PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177777
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

...wykupowania serialu przez TVP i puszczania go o 23.15?
Podobnie było z Breaking Bad, świetny serial, ale po co go dawać na antenie po 22?

Za to 'Ojca Mateusza" zobaczymy już o 20.20..

ocenił(a) serial na 7
Mr_W

z jednego prostego powodu: aby 13letnie dzieci nie ryły sobie psychiki takimi filmami w telewizji. dobry rodzic swoje dziecko kładzie spać przed 22.

karczewk

W Superkinie też nie lecą same kreskóweczki, a jest ono o 20.00.
Ostatnio leciało "Jestem Legendą", tam też były takie potwory, może nie dosłownie zombie, ale wiadomo o co chodzi.

Jak dzieciak będzie chciał obejrzeć to i tak obejrzy, czy to w necie czy jak rodziców w domu nie będzie, a 8-latką raczej
takie seriale nie pociągają, a nawet jak już byłby taki, to rodzic by mu nie pozwolił.

ocenił(a) serial na 6
Mr_W

8 latek i tak by nie zrozumiał o co chodzi. Widział by tylko jakieś straszne potwory.
Poza tym to nie problem telewizji że jakiś dzieciak to oglądnie i nie będzie później mógł zasnąć.

Zresztą kto im to będzie oglądał, jak będzie już 3 sezon leciał i każdy zainteresowany już dawno sobie obejrzał 1 i 2 sezon.

Tortuga033

Zgadzam się :)

ocenił(a) serial na 7
Mr_W

niby tak, ale zauważ że takie filmy trudno ocenić obiektywnie który nadaje sie dla dziecka a który nie. żywe trupy najwidoczniej się nie nadawały, a jestem legendą owszem tak. dlaczego? w żywych trupach pojawiają się sceny brutalnego mordu, seksu i innych rzeczy. w jestem legendą tego nie było, albo zostało to bardzo ugładzone.

ocenił(a) serial na 4
Mr_W

Zwróć uwagę iż filmowi przyznano "czerwony znaczek", więc nie może być wcześniej. Oczywiście lepiej byłoby gdyby powstały dwie wersje - jak to było z "Rzymem".

Martin von Carstein

"Czerwony znaczek", czyli konkretnie jaka kategoria wiekowa?
W telewizji często lecą filmy od 16 lat teraz o 20.00. Ba! Nawet coraz częściej niektóre powinny być od 16, a są od 12..

ocenił(a) serial na 4
Mr_W

"czerwony znaczek" - to filmy wyjątkowo brutalne, ze scenami makabrycznymi a'la wbijanie miecza w tętnicę szyjną ofiary, z wielką sikawką krwi albo orgiastyczne sceny seksu. Albo jedno i drugie, jak w "Rzymie" To kategoria wiekowa +18. Gdyby przyznano mu "+16" (tutaj pretensje do cenzora) tak jak "Pacyfik" trafiłby na godzinę 20:00-21:20, gdzieś w tygodniu.
TVNowski "Superhit" nie jest tu do końca dobrym przykładem. TVN to telewizja czysto komercyjna, podlega nieco innym prawom i rygorom niż "nasza publiczna telewizja" jaką są kanały TVP, finansowane poniekąd z abonamentu podatnika.
Osobiście ja najmniejszego problemu z doczekaniem do 23:15 nie widzę, zwłaszcza iż następnego dnia jest nierobocza niedziela. Jednakże sam serial jakoś mnie nie pociąga, zwłaszcza po przeczytanej rok temu liście błędów logicznych i im podobnych. Obrzydziło mi serial.

ocenił(a) serial na 4
Martin von Carstein

Problem w tym, że błędów logicznych akurat w TWD jest dość mało. Te wynikają z tego, że wielu użytkowników, jakby to ująć, nie myśli nad tym co ogląda. Chcą aby wszystko było podane jak na tacy. Dosłownie zero własnego wysiłku, a niestety, ale TWD polega na tym, że kilka rzeczy należy sobie samemu dopowiedzieć. Kiedyś prowadziłem rozmowę z użytkowniczką elninka na temat błędów w drugim sezonie, i tak się składa, że łatwo było je wytłumaczyć. No przynajmniej tak to wyglądało z mojej strony. Nie wiem jak ona na to patrzyła.

ocenił(a) serial na 4
tomb2525

Hmm... Lista była długa (chociaż przyznaję - "przewertowałem" ją pobieżnie)... ale szczególnie w pamięć zapadł mi fragment o wyciąganiu ze studni (w celu późniejszego pobrania stamtąd wody) żywego, gnijącego trupa... zresztą nie chce mi się szukać w internecie odcinków, a sama tematyka mnie słabo pociąga.

ocenił(a) serial na 4
Martin von Carstein

To po pierwsze nie jest błąd, a tym bardziej logistyczny. Jest to wstawka jak najbardziej nie potrzebna z czym się zgadzam, ale jak każdy inny element, miała ona jakiś swój odzew na niektórych bohaterów np. Maggie. Ten moment pokazał jej, że nowo przybyli nie traktują zombie jako chorych, tylko jako zagrożenie, co dla niej było "nowością". Jest to najczęstszy przykład podawany przez innych, szkoda jedynie, że nie pełni on roli "błędu"

ocenił(a) serial na 4
tomb2525

Ja serialu nie widziałem, nie planuję go też najpewniej obejrzeć, nie będę zatem polemizował, wdawał się w analizę bez potrzebnej ilości faktów. ;)

ocenił(a) serial na 6
Martin von Carstein

To i tak by wyszło na jedno, bo kto by chciał oglądać ocenzurowaną wersję?

ocenił(a) serial na 7
Tortuga033

Wczoraj TVP ocenzurowało odcinek "Wildfire". Nie pokazano kilofa zagłębiającego się w głowę martwego męża Carol.

ocenił(a) serial na 6
Gambit_s15

Tak? Wow...nie wydaje mi się żeby ta scena była jakoś bardzo drastyczna.

ocenił(a) serial na 7
Tortuga033

Może i była, ale jaki to miało sens? Wczorajsza emisja była późniejsza niż zazwyczaj, bo odcinek zaczął się o 23.55. Scena z mężem Carol była więc pokazywana po północy. Tak więc nie dość, że serial pokazywany jest późno (choć z porą emisji między 23 a 24 akurat się zgadzam), to jeszcze jest cenzurowany.

ocenił(a) serial na 6
Gambit_s15

Też nie rozumiem po co dodatkowo cenzurować film puszczany o późnej porze z czerwonym znaczkiem, no ale to już wiedzą tylko goście z TVP.

ocenił(a) serial na 4
Mr_W

Sens jest taki, iż nie burzy to codziennego harmonogramu TVP, a poza tym pozyskują nową widownię np. mnie. Serial puszczany jest w sobotę więc nie widzę związku. Ponadto skoro puszczają od 20 X kolejny sezon (drugi) to widownia musi być na odpowiednim poziomie. Co za tym idzie, jak TVP zakończy emisję sezonu drugiego to zaraz będą mogli puścić sezon trzeci (który na FOX już się zakończy), a to wiąże się z tym, iż widzowie nie będą narzekać na brak kontaktu z TWD. Mi się takie rozwiązanie podoba, gdyż prawie siedmiomiesięczna przerwa między sezonami to istny koszmar. Jeżeli o mnie chodzi to TWD jest najmocniejszą pozycją w ramówce TVP1

tomb2525

Rozumiem

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Ty w to wierzysz? Bo jakoś wątpię w to, ze 3 sezon TWD zobaczymy zaraz po drugim. Za tą kasę, którą by musieli wyłożyć nakręcą po pierdylion odcinków kundla alexa, Klanu, Proboszcza z sandomierza czy innego życia przed nami. A za to co im zostanie to sobie nowe Merce kupią :D

ocenił(a) serial na 4
PIOTREKPK19

Skro wykupili prawa do tytułu (tyczy się całości), to oczywistą oczywistością jest iż TVP ma pozwolenie na emitowania każdego materiału sygnowanego TWD i wyprodukowanego przez AMC. Tak samo jest z kanałem FOX. Teraz tylko w ich kwestii leży czy będą ciągnąć serial dalej, czy ściągną go z anteny.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

A nie chodziło czasem tylko o 1 i 2 sezon? jakby nie miało toto ogladalności to by zdjęli, a 3 sezonu by nie kupowali bo i po co? Kasa wyrzucona w błoto... Choć oni mają w tym wprawę :p

ocenił(a) serial na 4
PIOTREKPK19

Stacja chcąc mieć pozwolenie na dany tytuł wykupuje prawa do ogółu, a nie do poszczególnych sezonów. Wszystko polega na tym, że może ona legalnie rozprzestrzeniać i promować dany produkt. Telewizja ma to do siebie, że jak już się w coś zaopatrzy to dotyczy to całości, a nie poszczególnych elementów.

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

Ja się nie zgodzę. 10 lat temu jak leciało Z Archiwum X to też miało czerwony znaczek i leciało o 21, albo 21.20 na dwójce. Jakoś tak. Więc przesadzają z emisją serialu o 23.45....... Modliby to puścić nawet o 22, więcej osób by oglądało.

ocenił(a) serial na 4
barry4500

Owszem mogliby puszczać TWD o godzinie np. 21 ale nie mają oni wolnych miejsc w ramówce. Należy zapamiętać sobie jedno, pierwszeństwo zawsze mają produkcje sztandarowe danej stacji. U TVP1 są to wszelkie Mateusze, Klany, talkshow itd. W tygodniu za Chiny nie udałoby im się tego włożyć o późnej godzinie, a co dopiero o wcześniejszej. To samo tyczy się soboty. Czas antenowy od 20 do 23 zarezerwowany jest na tzw. Hit na Sobotę. W niedziele TVP też nie może włożyć TWD gdyż w tym dniu lecą tam wszelkie inne pierdółki romantyczne, rajdy, sporty itd.

Co do "Dynastii" to raczej jest to trochę nietrafiony przykład. Za czasów tego serialu zależności prawne nie były jeszcze tak strict podporządkowane i uporządkowane jak teraz. Wszystko wynikło z rozszerzenia się kompetencji massmediów, które to pełnią dosłownie integralną część życia. Wszystko jest uzależnione od paragrafów. Na dzień dzisiejszy stacje wykupujące prawa do danego produktu podpisują tzw. umowę na wyłączność, która pozwala im jako jedynym na promowanie i emisję tej rzeczy. Otrzymują po prostu pełnie możliwości oraz 100% dostępność do wszystkiego co wychodzi spod znaku wspomnianego produktu. U nas w Polsce oczywiście dwa kanały emitują TWD, czyli TVP1 i FOX jednakże FOX w naszym kraju jest tylko jednym z oddziałów firmy amerykańskiej. W momencie kiedy TVP zaopatrzyło się w TWD, inne placówki jak Polsat czy TVN już takiej możliwości nie mają.

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

A z prawami do sezonów to różnie bywa. Pamiętam jak byłem bardzo mały i nie dogadali się z amerykanami w kwestii jakiegoś sezonu dynastii. I puścili następny sezon tak, że była chronologiczna przerwa jakiś 20 odcinków i nikt nie wiedział o co chodzi w fabule :D

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

zanim bedzie w TVP sezon 3 to wyjdzie już sezon 5

ocenił(a) serial na 4
AlbertWesker

Gdyby TVP1 obrało taką taktykę o której mówisz, to emisja TWD zakończyłaby się na pierwszym sezonie, a tak to od 20 października rozpoczyna się emisja drugiego, a co za tym idzie, siłą rzeczy jest aby puszczono następnie trzeci.

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

zobaczymy;]

Mr_W

serial ten jest pokazywany tak późno z uwagi na to, że mamy (stety lub niestety) przepis nakazujący filmy kategoryzowane jako "szkodliwe społecznie" puszczać właśnie po 23. Tak samo jest np z Californication (propagowanie brania prochów i ogólnie rzecz biorąc nasycenie seksem) oraz chociażby Dexter, gdzie protagonistą jest seryjny morderca. Myślę, że ta godzina to trochę przesada, w mojej opinii po 22. spokojnie takie seriale mogłyby już lecieć.

ocenił(a) serial na 10
zwadek

na fox o 22.00 bedzie TWD