PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=225833}

Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97020
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Gdyby nie czysty przypadek to nie obejrzałabym dziś Supernatural, a to wszytsko z powodu niepozornego tytułu "Nie z tego świata", który wogołe nie wskazywał na to, że jest to właśnie Supernatural... No po części przyczynił się do tego Tele Tydzień i błędny czas trawania [30min?! :|] ale to już inna bajka.
Ogółem sądzę, że mogli zostawić amerykański tytuł "Supernatural" - Jetsem zwolennikiem angielskich nazw... i lektorów...

Ganja

oj a ja przegapiłam :(:(:( ale to nic,obejrze na kompie choć to nie to smao ;] a tytuł to faktycznie wymyślili ;/

Ganja

tak samo bylo u mnie, po polskim tytule nie chcialo mi sie ogladac, ale w tle akurat lecial poczatek i zobaczylem tytul Supernatural, a pamietalem, ze kolega strasznie chwalil :)

Niestaty w gazecie tv z wyborczej tez byl czas trwania 0,5h, a jako ze nagrywalem sobie to srodkowa czesc stracilem, na szczescie zzdazylem jeszcze przelaczyc na koncowke :)

Co do samego serilu to zapowiada sie naprawde ciekawie :)

WEBMAC

Tytułów seriali nie powinno się w ogóle tłumaczyć bo to tylko zmyla widzów. Supernatural jest chwytliwe, po co to w ogóle zastepować polskim?

ocenił(a) serial na 10
miss_russ

Co do tytułu to się nie będę wypowiadac, bo jak nawet jakby przez 2 lata myslal jak w miare dokladnie przetlumaczyc na polski, to na "nie z tego świata" by nie wpadla. Serial kocham, poiadam caly 1 sezon, a narazie jestem na 8 odcinku 2. Ale wczoraj rozwalil mnie lektor, po prostu świtnie dobrany do temtu serialu;/ pozdrawiam wszystkich fanow Supernatural i antyfanów polskiego tytulu;d;d;p

ocenił(a) serial na 9
Madzik

Ja też nigdy nie wpadła bym na ten tytuł. Gdyby nie to, że wchodzę na tą stronę przegapiła bym mój ulubiony serial. Po co zmieniali tą nazwę?

Madzik

no to czuję się pozdrowiona :). ja chyba też zabiorę się do ściągania, bo do telewizji nie mam cierpliwości. Czasem tak strasznie potrafią zniszczyć wypowiedzi w serialach/filmach, że jest to po prostu dobijające. A często rzuca mi się to w oczy, gdy oglądam Buffy na Tv4 i słucham i angielskich głosów i lektora. A wracając do Supernatural [kategorycznie odmawiam używania polskiej nazwy!! :P] to szczerze mówiąc, mimo iż sama fabułka i screeny ze strony telewizji CW zainteresowały mnie to nie zajęłam się ściąganiem, bo bałam się że jednak się zawiodę. Na szczęście muszę przyznać, że nie jestem rozczarowana.

I jeszcze jeden serial, który będę miała na bieżąco do ściągania coraz to nowe odcinki... MMMMM ^^

ocenił(a) serial na 9
miss_russ

Supernatural to moim zdaniem bardzo dobry tytuł, który bardziej rzuca się w oczy w programie, a "Nie z tego świata" to coś jakby program o niewyjaśnionych zjawiskach.

ocenił(a) serial na 9
basiamusial

Serial leci w Polsce i od razu więcej komentarzy.

basiamusial

Osobiscie po obejhzeniu - zero zachwytu zostane ptrzy swoich. Ale co do samego tytyulu... bzdurnie przetlumaczony zgadza sie ale jak ktos napisal wyzej ze nie powino sie tlumaczy seriali to dla mnie to bzdura - bo tak patrzac nie powinno sienic tlumaczyc (zchodiz mi o nazwy)
Nazwa powinna miec jak najbklizszy zwiazek z oryginalnym tytulem a nie jego trescia - z ta oczywiscie tez ale na brzmieniowa foprme nalezalo by bardziej patrzec

Niput

wiesz co.. jak dla mnie to kwestia gustu. czasem mam ochotę nacisnąć "magiczny [niestety nie.istniejący] guzik" i wyłączyć te bluźniercze teksty lektora oraz przełączyć sobie na napisy. Ale to tylko wtedy gdy mam czas na spokojnie sobie siąść i pooglądać. W codziennym pośpiechu lektor jest przydatny, bo jest łatwo przytswajalny.

A co do tłumaczeń nazw to sądzę, że niektóre mogliby także zostawiać po angielsku, choć to zależy od kontekstu...

Niput

Ok, tłumaczyć można jeśli już tak sie oburzasz, ale powinno się choćby w nawiasie zostawić tytuł oryginalny. Wiekszość seriali amerykańskich jest tak tłumaczona, że nawet alfa i omega by nie doszła o jaki serial idzie. Co innego np. 24 godziny....

miss_russ

hmm.. z tymi nawiasami to nie wydaje mi się dobry pomysł, bo np w reklamach lektor czytałby dwa tytuły po prostu czy zaznaczałby że ten drugi jest w nawiasie w sposób: " nie z tego świata, otworzyć nawias...." ;) ale nie... na serio to moim zdaniem nawiasy wprowadziłyby zbyt duże zamieszanie... Trzeba się już zdecydować. Albo oryginalny tytuł [zalecana opcja] albo jakiś bardziej opowiedni... Nie ma bata ;)

Ganja

Ja trafiłam na to przypadkiem, bo ogladałam Majewskiego i mnie olśniło na napisach, że chciałam to obejrzeć ;). Szkoda, że nie dali angielskiego tytułu, bo polski jest mylący :).

Ganja

Czy ktos z Was wie na 100% w jakich dniach i o jakiej porze będzie emitowany ten serial? Wczoraj przypadkiem po "Szymon Majewski Show" trafilem na to i postanowilem obejrzec. Calkiem ciekawe...prosze o konkretną odpowiedz.pozdro

Kapitanos

Najnowszy Teletydzień twierdzi, że następny odcinek wyemitowany będzie w poniedziałek. Czyli tak jak... przedwczoraj? [Tak.. bo już po północy] No ale cóż to widzę? Czyżby przewidzieli trochę więcej czasu na 2 odcinek? Nowy Teletydzień, mianowicie, podaje za czas trwania godzinę.

Podsumowując - Supernatural, poniedziałki, 22:35 jak narazie...

ocenił(a) serial na 10
Ganja

Asiak odezwij się do mnie na gg (jeśli posiadasz) to pogadamy na spokojnie. Możesz się czuć pozdrowiona. Wszyscy fani Supernatural (i antyfani polskiego tytułu) mile widziani mój numer gg 8647096!;*

Ganja

ok, dzieki za info, tak myslalem. wiec 1 raz w tyugodniu...mogloby byc troche częsciej no ale dobrze ze wogole jest. a ile odcinkow jest razem?

ocenił(a) serial na 10
Ganja

Przez te tłumaczenie przegapiłem pierwszy odcinek! Nie mogli pozostawić oryginału lepiej brzmi.