Ostatni odcinek "Stawki większej niż życie" opowiada o poszukiwaniach zbrodniarza Gruppenfuhrera WOLFa. W scenie kulminacyjnej Kapitan Hans Kloss, a w zasadzie już major NKWD ( w polskim mundurze ) o imieniu Janek ujawnia, że rozkaz egzekucji tysięcy cywilów wydawali czterej zbrodniarze: Wernitz , Ohlers , Lubow , Fahrenwirst podpisując się wspólnie jako WOLF.
Jako ciekawostkę należy dodać, że scenariusz tego odcinka napisali wspólnie Andrzej Szypulski ( związany później z Unią Wolności ) i Zbigniew Safjan ( donosiciel NKWD , członek PRON i ojciec Marka Safjana ) podpisujący się wspólnie jak Andrzej Zbych.
Niech żyję Wolna Polska . Precz z komuną .
Kiedyś była propaganda komunistyczna, teraz jest propaganda kościelna, jakaś propaganda zawsze musi być nie ma co się spinać.
Jak zawsze na FW merytoryczny spór . "Propaganda pachołków" jest dość nachalna, więc każdy obeznany co nieco z historią tamtych cvzasów łatwo sobie przefiltruje "niebezpieczne" treści. Po filtracji pozostaje misterna intryga (w każdym odcinku) i zapewne trochę przypadkowo osiągnięty efekt "bondowski". J-23 nie myli się (nawet gdy się myli), ręce nigdy mu się nie trzęsą ani głos nie łamie (nawet 5 sekund przed dekonspiracją), nie choruje i jest w stanie zbałamucić każdą piękną kobietę. Ale galerii pieknych polskich aktorek, które przewinęły się przez "Stawkę" nie zaliczyłbym do sztuczek propagandowych :))
O przepraszam, w odcinku "W imieniu Rzeczypospolitej" Kloss cały czas ma pełne gacie ze strachu i rozważa nawet zażycie cyjanku!
a czy przedstawiciele tego strasznego kleru pałują cię za to, że masz inne zdanie? uważaj bo za ten wpis wpadnie ci zaraz na chatę katolickie komando, wezmą cię na przesłuchanie i wykręcanie paluszków, powodzenia w twoim świecie tępej iluzji
Nie... kiedyś mordowali, palili żywcem, torturowali... teraz niestety nie mają takich możliwości, ale gdyby tylko jeden powalony moher z drugim dostał do ręki bat i zielone światło... oj, zaraz zabrałby się do "nawracania" owieczek i to bynajmniej nie słowem :o)
kiedyś... kiedyś niewolnictwo było na porządku dziennym i nikt się mu nie dziwił, a teraz jest nie do pomyślenia - każdy okres cywilizacji cechował się swoimi regułami
Kiedyś zwalczano herezje i wtedy było to coś naturalnego. Poza tym nie porównuj wydarzeń z przed prawie 800-lat z tymi które miały miejsce 20 lat temu bo się tylko błaźnisz.
ojoj... dzidziuś poczuł się urażony i nie wiedział co odpowiedzieć, więc zbanował... jak nie potrafisz znaleźć argumentów to nie pchaj się ze swoimi żałosnymi teoriami na forum dzieciaczku, bo budzisz tylko litość...
Dodam ze niewolnictwo upadło dzięki ideologii chrześcijańskiej. Tego już zapaleni ateiści nie powiedzą.
P.S. Nie jestem katolikiem. Patrzę na sprawy społeczne, religijne i polityczne obiektywnie.
Dlaczego obrażasz go zamiast odpisać na jego argumenty? Czyżbyś nie wiedział jak odpisać, bez wiedzy? Tylko na tyle cię stać prostaku...
Odpowiem ci - cała starożytność opierała się na niewolnictwie. Z pojawieniem się chrześciajństwa upadało niewolnictwo. DOpiero po wielu latach wrócił system poddański w postaci feudalizmu.
''Nie... kiedyś mordowali, palili żywcem, torturowali...''
Hipokryzja - to co piszesz Ty jest właśnie propagandą. Mało wiesz o dawnym Kościele i Inkwizycji, która tak czarna jak ją malują dziś nigdy nie była.
nie warto odnosić się do wpisów tego przygłupa, wystarczy poczytać co pisze, miernota intelektualna największego kalibru
Człowieku, nie wierzę własnym oczom. Jak można wyzywać osobę której się nie zna po przeczytaniu jednego zdania? Widzę, że masz problemy z komunikacją. Na żywo spróbowałbyś tak powiedzieć, nieźle byś pod beret zarobił cwaniaku. Nie masz elementarnej wiedzy historycznej. Próbujesz zgrywać fachowca nie widząc nic o świecie, relacjach społecznych itp. przez swoje niedoczytanie i ignorancję. Radzę poczytać fachową literaturę. Gdybyś miał trochę oleju doszedłbyś że jeden z najsłynniejszych inkwizytorów na 900 wyroków w sprawach herezji wydał jedynie 30 skazujących na śmierć. Z kolei ateista Stalin poprzez swoje rozkazy pozabijał miliony. Dzieciaku, najpierw dorośnij, poczytaj, zdobądź wiedzę i naucz się kultury w stosunku od rozmówców to pogadamy. Produkuj się bo ludzie twojego pokroju nie potrafią przyznać się do błędu. Ja to zignoruję. Nie pozdrawiam i bez odbioru.
Widać ze KLA masz do czynienia z dziekciem ''koleżance w szkole''. Brak słów, dzeicieczek ze szkoły. Jak szczylu możesz pyskować do autora książek historycznych? Zastanowiłeś się nad tym kim jest użytkownik którego wyzwałeś? Lepiej nie podawaj namiarów na n-k, facebooki bo po skończeniu gimnazjum i średniej nigdzie cię do roboty nie wezmą.
Jesteś żałosny. Piszę ci dlaczego.
1. wyzwałeś człowieka bez powodu po tym jak napisał FAKT, a nie teorię. Gdybyś trochę poczytał o historii poza podręcznikiem z gimnazjum wiedziałbyś że inkwizycja nie ma tyle ofiar na rękach jak przypisują im takie nieuki jak ty. Z kolei ateiści np. Hitler i Stalin mają na rękach krew milionów. Wyzywanie bez powodu na starcie świadczy o NISKIM INTELEKCIE i oczywiście niskim POCZUCIU WŁASNEJ WARTOŚCI.
2. Wyzwałeś człowieka pierwszy, pisząc na dodatek że jest zerem. O czym to świadczy? O tym że albo jesteś niedowartościowany albo rozpieszcoznym bahorem. Dlaczego ja lub KLA jesteśmy niedowartościowani jak to ująłeś? Dlatego że zwróciliśmy uwagę takiej miernocie? Ty zacząłeś od bluzgów i chamstwa. Jak napisałem - albo masz poczucie niskiej wartości i internet daje ci anonimowo możliwość wyzywania na innych albo po prostu z ciebie rozpieszczony smarkacz któremu rodzice dupę podcierają na każdym kroku. Kiedyś się nauczysz życia i dostaniesz kopa
3. Nazywasz zerem kolesia który robi modele jednostek do gier historycznych (w które pewnie grasz) i pisze ksiażki do Bellony . Powiedz w takim razie dlaczego możesz mówić że to zero? Zrobiłeś coś bardziej wartościowego? Żeby tak o kims pisać musiałbyś chyba być kimś wybitnym (choć ktoś taki nie zniżyłby się do twego poziomu). Stworzyłeś coś by być znanym? Napisałeś/zagrałeś/zaśpiewałeś? Nie. jesteś nic nie wartym zerem które w internecie może się popisać przed gimnazjalistami przez 5 minut.
4. Komu dajesz robotę? Nie uwierzę że takie zero może mieć firmę. Twój język, ogaraniczneie, stereotypy świadczą że jesteś dzieciakiem ze szkoły lub dresiarzem żyjącym na marginesie.
5. Ktoś kto uważa się za osobę inteligentną, oczytaną i na poziomie nie próbuje pokazać że jest lepszy pisząc by inni buty mu czyścili. Tylko an forum możesz zaszpanować. Gdybyś tych ludzi wyzwał na żywo pewnie miałbyś potem problemy. Ośmieszasz się smarkaczu.
Dodam ci 2 cytaty na koniec łajzo, to możesz powiedzieć o sobie:
''Jestem specem od historii, fizyki, matematyki, znam się na filmach, wyglądam jak Brad pitt i laski na mnie lecą... ale potem wyłączam komputer i kładę się do konta spać, bo rano w szkole czeka mnie gnojenie przez kumpli z klasy (lub zapieprzanie na budowie z taczką - w wypadku jeśli skończyłęś szkole).''
a to o Tobie ode mnie:
''Cwaniak w necie, cipa w świecie...''
Cięgle gadasz że mógłbyś odpisać, że wiesz itp. jednak tego nie robisz. Tracisz czas na wyzywanie, przez co jesteś mało przekonujący. Nie obaliłeż żadnego argumentu w tym temacie, który podważasz. Nie pokazałeś żadnych dowodó, nie popisałeś się wiedzą. pokazałeś jedynie ze jesteś prostakiem który oprócz obrażania nie ma nic do powiedzenia. Nie będę cię wyzywał bo jest cenzura i usuną mój wpis. Żal mi ciebie. Widać że się rpzejąłeś moją i innych opinią, bo nawet jak skończyli z tobą dyskusję to po kilka razy odpisujesz na jeden post. Widać cię to ukuło i zabolało. Widać ze masz olbrzymie kompleksy i poza netem nie masz nic do powiedzenia. pewnie w szkole chodzisz ze spuszczoną głową. Zgadłem?
masz dziwne spojrzenie, co by było gdyby, na razie jest tak, że to chrześcijanie są prześladowani na świecie, patrz kraje arabskie, kraje komunistyczne
nie porównuj morderczego systemu zniewolenia, z dziesiątkam milionów ofiar do dobrowolnego bycia w Kościele, chyba to rozumiesz
niestety, krzyż już mu stamtąd zabrali... ale teraz może pilnować tego gigantycznego Jezuska, którego inni fanatycy wystawili na jakimś polskim buraczanym polu... będzie się tam czuł swojsko.
dużo więcej niż ty żałosna kreaturo, ale kto by się spodziewał czegokolwiek po czymś takim jak ty? ja nie spodziewałem się wiele, ale że aż tak bardzo zawstydzisz się tym co odpowiedziałem, że zaczniesz blokować i zgłaszać do moderatora... spadaj do mamusi dzieciaczku i zabawy włąsnym stolcem - tylko do tego się nadajesz, dyskusję zostaw dorosłym.
Co prawda sam jestem związany poglądowo ze środowiskami prawicowymi to jednak nie przeszkadza mi to w kultywowaniu tego serialu. Owszem propaganda ale z jakim klimatem, świtnymi aktorami, dialogami i td. Ten serial jest po prostu doskonały i wspaniale się opeira próbie czasu - w przeciwieństwie np. do "Pancernych" którzy niezbyt się oparli, a tam z kolei propaganda jest 100 razy bardziej nachalna.
I chociaż potępiam gnidy które powyżej mieszają tematy w wątku na Filmwebie, to jednak muszę ubolewać scoiataellu nad twoim brakiem dystansu do tego doskonałego serialu:)
masz racje! A niektórzy pomazańcy próbują mieszać filmową fikcje z rzeczywistością
Nie fikaj, bo Ci załatwie długie ferie na Syberii hahaha.
Gdyby nie seriale i filmy z tamtych lat, to nic konkretnego nie byłoby do oglądania: Stawka, 4 Pacerni, 40 latek, Alternatywy, komedie Bareji itd
Teraz Polacy robią marne seriale (tylko telenowele,są wyjątki np.kiepscy).Szkoda ,że nasi nie potrafią zrobić dobrego sensacyjnego(serial" Ratownicy" to serial nie wart oglądania!).
pomimo tej propagandy jest to dla mnie świetny serial... najlepszy polski w swoim gatunku.