PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177555
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Błąd w fabule

użytkownik usunięty

Aż razi w oczy, jak amerykańska armia mogła nie poradzić sobie z zombiakami, które nie biegają, nie używają broni, a zarazić ludzi mogą wyłącznie przez ugryzienie?

ocenił(a) serial na 6
rychu1111

[SPOILER]
No, o to mi z grubsza chodziło - czyli nie jest wytłumaczone skąd wzięła się epidemia, tylko wiadomo, że każdy człowiek jest nosicielem.

Nadal nie wyjaśnia to w jaki sposób wojsko przegrało z zombie, bo nawet biorąc pod uwagę, że każdy trup, naturalny czy nie, to nowy przeciwnik, a dziennie na świecie umiera około 150-200 tysięcy osób, to jednak niezgrabne zwłoki pozbawione inteligencji i jakichkolwiek instynktów samozachowawczych moim zdaniem mają niewielkie szanse przeciwko uzbrojonej, świetnie wyposażonej piechocie + czołgom + śmigłowcom + działom wszelkiej maści...

Dodatkowo trzeba wziąć poprawkę na to, że zwłoki po śmierci się rozkładają i po kilkunastu dniach teoretycznie powinno z nich bardzo niewiele zostać; zwłoki ludzi, którzy zginęli w wypadkach mogą być kompletnie zdewastowane, albo chociaż trochę uszkodzone - wystarczy, że trup straci nogi i już jest niewielkim zagrożeniem; zwłoki ludzi, którzy umarli ze starości powinny posiadać zdolności fizyczne starych ludzi - biegać nie będą, poruszać się będą powoli i siły fizycznej będą miały mało - nawet jeśli nie czują bólu, to po prostu ich ciała mają ograniczenia...
Nie wiem czy to w ogóle jest w serialu albo w komiksie uwzględnione :P

Dłuższych wywodów na ten temat chwilowo nie chce mi się pisać ;)

ocenił(a) serial na 9
Binio

Tylko pozostaje taka sprawa. My nie wiemy jak wygląda sytuacja na świecie. Widzimy sytuacje taką jaką widzą ją bohaterowie.
Mie ma najmniejszej wątpliwości że ludzie się zorganizowali w taki czy inny sposób.

ocenił(a) serial na 3
Binio

ciekawe uwagi.
tez mam te watpliwosci.
przy wolnych zombi swiat by se szybko poradzil.
z SZYBKIMI juz nie.

ocenił(a) serial na 3

to albo wirus jak grypa czy gryzienie?
jak nr 1 to epidemia.
jak nr 2 to masz racje.........nawet tlumy ale POWOLNYCH TRUPOW to ŻADNE ZAGROZENIE!!!!!!!!!!!

ocenił(a) serial na 9

Powstało już tyle filmów o zombie, że gdyby w realnym świecie takie zombie się pojawiło, to ktoś musiałby być totalnym idiotą żeby nie pomyśleć o tym, że takie chodzące ludzkie zwłoki najlepiej zabić strzałem w głowę.

ocenił(a) serial na 7
Krenciolek

ale przecież zombiaki w tym serialu biegają:), może nie za szybko ale zawsze, w przeciwieństwie do klasyki gatunki, patrz G.A. Romero:)

ocenił(a) serial na 6
maximus01

No fakt u Romero to te trupy się po prostu włóczyły, ale z koeli w w Świcie żywych Trupów 2004 poruszały się jak zwykli ludzie, biegali i w ogóle. Trzeba jeszcze przypomnieć Dzień Żywych Trupów z 2008 roku, gdzie prędkość poruszania się truposzu wykluczała jakąkolwiek ucieczkę :D.
Albo serię 3 filmów z Powrotem Żywych Trupów z 1985, 1988, 1993 i kolejną ekranizacja pod tym samym tytule z 2005 gdzie wyszły części 4 i 5, choć tych dwóch ostatnich nie widziałem, ale jeśli chodzi o te trzy pierwsze to prędkość z jaką zombiaki się poruszały nie odstawała od zwykłego człowieka.
Jak tak to pisałem, przypomniała mi się scena z Powrotu Żywych Trupów z 1985 roku, jak "przemieniony" policjant wchodzi do radiowozu, bierze komunikator i nadaje do bazy "przyślijcie więcej gliniarzy... :> " potem jest ujęcie jak ten sam "zmieniony" stoi z lizakiem w dłoni, daje sygnał do zatrzymania się konwoju "nowego mięska", a tu z krzaków atakują koledzy i koleżanki :D... a i jeszcze ważny szczegół, w tych seriach nieumarli jedli mózg :) ... Brain ... BRAIN .... BRAIN ! ! !

ocenił(a) serial na 7
Simon_Harrison

co do prędkości zombiaków, to nie ma się czego czepiać, co reżyser to pomysł, fakt że klasyka stawia na pełzające zwłoki:) w Walking wydaje mi się że poruszają się w sam raz, oczywiście biegające powodują większe napięcie w fabule, ale tutaj też na to składa się wiele czynników i porównując tytuły należy brać tylko poważne produkcje:), czekam na 3 odcinek

ocenił(a) serial na 6
maximus01

A który film o zombie można traktować jako poważny ^_^ ... tak już na marginesie pisząc

ocenił(a) serial na 3
Simon_Harrison

kazdy traktuje serio :O

ocenił(a) serial na 7
Simon_Harrison

pisząc poważnie, miałem na myśli odniesienia do klasyki gatunku, i źródła zombie czyli VOODOO:)

ocenił(a) serial na 3
maximus01

VOODOO nie wygraloby z nikim.
to spowolniali niewolnicy!

użytkownik usunięty

hameryka nie potrafi sobie poradzić z głupim śniegiem po kostki, czyli to co dzieje sie teraz - nagłówki "ameryka sparaliżowana, wszyscy bez pradu" i pokazuja obrazki, a tu topniejący śnieg 2-centymetrowy :/ więc z zombiakami nie mają szans - ostanie się tylko Polska :D

użytkownik usunięty

tak jakby co roku w Polsce nie było akcji "zima zaskoczyła polskich drogowców" lol,( bo śnie spadł).

ocenił(a) serial na 3

śnie spadł......LOL.
W ODSNIEZANIU AMERYKA JEST SPORO DO PRZODU!
u nas machaja lopatami, tam maszynki odśnieżają!

użytkownik usunięty
schiz

właśnie mówię, że sobie nie radzą :/

ocenił(a) serial na 3

nie radza...bo duzy snieg.
u nas by nie wyszli z domu wcale.

użytkownik usunięty

g

użytkownik usunięty

Ten temat można postawić niemal w każdym filmie o zombie; dlaczego z nimi wojsko przegrywa. Od Świtu Żywych Trupów po Resident Evil. Czy ma sens czepiania się czegoś tylko po to by się czegoś czepiać? Bo Polacy tak mają co nie?

ocenił(a) serial na 7

w sumie w serialu powód epidemi nie był wyjaśniony, nie wiem jak w komiksie, więc różnie ta epidemia mogła się rozrastać

ocenił(a) serial na 8

W komiksie poki co nie wyjasniono dlaczego zombie zyskaly taka przewage. To byla konwencja tworcow - gdyby bawili sie w szukanie powodow zapewne bez problemu bysmy to podwazyli i uznali za glupie. Powolne zombie i ich ugryzienie zabijajace w ciagu godzin lub dni to napewno cos, z czym powinno sobie poradzic zogranizowane panstwo. Chyba ze okolicznosci byly specyficzne - pierwszych zombie uznano za wariatow-kanibali i nieumarli zdolali z zaskoczenia pokasac duza liczbe ludzi, ktora przemienila sie po jakims czasie i zaatakowala "od zachrystii" niczego nie spodziewajace sie rodziny itp.

ocenił(a) serial na 3
SALADYN

od zakrystii..............
Zakrystia (st. wł. sacristia od sacrista - sługa kościelny, zakrystian, z łac. sacer - święty)

ocenił(a) serial na 8
schiz

Mea culpa :)

ocenił(a) serial na 7

Każdy pisze o zombie ale nie zauważa problemu jako całości teraz odbiegnę trochę od tematu , najlepiej było to pokazane w grze RE2 gdzie wirus rozniosły szczury... I tu pewnie było podobnie szczury , ptaki małe gryzonie itp do tego dodać czas rozwoju wirusa gdzie rannych zwoziło się do szpitala wewnątrz bazy a zanim się orientowali wybuchał chaos i zombie przerywały barykady.

ocenił(a) serial na 3
ksopgiel

zombie przerywały barykady???
o kurde JACY MOCARZE Z NICH.
PUDZIANY-ZOMBIE!

ocenił(a) serial na 8
schiz

Chodzilo mu o blokade policyjna - samochody zaparkowane w poprzek i uzbrojona policja + SWAT. Niestety walili w klate i ulegli przewadze liczebnej trupkow.

ocenił(a) serial na 3
SALADYN

bład logiczny. jak ktos juz pisal. zolnierz mysli. jak ofiara nie pada od kuli w serce to wali w łeb. kwestia sekund.
mowimy tu o ANEMICZNYCH WALKERACH co chodza jak 70-latek.
oni przerwali barykady armii????
wolne zarty!

ocenił(a) serial na 7
schiz

Dobrze że przeczytałęś ze zrozumieniem .... wystarczy draśnięcie żeby wirus zebrał żniwo,żołnierz źle się poczuje to trafia do szpitala polowego który zazwyczaj znajduje się w obrębie działań zbrojnych , w związku z działaniem wirusa mamy zgon , wstaje zombi wewnątrz bezpiecznego obszaru , atakuje losowe osoby po czym następuje próba zażegnania niebezpieczeństwa przez co brakuje jakiegoś człowieka na stanowisku, robi sie luka czyli punkt w którym można przerwać barykadę. To tak ciężko zrozumieć + to że trzeba trafić w głowę bo nawet seria "na klate" ich nie wykończy czyli dochodzi też zaopatrzenie gdzie niema nielimitowanej amunicji......

ocenił(a) serial na 3
ksopgiel

rozpieprzasz seria magazyn z amunicja i faszerujesz olowiem co sie rusza.
albo lepiej: z czołgu pare razy i po sprawie.

użytkownik usunięty
schiz

moim zdaniem powinieneś kiedyś zostać generałem armii ... spałem spokojniej.

ocenił(a) serial na 3

ktos do ciebie gadal? nie?
to shut the f*uck up mlocie.

użytkownik usunięty
schiz

^ haha.