Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 123 tys. ocen
7,7 10 1 122860
6,0 5 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Rozmowy serialowe

użytkownik usunięty

Jak wyżej

użytkownik usunięty

Minona: Tak, tak, Sherlock :DD Jest krótki więc szybko skończysz:D A potem Shameless:P Oba seriale powracają od stycznia, mogłybyśmy razem przeżywać:D
Twój av<3333
http://25.media.tumblr.com/55d5c70895718fbf5de214aa912b9bb3/tumblr_mjiuh3K1F31qd qh63o2_500.gif

Sherlock ma tylko 3 odcinki w sezonie, to strasznie mało, więc od niego zacznę ;) Za chwilę idę oglądać, bo mi się już odcinek załadował.
a ja kocham Twój avek &lt;3
gifek z ostatnią ich scenką ach jak on na nią patrzy &lt;33333 uwielbiam ten moment, gdy Finn pisze Rae na plecach &lt;3

popatrz na to https://24.media.tumblr.com/5cf57d6e44441f39e09d91ffbbd6b066 /tumblr_mxjn7d4iyx1qdz7llo1_500.gif

użytkownik usunięty
minona291

Super:D
STOOOOOP
Patrz jakie cuda:
http://mirallegri.tumblr.com/post/69713072308/im-definitely-not-girly-well-why-d o-you-say
http://proudlynerdy.tumblr.com/post/64907634725
http://xteeenagewastelandx.tumblr.com/post/69620381183
http://proudlynerdy.tumblr.com/post/60808577542

aaaaaaaaaaaa uwielbiam to &lt;3333333333333333333333
wiesz już, że w lutym rusza 2 sezon? jeszcze kilka tygodni wytrzymać.

https://31.media.tumblr.com/f1e1a2cbb3c76c2a251ba5a229c9c4c0 /tumblr_mwdu2r6NYK1sltcefo8_r1_250.gif kocham tego gifka, chciałam go sobie w ava wrzucić, ale chyba będzie słabo widoczny, tak myślę :(

użytkownik usunięty
minona291

Skąd wiesz??Są już jakieś oficjalne informacje?

Raczej tak:(

wczoraj na tumblr wyczytałam chyba? a nie czekaj, z tumblra przeszłam na jakąś stronkę serialu i tam? shit nie pamiętam już, bo to późna nocna pora była ;( poszukam jeszcze raz i najwyżej wkleję Ci info.

użytkownik usunięty
minona291

Ok, spoko:) Miałam nadzieję na styczeń, ale luty też nie jest najgorszy. Ja już chcę po prostu zobaczyć tą pełną scenę pocałunku:D Z tego co widać to Rae coś do niego mówi. Ja już mam w głowie scenkę ale nie chcę niepotrzebnie napalać:D

ja się bałam, że drugi sezon będzie latem ,a tu luty jest dla mnie miłą niespodzianką ;p
lepie nie zakładać niczego z góry [jak będzie wyglądała ta scenka] spokojnie poczekać, by później niepotrzebnie nie przeżywać zawodu ;)

użytkownik usunięty
minona291

Dali MMFD do nowego zwiastunu stacji, więc obstawiałam zimę, nie mogło być inaczej:D
Niestety, ja już mam tak że muszę sobie ułożyć w głowie kilka scenariuszy:D

a to ja nic nie wiedziałam o zwiastunie wcześniej ;p
dobry motyw z tymi kilkoma scenariuszami, bo większe prawdopodobieństwo na to, że któryś się sprawdzi :)

użytkownik usunięty
minona291

Ten kiss który wkleiłaś to właśnie ze zwiastunu:D Wpakowali tam wszystkie seriale z ramówki, to chyba zimowy zwiastun był;)
http://25.media.tumblr.com/253610ec9b713d9ca92002341f94405c/tumblr_mxm0fiT5M01qd 7x3so2_250.gif

aha teraz już ogarniam XD

użytkownik usunięty
minona291

A coś myślała?:D
http://www.youtube.com/watch?v=_sAt1N98OHw&list=PLSfobYjyRoTBM6ocA-yaNYJxig3vsU0 tW to ten:D

nic takiego ;p
o wielkie dzięki za ten zwiastun :*

użytkownik usunięty
minona291

http://24.media.tumblr.com/282ead55f23bdcce29ead923b388680c/tumblr_mxr54cKCs61qc tbwxo1_500.jpg mam:D

dokładnie to wczoraj widziałam :)

O, Bluszek, widzę, że obejrzałaś Reign :) Jak wrażenia?

użytkownik usunięty
Kate123

SPOILERYSPOILERYSPOILERYŚwietny odcinek. Byłam przerażona, że mi zabiją Kennę, ale na szczęście nie padło na nią... Czy tylko ja myślałam, że Clarissa jest duchem?:P Obejrzałam promo, zaczyna mnie denerwować Mary ze swoim przeskakiwaniem z kwiatka na kwiatek. Wychodzi na to, że w parzyste numery odcinków całuje się z Francisem, a w nieparzyste z Bashem. To już się robi cholernie męczące, a za nami dopiero 8 odcinków. I po raz kolejny jeden brat chce odbić drugiemu dziewczynę, po raz kolejny ich to rozdziela i wkrótce doprowadza do wzajemnej nienawiści..
http://31.media.tumblr.com/fedf6d0bdf688fee90c23115486bcd5f/tumblr_mrod28lWhr1qe 826to8_r2_250.gif SPOILERYSPOILERYSPOILERY

SPOILERYSPOILERYMi też odcinek się bardzo podobał. Do końca nie wiedziałam, na którą padnie, mało zawału nie dostałam xD Wątek z Clarissą jest genialny, chociaż nadal nie wiem o co w tym tak do końca chodzi :D I mam nadzieję, że nie zabiją Nostradamusa :( Niesamowicie się wkręciłam w ten serial :) A co do Mary, to fakt, to wszystko dzieje się za szybko i do tego te ciągłe zmiany, ale nie zamierzam narzekać, bo gorzej niż w TVD to nigdzie nie będzie. I mimo wszystko jestem za Mabastianem, więc tym bardziej nie narzekam na następny odcinek :D Szkoda tylko, że relacje braci się popsująSPOILERYSPOILERY

użytkownik usunięty
Kate123

SPOILERYSPOILERYSPOILERYElena nie całowała Stefana i Damona na zmianę, nawet po pijaku;) Tam 2 sezony były pod tym względem dobre, tutaj nawet się 1 nie skończył i już przesadzają z trójkątem. Nie masz powodów do narzekania, jasne że nie, tylko jak Mary pójdzie w 1x10 do Francisa i jego pocałuje, i powie mu że go kocha, a znowu w 1x11 pocałuje Basha, to nadal będziesz zadowolona?:P Mniejsza z tym, na razie lecę a potem wracam nadrabiać zaległości serialowe:PSPOILERYSPOILERYSPOILERY

SPOILERYSPOILERYReign i TVD to inne seriale, więc nie zamierzam ich porównywać :P Widocznie tak musi być i trzeba się z tym pogodzić. Jasne, że nie będę zadowolona, ale było mówione, że to serial w stylu Gossip Girl z tłem historycznym, so chyba wiedziałaś na co się piszesz :DSPOILERYSPOILERY
Ja wracam do sprzątania, a później w nagrodę też coś obejrzę :) Może OUATIW, bo mam 2 zaległe odcinki. Chociaż mi się nie spieszy, skoro następne dopiero w marcu...

użytkownik usunięty
Kate123

SPOILERYSPOILERYSPOILERYNie zamierzasz ich porównywać, ale za każdym razem jak gadamy o Reign to nawiązujesz do TVD:P Nie wiedziałam na co się piszę, bo zanim zaczęłam oglądać serial nie wiedziałam o nim nic oprócz tego, że jest o Mary Stuart i główną bohaterkę gra Adelaide;P A w porównaniu do Gossip Girl nie chodzi tylko o latanie między dwoma braćmi, ale całą otoczkę. Może odnoszę błędne wrażenie, ale wyczuwam u Ciebie straszną złośliwość kiedy rozmawiamy o Reign. Ostatnio przymknęłam oko na uwagę o Francisie i porzuciłam temat. Ciekawa jestem czy byłoby inaczej gdybym shippowała Mabastianowi ;] Myślę że będzie jednak bezpieczniej, jeśli uznamy ten serial za nasz temat tabu. SPOILERYSPOILERYSPOILERY

SPOILERYSPOILERYNawiązuję tylko do tego, że w TVD jest najgorszy trójkąt ever i w żadnym serialu gorzej nie będzie :P Więc odnosisz błędne wrażenie. Nie jestem złośliwa, możesz sobie shippować komu chcesz, nigdy się tego nie czepiałam. Sama chciałaś rozmawiać szczerze o wszystkim. Nie wiem, może też odnoszę błędne wrażenie, ale czy Ty się na mnie o coś obraziłaś? SPOILERYSPOILERY

użytkownik usunięty
Kate123

Tu jest ewidentnie konflikt interesów, jestem pewna że w przypadku innego serialu rozmowa toczyłaby się inaczej.
W takim razie obie odnosimy błędne wrażenie i na tym zakończmy, peace ;)

Wiadomo, że by się toczyła inaczej. W końcu w przypadku Reign, OUAT i TO mamy inne shipy i wiadomo, że każda będzie stała za swoim :)

użytkownik usunięty
Kate123

Tyle że ja miałam zamiaru dyskutować o Mabastianie czy Frary, oceniałam tylko postawę Mary. I myślę że każdy z obu "frontów" powinien przyznać, że takie latanie między dwoma facetami co odcinek jest niedorzeczne, zwłaszcza kiedy w kierunku jednego padają deklaracje miłości. Ale promo jak promo, nie znamy okoliczności, wszystko może inaczej wyglądać w odcinku.

To przecież napisałam, że nie podobają mi się te zmiany. Ale może takie zachowanie było wtedy na porządku dziennym? Nie wiem, nie znam się i szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za historią :P Seriale na szczęście trochę to zmieniły :) Nie podoba mi się to, że tak między nimi skacze, od początku to mówiłam. Ale z drugiej strony jakbym znowu miała czekać kilka sezonów, żeby coś poszło do przodu to ja dziękuję bardzo. Nie zamierzam tego rozbierać na czynniki pierwsze i się denerwować. Chcę się cieszyć odcinkami :)

użytkownik usunięty
Kate123

W szkole nigdy nie mówili nam czy w zwyczaju było całowanie się z bratem swojego narzeczonego:p Nawet jeśli, to powinni od samego początku inaczej kreować postać Mary, bo teraz takie zachowanie razi. W porządku, z mojej strony koniec tematu.

To jest tylko serial, nie ma co się tak denerwować :P Zawsze można zrezygnować z oglądania :P

użytkownik usunięty
Kate123

http://31.media.tumblr.com/tumblr_mdnq4vn70r1rool60o3_250.gif
Jeszcze wykorzystam ten cytat, nawet wiem kiedy xD
Pójdę już lepiej :D

Kiedy? xD Zresztą, przywykłam już do tego, że jestem hipokrytką xD Wybacz, mam trochę spraw na głowie ostatnio i jakoś w tym momencie nie w głowie mi seriale :P

lola881:
Odcinek ze ślubem będzie bardzo dramatyczny (jakby inne takie nie były xD), więc będą właśnie tak przeciągać, żeby potem przywalić z jeszcze grubszej grubej rury :P Pomysł całkiem niezły, bo w sumie wszyscy się już "przyzwyczaili" do tego, że Lucas "woli młodsze", a jakby mówił, że to np. kuzynka, to trudniej byłoby przekonać potencjalnych gangsterów. No bo jak to, całkiem przypadkiem teraz przyjechała do niego taka młoda kuzynka i u niego mieszka? To już chyba w nową laskę łatwiej uwierzyć. No, oczywiście nie najbliższym, bo z tym wszyscy będą mieli problem - po 2 dniach zamieszkał z 16latką? xDDD Moim zdaniem mogli się wysilić i chociaż ucharakteryzować ją na starszą parę lat (a w charakteryzacji są przecież ekspertami :P), a nie wszem i wobec rozgłaszać, że ma 16 lat... i jeszcze ta zażenowana mina Lucasa, jak ją komuś przedstawia :P Ale na szczęście bliscy dość szybko poznają prawdę, bo już się bałam, że dopiero w finale Sara się dowie, że Carlota to siostra, a nie dziewczyna Lucasa. Aitor i Carlota będą głosem rozsądku w tych wszystkich zawirowaniach uczuciowych Lucasa i Sary i bardzo dobrze, bo nasza para potrzebuje czasem usłyszeć parę ostrych słów, żeby się ogarnąć. Chętnie bym shipowała Carlocie i Aitorowi, ale nie wiem, czy to jest wykonalne, byłoby chyba za łatwo. A było już : "idź spać, Carlota"? <3 xD

Co do reklam, to wiadomo, że są wszędzie. Nawet w głupim Klanie postacie sobie gadają o jakiejś Activii czy innym Benecolu, ale to powiedzą coś raz i temat zamknięty, a Hiszpania bije wszystkich na głowę :P Te wszędobylskie reklamy Coca-Coli (w 3 metry nad niebem, w Statku, w Cieniach Calendy), a w Internacie przecież firma wysyłkowa dostarczała paczki 20 razy dziennie xD jeszcze rozumiem jakieś kakao, mleko, ciastka, chrupki w Internacie, bo była stołówka, kuchnia, różne posiłki. Ale ten wędzony udziec w każdej scenie mnie szalenie bawi. I cały czas jakieś uwagi typu "jest jeszcze ta dobra kiełbasa?", "zrobisz mi kanapkę z tą pyszną szynką?", "uważaj z tym nożem, bo marnujesz taką dobrą szynkę!", no i to jeszcze było marzenie Berni, żeby zmienić ten bar w luksusowy, "żadnego boczku, tylko najlepsze wędliny" xDDDD A już całkowicie padłam, jak była scena urodzin, a do jedzenia (przynajmniej tylko tyle było pokazane) mieli tort i właśnie ten wielki udziec w tle xD wow, ale luksusowa uczta :P A Santander to już w ogóle dłuższa historia, to taki cudowny bank, że dają młodym ludziom pieniądze na spełnianie marzeń i właściwie chyba nawet nie chcą, żeby im to spłacać xDDD Chociaż z tym Gripexem, jak mówisz, też trochę przegięcie, zwłaszcza że to nie jest film fabularny, gdzie postaci są fikcyjne i "mówią" to, co w scenariuszu, więc pewnie wypadło jeszcze bardziej sztucznie i pretensjonalnie.

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

:O może być coś gorszego niż pan młody porwany przez seryjnego mordercę? No tak...jeszcze może umrzeć...zapomniałam jaki serial oglądamy :D ale to przecież nie jest tak, że Lucas ugania się za samymi małolatami. Z Sarą jakoś tak wyszło ;) ale poza tym miał same starsze. Nawet sobie nie chce wyobrażać reakcji Loli i Sary :D :D i masz racje, mogli ją przynajmniej ucharakteryzować :D w końcu Mariano ma doświadczenie, był taką piękną kobietą :D a i dla potencjalnych zabójców byłaby to zmylka. Pewnie, że jest wykonalne, czemu nie? :) ja jestem tego pewna :) przecież nie będą przez 6 sezonow ciągnąć trójkąta, bo nikt by tego nie wytrzymał :D nie było jeszcze tej sceny.
Wyjechalam na weekend, wrócę jutro wieczorem to pogadamy, bo tu mam słaby internet. Miłego weekendu :*

lola881

Hehe, nie wiedziałam, że jesteś już przy samym dniu ślubu, to właśnie o ten "dramat" mi chodziło :) Povedilia nie umrze, jakby co xD No wiem, że się nie ugania za małolatami, ale jego "relacja" z Sarą już się jakieś 2 lata ciągnie, a Paco jeszcze dodatkowo to rozdmuchuje, że jego mała córeczka, że to jeszcze dziecko itp., więc jakoś tak związek z nastolatką wszystkim "pasuje" do Lucasa, nieważne, że Sara była jedyna. No Sara nie będzie zachwycona, bo to też taki pies ogrodnika :P a Loli to już chyba nic nie zdziwi xD Myślę, że spokojnie mogli ją "zrobić" na 22-25latkę i byłaby podwójna przykrywka - dla gangsterów i dla znajomych. Ale to komedia, więc wiesz. Myślę, że będą ciągnąć trójkąt, tyle że z przerwami, nie tak jak w TVD, gdzie w każdym odcinku jest scena raz z tym, raz z tamtym, pewnie to jakoś rozciągną w czasie. Ale powiem Ci, że lekkie sugestie co do Aitora i Carloty były. Chyba że sobie to wmówiłam :P To miłego weekendu, odezwij się jutro lub pojutrze :)

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Wow, końcówka sezonu jest genialna. Tylko biedna Silvia :( tak się cieszyła :(

lola881

a już jesteś przy ostatnim odcinku?

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Nie, nie, aż tak to nie :D 4x11 zaczęłam :) bardzo mi się podobało 4x10 :) i Lucas i Sara mieli ładne sceny <3

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Muszę jeszcze napisać, że Lucas wygląda ostatnio asdfghjkl cudownie :D a Sara na ślubie Rity wyglądała pięknie i pięknie zaśpiewała, nie wiem czemu wcześniej tak falszowaly, że aż mnie uszy bolały :D za 3 dni urodziny Sary, na które tak czekałam, a wszystko jest w takiej rozsypce :(

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Jak mnie denerwują podwójne standardy w tym serialu. Jak Mariano chciał sam wymierzyć sprawiedliwość to przeszło bez echa, ale jak Lucas porwał tego przestępcę to już jest najgorszy, Nawet Mariano oczami przewraca, a zrobił to samo.

Ale...przeżyłam szok...to Ruth! nie spodziewałam się. W ogóle jak oni sobie utrudniają życie. Po co odbierał Lucas ten telefon od Ruth, przecież można się spodziewać, że kret w policji pozna go po głosie, Trzeba było nie odbierać tylko oddzwonić.

lola881

Też mnie wkurzają te podwójne standardy. I te pretensje Mariano, bo przyzwyczaiłam się, że zawsze był po stronie Lucasa, a teraz wciąż mu wjeżdża na psychikę - że okazuje uczucia, że nie okazuje uczuć, że mu na niczym nie zależy, że zależy mu za bardzo i w ogóle wszystko źle :/ no i jeszcze będą takie sytuacje, że Mariano będzie wytykał coś Lucasowi, sam robiąc bez porównania "gorsze" rzeczy. Bo co innego Sara, a co innego... zobaczysz zresztą. Miałyśmy nosa, żeby jej nie lubić xD Montoya ma prze*ebane, najpierw śmierć dziecka, a teraz dziewczyna-kret :( Lucas faktycznie wygląda super, nawet na tle Aitora (w końcu to Mario zawsze uchodzi za najlepsze ciacho w filmie/serialu) wypada bez porównania lepiej, Aitor pod względem wyglądu może mu co najwyżej buty czyścić :P No i na pewno była już ta scena, kiedy Mariano i Lucas wyganiali spać Carlotę xDDDD to było świetne, najpierw ją zapewniali, że można im zaufać, że jest bezpieczna, a oni są stróżami prawa i wolności obywatelskiej, a chwilę później wyjmują kulę jakiemuś ukraińskiemu gangsterowi, którego wynajęli, by napadł komendanta policji xDDDDD i to ciągłe "Carlota, idź spać" - faktycznie, idealne warunki do wypoczynku :P

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Oczywiście, że było już "Carlota, idź spać" :D najlepiej to powiedział Lucas, takim spokojnym tonem "dobranoc" trzymając pasek zaciśnięty na nodze wykrwawiającego się gangstera. Biedna Carlota :D za każdym razem parskałam śmiechem kiedy ona wchodziła do pokoju i znowu usłyszała jakąś rewelację, a ci ją po kolei wyganiali spać :D
Casas jest daremny, w ogóle mi się nie podoba, wygląda na takiego podlotka, jest zupełnie niemęski. faktycznie jak sobie porównam ostatnie zdjęcia Casasa jakie widziałam z tą brodą, a w tym serialu to muszę powiedzieć, że z wiekiem się zdecydowanie poprawia :D ale może ja mam dziwny gust :D
Lucas mnie zszokował tym prezentem dla Sary :O nie spodziewałam się czegoś takiego, jeszcze w tym momencie. Pewnie będę z powodu nich cierpieć przez kolejne odcinki. Bo albo Sara się nie zgodzi, albo zdarzy się coś przez co nie będą mogli wyjechać.
Niestety muszę teraz wyjść. Wrócę ok.21, jak będziesz to jeszcze pogadamy :) może nawet mi się uda dzisiaj skończyć ten sezon :D

lola881

Skończ koniecznie, naprawdę będziesz pod wrażeniem. Końcówka tego sezonu to chyba najlepszy odcinek (lub dwa, bo nie pamiętam, jak się akcja rozkłada dokładnie) z całego serialu. Dla mnie też Casas jest taki zbyt "plastelinowy", ale gust gustem - urody mu nie można odmówić. Tylko, że już przy Hugo wypada słabo. Prezent dla Sary był cudowny, też się tego zupełnie nie spodziewałam, że po takim czasie pamiętał i jeszcze wymyślił taką piękną niespodziankę. To pogadamy wieczorem, ja wychodzę o 18., ale później raczej będę :)

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Jestem, i idę oglądać, skoro mówisz, że ostatnie odcinki są świetne :)
Tak w ogóle to jeszcze szkoda mi Povedili, ale on kompletnie nie ma takiego wyczucia pewnej granicy, której nie powinno się przekroczyć. A on zawsze chce dobrze, ale środki jakie podejmuje nie mieszczą mi się w głowie, no przecież jak on kazał temu bratu wziąć za niego ślub to zwątpiłam :D nic gorszego nie można było wymyślić.
Odezwę się po 4x12 :)

lola881

Myślę, że Rita przełknęłaby nawet ten ślub, gdyby to była pierwsza taka akcja, ale ona z tym bratem straciła dziewictwo, już chyba jej starczy upokorzeń :/ No a przede wszystkim każdy chyba wolałby przełożyć ślub, nawet o te kilka godzin, niż zostać oszukanym. Daj znać, chętnie pogadam.

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Dokładnie, przecież można ślub przełożyć, no ale Povedilia znowu sobie coś ubzdural, że Rita musi mieć ten ślub, na który tak czekała i który tak długo organizowała. Jego logika powala :D
Czemu oni się przyznali do porwania tego faceta, bez sensu :D ale się usmialam kiedy Povedilia latał tam i z powrotem :D :D
Ech...Sara się faktycznie zakochała w tym Aitorze...ciężko mi :D

lola881

e tam zakochała, nie przesadzałabym :P

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

No tak to wygląda, sama powiedziała, że kocha obu. Ja już nie wiem kogo w tym trójkącie mi najbardziej szkoda :D sama się czuje zagubiona :D już mnie głowa rozbolała, a dopiero jestem w połowie odcinka :D i nawet nie wiem o czym właściwie jest ten odcinek, bo ciągle myślę o dziejach trójkąta :D Aitor mnie kupił "deszczem", ale za chwile przyszedł Lucas <3 i już pozamiatane :D

lola881

Szkoda mi Aitora, zwłaszcza że niczego nie jest winny, po prostu trafił w sam środek wielkiej miłości... lubię go, ale dla mnie zawsze pozostanie tylko Lucas. Chociaż faktem jest, że w 5 sezonie trochę inaczej na to wszystko spojrzałam. Póki co oglądaj, bo finał jest naprawdę super.

ocenił(a) serial na 7
Cudzoziemka87

Dalej ciągną ten trójkąt w 5 sezonie? Ja tego nie wytrzymam...:D to nie na moje nerwy :D przy którym odcinku jesteś?
Ale ta Ruth jest cwana :/

lola881

Będą, nie będą. Trudno powiedzieć, jak to się rozwinie, a poza tym nie będę Ci spoilerować. Obejrzałam 5x05 przedwczoraj, ale nie będę więcej oglądać, dopóki się ze mną nie zrównasz. Już miałam kilka odc. wcześniej z Tobą czekać, ale oczywiście nie wytrzymałam :P no ale przez parę następnych dni nic nie obejrzę, choćbym chciała, więc goń mnie, goń :) Ruth to menda, świetnie dobrali kreta, nigdy jej nie lubiłam.