PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556945}

Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 73 tys. ocen
7,5 10 1 73441
3,0 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

Otwieramy D-Team , czyli detektywi - team.
Zasady tego wątku są proste, śledzimy poszlaki na podstawie dowodów analizujemy wszystko co wiemy po kolei. Prosiłabym skupić się na konkretach i powstrzymać się od komentarzy typu " o nie tylko nie on ja go kocham"

Najpierw wypiszmy wszystkie podpowiedzi co wiemy potem zbierzemy je w jeden post i będziemy wstawiać dowody w postaci cytatów, zdjęć itd. I analizując.
I tak jestem pewna, że w ostateczności znajdziemy lepsze A.
Proponuje też przeanalizować wątki jak A dobierało współpracowników, jaki mogło mieć motyw i jak przejęło tą grę. Czy Ali też można zaliczyć do kłamczuch.
Czy przypadkiem Shana nie była marionetką A ?
I proponuje tez rozdzielić co było w wiadomościach od A jak było nią Mona, a co po jej zdemaskowaniu
1. A pojawia się w pierwszym odcinku
2. Nosiło kaptur ( i tu zagadką jest dla mnie czy nie chodzi o odcinek specjalny gdzie pokazali różne wersje jednej sceny pod radley gdzie kilka aktorów grało jedną scenę w kapturze - w ostateczności wybrano Tobiego )
3. A miało motyw
No i zapomniałam co miałam więcej wypisać :)
Liczę na pomoc do dzieła !

efta18

to było przed

efta18

Hmm ale z drugiej strony Spencer z Andrew była cały czas blisko te same koła naukowe itd...
Z drugiej strony Alli mówi, że wszędzie widzi A, dziewczyny tak samo i dziwi się, że Spencer tego nei rozgryzła. Potem wraca do domu i nic ona nie wie kto jest A. Teraz się dowiadujemy, że pisała z A nikomu nic nie powiedziała - kolejna opcja jest taka że jak pisała z Moną po jej śmierci wiadomości ustały.
No ok bo pisała teksty z bajki od jej mamy.
A skąd niby miała je znać Mona ?

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Moim zdaniem Mona żyje i prawdopodobnie prowadzi swoją grę.Jeśli oglądniemy 1odc. 3 sezonu to możemy zobaczyć,że w Radley do Hanny nie odzywa się ani sie nawet na nią nie patrzy a gdy zobaczy Wrena z Hanną od razu podgląda przez drzwi.Gdyby serio sfiksowała nie patrzyła by ukradkiem. Lub jest kilka A.Ktoś kontynuuje grę Mony ,Mona też ją prowadzi.To taki przykład :D

efta18

Marlene niby napisała na Twitterze, że w tej chwili jest tylko jedno działające A. Ale to może być taka jej fałszywa podpowiedź.

ocenił(a) serial na 9
ewe_lenka2

Oglądnij resztę odcinków a zobaczysz ,że Mona na 99% żyje ;)

ocenił(a) serial na 9
ewe_lenka2

Mike raczej odpada,nie zastawiałby na siebie samego pułapki.Chociaż jego motyw jest silny,zemsta na Ali za to,że rozbiła jego rodzinę.Mike to bardzo przezywał jak wszyscy pamiętamy.

efta18

motywem ma byc milosc. podobno ;) zreszta Spencer podobno w finale mowi "nie wiedze ze to ty jestes A". wiec A to ktos, kto jest bliski klamczuchom, moze im pomaga?

ocenił(a) serial na 8
teoyaomqui

"A" pomaga kłamczuchom?

ewe_lenka2

za duzy skrot myslowy zrobilam ;) chodzilo mi o to, ze A moze byc wsrod tych osob, ktore albo sa od poczatku poza podejrzeniami dziewczyn, albo udaje, ze jest po ich stronie

teoyaomqui

No a miłość do rodziny i rodziców ? to też zawsze miłość :D
Nie wierze, że to ty jestes A ? czy nie wiedza ze to ty jestes A ?
W sensie, że Spencer dowiaduje się pierwsza kto jest A - no tak olśni ją na koniec sezonu? Albo to ktoś kogo Spencer dobrze znała, albo miała go za kompletnego idiotę.

Zresztą jeśli któraś z nich odkryje A. to boje się opcji takiej że na kolejne sezony pojawi się nowe A, albo którąś z nich będzie się zachowywać dziwnie i będzie się czaiła by powiedzieć reszcie.
Czyli odgrzewane kotlety.

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Wątpię,żeby zrobili nowego A.Na końcu tego sezonu mamy zobaczyć A bez maski i kaptura ale nie powiedzieli ,że A się ujawni.Tak poza tym Marlene pisala na Twiterze ,że w 6 sezonie już na pewno dowiemy się kim jest A,także nie napalajcie się na finał 5 sezonu ;)

ocenił(a) serial na 9
teoyaomqui

Mogli podstawić akurat taki kawałek tekstu,żeby nam się wydawało ,że Spence wie.Tak naprawdę pewnie jest to wyrwane z kontekstu tak jak to robili zazwyczaj.W zwiastunie myślimy,że zobaczymy kim jest A a w odcinku nic się nie dziej także liczę właśnie na takie coś ;) A tak pozatym to musi to być ktoś kto raczej Spencer nie lubi,bo to ona jest zawsze najbardziej pokrzywdzona

efta18

a weź ja już powolio myślę że te zapowiedzi kto jest A są tylko, żeby pobić oglądalność x.x
ale to poskutkuje tym, że późniejsza oglądalność spadnie ....

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Na 100% żadna podpowiedź aktorów i scenarzystów nie jest prawidłowa. Nie mogą wygadać się co będzie w nastepnych odcinkach a chcą tylko oglądalności.
Poza tym tylko jedna osoba odgadła kim jest A ,a tak sobie myślę ,że nikt nie podejrzewał Mony w ostatnich sezonach także wniosek wysuwa się sam.

efta18

Z tą jedną osobą, to bzdura, czyli, jak sama powiedziałaś podpowiedź reżyserki, w którą nie warto wierzyć:P Zresztą ona napisała, że przeczytała w necie tylko jedną teorię, która była bardzo zbliżona do faktycznego rozwiązania, ale chodziło jej o motyw, a nie o samo A.

akima_

No i ona pewnie nie czyta wszystkich teorii;P

ocenił(a) serial na 9
akima_

Nie no raczej osoba tak zajęta jak ona nie ma szans na przeczytanie tylu teorii ;) Zresztą nawet my na pewno nie czytałysmy wszystkich ;)

ocenił(a) serial na 9
efta18

Myślę tak samo. Pewnie Spencer będzie wypowiadała te słowa, ale nie pdczas konfrontacji tylko czytając jakiś list, mail, oglądając jakąś rzecz, a potem okaże się, że się myli.

Uważam, że A. to nie jest nikt na kogo są rzucane poszlaki.
Nie było żadnych podejrzeń co do Mony w pierwszych dwóch sezonach, przewijała się cichutko gdzieś w tle. Czuję, że tutaj będzie podobnie. W związku z tym chłopaki i dziewczyny odpadają.

Marlene powiedziała, że kiedy już poznamy motyw A. będziemy mu współczuć. Zastanawiam się nad tym i uważam, że nawet gdyby A. straciło przez dziewczyny bliską osobę to jednak ciężko zrozumieć te wszystkie morderstwa, krzywdy itp. Jeśli powodem ma być miłość to tym bardziej nie rozumiem kto miałby być tą ukochaną osobą i dlaczego ona musi być chroniona przez zabijanie innych ludzi?

ocenił(a) serial na 7
kathrinannfy

A kogo zabiło A? Nic nie jest pewne.

Chile91

https://www. face book .com/video.php?v=10152705110790233

kolejny filmik przed finałem.

Czyżby A było łucznikiem ?! o.O

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Dlaczego Ali przytrzasnęła rękę Hannie? Hej a podobno Andrew jest w drużynie 10-boju! Czy to nie ma nic wspólnego z łucznictwem !?

ocenił(a) serial na 3
efta18

Może Ali i Hanka chcą się dostać do lekarza/szpitala? ;P

Wg wiki dziesięciobój to: bieg na 100 m, skok w dal, pchnięcie kulą, skok wzwyż, bieg na 400 m, bieg na 110 m przez płotki, rzut dyskiem, skok o tyczce, rzut oszczepem, bieg na 1500 m. Ale Ali miała jakiś dyplom z łucznictwa.

ocenił(a) serial na 9
weishenme

A faktycznie przypominam sobie teraz to z dyplomem.Ale ona jest w więzieniu.Chyba ,że to ktoś z jej rodziny,może Jason ma takie umiejętności jak Ali?Nawet go ostatnio nie pokazują;)

efta18

może chce odsunąć od niej oskarżenia ?

Chile91

i dobrze powiedziała mama Spencer wiem o tym za późno by coś z tym zrobić - chodzi mi o ostatni odcinek, A trzyma je w garści.
Czy Mona serio pisała do Ali jako A, i zabiła jej mame ?
Aria też czeka i myśli czemu do niej dzwoni i skąd ma jej numer pan V. kurde a A to skąd miał mieć numer ??
i co Andrew robił pod domem mony ... w tym odcinku mówi coś o zespole, może też jest w A team ?
Matka spencer też dobra nie wolno Ci iść nie wolno i pach wyszła z domu ^^ ale władza rodzicielska.
Dwie z nich mogą iść do więzienia za morderstwo dzięki im kłamstwom do tego noo wejdźmy do domu Mony, zostawmy odciski palców ! oh yea :D Miejmy policje i prawników w rodzinie róbmy śledztwo na własną rękę.
Hmm papuga żyje ?

Chile91

Btw.
A przypadkiem nie jest osobą podającą się za Varjaka ?

Chile91

To nie było tak, że Mona podawała się za A i zabiła jej mamę. Ali myślała, że wiadomości w gazetach umieszcza ktoś, kto wie, kto zabił jej matkę, a nie kto ją zabił (tam się nikt nie podpisywał, jako A). Chciała się tego dowiedzieć kto to zrobił, więc zaczęła pisać z tą osobą. Myślała, że pisze z Moną, co później, w jej mniemaniu, potwierdziło się, bo numer przestał odpowiadać, gdy Mona została zamordowana. Ale teraz okazało się, że jednak dalej ktoś korzysta z tego numeru, bo choćby zamówiono przez niego pizzę, prawdopodobnie dzwonił do niego ten prawnik, u którego był Ezra, no i dzwoniono z niego do Arii (która ma od dzisiaj u mnie ksywę Włócznia, żeby nie nazywać jej tępą dzidą:P). No i ta osoba posługuje się ksywką Varjak.

ocenił(a) serial na 9
akima_

Ale może to naprawdę była Mona,wiedziała ,że Ali myśli,że to ona i kiedy niby umarła telefony się skończyły,żeby utwierdzić ich w przekonaniu ,że to naprawdę ona.Mona wiedziała o fałszywym paszporcie Ali na którym było nazwisko Varjak.Stąd pomysł na nazwisko.Nie wiem dlaczego wszystko wiążę z Moną!? Może to intuicja a może trzymam się jednej teorii by później zobaczyć czy miałam rację. PS.Mona żyje ,będzie w finałowym odcinku.

efta18

To taki wymyślony spojler, może żyje, może nie, nie wiadomo. Jeśli Mona żyje, to pewnie to ona pisała te SMSy, a jeśli nie, to ktoś inny:P Chodziło mi bardziej o to, że ta osoba, która pisała SMSy, niekoniecznie musiała zabić matkę Ali, tylko po prostu wiedziała, kto to zrobił.

Chile91

Karteczka z lusterka Mony :

chandelier's rituals,"
"sister launched lair"
"a ruler's list chained

Pamiętacie kod Mony co używało się tylko pierwszych liter ?
Gdzieś przeczytałam, że można to odczytać jako Charles DiLaurentis.

Przesłuchuje piosenki Edith i nie znalazłam tej co leci w PLL :(

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Też czytałam o tej karteczce.Z wszystkich 3 linijek możemy odczytać Charles DiLaurentis. Kto to mógł być? Czyżby to była Bethany podająca się swoim poprzednim imieniem i nazwiskiem?Tylko zastanawia mnie ,jeśli to ktoś z rodziny DiLaurentis,to dlaczego ani Jasonowi ani ich tacie nie dzieje się nic złego?!

ocenił(a) serial na 6
Chile91

Bo to piosenka stworzona na potrzeby PLL, wykonywana przez kogoś innego, kto tam zajmuje się wykonywaniem Edithki songsów ;p nie znam francuskiego, ale można warto by przetłumaczyć ?
z karteczki mony wszystkie trzy wersy to anagramy od Charles E. DiLaurentis

ocenił(a) serial na 3
Vanillia

Ona tam śpiewa o pięknych paryskich dziewczynach, które tańczą niczym bose anioły. :D

Vanillia

może ale Edith miała w swoim repertuarze piosenkę o paryskim niebie ale nie pojawia sie wers po ang.

ocenił(a) serial na 5
Chile91

A co myślicie o tej teorii, że rzeczywiście to Lucas jest A?
" W zwiastunie finału „A” mówi „Willkommen”. To niemiecki.
Marlene kocha nazywać Big A „Uber A”. To niemiecki.
Dwa niemieckie określenia na temat „A”.
Dlaczego miałoby tak być? Chyba, że ma jakieś znaczenie. Dlaczego tak w ogóle „Uber A’ miałoby mówić po niemiecku?

Lucas Gottesman - Gottesman jest niemieckiego pochodzenia i znaczy „człowiek Boga”

Marlene dodała tweeta przed „wietrzeniem” z 3x01, że odcinek ten jest oznaczony powrotem „Uber A”. Nie bardzo wtedy wiedzieliśmy, co to miało znaczyć, ale teraz to ma sens.
Jak w zegarku Lucas Gottesman powraca w 3x01.

W 4x13 pani Grunwald czuje coś niepokojącego w pokoju z Spencer, Arią i Emily.

Emily: Co widziałaś?
Grunwald: Nie chodzi o to, co widzę, a o to, co czuję. Jedna z was została dotknięta, przez osobę, której Alison boi się najbardziej.

Odcinek 2x10 ma nazwę „Dotknięty przez A-nioła”, więc pomyślałam, że może być to dobre miejsce, żeby zacząć szukać.
To odcinek, w którym „A” masuje Emily! Masażystka wychodzi z pokoju i wchodzi ktoś w czarnej bluzie. Ostatecznie, w 4x01 Mona mówi Emily, że to był Lucas.

Dosłownie dotknięta przez tego, którego Ali boi się najbardziej."

Wiecej tu ---> pll-poland blogspot com/2015/03/lucas-jest-uber-to-moze-byc-ta-teoria html ? (zamiast spacji kropka)

mell_ka

Może to ma sens....
Ale przez Lucasa kto został najbardziej dotknięta ?
W tamtym odcinku chyba to dotyczyło Ezry ?

ocenił(a) serial na 9
Chile91

Podobno mamy współczuc A gdy dowiemy co nim kierowało a Lucas jakoś tak nie ma za dużego motywu ,żeby zabijać.Motywem ma być miłość ,myślę ,ze tu chodzi o miłość w rodzinie.

ocenił(a) serial na 7
Chile91

Emily. To Lucas dawał jej masaż w odcinku "Touched by an 'A'-ngel".

ocenił(a) serial na 7
Chile91

Myśle że A to Wren ... był w pierwszym odcinku i wgl. Jest lekarzem więc ma dostęp do wszelkich leków itp
1x01 - Wren oferuje Spencer masaż, po jej minie możemy wywnioskować, iż jej się podoba.
W 2x10 A masuje Emily (która nie ma o tym pojęcia). Dziewczyna mówi, że masaż jest świetny. To nie mogła być Mona, ponieważ była z Hanną. Toby również był zajęty - był u Spencer. Wren zna się na rzeczy, więc wszystko wskazuje na niego.
1x02 - Wren jest na obiedzie z Hastingsami (bez Veroniki) i zamawia wódkę z sodą.
W odcinkach 3x03 i 3x04 A pije alkohol, który wygląda bardzo podobnie do drinka zamówionego przez Wrena. Oba są z wódką i mają w środku plasterki limonki. A swobodnie pije alkohol w publicznym miejscu, jakim jest lotnisko. Oznacza to, że musi być w odpowiednim wieku.

1x04 - wszystkie dziewczyny blokują nieznane numery i adresy e-mail. Potem Wren przychodzi do domu Spencer i mówi, że próbował się do niej dodzwonić, jednak zablokowała jego numer. Dlaczego miałaby zablokować jego numer, skoro się znali?
2x04 - A niszczy biuro doktor Sullivan i zostawia wiadomość na ścianie - "Nosey Bitches Die" (Wścibskie Dz*wki Giną).
W amerykańskim słownictwie ten wyraz to "nosy", to w brytyjskim/angielskim słownictwie jest "nosey". Wren jest Brytyjczykiem. Wątpię, że Marlene King pomyliła się bez powodu. To było wskazówką.

Kiedyś został opublikowany wywiad z A
P: Kogo uważasz teraz za najsłabsze ogniwo i dlaczego?
O: Najbardziej interesuje mnie najsilniejsza kłamczucha.
Najsilniejsza kłamczucha, jaką znamy to Spencer. I wiemy, że Wren zawsze lubił Spencer.

P: Dlaczego tak bardzo nienawidzisz dziewczyn?
O: Jest cienka linia pomiędzy nienawiścią a miłością...
Wren kocha Spencer, a jednak ją torturuje.

P: Najlepszy numer, jaki wywinąłeś/-łaś dziewczynom?
O: Masaż Emily.
Jak wspomniałam wcześniej, Wren zna się na masowaniu.

kryska13

Mona mówiła, że to Lucas robił masaż Em. ktoś o tym wspominał.

Kolejna sprawa jest taka, że Wren podkochiwał się nie tylko w Spencer, ale też w Hannie.
Dziwne, że przez miłość do 2 dziewczyn mści się na całej 4.
Wren miał psychicznego ojca - skłonności do chorób psychicznych są dziedziczne.
Pojawił się kiedyś pliczek z pieczątką Wrena na koniec któregoś odcinka - Tak Wren jest lekarzem co robi chyba all specjalizacje :D stąd jest w każdym szpitalu itd... To by miało sens.

Co do wieku, albo posługuje się fałszywym dowodem albo tak ma 21 lat.
Tylko, że w ostatnim odcinku A niszczyło jakąś karteczkę z podpisem Paul Varjack muszę rozszyfrować pieczątkę, albo wam to wstawię bo mam trochę do roboty.

ocenił(a) serial na 10
Chile91

We See All

Ohatsu

Czyli NAT

akima_

Czyli Varjack ( co nie wykluczone jest że jest to A. ) należało do NAT.
Tam w tej pieczeni wstawiony jest jastrząb, mało tego NAT zatrudniał ludzi do kręcenia filmów, oraz dziewczyny do zapoznania członków NAT z ich koleżankami.
Kolejna opcja jest taka, że oficjalnych członków było tylko trzech ! I tylko jeden żyje, reszta to sa osoby brane jak leci przez 2 nieżyjących członków NAT.

Chile91

No ale oficjalnymi członkami NAT byli Garreth, Jason i Ian, to już jest 3:P

akima_

no z czego 2 nie żyje :D
Ale skoro nie żyją to A miało powody by ich uciszyć ?

Chile91

http://zapodaj.net/e34e42dca9344.jpg.html

ocenił(a) serial na 9
kryska13

Wren bardzo pasuje do bycia A,ale tak jaki dużo innych osób.Tak jak wcześniej pisałam A najbardziej mści się na Spence także to musi mieć związek ze Spencer ,Ali i panią D. Duży wkład z zemstę A ma Hanna ,jej też dzieje się dużo krzywd,czyżby za przzyjaźń z moną?

efta18

No, ale równie dobrze można uznać, że A po prostu wykorzystuje kłamstwa dziewczyn do znęcania się nad nimi, a Spenc i Ali kłamały najwięcej, dlatego, to one najbardziej obrywają. Właściwie wszystkie dziewczyny obrywały za to, co zatajały przed innymi, a znało każde ich kłamstwo, po prostu przeciwko Spenc A ma więcej, niż np. przeciwko Emily, która szybko wyjawiła, że jest lesbijką i więcej za bardzo nie ukrywała.

akima_

Tylko A sobie samoo zaprzecza karze dziewczyny za ukrywanie czegoś itd, za ich kłamtwa itd.
Ale wyjawienie prawdy wiązało się często z powiedzeniem o A, a jak te chciały coś o A powiedzieć to Big A im groziło ....

Chile91

Ale tu bardziej chodzi o mówieniu prawdy odnoszącej się do nich samych, o ich własnych sekretach, które wstydzą się czy boją wyjawić. Jakby powiedziały o A, to by było równoznaczne z tym, że te ich sekrety nigdy nie ujrzą światła dziennego i dalej będą je skrywać. Ale fakt jest taki, że najbardziej obrywają te dziewczyny, które najwięcej kłamią i które mają najwięcej do ukrycia. Emily rzeczywiście najmniej ma takich rzeczy i ona też już od dawna nie obrywa od A.