PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hmmmmmm.... :)
1. Sprawa włoskiego arystokraty;)
2. 24 kosy;);)
3. Śmierć w zaułku
4. Zagadka z kornwalii
:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To musi być 1!! Sprawa włoskiego arystokraty;) kurczę, nawet nie brałam tego pod uwagę, bo mówiłeś że tego nie znasz!!!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Haha! A czy nie mówiłem również, że dogralem na ipada parę odcinków "do nadrobienia" ? ;)
Wczoraj obejrzałem i potwierdzam: dla mnie to kicha, ale moze dlatego, ze ja nie trawię wątków polityczno-szpiegowskich, nie tylko w kryminale, ale w ogóle. A w Poirocie ma być prosto: klimatyczny dom na prowincji, zamordowana staruszka, testament i max 5 osob z rodziny dookoła, wszyscy z alibi:)
A wracając do tematu: brawo, dajesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jak można nie lubić wątków polityczno-szpiegowskich...Mnie tam się podoba ten odcinek, jesteś jakiś dziwny;) ok, zaraz rzucę pytaniem i ulatniam się na jakiś czas:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobry odcinek? Dobry. Więc jaki niedosyt?? Nie wymyślaj, bo znając Ciebie zaraz dołożysz mi coś dodatkowego;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, nie wywołuj wilka...;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No tak, Ty byłbyś zdolny do tego;) ale nie ze mną te numery!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No wiem już, że nie ma z Tobą lekko, więc się miarkuję;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

O nie, za dużo sobie i tak pozwalasz;) na przykład wczoraj! Nie każdy się tylko byczy na plaży i wcina lody pistacjowe;) a do tego jest poirotowym świrem;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, a co do lodów: czekolada dla mnie jest nudna. Ja uwielbiam orzechy, ale wczoraj, zeby było zdrowiej;) przeważały owoce.Ale moim nr 1 są po prostu Magnum Migdał - niestety w Brux mam je stale w sklepiku a rogiem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Czekolada nudna? Chyba za dużo słoneczka drogi Kolego;) orzechy też uwielbiam, te Magnum jest bardzo dobre. W Niemczech jem taką podróbę tych lodów-są tańsze, a tak samo smakują. Natomiast staram się dbać o linię, jak najem się słodyczy-idę pobiegać:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Ja na rower wskakuję. Zawsze uwielbialem tez plywac, ale właśnie z zaskoczeniem stwierdzam, że mnie znudziło! Jeszcze rok temu potrafilem 2h bez przerwy, tutaj mi sie nudzi po 10min! Eh... starość idzie, pora kwaterę wykupić:)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

A jak sie nazywata podroba niemiecka? Moze w Lidlu znajde?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

W Lidlu też są, ja kupuję w Tegucie...Czerwone opakowanie, po 3pakowane...nie pamiętam teraz-sprawdzę to:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

dzieki

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Też jeżdżę na rowerze, a jak mam okazję to pływam. Jeszcze mnie nic nie nudzi;) Kwaterę, hehe, nie przesadzaj;)) kurde, jest nad wodą i nie pływa...Profanacja!!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Pływa!!! Tylko że po max 10min na raz:) A najfajniej nago przy świetle księżyca i po kilku łykach lokalnego wina z kartonika - polecam!!!! :D

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

W którym odcinku panna Lemon stara się przywołać ducha zmarłej kotki? A także jak wabiła się owa kotka?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, niezłe! Tajemnica egipskiego grobowca? Imienia za Chiny ludowe...Priscilla?;) Dawaj podpowiedzi!

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Znikam na godz-dwie, ciao!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Odcinek dobry, co do imienia kotki...nic nie pokombinujesz?? Już podpowiedzi? No dobra, bo muszę już lecieć.

A. Maria Antonina
B. Joanna d'Arc
C. Katarzyna Wielka
D. Queen Mary

:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Katarzyna Wielka?

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak, dobrze:) ale co to za samowolka??? Nie ma czegoś takiego!!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tylko przyspieszam grę:) I ja przynajmniej trafiam, jak tak robię;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Przypadkiem Ci się udało, nie zgadzam się na samowolkę, powinnam cofnąć Twoje pytanie!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

i to ja mam wyluzować? ;) :D

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Już wygooglałem że mam rację;)
No to zanim udam się na sjestową drzemkę, moje pytanko. Trochę nietypowe tym razem:)

Wymienione niżej odcinki mają jedną wspólną cechę, związaną z przebiegiem fabuły. Jaką? Podkreślam: związaną z przebiegiem fabuły, nie np. z występującymi postaciami czy miejscem. :) Cecha ta pojawia się w jeszcze kilku innych odc (lista poniżej nie jest wyczerpująca), ale już niewielu więcej.

Tajemnicza historia w Styles
Entliczek pętliczek
Zagadka z Kornwalii
Zagadka Błękitnego ekspresu
Tajemnica hiszpańskiego kufra
A.B.C.

:D

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pytanie bardzo fajne, tylko szkoda, że ani "Zagadki Błękitnego...", ani "Zagadki z Kornwalii" nie bardzo znam...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dziękuję:)
Nie musisz znać wszystkich, możesz już w trzech zauważyć ten wspólny wątek poboczny...

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

A co do: "Zagadki z Kornwalii": pamiętam, że nie znasz dobrze, ale to, co powiedzieliśmy sobie na jej temat wczesniej, może Cię naprowadzić - ale i to nie jest konieczne, zebys zauwazyla. Skup sie na tych, ktore pamietasz

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Wątek poboczny? To nie z głównej fabuły? W sumie oprócz dwóch nie moje odcinki i mam zagadkę jak zwykle, aż mnie to już wkurza, że ostatnio nic nie wiem:D

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hmm...no trudno powiedzieć. Wątek fabularny, ale jakby poboczny. Stały schemat, "punkt programu" który się powtarza

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Czy chodzi o fascynacje między osobami ze sporą różnicą wieku?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie bardzo. Nie ma jej np w Entliczku a i w Huszpanskim kufrze nie taka spora...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Jak to nie ma w Entliczku? A ta dziewczyna w profesorze? W hiszpańskim jest różnica wieku....To, że nie trafiłam w Twój typ, nie znaczy że jest błędnie;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

W sensie że w Arturze Stanleyu? To nie było zakochanie, a podziw:) W hiszp kufrze bez przesady: podobna roznica wieku jest w wielu innych odc, co się nie zgadza z treścią pytania:)
Jestem otwarty na nowe odkrycia, ale to by było troszkę naciągane, wybaczysz mi?;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Podziw to teź fascynacja, a w kufrze jest ok 20 lat różnicy na oko. Dziwne że mi tego nie uznajesz, to bardzo logiczne...:(

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Z treścią pytania się zgadza, jest to związane z fabułą. Nie, nie wybaczę, jak zawsze naginasz, a mnie już paruje mózg!!:(

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Hm... w takim razie zgoda, że wątek kufrze można uznać, ale czy można porówać relację w "Entliczku" do reszty przypadków...?

Poza tym tego wątku nie ma w "Kornwalii"; próbowałem Ci pomóc w związku z Kornwalią - nie skorzystałaś chyba.

Ale najważniejsze jest co innego: To ma być cecha wyróżniająca te odcinki na tle reszty, a związki ze znaczną różnicą wieku są, jeśli nie w większości, to całkiem powszechne, nie będę wyliczał...

To tyle a propa mojego "naginania" jak zwykle.

Ale w trosce o Twoją"dymiącą czachę" podaję dwa kolejne odcinki, gdzie ta cecha fabularna jest rowniez i to w wyostrzeniu:

Zerwane zaręczyny
Pani McGinty nie żyje

Tylko jest

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Drogi Kolego, w Kornwalii była też fascynacja ofiary tym młodym sklepikarzem, i tylko to z tego odcinka pamiętałam, bo o tym co wcześniej pisaliśmy o Kornwalii nie miałam pojęcia, ale to był jedyny odcinek do wyboru, który po eliminacji został. Tak więc nic mi Kornwalia nie mówiła o policji;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oj, nie przesadzaj, przeciez swietnie Ci idzie i całkiem niedawno to Ty mnie "czołgałaś";) Daj trochę tej przyjemności innym:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

E tam czołgałam, raptem z jednym, czy dwoma pytaniami miałeś problem;)Tę przyjemność masz od dwóch dni, wyluzuj:P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

I tak ma być;)
Podpowiedz: popatrz z perpsektywy działań policji...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dokonują aresztowania złej osoby?? Nie pamiętam czy tak jest wszędzie. W A.B.C., Kufrze, Entliczku...kurde już mi się miesza!!! ;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak!!!!!!!!!!
Brawo!!!!!!!!!!!!
Vivat!!!!!!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To powinieneś napisać już 30 minut wcześniej;)))

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O kurcze, z Kornwalią masz rację, shit!!! :D
Ale co odpowiesz, na to, że miała być to cecha wyróżniająca odcinki? Spora różnica wieku jest chyba wszędzie.... W skrajnym wypadku mogłabyś napisać: "Poiort odkrywa sprawcę" albo "występuje inspektor policji" i co, nie miałabyś racji? ;) Za odkrycie tych wątków też wyrazy uznania, ale nie - i żadne to naginanie, Droga Koleżanko:)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

...tak czy inaczej juz nigdy nie powtorze pytania tego typu;)
Dajesz!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A co?? Przytłoczyła Cię moja odpowiedź?;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

O, to bardzo dobre określenie! :D