Ja stawiam na "nadnaturalne", albo moze zostawia SUPERNATURAL.
albo "paranormalni" :P ja jestem za "Supernatural" tak jak to powiedzieli głowni aktorzy w jednym z wywiadów
"We are Super"-Jansen
"And natural"-Jared
:D
serial 1 klasa w swojej dziedzinie, nawet od Lost lepszy :)
ale i tak PB rulez!
Moim zdanie to w ogole nie powinni nadawac polskich tytulow serialom, a filmom w szczegolnosci, bo jak niektore "przetlumacza" to rece opadaja....
Moim zdaniem to w ogole nie powinni nadawac polskich tytulow serialom, a filmom w szczegolnosci, bo jak niektore "przetlumacza" to rece opadaja....
w serialu wiele razy pada słowo "supernatural" i tłumaczą to na "Nadprzyrodzone"... ale znając Polaków to zapewne będzie tytuł w stylu "braterska więź" lub "dwóch i ciemność" :D Jak dla mnie to mogłoby po prostu zostać "Supernatural" i każdy będzie sobie tłumaczył tak jak chce :D a wrażliwi na punkcie tłumaczeń tytułów czyli ja nie będą się czepiac :)
Jak narazie to tlumaczenia nazw seriali mnie rozkladaja.
NUMB3RS - WZÓR (TV4) -beznadzieja
O.C. (Orange Country) - Zycie na fali (TVN) - zonk
Grey`s Anatomy -Chirurdzy (Polsat) - ojej
COLD CASE - Dowody zbrodni (TVN) - ja nie moge
CSI (crime scene investigation) - kryminalne zagadki las vegas - slabo mi
i moj faworyt:
ALIAS - agentka o stu twarzach(a zawsze twarz ma te sama :D ) - TVP! - przeginka
no ale w niktórych przypadkach jest nawet lepiej zmienic tytuł
tak jak z chirurgami
wołabyś Anatomia Grey'a?
No tu akurat masz racje.
Ale pozostale? Pozostale moznaby nazwac normalniej
NUMBRS - liczby - zle by bylo?
ALIAS - nie mogliby zostawic tak jak bylo?
Reszta - fakt - w polsce tytul musi byc chwytilwy i taki, zeby zainteresowac akcja, przemoca, zbrodnia labo czyms latwym i przyjemnym.
hehe masz racje
jakby dali tytuł jakiemus serialowi "SEX"
to odrazu ogldalnosc by wzrosła o 70%:P
A naljeepszze w tym wszystkim jest to, ze jak juz raz dadza ddenny tytul czemus to potem wszyscy dystrybutorzy musza to tak nazywac.
ej co lepiej brzmi
1. Supernaturalnie
2. Paranormalnie?
a moze wogóle z tutulem pujda w 2 strone i walną "Bracia" albo "Łowcy koszmarów" ??
jak myslicie
Mam nadzieję, że nazwa nie będzie w stylu "John, Dean i potwory" albo jakieś oderwane "Roztańczona Furia Szakali", no ale w Polsce wszystko jest możliwe...
Heh bierzecie się za coś co chyba nigdy nie nastąpi... Nim supernatural trafi do polskiej tv to...... będe dużo starszy...
HA!!!!
To Cie musze zdziwic!!
TVN kupil niedawno "pakiecik" (czyli od groma filmow i kilka seriali) od WB
seriale to:
INVASION
SUPERNATURAL
dalsze losy ze SMALLVILLE
peace!
No to chyba znaleźli jakiegoś nie spełna rozumu milionera :) Ale jeśli to prawda no to brawa postarali się(choć raz). A wiadomo kiedy polecą te seriale?
TVN ma od dawna umowe z WB na pierwszenstwo na wyswietlanie w Polsce.
Narazie nie wiadomo kiedy. Mozna sie domyslac, zepewnie we wrzesniu-pazdzierniku.
Oficjalny polski tytuł "Supernatural" to "Sam i Dean-łówcy demonów"
Tak podaje TVN
Powinni zostawic oryginalny. A jak juz koniecznie chca sie bawic, to niech polski tytul ma jakis sens. Moze cos w stylu:
- Sily wyzsze
- Nie z tego swiata
Ale pewnie bardziej sie postaraja i otrzymamy:
- Sol i ogien
- Dobry duch, to martwy duch
- Lowcy demonow i wszelakich czortow
- Pogromcy wampirow i nie tylko
- Sila ognia Winchesterow
- Niewidzialny wrog
- Wybrancy Niebios vs. Sily Ciemnosci
- Naznaczony w 6 miesiacu zycia
- Agenci o stu tozsamosciach
- Potega wody swieconej - odkryj nieznane
- Gdzie Buffy nie moze...
- Slone strzelby
- Rodzinne porachunki
- To tu, to tam - autem przez Stany - tytul, ktory mowi wszystko :D
"Agenci o stu tozsamosciach" "Gdzie Buffy nie moze..."
hehehe, a to moje propozycje
- Szaleńcza pogoń za piekielnymi upiorami
- Władcy Ciemności
- 666 godzin
- Ze strzelbą na zjawy
Dobra, kończę z tymi wygłupami
A tak w ogóle, to chyba jedyny tytuł serialu, który został odbrze przetłumaczony to: Lost - Zagubieni :)
A najgorszy? Ja sądzę, że "Agentka o Stu twarzach"
Offtopic: ciekawe jak przetłumaczyliby Prison Break, po prostu "Ucieczka z więzienia?" i tak jakoś głupio brzmi...
aha, jesli ktoś niedowierza w premierę na TVN tu macie oficjalne oświadczenie Warner Bros.:
http://www.timewarner.com/corp/newsroom/pr/0,20812,1180882,00.html [www.timewarner.com/corp...]
Jak komus nie chce się czytać to cytuję najciekawszy fragment z filmami, które sa w kontrakcie:
"The pact includes rights to Warner Bros. feature film output (including such films as Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, The Lord of the Rings: The Return of the King, The Last Samurai, The Matrix Reloaded and The Matrix Revolutions, among others), new television series to premiere on TVN (Invasion, Supernatural and Close to Home, to name a few), the renewal of series under current license (including Cold Case, Nip/Tuck, The O.C. and Without a Trace), animated programs, and content from the Warner Bros. library (TVN is re-broadcasting the long-running comedy phenomenon Friends)."
uwielbiam 'supernatural' i mam nadzieje ze taki odpowiednik zostanie w naszej telewizji
swoja droga macie swietne pomysly z tymi tylulami:) podoba mi sie 'gdzie buffy nie moze...' hehe dobree
wracajac do tlumaczen, zauwazyliscie ze nigdy (no przewaznie) nie ma obcych nazw w tytule polskim, chyba ze to jakies miasto tak jak 'tajemnice smallville' (szok swoja droga jesli chodzi o to tlumaczenie, ale serial tez lubie:)) wiec ten ta propozycja z nazwiskiem braci w tytule chyba nie przejdzie..wydaje mi sie ze wlasnie 'supernatural' oddaje wszystko:)
poza tym pewnie bedzie emitowany o 22.30 w srodku tygodnia...szok
pozdro
uwielbiam 'supernatural' i mam nadzieje ze taki odpowiednik zostanie w naszej telewizji
swoja droga macie swietne pomysly z tymi tylulami:) podoba mi sie 'gdzie buffy nie moze...' hehe dobree
wracajac do tlumaczen, zauwazyliscie ze nigdy (no przewaznie) nie ma obcych nazw w tytule polskim, chyba ze to jakies miasto tak jak 'tajemnice smallville' (szok swoja droga jesli chodzi o to tlumaczenie, ale serial tez lubie:)) wiec ten ta propozycja z nazwiskiem braci w tytule chyba nie przejdzie..wydaje mi sie ze wlasnie 'supernatural' oddaje wszystko:)
poza tym pewnie bedzie emitowany o 22.30 w srodku tygodnia...szok
pozdro
zapominiales o ONE tree Hill(nazwa miejscowosci w polnocnej Karolinie -nie tlumaczy sie tego ) a tvn7 ---POGODA NA MILOSC --buahahahahaha
ale racja TVN - ma zamiar zaczac dbac o widza ,pozyjemy ,zobaczymy ala ta ich nowa platforma to zapowiada sie bardzo atrakcyjnie ,miejmy nadzieje ze nie zrobia tak ze te nowosci wrzuca na platne kanaly typu-tvn seriale haha tylko normalnie na tvn poleca
Narazie nie wiadomo kiedy. Wiadomo tylko, ze pierwszy w polsce pusci superanturala TVN.
No i sie wyjasnilo jesli chodzi o tytul. SUPERNATURAL bedzie od dzis w Polsce znany jako "Nie z tego swiata".
Skomentuje to jednym slowem: zenada.
słyszłam ze od 20 listopada zamiast serialu detektyw monk (sory jesli zle napisałam) bedzie leciał supernatural czy jak kto woli nie z tego swiata