nie powinno wymagać się jak najlepszych standardów, a nie trzymania czarnych owiec, przenosin z parafii na parafię? Dlaczego jakaś instytucja jest ponad prawem? Dlaczego wobec innych, "świeckich" ludzi ma się wygórowane oczekiwania, a od księdza wymaga się jedynie by nie macał dzieci i nie był chamem? To niepojęte.
Może coś z tego powyżej otworzy ci oczy, choć jest to wątpliwe.
Myślę, że dużo ludzi tutaj nie rozumie podstawowego problemu, jakim jest kradzież i stąd te niezrozumiałe komentarze. Niezależnie co by zostało skradzione, fizycznie, czy w formie elektronicznej, to już bez żadnych dywagacji, trzeźwo myślącemu człowiekowi zapali się lampka w głowie, że coś jest nie tak. W innym przypadku, po co nam prawo i wzajemne poszanowanie? Może lepiej niech każdy wchodzi do każdego do domu, bierze co chce i używa czego chce do celów jakie tylko mu przyjdą na myśl. Wtedy też, gdy komuś ukradną dziecko, powie się : wina rodziców, bo krat w oknie nie było i ktoś sobie otworzył, a że ludzki towar to niezły zarobek, więc uznanie dla handlarzy. Brzmi fantastycznie? To teraz czujemy to samo.
To co robił ten koleś jest obrzydliwe. Brzydzę się ludźmi którzy wykorzystują nieszczęścia czy naiwność innych osób żeby wybić się, albo zarobić. Jest jednak takie powiedzenie, że za głupotę trzeba zapłacić, a młodzi ludzie robią czasem głupie rzeczy, takie właśnie jak wysyłanie komuś swoich nagich zdjęć, albo ta cała butthole girl. Żal mi jej, Hunter zniszczył ją, straciła dzieci. Robiła mega głupie rzeczy, ale czy na to zasłużyła? Nie sądzę. Koleś namówił ją do tych okropnych rzeczy i bardzo go bawiło kiedy się zgadzała na jego pomysłu... myślę sobie jednak, że program taki jak ten dobrze działa na wyobraźnię. Nie jestem święta, byłam w kilku związkach. Też miałam kilka takich zdjęć które niekoniecznie chciałabym żeby ujrzały światło dzienne, wyobrażam sobie jaka byłabym upokorzona gdyby ktoś je wykorzystał na takiej stronce. Koszmar.
Owszem, za głupotę trzeba płacić ale… proporcjonalnie. Nikt mi nie wmówi, że proporcjonalną zapłatą za parę nagich fotek jest zniszczenie życia przez hordę nienawistnych bydlaków. Tylko dlatego, że nasze ledwo powstrzymywane żądze wdrukowują nam hipokryzję i podwójne standardy. Obraz kobiecego ciała jest bardziej pożądany, więc w ramach kompensacji, bardziej pogardzamy ich właścicielkami. Marzę o czasach, gdy wahadło wychyli się drugą stronę i dickpick będzie niszczył życie spermiarzom. Choć chyba nie doczekam. Nie, to nie jest zapłata za głupotę. Tylko kara za obłudę i kompleksy wymierzona nie sprawcom, lecz ofiarom.
To mogły nie robić sobie zdjęć albo wysyłać, wtedy nie miałyby problemu. To niesamowite, że jeden gość mógł zniszczyć życie tylu ludziom.
To mogły nie robić sobie zdjęć albo wysyłać, wtedy nie miałyby problemu. To niesamowite, że jeden gość mógł zniszczyć życie tylu ludziom.
Ile razy mam pisać? Wynajął hackera. 40% UKRADŁ! I czy to usprawiedliwia rozkręcanie nagonki i chełpienie się się sqrwysyństwem? Młode dziewczyny mają bać się aparatu we własnym telefonie? Tylko dlatego, że społeczeństwo inaczej patrzy na goliznę męską i damską? I choć ogląda jej na codzień więcej niż czegokolwiek innego, to uwielbia poniżać, gdy dorwie w swe łapy postać z obrazka? Kurczę, to namawianie do życia w wiecznym strachu przed poniżeniem. Wystawianie bezbronnych córek i sióstr na podłości wszelkich bydlaków. „Sama sobie winna” - to chyba najbardziej okrutne, bezduszne i podłe stwierdzenie, jakie wymyśliła społeczna hipokryzja.