Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)
Hmmmmmm.... :)
1. Sprawa włoskiego arystokraty;)
2. 24 kosy;);)
3. Śmierć w zaułku
4. Zagadka z kornwalii
:D
To musi być 1!! Sprawa włoskiego arystokraty;) kurczę, nawet nie brałam tego pod uwagę, bo mówiłeś że tego nie znasz!!!!
Haha! A czy nie mówiłem również, że dogralem na ipada parę odcinków "do nadrobienia" ? ;)
Wczoraj obejrzałem i potwierdzam: dla mnie to kicha, ale moze dlatego, ze ja nie trawię wątków polityczno-szpiegowskich, nie tylko w kryminale, ale w ogóle. A w Poirocie ma być prosto: klimatyczny dom na prowincji, zamordowana staruszka, testament i max 5 osob z rodziny dookoła, wszyscy z alibi:)
A wracając do tematu: brawo, dajesz!
Jak można nie lubić wątków polityczno-szpiegowskich...Mnie tam się podoba ten odcinek, jesteś jakiś dziwny;) ok, zaraz rzucę pytaniem i ulatniam się na jakiś czas:)
Dobry odcinek? Dobry. Więc jaki niedosyt?? Nie wymyślaj, bo znając Ciebie zaraz dołożysz mi coś dodatkowego;)
O nie, za dużo sobie i tak pozwalasz;) na przykład wczoraj! Nie każdy się tylko byczy na plaży i wcina lody pistacjowe;) a do tego jest poirotowym świrem;)
O, a co do lodów: czekolada dla mnie jest nudna. Ja uwielbiam orzechy, ale wczoraj, zeby było zdrowiej;) przeważały owoce.Ale moim nr 1 są po prostu Magnum Migdał - niestety w Brux mam je stale w sklepiku a rogiem;)
Czekolada nudna? Chyba za dużo słoneczka drogi Kolego;) orzechy też uwielbiam, te Magnum jest bardzo dobre. W Niemczech jem taką podróbę tych lodów-są tańsze, a tak samo smakują. Natomiast staram się dbać o linię, jak najem się słodyczy-idę pobiegać:)
Ja na rower wskakuję. Zawsze uwielbialem tez plywac, ale właśnie z zaskoczeniem stwierdzam, że mnie znudziło! Jeszcze rok temu potrafilem 2h bez przerwy, tutaj mi sie nudzi po 10min! Eh... starość idzie, pora kwaterę wykupić:)
W Lidlu też są, ja kupuję w Tegucie...Czerwone opakowanie, po 3pakowane...nie pamiętam teraz-sprawdzę to:)
Też jeżdżę na rowerze, a jak mam okazję to pływam. Jeszcze mnie nic nie nudzi;) Kwaterę, hehe, nie przesadzaj;)) kurde, jest nad wodą i nie pływa...Profanacja!!!
Pływa!!! Tylko że po max 10min na raz:) A najfajniej nago przy świetle księżyca i po kilku łykach lokalnego wina z kartonika - polecam!!!! :D
W którym odcinku panna Lemon stara się przywołać ducha zmarłej kotki? A także jak wabiła się owa kotka?
Oj, niezłe! Tajemnica egipskiego grobowca? Imienia za Chiny ludowe...Priscilla?;) Dawaj podpowiedzi!
Odcinek dobry, co do imienia kotki...nic nie pokombinujesz?? Już podpowiedzi? No dobra, bo muszę już lecieć.
A. Maria Antonina
B. Joanna d'Arc
C. Katarzyna Wielka
D. Queen Mary
:)
Przypadkiem Ci się udało, nie zgadzam się na samowolkę, powinnam cofnąć Twoje pytanie!!
Już wygooglałem że mam rację;)
No to zanim udam się na sjestową drzemkę, moje pytanko. Trochę nietypowe tym razem:)
Wymienione niżej odcinki mają jedną wspólną cechę, związaną z przebiegiem fabuły. Jaką? Podkreślam: związaną z przebiegiem fabuły, nie np. z występującymi postaciami czy miejscem. :) Cecha ta pojawia się w jeszcze kilku innych odc (lista poniżej nie jest wyczerpująca), ale już niewielu więcej.
Tajemnicza historia w Styles
Entliczek pętliczek
Zagadka z Kornwalii
Zagadka Błękitnego ekspresu
Tajemnica hiszpańskiego kufra
A.B.C.
:D
Pytanie bardzo fajne, tylko szkoda, że ani "Zagadki Błękitnego...", ani "Zagadki z Kornwalii" nie bardzo znam...
Dziękuję:)
Nie musisz znać wszystkich, możesz już w trzech zauważyć ten wspólny wątek poboczny...
A co do: "Zagadki z Kornwalii": pamiętam, że nie znasz dobrze, ale to, co powiedzieliśmy sobie na jej temat wczesniej, może Cię naprowadzić - ale i to nie jest konieczne, zebys zauwazyla. Skup sie na tych, ktore pamietasz
Wątek poboczny? To nie z głównej fabuły? W sumie oprócz dwóch nie moje odcinki i mam zagadkę jak zwykle, aż mnie to już wkurza, że ostatnio nic nie wiem:D
Hmm...no trudno powiedzieć. Wątek fabularny, ale jakby poboczny. Stały schemat, "punkt programu" który się powtarza
Nie bardzo. Nie ma jej np w Entliczku a i w Huszpanskim kufrze nie taka spora...
Jak to nie ma w Entliczku? A ta dziewczyna w profesorze? W hiszpańskim jest różnica wieku....To, że nie trafiłam w Twój typ, nie znaczy że jest błędnie;)
W sensie że w Arturze Stanleyu? To nie było zakochanie, a podziw:) W hiszp kufrze bez przesady: podobna roznica wieku jest w wielu innych odc, co się nie zgadza z treścią pytania:)
Jestem otwarty na nowe odkrycia, ale to by było troszkę naciągane, wybaczysz mi?;)
Podziw to teź fascynacja, a w kufrze jest ok 20 lat różnicy na oko. Dziwne że mi tego nie uznajesz, to bardzo logiczne...:(
Z treścią pytania się zgadza, jest to związane z fabułą. Nie, nie wybaczę, jak zawsze naginasz, a mnie już paruje mózg!!:(
Hm... w takim razie zgoda, że wątek kufrze można uznać, ale czy można porówać relację w "Entliczku" do reszty przypadków...?
Poza tym tego wątku nie ma w "Kornwalii"; próbowałem Ci pomóc w związku z Kornwalią - nie skorzystałaś chyba.
Ale najważniejsze jest co innego: To ma być cecha wyróżniająca te odcinki na tle reszty, a związki ze znaczną różnicą wieku są, jeśli nie w większości, to całkiem powszechne, nie będę wyliczał...
To tyle a propa mojego "naginania" jak zwykle.
Ale w trosce o Twoją"dymiącą czachę" podaję dwa kolejne odcinki, gdzie ta cecha fabularna jest rowniez i to w wyostrzeniu:
Zerwane zaręczyny
Pani McGinty nie żyje
Tylko jest
Drogi Kolego, w Kornwalii była też fascynacja ofiary tym młodym sklepikarzem, i tylko to z tego odcinka pamiętałam, bo o tym co wcześniej pisaliśmy o Kornwalii nie miałam pojęcia, ale to był jedyny odcinek do wyboru, który po eliminacji został. Tak więc nic mi Kornwalia nie mówiła o policji;)
Oj, nie przesadzaj, przeciez swietnie Ci idzie i całkiem niedawno to Ty mnie "czołgałaś";) Daj trochę tej przyjemności innym:)
E tam czołgałam, raptem z jednym, czy dwoma pytaniami miałeś problem;)Tę przyjemność masz od dwóch dni, wyluzuj:P
Dokonują aresztowania złej osoby?? Nie pamiętam czy tak jest wszędzie. W A.B.C., Kufrze, Entliczku...kurde już mi się miesza!!! ;)
O kurcze, z Kornwalią masz rację, shit!!! :D
Ale co odpowiesz, na to, że miała być to cecha wyróżniająca odcinki? Spora różnica wieku jest chyba wszędzie.... W skrajnym wypadku mogłabyś napisać: "Poiort odkrywa sprawcę" albo "występuje inspektor policji" i co, nie miałabyś racji? ;) Za odkrycie tych wątków też wyrazy uznania, ale nie - i żadne to naginanie, Droga Koleżanko:)