PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10053210}

Pamiętniki Mordbota

Murderbot
2025 -
6,1 367  ocen
6,1 10 1 367
8,0 2 krytyków
Pamiętniki Mordbota
powrót do forum serialu Pamiętniki Mordbota

Dotychczas myślałem, że Pamiętniki Mordbota to strumień świadomości osoby pozbawionej płci, żywiącej wstręt do genitaliów i seksu, że to świetny pomysł tłumacza na użycie III rodzaju gramatycznego w celu oddania autoidentyfikacji myślącego ustrojstwa. 

Lecz - co za szczęście! - odwiedziłem krynicę mądrości, jaką często bywa forum fimweb i prawilni rodacy otwarli mi oczy. Tam gdzie naiwnie widziałem SCI-FI, oni widzą LGBT! Cóż za wgląd! Ileż książek o cywilizacji śmierci i tiktoków Memcema trzeba wchłonąć aby posiąść tak nadludzką przenikliwość?

Martwię się tylko, że będą ten obrazoburczy serial nadal oglądać i zobaczą, że główna postać mając okazję za friko zmontować sobie genitalia - stanowczo odmówi. A przecież prawilny facet lub porządna dziewczyna - na pewno by się tak nie zachowali. Wszyscy wiemy że istnieją dwie pucie.

Inna kwestia że chociaż akcja rozgrywa się w cywilizacji dalekiej przyszłości to jednak - jeśli zastanowić się na spokojnie - szokujące jest, że główne postacie tkwią w wieloosobowych kontraktach małżeńskich, zamiast respektować tradycyjne wartości i katolickie wzorce monogamii. Gdzie jest Ordo Iuris? dlaczego nikt nic z tym nie robi i nie wprowadza w Polsce powiatowej stref wolnych od science fiction?

36
Chomone

Przepięknie napisane. Zgadzam się z każdym zdaniem poza jednym - dotyczącym dwóch puci. Jest tylko jeden Pucio! Ma jeszcze siostrę, Misię. Jest też Bobo. Ale Pucio jest tylko jeden, nie dwóch ;)

Chomone

słychać wycie? znakomicie

maximus_

Eeee tam..... Ileż można słuchać tego prawilnego wycia białorycerzy? Przeczytaj losowo ze dwadzieścia recenzji z ostatnich dwóch-trzech lat i zobaczysz, że wyją na praktycznie każdym. A to za mało białych w obsadzie, a to wszędzie LGBT, a to kobitki się rozpychają... Jedyne co podziwiam, to ten bezkresny masochizm uprawiany przez to dziarskie towarzystwo, bo choć czuć prawie fizyczny ból, to z jakiegoś powodu oglądają, oglądają, oglądają......

Chomone

Piękne. Te przygłupy wiecznie szukają sobie problemow. Niech się maceruja we własnym smrodzie a dobre sf zostawia w spokoju

matthewxdp

Jeśli to przygłupy, to jak nazwać ciebie, z połową ich intelektu?

Chomone

Nigdy nie spotkałem się w literaturze z mówieniem do siebie w 3 osobie wziełom, zrobiłom, byłom, to jest nowomowa środowisk lewicowych ostatnich kilkunastu lat.

Eugene_Eumaqs

jeśli już to "ja wzięło, ja zrobiło, ja było" ale ogólnie do istoty która nie przejawia cech kobiecych używa się rodzaju męskoosobowego, zwłaszcza że twarz murderbota nie wygląda na osobę niebianarną

Eugene_Eumaqs

" ale ogólnie do istoty która nie przejawia cech kobiecych używa się rodzaju męskoosobowego, zwłaszcza że twarz murderbota nie wygląda na osobę niebianarną"

za to od pasa w dół nie przypomina ani chłopaka ani dziewczyny. To jakiego rodzaju się "używa" jest kwestią epoki, polszczyzna sprzed 200 lat jest dla współczesnych czytelników archaiczna, jak współczesna literatura będzie trąciła myszką już za kilkadziesiąt lat, a samoświadoma AI może w niedalekiej przyszłości stronić od przypisywania sobie form płciowych jeśli uzna że to prymitywizm charakterystyczny dla mówiących ssaków. 

Natomiast racja że serialami rządzą środowiska lewicowe przebiegle spiskujące przeciwko normalności: Pedro Pascal widząc co się dzieje w The Last of Us postanowił odejść więc scenarzyści naprędce musieli montować odcinek z śmiercią jego postaci.

Chomone

Troglodyci hamują wszelkie zmiany, które są konieczne, żeby dostosować nasz język do zmieniającego się świata, świata który w wielu zakątkach naszej planety nie tkwi już w XIX wieku. No ale Polska ma XIX wiekiem stać, my tu jakichś zabobonów pogańskich i sci-fi nie chcemy, więc mimo, że postacie w serialu określają robota mianem "to" a nie "on", to rycerze od boga i honoru będą walczyć tak zaciekle jak tylko potrafią, jak na prawdziwych, dojrzałych mężczyzn przystało, czyli będą bombardować dobry serial niskimi ocenami :D

magdalena1987

Zmiany, o których piszesz, to to tylko chwilowy wykwit spowodowany indolencją umysłową pewnych środowisk dlatego nikt normalny nie pozwoli aby dostosowywać język do tych szkodliwych głupot.
Ale jak już chcesz koniecznie aby niebinarny robot mówił o sobie, to powinno być "było", a nie "byłom", bo byłom, to może mówić jakiś robol na Śląsku. Więc do szkoły dzieciaku zaliczyć jeszcze raz maturę z polskiego.

ast

" dlatego nikt normalny nie pozwoli aby dostosowywać język do tych szkodliwych głupot." XD Nie tylko piszesz brednie o tym jak się odmienia czasowniki na Śląsku, nawet nie ogarniasz różnicy między językami martwymi a żywymi. Te drugie nie potrzebują niczyjego pozwolenia aby ewoluować, czego sam jesteś przykładem pisząc "większość planety ciśnie bekę" - użyłeś słowa w znaczeniu nieistniejącym w polszczyźnie 50 lat temu.

Chomone

Język jest żywy i ewoluuje, co jakiś czas powstają nowe słowa, czasem słowa nabierają innego znaczenia.
Jednak jest to coś zupełnie innego niż tworzenie nowych, nienaturalnych i trudnych do przyswojenia form gramatycznych tylko po to aby zaspokoić zachcianki ludzi z zaburzeniami psychicznymi. Nie wiem jak się odmienia czasowniki na Śląsku i nie chcę wiedzieć, bo mnie to nie interesuje, a to co napisałem było zwykłą drwiną i żartem. Ktoś nie znający śląskiego gdyby chciał dla żartu śląski udawać, to pewnie coś takiego by powiedział: "byłom". Fakt, że tego nie zrozumiałeś bardzo wiele o tobie mówi. Twój zarzut, że nie ogarniam różnicy między językami martwymi a żywymi zranił moje serce. Nie mogę jeść i spać, w nocy budzę się spocony z krzykiem: Nieeeee!!!!! Jak to możliwe, że taki Sułtan intelektu uważa, że jestem głupi?

magdalena1987

Najlepiej dostosować porzucając język polski i przyjać angielski.

Chomone

Nie ma w tym nic przebiegłego, to zwykła głupota, z której większośc planety ciśnie bekę.

Chomone

Co ty pierd opisz o Pascalu? Zginął bo tak było w grze. Koniec i kropka. Na UJ kłamiesz i wymyślasz takie bzdury?

zatkaokakao

"Na UJ kłamiesz" - nigdy nie uczęszczałem na Uniwersytet Jagielloński, coś się Panu pomieszało.

Eugene_Eumaqs

To mało czytasz ale nie dziwi mnie to. Pewnie tego nie zrobisz ale zapoznaj się z "perfekcyjna niedoskonałość" Jacka Dukaja

Craft

Jako ciekawostkę można dodać, że w zasadzie cała polska nowa odmiana "być" w formie bezpłciowej (nie mylić z rodzajem nijakim) jest jego autorstwa. Jest używana, ale bez przyjemności, bo większość świata literackiego uważa Dukaja za zbyt prawicowego, dlatego też nie jest nagradzany. No bo wiadomo, że lepiej nagradzać modną, ale infantylną grafomanię :D A serial - na razie bardzo wciągający.

Eugene_Eumaqs

Ja z kolei wielokrotnie i to w książkach starszych niż kilkanaście lat. Np. "Perfekcyjna Niedoskonałość" Jacka Dukaja z 2004 roku, czy "Diaspora" Grega Egana z 1997 roku. Świetne książki. Szczerze polecam. Tego typu gramatyka jest dość częsta w książkach opisujących post-ludzkie cywilizacje .

Chomone

Zgadzam się z tobą, ale nie da się ukryć, że tłumaczenie brzmi nieco dziwnie.

Ezo_Okami

Taki język jest użyty w polskim tłumaczeniu książki. Ale fakt, że czyta się to ciężko, chociaż idzie się przyzwyczaić.

Chomone

Pełna zgoda, mnie też to strasznie uderzyło jak ciężko się niektórym pogodzić z zamysłem autorki Marthy Wells. Zajrzyjcie chłopaki ( i dziewczyny) do oryginału i zobaczycie, że te dziwne, kłujące rzekomą poprawnością ideologiczną (i jakimś okropnym skrętem w lewo od Jezuska i jego niepokalanego poczęcia, o Matce Boskiej Gietrzwałdzkiej nie wspominając) to bardzo logiczne wyjście dla tłumacza. I tak naprawdę jedyne. Ufnym tedy, że przejrzycie na oczy i zobaczycie, że to wyście się zagubili na pustyni, a nie wraże siły ideologiczne was zgubiły ;)

Chomone

po prostu ciężko się tego słucha bez żadnych podtekstów lgbt, które mam w dupie. Zresztą film nawet dla mnie fana scifi jest deko głupawy. Tym bardziej szkoda mi czasu na męczenie się z tymi językowymi dziwactwami.

pojala

Serialu jeszcze nie oglądałem, ale jak zobaczyłem zwiastun to pomyślałem sobie WTF. Wchłonąłem cala masę książek, ze starego kanonu Star Wars, a teraz nagle w nowych co chwilę pojawia się mistrzo jedi, które mawia "wzięłom" "poszłom" wątki romantyczne dziewczyn, których kiedyś nie było itp. Skojarzenia mam jednoznaczne

hornet

Może wnioski wyciągam pochopne wnioski, ale wyglada, na to, że pod płaszczykiem SF wprowadzamy wątki LGBT, tak jak w przywołanych przeze mnie Star Warsach. A młodzież łyk jak pelikan i cieszy się jaka jest postępowa.

hornet

"Może wnioski wyciągam pochopne wnioski" - eee, gdzie tam, na pewno wnioski nie są pochopne skoro serialu nie oglądałeś, powieści nie czytałeś, a odkryłeś LGBT. Gorzej z tą młodzieżą, zwłaszcza jeśli czytają Pamiętniki Mordbota, ale - rzecz jasna - ci którzy nie czytają wiedzą lepiej.

Chomone

Widziałem zwiastun na razie i mi się skojarzyło z tymi nagminnymi "mistrzo jedi". Ale spokojnie, dam serialowi szanse.

Chomone

Buhu. To jest tylko twoja projekcja. Jedyny powód, że to pochwalasz, to że jest częścią twoich durnych idei "LGBT".

Nikt, nawet durnie, nie mówią "ja zrobiłom" bo to jest po prostu niegramatyczne.

Upośledzona kalka z języka angielskiego, tak jak te wszystkie idee do których wyjesz.

A teraz płacz, bo ludzie mają dość waszych durnych, na siłę wszystkim wpychanych, zwynaturzonych pomysłów.