PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177777
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

SPOILER! W ostatnim odcinku drugiego sezonu okazało się że wszyscy są zainfekowani. Skoro wszyscy są zarażeni to dlaczego pogryzienie lub zadrapanie przez zombii prowadzi do śmierci? Jeżeli każdy ma tego wirusa w sobie to przecież nie może zarazić sie po raz drugi. cCo więc jest przyczyną śmierci? Zna ktoś odpowiedz?

ocenił(a) serial na 4
anita23_fw

Wiadomo już, że takim najbardziej prawdopodobnym czynnikiem wywołującym epidemię jest wiurs, oraz iż każdy jest zainfekowany. Aby doszło do do przemiany potrzebny jest silny bodziec w postaci np. ugryzienia (wywołuje wysoką gorączkę oraz wszelkie inne choroby pojawiające się w gnijącym ciele) bądź postrzału dajmy na to w płuca, po to by doprowadzić do śmierci przejściowej. Po tym główną rolę przejmuje wspomniany wirus, obejmując swoim działaniem cały obszar mózgu. Skoro po kontakcie organizmu z krwią, nie doszło do żadnych zmian o charakterze zakażenia, to można przyjąć, że wirus w niej zawarty, nie ma sam w sobie takiej siły rażenia. Ponadto w tejże krwi nie znajduje się inne bakterie chorobotwórcze, gdyż np. wspomniany wirus może prowadzić wewnętrzną walkę o przestrzeń z wszelkimi innymi ciałami obcymi, doprowadzając do ich wyniszczenia. Stąd też kolejne spostrzeżenie, a mianowicie skutki jakie wywołuje ugryzienie. Skoro bakterie nie są w stanie samodzielnie bytować we krwi to szukają innych znanych im sposobów na przetrwanie. Jednym z nich jest oczywiście opanowanie narządów wewnętrznych w postaci np. wątroby, ale bardzo dobrym miejscem siedliskowym może być również ślina"

Jak widać, prócz działania wirusa, wyjaśniłem również wszelkie pytania odnośnie kontaktu z krwią zombie, która tak de facto bardzo często służyła użytkownikom do pokazanie nielogiczności ze strony twórców. W mojej wypowiedzi wynika, że nie ma ona kompletnie wpływu na kwestię zarażenia. Ponadto wykazałem rolę bakterii w ślinie.

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż. Nie pomyślałam o tym w ten sposób.