PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125510}

Poirot

Agatha Christie's Poirot
1989 - 2013
8,1 22 tys. ocen
8,1 10 1 22415
7,9 8 krytyków
Poirot
powrót do forum serialu Poirot

Proponuję zabawa dotycząca wiedzy o serialu "Poirot", zapożyczoną z wątku serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, dotyczące któregoś z odcinków serialu, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

Mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności wielbicielom małych szarych komórek. :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Kurde, co tyle czasu??? Robię kilka rzeczy naraz!!:)

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Dobra, trochę mi zeszło:) Może coś prostego, bo na szybko teraz wymyśliłam. Jaką literę napisano krwią w odcinku "Śmierć na Nilu"?

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No właśnie, zostawiłaś mnie na pół dnia bez pytania!
To była chyba "M", niby zeby obciążyć "Margery/Margaritte" albo drink mi namieszał w głowie;)
Kurka, tyle razy oglądałem! Wiem, że ofiara to Lynette, a wywiało mi imię tej jej "przyjaciółki"...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Oj..pisałam, że zaraz muszę lecieć, czekałam na potwierdzenie, żebyś mnie nie oskarżył o samowolkę;) nie moja wina, że tak długo odpisywałeś!!!

Definitywnie drink (jaki??) namieszał Ci w głowie;))) ani "M", ani "L"... Co ja mam tu podpowiedzieć???;))) Próbuj sobie przypomnieć, a jak nie to dam warianty;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

OMG! Heureka! Toż to Jacquin de Bellefort czy jakoś tak (Żaklin debelfor);)
JJJJJJJJJ
Drink tutaj to tylko... Aperol Spritz! ;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No i olśniło Cię;)) brawo!! Tak, to było "J" :)

Co do "L", to taki zabieg był w Columbo właśnie;)

A piłam ten Aperol Spritz, to jest leciutkie;)) i raczej do zmieszania;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No ten odcinek widzialem dziesiatki razy z Ustinovem (bo uwielbiam tam tę starą pisarkę, Salomeę Otterborne czy jakos tak), ale nieprzespana noc plus drink = paraliż szarych komórek:)
No to chyba moja kolej?
Allora.... Wymień pozostałe 3 odcinki, w ktorych morderstwo bylo pozorowane na samobojstwo:) Sorki, jesli to juz nudne, ale mi się bardzo spodobało...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Też uwielbiam ten odcinek z Ustinovem:)) a , chodzi Ci o postać graną przez Angelę Lansbury? Tą pijaczkę??;)

Wiesz co, Ty już lepiej odstaw tego drinka!! widziałeś ile mi to zajęło, żeby ten jeden odcinek wykombinować, a co dopiero teraz 3. No, ale jak chcesz sobie poczekać, to ok:) swoją drogą to nie nudne, a złośliwe;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie zlośliwe, po prostu bardzo mi się podoba, że odkryłem kolejny częsty motyw:) Podpowiedź: wszystkie 3 to pełnometrażowce!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dlaczego mnie tak męczysz??;) Myślę intensywnie, choć niedługo czas na seans wieczorny;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Skup się! Jeszcze tylko 2 fajne odc tu podasz i jestes wolna:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

To pewnie będzie w tych odcinkach, które raz widziałam i nic nie pamiętam, typu "Słonie mają..." I "Wielka czwórka":/

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

"Słonie" uznane:)
To jeszcze 2. Całkiem fajne...

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Podpowiedz jeszcze: jeden z odc jest bardzo charakterystyczny i swietnie sie bawie tym, ze jeszcze nie wpadlas:)
Ale drugi jest troche nietypowy: samobojstwo pozoruje tym razem NIE sam morderca...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Ja się tak świetnie nie bawię, bo kryminał erotyczny na mnie czeka, a ja wymyślam Poiroty!!;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Oooooo!!!!!! No proszę! To już się usuwam w cień czym prędzej, nie przeszkadzaj sobie;) Poiroty poczekają na jutro

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

A u mnie czas na lody. No i masz...7%

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Wiesz co, spasuję...za bardzo mnie angażuje to pytanie niestety. :\ muszę się poddać i tyle. Jedz sobie spokojnie te lody i podładuj ładowarkę:) a wiesz że jedzenie lodów na noc jest niezdrowe??;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie, no dobra, nadal walczę!!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No to jak: pass,czy waczysz?
I nie strasz mnie tu lodami na noc!

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

Coz, ja zaraz ide lulu. C.D.N.

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dobranoc Złośliwcze!

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Dobrze, z dużą lietrą, bo bym się obraził;)
Dobranoc, Adrianno:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Pass...bo już nic mi się nie przypomni!! Z bólem serca, ale kończę tą farsę w moim wykonaniu. Ogólnie, to bez sensu, że dalej mnie o to pytałeś;)

Lody na noc są niezdrowe, no chyba że nie dbasz o linię;) ale nawet się nie pochwaliłeś jakie wcinasz te lodziki;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

eh.... żadna farsa, raczej pachni mi tu lenistwem intelektualnym w obliczu alternatywy w postaci erotyku;)

A kojarzy Koleżanka... Kurtynę?
A 5 małych świnek? (ok, tu trudniej)

no.

czyli znowu ja? Eh.... to się robi nudne;)
Wymień 3 odcinki z następującym motywem: „Obraz odbity w lustrze naprowadza Poirota na rozwiązanie zagadki”...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Kurtyny nie oglądałam, bo nie mogłam znieść, że Poirot tam jest umierający!!! A w Świnkach?? Tam było wiadomo że koleś został otruty...

Lenistwo intelektualne??? Wypraszam sobie!! Erotyk i tak obejrzę, choć to nie erotyk, a kryminał z wątkami erotycznymi.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

oj, to zaspoilerowalem Ci kurtynę... Oglądaj ja tak czy inaczej!
a „Świnki”...hm, dobrze wiedzieć, ze to kolejny odcinek, którego dobrze nie pamiętasz, będzie rezerwuar na kolejne pytania, jak mi zajdziesz za skórę;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie, Kurtyna to dla mnie nieistniejący odcinek-nie będę oglądać, to nie na moje nerwy;) a "Świnki" najwidoczniej nie pamiętam tak dobrze...No cóż;) jak Ty mi zajdziesz za skórę, to już wiem co Ci dam;)));P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

No właśnie nie mogę zrzucić lekkiego brzuszka, ale te lody i tak są ponad moje możliwości oporu:( Różne - dzisiaj amarena (wiśniowe), pistacje, malina, marakuja:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

No to ładnie sobie dogadzasz;) ja najchętniej bym jadła tylko czekoladowe z czekoladą i sorbety-innych nie jem raczej;) Te lody nie pomogą Ci w zrzuceniu lekkiego brzuszka;))

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie mądrzyć mi się tu jak dietetyk;) Tylko na pytanie niżej odpowiadać!

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Spokojnie, raczej mi podziękuj że interesuję się Twoim zdrowiem;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Dzięki;P

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak, Angela!!! Uwielbiam ją:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nooo, w tym odcinku wypadła super:) Choć wolę Bette Davis, to Angela była wyrazistsza:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

A swoją drogą, to Angela też grała Miss Marple w filmie "Pęknięte zwierciadło" z Liz Taylor:)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Nie wyobrazam sobie, ale dzięki za info:)

ocenił(a) serial na 9
PaulaBrickner

Wymień 3 odcinki z następującym motywem: „Obraz odbity w lustrze naprowadza Poirota na rozwiązanie zagadki”...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Tak na szybko to:

Lustro nieboszczyka, "Po pogrzebie" (choć nie wiem czy o to chodzi, bo to nie Poirota naprowadza) , a trzeci napisze jutro na spokojnie, chyba że mi czegoś nie uznasz.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak na szybko:
1. Po pogrzebie - uznane (Poirot odkrywa i wyjaśnia, o co chodziło)
2. Lustro - niestety:( Tam chodzilo o trajektorię rzekomej kuli i fakt, ze nie trafila ona w lustro i nie bylo to samobojstwo. Nic z "odwróconym obrazem" widzianym w lustrze.
Tak więc ma spokojnie jeszcze 2;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Gdyby nie było tam lustra, nie tak łatwo by mu poszło rozwiązanie;) no dobra, nie to nie;)

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Jeszcze raz: "obraz odbity w lustrze", nie "lustro" :)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

W "Niemym świadku", piesek szczeka na swoje odbicie, co naprowadza Poirota, ale to nie wiem czy uznasz, bo to nie było typowe lustro...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Tak! Ale nie tylko pies, potem to wyjaśnia przed normalnym lustrem! Uznaję (acz z niedosytem;)

ocenił(a) serial na 9
adipiscor

No to jeszcze trzeci...
Podpowiedź: krótkometrażowy. Scena lustrzana jest tam "skromniejsza", doprowadza do "odwrócenia spojrzenia na sprawę"... ;)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Narazie nie wiem co to za odcinek...

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

Rozumiem, że wczorajszy seans mógł Cię wyczerpać, dlatego spokojnie poczekam na regenerację;) I służę dodatkowymi podpowiedziami:)

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Nie przesadzajmy. Poproszę o podpowiedzi, bo coś mi świta, ale nie bardzo mogę skojarzyć.

ocenił(a) serial na 9
Koczisa

W tymże odcinku koroner stwierdza, że ofiara nic nie jadła przed śmiercią...

ocenił(a) serial na 10
adipiscor

Hmmm...pamiętam tylko motyw z "24 kos", kiedy patolog stwierdził, że ofiara jadła lekki posiłek, ale to nie to...Ok, poproszę 4 warianty:)